چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

خوراکی هایی برای جوان ماندن


خوراکی هایی برای جوان ماندن
همه مادوست داریم تا آخرین لحظه عمرمان، شاداب وسرحال باشیم. پوست صورتمان یک خط هم بر نداشته باشد وبه اصطلاح، آخ نگفته باشیم. پیری آن هم پیری بموقع، یکی از مراحل زندگی است که اتفاقاً رسیدن آن، خیلی هم خوب است.
البته اگر به موقع و بدون از کار افتادگی باشد، نشان می‌‏دهد که آن قدر به سلامتی‌‏مان توجه کرده‌‏ایم که با کمترین آسیب، وارد این مرحله از زندگی شده‌‏ایم، اما گاهی با بدخوری، هرزه‌‏خواری و بی‌‏توجهی به آنچه می‌‏خوریم، باعث می‌‏شویم سلول‌‏های بدن زودتر از آنچه باید، پیر و از کار افتاده شوند. هر چند ما پیری و فرسودگی سلول‌‏ها را به چشم نمی‌‏بینیم اما از نشانه‌‏های آن یعنی ابتلا به انواع بیماری‌‏ها، احساس خستگی دایمی، دردهای عضلانی و مزمن، آسیب به پوست بدن و... می‌‏توانیم بفهمیم که سلول و در نتیجه، همه اندام‌‏ها و دستگاه‌‏های بدن، زودتر از آن چه باید، وارد مرحله پیری و فرسودگی شده‌‏اند. برای همین این هفته رفته‌‏ایم سراغ «تغذیه ضدپیری»، یعنی آشنایی با ترکیبات غذایی ضدپیری و غذاهایی که حاوی این ترکیبات هستند.
آنتی اکسیدان‌‏ها همان ترکیباتی هستند که باعث از بین رفتن رادیکال‌‏های آزاد که از مهم‌‏ترین عوامل بروز انواع سرطان‌‏ها هستند، می‌‏شوند. این ترکیبات معجزه‌‏آسا از بافت مغز محافظت می‌‏کنند و برای همین مصرف مواد غذایی حاوی آنتی‌‏اکسیدان‌‏ها باعث می‌‏شود که سلول‌‏های مغز دیرتر وارد مرحله پیری شوند و در نتیجه، بیماری‌‏هایی مثل «زوال عقل» و آلزایمر، حداقل ۱۰ سال دیرتر سراغمان بیایند. آنتی اکسیدان‌‏ها در همه میوه‌‏ها و سبزی‌‏ها به وفور وجود دارند.
● آنتی اکسیدان‌‏ها
دلیل اینکه این قدر آنتی اکسیدان‌‏ها یا مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان‌‏ها را تحویل می‌‏گیریم، وجود ترکیبی به اسم «استیل» در ترکیب آنتی‌‏‌‏اکسیدان‌‏هاست. این ترکیب، همان ترکیبی است که پیر شدن سلول‌‏های بدن را به تعویق می‌‏اندازد. این ترکیب به صورت خاص روی سلول‌‏های مغز تاثیر می‌‏گذارد و مانع از پیرشدن فرمانده بدن می‌‏شود. آنتی اکسیدان‌‏ها انواع مختلفی دارند که درباره چند تا از آنها صحبت می‌‏کنیم.
لوتیین؛ این ماده، یکی از مهم‌‏ترین آنتی اکسیدان‌‏ها است، چون هم مانع بروز بیماری‌‏های قلبی - عروقی می‌‏شود و هم پیر شدن سلول‌‏های بافت قلب و سلول‌‏های چشم به ویژه شبکیه چشم (همان نقطه‌‏ای که تصاویر روی آن می‌‏افتند و اگر آسیب ببیند، بینایی‌‏مان را ازدست می‌‏دهیم) را عقب می‌‏اندازد. یکی از دلایل اصلی آسیب به شبکیه چشم و اختلال در بینایی، کمبود اوتیین و گزانتین است. لوتیین در بیشتر میوه‌‏ها و سبزی‌‏ها وجود دارد.
لیکوپن؛ سلول‌‏های بدن ما دائماً در حال تقسیم و تکثیر هستند. زمانی که تقسیم سلول‌‏ها از این قانون انسانی)!) پیروی می‌‏کند، من و شما صحیح و سلامت با هم گپ می‌‏زنیم، اما وقتی سلول‌‏های بدن دیوانه می‌‏شوند و دیگر برای تقسیم و تکثیر شدن، قاتی می‌‏کنند، یعنی اینکه ما متأسفانه به یکی از انواع سرطان‌‏ها دچار شده‌‏ایم. خوردن مواد غذایی حاوی لیکوپن، از مهم‌‏ترین راه‌‏های کنترل سلول‌‏های بدن برای پیروی از قانون انسانی تقسیم سلولی است! بهترین منبع لیکوپن هم «گوجه فرنگی» است. مصرف روزانه یک تا یک و نیم فنجان آب گوجه فرنگی یا حدود ۱۰ تا ۱۵ عدد گوجه فرنگی در هفته کافی است. لیکوپن در همه میوه‌‏ها و سبزی‌‏های‌ قرمز وجود دارد.
از آنتی‌اکسیدان‌‏های دیگر می‌‏توانیم به «فنل«، آنتی اکسیدان سیب، «ویتامینC»، آنتی اکسیدان لیموترش، توت فرنگی، گوجه سبز و بالاخره «کارتن»، آنتی اکسیدانی که در هویج، فلفل دلمه‌‏ای نارنجی، پرتقال، نارنگی و انبه وجود دارد، اشاره کرد.
● سیمان استخوان
از خاصیت‌‏های مشهور کلسیم یعنی تاثیر آن در حفظ سلامت دندان و استخوان‌‏ها، کمک به ایجاد لخته خون در هنگام خون‌‏ریزی، انتقال پیام‌‏های عصبی و تنظیم ضربان قلب که بگذریم، می‌‏رسیم به تاثیر این ماده معدنی در جوان ماندن سلول‌‏های بدن. مصرف موادغذایی حاوی کلسیم باعث می‌‏شود که خانم‌‏ها دیرتر یائسه شوند وبعد از یائسگی هم عوارض آن مثل گرگرفتگی، پوکی استخوان و چروک خوردن پوست تا حد زیادی کاهش پیدا کند. از طرفی دریافت همزمان روزانه ۸۰۰ میلی‌‏گرم ویتامین D و ۱۲۰۰ میلی‌‏گرم کلسیم، خطر ابتلا به دیابت نوع دوم خانم‌‏ها را تا ۳۳ درصد کاهش می‌‏دهد، دلیل آن هم، کند شدن روند پیری سلول‌‏ها و حفظ حساسیت آنها به انسولین (قندخون) است. بهترین منبع کلسیم هم که معلوم است؛ انواع محصولات لبنی و خانواده کلم‌‏ها.
● ویتامین E
می‌‏دانید چرا بعضی از افراد سالخورده از ما مثلا جوان‌‏ها! سالم‌‏تر و سرحال‌‏تر هستند؟ چون سیستم ایمنی بسیار قوی‌‏ای دارند. دلیل آن هم چیزی نیست جز مصرف موادغذایی حاوی ویتامین E. یکی از راه‌‏های سلامتی و جوان ماندن اندام‌‏ها و دستگاه‌‏های بدن، داشتن سیستم ایمنی قوی و سالم است. یکی از راه‌‏های شادابی پوست هم مصرف موادغذایی حاوی ویتامین E است. بهترین منبع این ویتامین، ذرت، بادام زمینی، سویا، آفتابگردان و زیتون است.
● روغن سنتی
روغن برزک یا روغن تخم کتان، مثل خیلی از خوراکی‌‏های دیگر، پای ثابت بسیاری از درمان‌‏های سنتی است. حالا پژوهشگران می‌‏دانند که وجود اسیدهای چرب مثل اسیدلینولییک یا لینولیک و اسید چرب امگا ۳ و ۶، دلیل اصلی معجزه این روغن‌‏هاست. این روغن‌‏ها علاوه بر ضدالتهاب بودن‌‏شان باعث از بین بردن چربی‌‏های دیواره سرخرگ‌‏ها، کاهش چشمگیر عوارض یائسگی، عصبانیت، افسردگی و به تعویق افتادن پیری سلول‌‏های مغز می‌‏شوند. مقدار مصرف آن هم، یک تا ۲ قاشق چای خوری در روز است.
● لوبیای سحرآمیز
سویا که حتماً معرف حضورتان هست. این دانه سحرآمیز، ترکیب ویژه‌‏ای به اسم «ایزوفلاون‌‏ها» دارد. این ترکیب خاص از فرسودگی سلول‌‏ها و تقسیم نامنظم سلول‌‏ها جلوگیری می‌‏کند؛ در نتیجه مانع ابتلا به انواع سرطان‌‏ها می‌‏شود. به علاوه، ایزوفلاون‌‏ها مشکلات هورمونی را به ویژه در دختران تازه بالغ و زنانی که نزدیک به دوران یائسگی قرار دارند، رفع می‌‏کند. ایزوفلاون‌‏ها غیر از سویا، در شکلات تلخ و آبمیوه‌‏های طبیعی اکثر میوه‌‏ها وجود دارد. بهتر است سویا را همراه با برنج، لوبیا و شیر مصرف کنیم تا ایزوفلاون‌‏های آن بهتر جذب شود.
● فلز آبکاری
کروم، سلول‌‏های بدن را زنده وسالم نگه می‌‏دارد. برای همین، انگار که آنها را با روکش جوانی، آبکاری می‌‏کند. مهم‌‏ترین تاثیر کروم، حفظ حساسیت سلول‌‏های بدن به انسولین و در نتیجه، جلوگیری از ابتلا به بیماری دیابت نوع دوم است. در واقع، مصرف موادغذایی حاوی کروم، سلول‌‏های بدن را برای انجام وظایفشان فعال وسالم می‌‏کند. اگر مصرف موادغذایی حاوی کروم، با ورزش و رژیم غذایی مناسب همراه شود، روند پیری سلول‌‏های بدن، حداقل بین ۶ تا ۸ سال به تعویق می‌‏افتد.
منبع : روزنامه اطلاعات