یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا
۷ تخصص دندانپزشکی
وقتی شما دندانتان درد میگیرد و دنبال یک دندانپزشک میگردید، چگونه دندانپزشک مورد نظرتان را پیدا میکنید؟ وقتی نیاز به ارتودنسی و ردیف کردن دندانها دارید، چهطور؟ برای زیباتر کردن لبخندتان میدانید به کدام دندانپزشک مراجعه کنید؟ حقیقت این است که خیلی از ما تخصصهای گوناگون رشته دندانپزشکی را نمیشناسیم و نمیدانیم برای چه درمانهای دندانپزشکی باید با کدام متخصص مشورت کنیم...
همه ما کم و بیش با رشتههای تخصصی پزشکی آشنایی داریم اما با رشتههای تخصصی دندانپزشکی چهطور؟ آیا میدانید شاخههای «تخصصی» دندانپزشکی کداماند و چه بیمارانی را درمان میکنند؟ در این مطلب ما به شما خواهیم گفت که برای چه کارهایی باید کدام متخصص را ملاقات کنید و چه انتظاراتی از او داشته باشید.
● تخصص دارد یا نه؟
دندانپزشکی که در یک رشته تخصصی خاص «ادامه تحصیل» داده باشد (پس از اخذ مدرک دکترای دندانپزشکی) عنوان «متخصص» حتما زیر اسم او و قبل از گرایش مورد نظر ذکر میشود. مثلا متخصص اردتودنسی. بنابراین اگر فقط زیر نام و نام خانوادگی او نوشته شده باشد: ارتودنسی به این معنی است که او در این رشته تخصص ندارد و فقط براساس تجربه و دورههای کوتاه مدتی که گذرانده است آن خدمات را ارایه میدهد. بنابراین دقت کنید که دندانپزشکانی که تخصص دارند حتما واژه «متخصص» را روی تابلوی مطب و سربرگهای خود درج میکنند تا شما متوجه شوید که آنها در یک رشته خاص تخصص دارند و دورههای تکمیلی دانشگاهی این رشته را گذراندهاند.
۱) متخصص ارتودنسی: متخصصان این رشته به درمان ناهنجاریهای دندانی و فک و صورت میپردازند. ارتودنسی ثابت که پس از پایان سن رشد انجام میشود، تنها در حیطه توانایی این متخصصان میباشد. طول دوره این تخصص سه سال پس از مدرک دکترای دندانپزشکی میباشد. قابل ذکر است که معمولا بهترین رتبههای آزمون تخصص وارد این رشته میشوند.
البته شما میتوانید وقتی کودک شما شش ساله شد و پا به مدرسه گذاشت او را برای چکاپ اولیه پیش این متخصص ببرید. او به شما خواهد گفت که آیا فرزند شما در آینده نیاز به ارتودنسی کردن دندانهایش دارد و یا نه. همچنین اگر شما بالای ۲۰ سال سن دارید و از نامرتبی دندانهایتان گله دارید میتوانید با کمک این متخصص و بستن سیم و براکت روی دندانهایتان آنها را ردیف و مرتب کنید. متخصصان این رشته در ردیف کردن دندانها قبل و بعد از جراحیهای فک و صورت هم تبحر دارند.
۲) متخصص آسیبشناسی فک و صورت: توانایی متخصصان این رشته بررسیهای میکروسکوپیک نمونههای برداشته شده از ضایعات دهان، فک و صورت از لحاظ تشخیص انواع بدخیمی، سرطان و سایر ناهنجاریهای بافتی میباشد. اگر شما خدای ناکرده تومور و یا کیستی در فک و صورت و یا اطراف دندانهایتان داشته باشید، متخصص جراحی فک و صورت پس از برداشتن و خارج کردن آن، نمونهای از این بافتها را برای این متخصصان میفرستد که با بررسی آزمایشگاهی از سرطانی نبودن آن مطمئن شوند.
۳) متخصص درمان ریشه: وظیفه متخصصان این رشته درمانهای پیچیده ریشه و یا جراحیهایی است که معمولا از عهده تواناییهای دندانپزشکان عمومی خارج است. معمولا دندانپزشکان عمومی، عصبکشی بیشتر دندانها را انجام میدهند ولی اگر دندانهای شما کانالهای مسدودی داشته باشند و یا به شدت انحنا داشته باشند و یا احیانا دندان شما سوراخ شده باشد، متخصصان درمان ریشه میتوانند دندان شما را به بهترین صورت ممکن درمان کنند. همچنین گاهی نیاز به قطع ریشه دندان شما و یا عصبکشی آن از ته ریشه دندان و درون لثه است که در این صورت، این متخصصان به شما بهترین کمک را میکنند.
۴) متخصص دندانپزشکی ترمیمی: این متخصصان به درمانهای خاص و پیچیده «تاج دندان» از دو جنبه برگرداندن عملکرد صحیح و تامین زیبایی میپردازند. «لامینیت» نمونهای از درمانهای زیبایی میباشد که توسط متخصصان این رشته انجام میپذیرد. فراموش نکنید این رشته این روزها طرفداران زیادی دارد و اگر شما بخواهید لبخندی زیباتر داشته باشید، میتوانید با کمک این دندانپزشکان زودتر به هدفتان برسید. سفید کردن دندانها، لامینیت، روکشهای چینی، اصلاح طرح لبخند از تواناییهای این متخصصان است.
۵) متخصص بیماریهای دهان و دندان: این دسته از متخصصان در واقع به بررسی و تشخیص بیماریهای دهان، فک و صورت و ارتباط آنها با سایر دستگاههای بدن میپردازند. این افراد در واقع «متخصصان داخلی» در دندانپزشکی میباشند. اگر شما ضایعهای سفید و یا قرمز و یا پلاک و برجستگی مانند آن در دهانتان داشته باشید که دندانپزشکان عمومی متوجه نشوند که آن ضایعه دقیقا چه بیماری است، این متخصصان به شما کمک میکنند تا آن را بشناسید و درمان کنید. در واقع آنها در تشخیص ضایعات دهان و دندان تبحر خاصی دارند.
۶) متخصصان جراحی لثه: این تخصص هم از تخصصهایی است که ممکن است زیاد به آن نیاز پیدا کنید. اگر شما بخواهید «ایمپلنت» بگذارید و یا لثههایتان را که در اثر پیری و یا بیماری تحلیل رفتهاند جراحی کنید، باید پیش این دسته از متخصصان بروید. این افراد در تشخیص بیماریهای لثه هم به شما کمک شایانی خواهند کرد.
۷) جراحی فک و دهان و صورت: فک پایین شما بیش از حد بیرون زده است و یا فک بالایتان در صورتتان فرو رفته به نظر میرسد؟ در این صورت یک متخصص جراحی فک و دهان و صورت میتواند به شما بهترین خدمات جراحی را ارایه دهد تا زیبا شوید. جراحیهای دندانهای عقل نهفته و نزدیک عصب و دندانهای نابهجا روییده را هم میتوانید به این متخصصان بسپارید.
دکتر گلرخ ثریا
منبع : روزنامه سلامت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست