دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
غارهای دیدنی استان قزوین
در دل کوههای البرز، خرقان و رامند در استان قزوین غارهای باشکوهی وجود دارند که بخش قابل توجهی از میراث طبیعی گرانبهای ایران را تشکیل میدهند و معدود علاقهمندانی را از گوشه و کنار ایران برای دیدن جذب میکنند.
▪ غار ولی
غار ولی در پنج کیلومتری جنوب غربی روستای «گشنه رود» از توابع بخش «رودبار شهرستان» در ارتفاع یک هزار و ۶۲۰متری از سطح دریا قرار دارد که حدود ۲۵۰ میلیون سال قبل براثر انحلال سنگهای آهکی تشکیل شده و متعلق به دوره پِرمِیَنْ و اواخر دوران اول زمین شناسایی است. این غار از نوع مرطوب بوده و دارای یک تالار اصلی و چند تالار فرعی به مساحت حدود یکصد متر و ارتفاع ۲۰متر است که هوایی ساکن و سرد دارد. متاسفانه استالاکتیتها و استالاکمیتهای بسیار زیبا و حجیم آن به دلیل دسترسی نسبتا آسان توسط سودجویان دستخوش تخریب شده و چکیدهها و چکندههای فراوانی توسط غارتگران شکسته و به یغما رفته است. بعضی شواهد از انسان زی بودن این غار در گذشتههای دور حکایت دارد.
▪ غار سفیدآب
در چهار کیلومتری روستای «سفیدآب» در دل کوه «چشمهسفید» بهارتفاع تقریبی دو هزار و ۴۰۰ متر از سطح دریا غار شگفتانگیز سفید آب واقع شده است.
این غار به خاطر وجود آب بسیار، دهلیزهای عمومی فراوان، بعضی چاهروهای آن به عمق ۵۰ متر میرسد.
استالاکتیت و استالاکمیتهای جوان و بافتهای گل کلمی در سطوح مختلف آن مورد توجه غارنوردان و توریستهای ماجراجو است. زمین شناسان براساس سنگهای آهگی رسی مربوط به سازنده، سن غار «سفید آب» را بین ۲۵۰ تا ۲۹۰ میلیون سال تخمین زدهاند.
▪ غار قلعهکرد
این غار در ۲۰ کیلومتری برجهای دوگانه خرقان دهستان حصار از توابع شهر آبگرم قرار دارد و با مختصات جغرافیایی ارتفاع آن از سطح دریا حدود دو هزار و ۶۴ متر است، پس از عبور از دهانه غار و فرود از یک چاه راه پانزده متری، تالاری به وسعت بیش از یکهزار متر مربع رخ مینماید.
چکیدهها وچکندههای فوقالعاده زیبا و مسحورکننده ، رطوبت بالا و حوضچههای آب از ویژگیهایی است که بر زیبایی غار قلعه کرد افزوده است.
علاوهبر زیباییهای طبیعی، نقاشیهای دیواری نیز نشان از انسان زی بودن غار در سالهای دیرین دارد.
قدمت این غار به دورهای میرسد که چهل میلیون سال پیش تخمین زده میشود.
▪ غار یخی انگول
این غار در سه کیلومتری شمال روستای دینک، از توابع بخش کوهین و ارتفاع یکهزار و ۹۷۲ متر از سطح دریا واقع شده است.
دسترسی به این غار تا حدودی مشکل و ورود به آن به خاطر شیب تند و طبقات مختلف بسیار سخت است.
یکی از ویژگیهای ممتاز این غار وجود یخهای فراوان در دیوارهها و کف غار در تمام فصول است که موجب سرمای شدید هوای درون آن شده است.
به لحاظ زمین شناسی غار انگول در اثر لغرش سنگهای دولومیتی بخش غربی قله کوه انگول به وجود آمده و از دسته غارهای انحلال نیست.
سن این غار بعد از «تریاس» مربوط به دوران دوم زمینشناسی بوده و تحت تاثیر فعالیت و حرکات تکنونیکی منظم ایجاد شده است. ازجمله غارهای طبیعی این استان «سلطانبلاغ»، «آق بابا»، «شهرباز»، «کول»، «قرهقورتان»، «شاکین»، «آلابارباغلاری»، «قزل قلعه»، «چهل دختر»، «آلتینکش»، «بروج»، «ماهین»، «ملکشاه»، «اسکول» و «غار پلنگ» بیشتر مورد توجه غارنوردان و ورزشکاران این رشته هستند.
منبع : روزنامه اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست