سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
این بازی را آقایان شروع کرده اند
بومیان، قرنها پیش، طبیعت را به خود حلقهآویز میکردند. آنها معتقد بودند طبیعت، تمام قدرت جادویی خود را در گل و برگ و چوب و سنگ ذخیره کرده و آنهایی که حلقهای از گل یا نخ یا سنگ به دور گردن و کمر خود میآویزند، قدرت طبیعت را به بهای رواج زیبایی میخرند.
تاریخ بشریت از تاریخ زیورآلات جدا نیست. گرایش به زیبایی و زیباتر شدن همیشه در همه جا وجود داشته. با ظهور اولین مدسازان ماقبل تاریخ (نخستین انسانهایی که به لحاظ آناتومیک میتوان آنها را انسان مدرن نامید) قدرتهای جادویی و نمادین زیورآلات به سراپای تاریخ بشریت آویخته شد. حالا هم برخی از مردم با این باور که ارواح شرور از خانه و خانوادهشان دور میشود، نماد دلفین یا اسب تکشاخ را روی سنگ میتراشند و بر سر در خانهشان نصب میکنند. برخی مسیحیان برای دفع ارواح بد و خبیث، دوری از گناه، حمایت در برابر انواع خطرها و دشمنی و نجات زن باردار حین زایمان، شمایل مسیح و حواریون را از طلا و کهربا میسازند و روی میز دعا میگذارند.
● مردها پیشگام بودند
گرچه امروز اغلب طرفداران وسایل زینتی را خانمها تشکیل میدهند ولی هزاران سال پیش، مردها بودند که برای اولین بار با برگ درختان، موهایشان را زینت دادند. ۳ هزار سال پیش از میلاد مسیح، هنرمندان سرزمین فراعنه اولین کسانی بودند که طلا را کشف کردند و چون چکشخور خوبی داشت، از آن برای فراعنه تاج و گردنبند ساختند.
۱۴۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، در یونان باستان، مرواریدهای زیبا به شکل گل و صدف و پروانه تراش خورد. هزار و ۱۰۰ سال بعد، یعنی دقیقا ۳۰۰ سال پیش از تولد مسیح، یونانیان دست به ساخت زیورآلات چندرنگ زدند و در این میان از زمرد، عقیق سرخ، لعل کبود و مروارید استفاده کردند. آنها سنگهای رنگی، شیشه و مینا را هم در کارهای خود به کار بردند.
طلای معروف ایتالیا ۸ سال پیش از تولد مسیح به بازار آمد و از آن پس، آوازهی زیبایی آن طلاها سراسر جهان را پر کرد. در قرن ۱۳ میلادی، استفاده از جواهرات در اروپای باستان متداول شد و میشد به وفور لباسهای اشرافی مملو از جواهرات را بر تن زنان دید.
این در حالی بود که در فرانسه، به تن داشتنِ کمربند زینتی و جواهرات برای شهروندان، ممنوع بود. با شروع رنسانس در قرن ۱۴ و کشف راههای دریایی و سرزمینهای جدید در آمریکا و استخراج طلا، استفاده از گردنبند و گوشواره و سنجاق لباس در طبقه اشراف رایج شد. در این عصر، زیورآلات برای مراسم مذهبی استفاده میشد و فقط تاجران قدرت خرید آن را داشتند. اما کمکم جواهرات هم مانند تمام چیزهای دیگر فراگیر و همگانی شد.
طراحی جواهرات به صورت آنچه امروز میشناسیم، از قرن ۱۶ آغاز شد. تمام زیورآلاتی که برای اولین بار در ایتالیا و فرانسه ساخته شده هماکنون در موزه هنر لندن و لوور پاریس نگهداری میشود.
● جواهرات رمانتیک
در قرن ۱۷ برای اولین بار حلقه، انگشتر و زنجیر ساعت در فرانسه ساخته شد. همزمان با انقلاب صنعتی در سال ۱۷۸۹ طراحی، ساخت و فروش جواهرات ممنوع شد و در حدود ۳ سال بعد مجددا رواج پیدا کرد. آغاز شکوفایی جواهرات در اروپا را باید قرن ۱۹ دانست. وقتی ویکتوریا در سال ۱۸۳۷ ملکهی انگلستان شد، جواهرات بیشتر حالتی رمانتیک یا ناسیونالیستی داشتند. با بهسلطنترسیدن ملکه ویکتوریا، آمریکاییها و انگلیسیها هم دست به ساخت جواهرات زدند.
● گولزنکهای پرخریدار
ایتالیاییها خریداران اصلی سنگهای گرانبها و مرواریدهای اصلی شرقی بودهاند. تجار ایتالیایی، جواهرات را به قیمت نازل از شرق میخریدند و بهگزاف به اروپاییان میفروختند. در میان جواهرات، مرواریدهای سفید هند و ایران ارزش بالایی داشت.
ونیزیها کمکم برای آنکه فروش و سودشان را بالاتر ببرند به فکر افتادند که سنگهای مصنوعی شبیه مروارید بسازند و به قیمت پایینتر به مردم عادی بفروشند و سرانجام ۱۳۰۰ سال پیش، با مخلوط کردن پودر شیشه سفید، سفیده تخممرغ و ماده لزج حلزون، مروارید مصنوعی ساختند.
● جواهرات مردگان
جواهرات مردگان با فوت شاهزاده آلبرت باب شد. جواهرات مرده، شامل تمامی سنگهای گرانبهای مشکی میشد که به صورت تاج روی سر مرده قرار میدادند. اطرافیان آنها تا ماهها از هیچ جواهری استفاده نمیکردند.
● فانتزیترها
از سال ۱۹۶۰ به بعد، طراحان جواهرات تصمیم گرفتند از روشها و طرحهای سنتی کمی فاصله بگیرند و فانتزیتر بشوند. اولین کسانی که مشتاقانه به سمت این جواهرات رفتند، بازیگران بنام هالیوود بودند که باعث شدند این سبک از جواهرسازی در تمامی جهان رونق پیدا کند. امروز هم میتوانید انواع و اقسام این جواهرات فانتزی را که مخلوطی از طلای زرد (طلا+ آلیاژ برنز)، طلای سفید (طلا+ آلیاژ نقره) و انواع سنگهای قیمتی است، بیابید.
منبع : هفته نامه زندگی مثبت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست