یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا
مصرف نمک یددار قدرت یادگیری را بالا می برد
ید" مادهمغذی مورد نیاز برای زندگی است كه باید بطور روزانه مصرف شود، حیاتیترین نقش ید در بدن شركت در ساختمان هورمونهای تیرویید است. هورمونهای تیرویید در رشدوتكامل جسمی و عصبی،عملكرد طبیعی مغز و سیستم عصبی ، حفظ دمای بدن ، تولید انرژی و سوخت وساز تاثیر میگذارد. یددار كردن نمك با صرفهترینو مطمئنترین راهپیشگیری از اختلالات ناشی از كمبود ید است، به طوریكه یددار كردن جهانی نمك باعث بهبود زندگی میلیونها كودك شدهاست و با مصرف مداوم نمك یددار هر ساله در جهان بیش از ۹۰میلیون نوزاد در برابر كاهش چشمگیر قدرت یادگیری محافظت میشوند. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، تخمین زده میشود، ۱/۶میلیارد نفر ازساكنان جهان درمعرض خطر كمبود ید باشند كه از این تعداد ۶۵۵میلیون نفر مبتلا به گواتر و ۲۶میلیون نفر در معرض آسیبهای مغزی هستند.
در منطقه خاورمیانه ۱۷۰میلیون نفر در معرض اختلالات ناشی از كمبود ید هستند و فقط دو كشور ایران و تونس توانستهاند اختلالات ناشی از كمبود ید را تحت كنترل درآورند. درحال حاضر ۹۴درصد از خانوارهای ایرانی از نمك یدداراستفاده میكنند، این بدان معنی است كه هنوز شش درصد خانوارها بخصوص كودكان ونوزادان این خانوارها از دریافت این ماده مغذی محروم هستند. ولی ایران هنوز یكی از كشورهای پیشگام در پیشگیری از بروز اختلالات ناشی از كمبود ید در منطقه مدیترانه شرقی است. در ایران با همگانی كردن مصرف نمك یددار از دهه گذشته، شیوع گواتر ۵۲ درصد كاهش یافت و این میزان به ۱۵درصد در سال نسبت به پنج سال پیش رسید.
"ربابه شیخالاسلام" عضو هیات علمی وزارت بهداشت و كارشناس تغذیه در این زمینه گفت: نمك در اكثر جوامع به میزان معینی در روز مصرف میشود، وضع اقتصادی خانواده اثری در میزان مصرف نمك ندارد و تقریبا نمك بطور یكسان توسط خانوادهها به مصرف میرسد. وی افزود: میزان یدی كه در ایران به نمك اضافه میشود، ۴۰میكروگرم به ازای هر گرم نمك تعیین شدهاست و بهترین منابع ید غذاهای دریایی هستند. شیخالاسلام بابیان اینكه نمك یددار از نظر رنگ، بو و مزه هیچ تفاوتی با نمك معمولی ندارد، گفت: نمك یددار باید دور از نور و رطوبتودرظرف در بسته پلاستیكی ، چوبی ، سفالی و یا شیشهای رنگی نگهداری شود. وی، تصریح كرد: نگهداری و ذخیره كردن نمك ید دار به مدت طولاتی بیش از یكسال موجب از دست رفتن بخشی از ید میشود و افراد باید سعی كنند نمك را به مدت طولانی در منزل نگهداری نكنند. این كارشناس تغذیه پیشنهاد كرد افراد حتما هنگام خرید بسته نمك ید دار به پروانه ساخت آن از وزارت بهداشت توجه كنند.
وی، در خصوص عوارض مصرف نكردن نمك یددار گفت:كمبود ید دردوران بارداری موجب سقط جنین ، زایمان زودرس، تولد نوزادان مرده، اختلال رشد مغزی جنین، تولد نوزاد مبتلا به عقب ماندگی شدید ذهنی ، جسمی، كر و لالی و در دوران كودكی موجب عقب ماندگی ذهنی ، تاخیر رشد اندامهای حركتی، نارسایی یا توقف رشد بدنی، ناتوانی جسمی، اختلالات عضلانی، فلج اعصاب و اختلال تكلم میشود. شیخالاسلام، بروز گواتر، كم كاری تیرویید، عقب ماندگی رشد روانی و جسمی خستگی زودرس و كاهش كارآیی را از عوارض كمبود ید در دوران نوجوانی ذكر كرد. وی گفت درحال حاضر ۱۲۵واحد تولیدكننده نمك یددار در ایران فعالیت دارند كه از این تعداد ۱۵واحد تولیدكننده مجهز به سیستم تصفیه و شستشوی نمك هستند كه علاوه بر تامین نیاز داخلی ، به كشورهای حوزه خلیج فارس نیز صادر میشود.
منبع : روزنامه تفاهم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست