سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

تنیا سولیوم یا کرم کدوی مسلح یا تنیای خوک


تنیا سولیوم یا کرم کدوی مسلح یا تنیای خوک
کرم بالغ تنیاسولیوم به طول ۲-۴ متروو در زمان رشد کامل ۸۰۰-۱۰۰۰ تند داردسر آن دارای چهار بادکش و یک برآمدگی است در اطراف این برآمدگی تعداد قلاب به شکل شمشیر کوچک وجود دارد که دلیل نامگذاری آن بنام کرم کدوی مسلح است . دوره زندگی آن طولانی و بیشتر از ۲۵ سال می باشد.تنیازیس در اثررشد تنیاسولیوم در روده کوچک انسان بوجود می آید .تنیازیس ایجاد شده در اثر کرم کدوی مسلح هر چه زودتر باید درمان شود ، چون امکان خود آلایش انسان با تخم این انگل وجود دارد و در نتیجه خطر ابتلای با فرم نوزادی آن وجود دارد . میزبان واسط آن خوک و خرسهای وحشی هستند. انسان تنها میزبان اصلی می باشد.
● سیر تکاملی
تخم ها که بوسیله میزبان اصلی دفع می شوند باغذا یا آب توسط میزبان واسط خورده میشود، تخم ها باز شده وجنین ۶ قلابه ازپوشش خود بیرون می آیدکه دیواره روده را سوراخ کرده وارد عردق خونی گشته و از این طریق به عضلات مختلف بدن حیوان حمل می شود و در مدت ۶۰ – ۷۰ روز تبدیل به سیسی سرکوسمی شود،سیتی سرکوس موجود در گوشت خام یا نپخته بوسیلهانسان خورده می شود و در روده کوچک تبدیل به کرم بالغ می شود.
● علائم بالینی درد ناحیه بالای شکم ،عصبانیت، سرگیجه،تهوع،کاهش اشتها یا افزایش اشتها،دل درد در ناحیه آپاندیس به علت ورودبندکرم یا تخم در مجرای آپاندیس.
● راههای انتقال
۱) خوردن گوشت نیم پخته ی خوک که دارای سیتی سرکوس سلولر می باشد .
۲) خوردن سبزی،آب ،و غذاهای آلوده به تخم تنیا سولیوم .
● تشخیص : آزمایش مدفوع و مشاهده تخم انگل .
● درمان : درمان توسط نیکلوزامید می باشدوباید به فاصله ۳ – ۲ ساعت بعد از درمان مسهل نمکی جهت تسریع در خروج کرم از بدن تجویزشود .
● پیشگیری :
ـ درمان افراد بیمار
ـ رعایت بهداشت فردی
ـ بازرسِی و معاینه گوشت خوک
ـ ختن کامل گوشت خوک --- Ref.medsab.ac.ir ---
منبع : اخـبـار پـزشـکـی تـرکـمـن مـدیـکـال