سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
روزه برای بیماران قلبی مناسب است؟
اصولاً برای روزه داری، فرد باید سالم باشد. به طور كلی برای كسانی كه از نوعی بیماری رنج می برند، روزه توصیه نمی شود.
احكام فقهی نیز در این مورد وجود دارد كه درصورتی كه روزه داری احتمال خطر را به وجود آورد، فرد نباید روزه بگیرد.
برای بسیاری از بیماران قلبی این سؤال پیش می آید كه با وجود یك دوره عارضه قلبی در سالهای گذشته و با گذشت زمان، آیا می توانند به فعالیتهای عادی از جمله روزه داری بپردازند یا خیر.
بیماریهای قلبی به طور كلی به چند دسته تقسیم می شود كه هر گروه توصیه های خاص خود را لازم دارد.
● گروه اول ـ گروهی از بیماران هستند كه بخش خارجی قلب آنها ناراحت است.
این نوع بیماران معمولاً از پرده «پركاردیت PERCARDIT» دور قلب دچار عارضه شده اند. به عبارت دیگر دور قلب آنها آب، خون و یا چرك جمع شده است.
این گروه از بیماران باید در ساعات مشخص طبق تجویز پزشك دارو مصرف كنند و باید هیچگونه فشار بدنی به آنها وارد نشود. این فشار قلبی می تواند به صورت تداوم گرسنگی و تشنگی در مدت زمانهای طولانی نیز به وجود آید. به این گروه از بیماران توصیه اكید می شود كه روزه نگیرند و به توصیه پزشك خود عمل كنند.
● گروه دوم ـ بیماریهای شایع رگهای قلب است كه به نام عروق «كرنر» CRONER عنوان می شود.
این بیماری می تواند به صورت تنگی یا انسداد عروق كرنر به وجود آید. تاكنون علم برای اینگونه بیماری قلبی ۳۰۰ عامل خطر ذكر كرده است. سازمان بهداشت جهانی نیز در لیست عوامل بیماریهای قلبی خود، اختلال در چربی خون، فشارخون شریانی، مصرف دخانیات و دیابت را از عوامل مهم اینگونه بیماریهای قلبی ذكر كرده است. اختلال در رگهای قلب موجب تنگی عروق قلب می شود كه بستگی به درصد پیشرفت بیماری دارد. معمولاً تا ۴۰ درصد تنگی عروق قلب علامت ندارد و در ۷۰ـ۶۰ درصد تنگی عروق علائم تنگی عروق خود را نشان می دهند.در این حالت فرد در سربالایی و یا در پیاده روی تند، احساس سوزش و تنگی در قفسه سینه می كند.
اینگونه بیماران كه از تنگی عروق كرنر رنج می برند باید به فواصل منظم دارو بخورند. معمولاً قرصهای اینگونه بیماران اسپری های زیرزبانی «نیتروگلیسیرین» است.
توصیه اكید به اینگونه بیماران می شود كه از گرفتن روزه خودداری كنند. مقاومت در این حالت و روزه گرفتن و هرگونه فشار به بدن موجب تشدید درد در قلب شده و در نهایت موجب سكته قلبی خواهد شد. همچنین به بیماران كرنری توصیه می شود از خوردن غذاهای پرحجم بپرهیزند زیرا بار اضافی به قلب احتمال سكته قلبی را در این گونه بیماران به شدت افزایش می دهد.
● گروه سوم ـ بیماران عروق كرنری كه عمل قلب انجام داده و در داخل رگ قلب خود بالن گذاشته اند تا تنگی رگ را رفع كرده و موجب بازشدن عروق قلب شود و یا بیمارانی كه در رگ قلب «Stent» یا یك توری بسیار ظریف (داخل رگ قلب) كار گذاشته اند(پیوند عروق قلب داده اند) روزه گرفتن موجب تشدید وضع عروق قلب آنها می شود توصیه جدی می شود این گروه از بیماران نیز از گرفتن روزه خودداری كنند.
ـ در این گروه از بیماران به افرادی كه سكته قلبی كرده اند و یا عضلات قلب آنها قدرت انقباضی خود را از دست داده است (نرسیدن خون) توصیه می شود از گرفتن روزه خودداری كنند.
ـ باید متذكر شد گروهی از بیماران قلبی كه از تنگی نفس، رنج برده و احساس شدید ضعف می كنند دچار بیماری عضله قلب هستند كه تاكنون علم، علت شایع آن را پیدا نكرده است. اینگونه بیماران به استراحت احتیاج داشته و توصیه می شود از انجام كارهای سنگین بپرهیزند، داروهای خود را سر وقت و به طور مرتب مصرف كنند و روزه نگیرند.
● گروه چهارم ـ بیمارانی كه دچار ناراحتی دریچه های قلب هستند
اینگونه بیماران در دریچه های میترال، دریچه آئورت و یا دریچه سه لتی قلب دچار مشكل هستند. در اینجا باید به بیمارانی اشاره كرد كه دچار بیماری «روماتیسم عضله قلب» شده اند در این حالت ممكن است دریچه ها صدمه دیده، دریچه ای كلفت شده، تنگ شده، گشادشده، گشاد و تنگ هر دو و یا بر روی دریچه ها كلسیم نشسته باشد، در اینجاست كه دریچه ها درموقع بازو بسته شدن، كارآیی خود را از دست می دهند.
شایعترین اینگونه بیماریهای دریچه ای در آسیا و آسیای میانه از جمله ایران، تغییر شكل دریچه ها به علت «روماتیسم» است.
در بیمارانی كه دریچه های آنها تنگ شده است، دریچه میترال صدمه دیده و خون از دهلیز چپ بالا نمی رود و فشار عروق ریه بالا می رود.
نارسایی در دریچه آئورت نیز موجب صدمه به قلب می شود به اینگونه بیماران نیز توصیه می شود تحت نظر پزشك درمان خود را ادامه داده و از گرفتن روزه جداً خودداری كنند.
● گروه پنجم ـ بیماریهای قلبی مادرزادی اینگونه بیماران به صورت مادرزادی در ارتباط بین دو بطن خون و یا دو دهلیز سوراخ وجود داشته باشد و یا ممكن است دریچه شریان ریوی مادرزادی تنگ و یا گشاد باشد.
به اینگونه بیماران كه به صورت مادرزادی قلبی معیوب دارند نیز توصیه نمی شود روزه بگیرند.
باید اضافه كرد كه دانش پزشكی ثابت كرده است كه موادمخدر، مشروبات الكلی، قدرت عضله را كاهش می دهد و موجب بروز نارسایی هایی در قلب می شود.
● گروه ششم ـ نامنظمی های قلب ـ اینگونه بیماران قلبی نیز از نظر راههای هدایتی قلب دچار عارضه هستند، یعنی راههای هدایتی قلب یا كاملاً قطع است و یا عمل هدایت خوب انجام نمی شود. به اینگونه بیماریها آرتیمی قلب می گویند. اینگونه بیماران دچار تنگی دریچه میترال هستند. در این حالت قلب به تدریج نامنظم می شود و احتمال خطر توسط یك لخته خون وجوددارد كه موجب سكته مغزی می شود. اینگونه بیماران باید تحت نظر پزشك رژیم غذایی خود را كامل رعایت كنند، قرصهای خود را به طور مرتب و سر وقت مصرف كرده و از گرفتن روزه جداً خودداری كنند.
در اینجا لازم است چند نكته را در مورد رژیم غذایی بیماران قلبی متذكر شوم. رژیم غذایی در بیماران قلبی به نوع بیماری آنان بستگی دارد. باید به آنچه كه پزشك در مورد رژیم های غذایی گفته دقیقاً عمل كرد و وی را در جریان فعالیتهای بدنی و رژیم غذایی قرارداد.
در پایان به یك نوع دیگر از عارضه های قلبی به نام «پرولپس» PROLAPS میترال اشاره می شود. در این حالت دریچه میترال شل بوده یا افتاده و یا لق است. این حالت یك حالت طبیعی است و تنها در یك تا دو درصد زنان و مردان وجود دارد. اینگونه افراد می توانند با یك اكو ECO خوب نوع پیشرفته و یا حالت عادی آن را تشخیص دهند. تنها به اینگونه افراد كه دریچه میترال آنها در حالت پرولپس طبیعی اجازه گرفتن روزه داده می شود و در حالت پیشرفته آن روزه توصیه نمی شود.
منبع : موسسه اطلاعرسانی طعام اسرار
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست