چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
مصاحبه با اکبر عبدی
اکبر عبدی : از دو تهیه کننده شکایت کردم و چک هایشان را به اجرا گذاشتم / ۱۵ سال است که ده نمکی را می شناسم و با او رابطه دارم . /
از ۲۵ مرداد نمایش " "اکبر آقا آکتور تئاتر" را دوباره روی صحنه می برم
«اكبر عبدی» نیازی به معرفی ندارد. او در دهه های ٠٦ و ٠٧ با نقش آفرینی های درخشانش، در فیلم های بزرگانی چون «داریوش مهرجویی»، «ناصر تقوایی»، «زنده یاد علی حاتمی»، «محسن مخملباف» و ...، خود را به عنوان یك ستاره بی بدیل در سینمای ایران مطرح كرد. در فرصتی كه دست داد با او به گفتگو نشستیم. اكبر عبدی در حال حاضر برای بازی در فیلم «هدیه*٢» در مشهد به سر می برد.
▪ در چند سال گذشته حضورتان در عرصه سینما و تلویزیون كم رنگ شده بود. اما به تازگی دوباره پركار شده اید...
ـ در واقع حدود ٣ سال است كه فعالیتم بیشتر شده است. حدود ٢ سال بود كه كار نمی كردم. یك سال پس از فوت برادرم در ٥١اسفند ٠٨، كار نكردم. یك سال هم رفتم آمریكا، كانادا و اروپا و در آن جا تئاتر بازی كردم. ولی اكنون ٣ سال است كه دوباره در عرصه سینما و تئاتر كار می كنم و حاصلش ٧، ٨ فیلم سینمایی شده و ٠٣ اجرای تئاتر. نمایش «خاك تا افلاك» ٠٥ اجرا داشت، «پنجره فولاد» ٥٧ و «اكبر آقا آكتور تئاتر» ٠٣ اجرا. یك سریال برای شبكه تهران كار كردم ،كه قرار بود نوروز ٦٨ پخش شود و بنا به دلایلی این اتفاق نیفتاد و پخش آن به ماه شعبان موكول شد. الان هم یك سال ونیم است كه مشغول بازی در سریالی از «جعفری جوزانی» با عنوان «در چشم باد» هستم كه بخش كوتاهی از فیلم برداری اش باقی مانده است.
▪از این كه پس از مدت ها به تئاتر بازگشته اید چه احساسی دارید؟
ـ بازگشت به تئاتر، چیز عجیب و غریبی نیست. هر بازیگری برای این كه به لحاظ بیرونی و درونی آماده باشد، هر چقدر هم كه حرفه ای باشد باید گاهی تئاتر كار كند. «تئاتر» مثل سرویس و روغن كاری و آچاركشی خودرو است. هر خودرویی را، پس از یك مدت باید سرویس كنی و سیستم برق و داخلی و بیرونی اش را چك كنی. تئاتر هم برای بازیگر چنین حالتی دارد. من چون مدتی تئاتر كار نكرده بودم، بدنم خشك شده بود. به همین خاطربه لحاظ روحی و جسمی، باید به صحنه تئاتر بازمی گشتم. نمایش «اكبرآقا آكتور تئاتر» به لحاظ تعداد اجراها و فروش، از نمایش های ركوردشكن شد و ٠٣١ اجرا و نزدیك به ٠٣١ میلیون تومان فروش داشت. آن هم در سالن سنگلج، كه سال ها چراغش خاموش بود. در این باره از همه كسانی كه روی صحنه و پشت صحنه كمكم كردند، تشكر می كنم، از دخترم «المیرا» كه منشی صحنه بود و بازی هم می كرد، «دانیال عبدی» و «مهدی عبدی»، برادرزاده هایم (بچه های برادرم كه شهید شده است) «محمود فرهنگ»، رئیس وقت تالار سنگلج، «عظیم موسوی» (نویسنده نمایش) و خیلی های دیگر.یك خبر جدید هم برایتان دارم. نمایش «اكبرآقا آكتور تئاتر» را، از ٥٢ مردادماه در «اریكه ایرانیان» در شهرك غرب تهران روی صحنه خواهم برد.
▪ آیا وقتی در تئاتر شهر اجراهای متعددی داشتید، به هیچ وجه احساس خستگی جسمی نمی كردید؟
ـ تئاتر بازیگر را می سازد. مثل ورزشكاری كه برای قهرمانی تمرین می كند. ممكن است در ابتدا برایش سخت باشد اما به تدریج بدن او عادت می كند. باید به صراحت بگویم در این سال ها دوری از تئاتر بسیار آزارم می داد. به همین سبب تصمیم گرفتم به سمت صحنه بازگردم. دراین مدت، روزها فیلم و سریال بازی می كردم و شب ها تئاتر روی صحنه می بردم.
▪ پس احتمالا شما با این نظریه كه مردم با تئاتر قهر كرده اند، مخالفید؟
ـ اگر تئاتری باشد كه همه بفهمند حتما با استقبال مواجه می شود. ما برای نمایش «اكبرآقا...»، ٢ ماه پیش فروش داشتیم. جالب این جاست كه كار ما را هم عوام می فهمیدند و هم روشنفكران آن را دوست داشتند. چون روی یكی از تئاترهایی كار كردیم كه ٠٥ سال پیش در لاله زار در اوج بود. نمایش ما هم كمدی بود و هم حرفی برای گفتن داشت و حرف خود را ساده بیان می كرد. به همین خاطر بود كه كار گرفت.
▪ برای پذیرفتن نقش در سینما چه معیارهایی دارید؟
ـ فیلم پرفروش باشد و خودمان حالیمان شود. گاهی پیشنهادهایی می شود كه خود من هم آن نقش را نمی فهمم و نمی دانم چطور قرار است مخاطب با آن ارتباط برقرار كند. برایم خیلی مهم است كه كار به لحاظ مالی و تهیه كننده مشكلی نداشته باشد. من ٢ فیلم بازی كرده ام و هنوز دستمزدم را نگرفته ام. فیلم «كفش های جیرجیرك دار» شاپور قریب به تهیه كنندگی «بهرام محمدی پور» و فیلم «گوشواره» وحید موسائیان كه تهیه كننده اش «روح ا... برادری». از آن ها شكایت كردم اما به جایی نرسیده است. بنابراین چك هایشان را به اجرا گذاشتم.
▪ چطور شد كه بازی در فیلم «اخراجی ها»را قبول كردید؟
ـ آقای «ده نمكی» را ٥١ سال است كه می شناسم. با ایشان از طریق دوست مشتركی به نام (سردار) رجب زاده آشنا شدم. ایشان یكی دو سال پیش از ساخت فیلم با من صحبت كرده بود و از قبل در جریان ساخت این فیلم بودم.
▪ در فیلم «هنرپیشه» محسن مخملباف خانم حمیده خیرآبادی كه نقش مادر شما را بازی می كند، دیالوگی دارد كه می گوید: «مادرجان اگر بخواهی فقط در فیلم های هنری بازی كنی، شیرم را حلالت نمی كنم» تا چه حد با این حرف موافقید؟
ـ منظور خانم «خیرآبادی» این بود كه فیلمی بازی نكن، كه مخاطب نداشته باشد یا مخاطبش خاص باشد... فیلم ، تئاتر یا سریال باید مخاطب زیادی داشته باشد البته نه به این معنا كه چرت و پرت و هجو باشد. اما مخاطبش هم نباید كم باشد. نباید تئاتری بازی كنیم كه اگرقرار است ٠٥ شب اجرا داشته باشد شب هفتم جمعش كنیم. تئاتر باید برای همه قابل درك و فهم باشد. آن دیالوگ حرف بدی نبود و منظور از آن هم این نبود كه اثر هنری، بد است.
▪ شما تنها بازیگری هستید كه طیف متنوع و پرتعدادی از نقش ها را بازی كرده اید. از كودك دبستانی گرفته تا نوجوان و پیرمرد و حتی زن. چگونه به چنین سطحی از توانایی رسیده اید؟
ـ بخش عمده اش لطف خداوند است. من از او تشكر می كنم، كه این هنر را درذات و ریشه و وجود من قرار داده است. چهره من شبیه كودك است. دماغ عجیب و غریبی ندارم و دهانم غیراستاندارد نیست. این باعث می شود گریم روی صورت من خوب بنشیند. تجربه و ممارست و كار و تلاش هم تاثیرگذار بوده است.
▪ در بین نقش هایی كه ایفا كرده اید، كدام را بیشتر می پسندید؟
ـ من همه نقش ها را پسندیده ام كه قبول كردم آن ها را بازی كنم. ولی بعضی هایش نزد مخاطب پررنگ تر دیده شده است. من هم آن ها را دوست دارم .مثل نقش هایم در فیلم های «اجاره نشین ها»، «مادر»، «هنرپیشه»، «آدم برفی» و «اخراجی ها»
▪ اگر به گذشته بازگردید، باز هم همین مسیر بازیگری را انتخاب می كنید؟
ـ با این شعور و ذهنیتی كه الان دارم، اگر به گذشته برگردم، از مسیر دانشگاه بازیگری را انتخاب می كنم. الان در آستانه ٠٥ سالگی قرار دارم. اگر به گذشته برگردم، نه درباره بازیگری بلكه درباره همه چیز زندگی ام با وسواس بیشتری عمل خواهم كرد.
▪ برای جوان هایی كه می خواهند بازیگر شوند، چه توصیه ای دارید؟
- فقط از طریق دانشگاه وارد سینما شوند. چون از این طریق با درك و شعور و فهم بیشتری انتخاب می كنند. اگر بازیگر شایستگی نداشته باشد، به خودی خود كنار می رود.
▪ شما در مصاحبه با یكی از سایت های اینترنتی گفته بودید بالاترین دستمزد را در سینمای ایران می گیرید می شود در این باره توضیح دهید؟
ـ نه من چنین مصاحبه ای نكردم و تكذیب می كنم. من در میان بازیگران دستمزد بالایی می گیرم اما هرگز چنین جمله ای نگفته ام.
▪ درباره گرایش دوباره مردم ایران به ژانر كمدی در سال های اخیر چه نظری دارید؟
ـ مردم جهان با هر فرهنگی سینمای كمدی را دوست دارند. هركس بگوید من خندیدن را دوست ندارم یا بلد نیستم یا با آن قهرم، بیمار است و باید پیش دكتر برود. خندیدن نیاز روح و جسم بشر است، به خصوص امروزه كه زندگی ماشینی شده و انسان در میان این همه آهن، اگر نخندد نمی تواند زندگی كند و دیوانه می شود.
▪ اجاره نشین ها»ی داریوش مهرجویی از بهترین فیلم های شماست كه چندی پیش از تلویزیون پخش شد. در این باره بگویید...
ـ اجاره نشین ها» به نظر من یكی از بهترین و كلاسیك ترین كمدی های تاریخ سینمای ایران است، كه می تواند معیار خوبی برای ساخت دیگر فیلم های كمدی در ایران باشد. این فیلم نمونه خوبی است از كمدی موقعیت و شرایط كه اصلا به سمت هجو نمی رود.آغازسینمای كمدی پس از انقلاب با «اجاره نشین ها» بود.
▪اتفاقاً منتقدان یكی از نقاط ضعف فیلم «اخراجی ها» را اتكای بیش از حد آن به كمدی كلام می دانند.
ـ این همه تیر و ترقه و بپر بالا و بپر پایین، كجایش كمدی كلامی است؟ منتقدانی كه این نكته را می گویند یا فیلم را ندیده اند یا از رادیو گوش كرده اند. این نظر نادرست است.
▪ شما بسیار مشهورید. این شهرت تا چه حد برای شما لذت بخش است و تا چه حد آزاردهنده؟
ـ لذت ها و آزارهایش برای من، در شرایط كنونی یكی است. به همان اندازه خوب است كه به همان اندازه بد است. مشكلاتی دارد كه نمی خواهم به آن اشاره كنم.
▪ از تفاوت بین بازیگران نسل خودتان و نسل جدید بگویید.
ـ بعضی از آن ها (بازیگران نسل جدید) دوست دارند یك شبه پله ها را بالا رفته، معروف شوند و این امكان ندارد در نتیجه زمین می خورند. به بازیگری علاقه دارند، ولی نمی خواهند تلاش و كوشش كنند. بعضی هایشان گاه با پیشكسوت های بازیگری بی ادبانه برخورد می كنند.من در دوران نخست بازیگری ام صحنه تئاتر را جارو می كردم. در تئاتر شهر، پتو می انداختم و می خوابیدم چون خانه ما دور بود و نمی خواستم فردایش دیر برسم. ولی الان اگر بازیگر قرار است نیم ساعت پیش از نمایش روی سن بیاید، نیم ساعت پس از من می آید.
برگزیده از مقاله دکتر نسرین جهان پهلوان_ دکتر محمد رضا مهاجری
منبع : سایر منابع
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست