جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

آیا آثار امام تحریف شده است؟


آیا آثار امام تحریف شده است؟
سایت‌گردی هم برای خودش عالمی دارد. به تازگی که فرصت و فراغتی یافتم و به بعضی از سایت‌های معروف و غیرمعروف دولتی و غیردولتی سری زدم، نمی‌دانم چه شد که سر از سایت منتسب به طرفداران دولت درآوردم و از آنجا که از اولین حساسیت‌های من، یافتن و دانستن مطالبی درباره امام است، تیتر «فأین تذهبون» در این سایت که خطاب به قائم مقام مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، آقای دکتر حمید انصاری بود، توجه مرا به خود جلب نمود. حمید انصاری یکی از اضلاع مربع انصاری‌هاست که ضلع اول آن در زمان جنگ، با شهادتی خونین، خدایی شد و از آن پس مثلت انصاری‌ها محمدعلی، مجید و حمید در خدمت به امام و حفظ و پاسداری از اندیشه و آثار امام سنگ تمام گذاشتند. آن یکی در ساخت مرقد حضرت امام و دیگری در مؤسسه و سومی در مجمع تشخیص مصلحت و هر کجا که انقلاب و امام و مردم سرباز و فداکاری بخواهند.
در این نوشتار، قصد ندارم به اتهامات و توهین‌ها و افتراهایی که نویسنده مقاله، منصور رضوانی ـ البته اگر نام حقیقی ایشان این باشد ! ـ به مؤسسه و مسئول آن و بعضی یاران امام زده است، بپردازم. چه جای جای این نوشته پر از توهین‌ها و جسارت‌ها و افتراهایی نظیر بی‌صداقتی، تحریف مستقیم و آگاهانه و عامدانه بیانات امام، دشمنی مرموزانه با خط امام، نفاق‌ورزی، خیانت، خیانت بزرگ، آلوده به چرب و شیرین دنیا، مغلوب هواهای نفسانی و اغراض سیاسی و باندی، عدم کفایت و صلاحیت، غرض‌ورزی، تحریفات غیرمستقیم و معنوی، مصادره به مطلوب بیانات امام، بار بر اندیشه امام، تولید شبهه‌های جدید درباره اندیشه و آرمان‌های امام، سوء استفاده از رانت انتساب به دفتر امام و ... می‌باشد. بلکه آنچه که فارغ از رطب و یابس‌هایی که در این نوشتار دیده می‌شود، به من انگیزه داد تا این سطور قلمی شود، ایجاد شبهه توسط نویسنده در میراث مستحکم امام یعنی «صحیفه نور» یا نسخه کاملتر آن، «صحیفه امام» می‌باشد که حاوی کلیه سخنرانی‌ها، پیام‌ها، اعلامیه‌ها و اخبار مربوط و مرتبط با حضرت امام خمینی است.
این امر باعث شد قصد کنم به نویسنده مقاله مزبور که سعی کرده به خواننده القا نماید از سر دلسوزی و در جهت دفاع از میراث امام این سطور را نوشته، پاسخی روشنگرانه بدهم. هر چند مطالعه نوشته وی به دلیل آکنده بودن از فحش و اتهام و تهمت و بهتان بر من گران و گران آمد و افسوس خوردم که چرا باید عرصه و ساحت مطهر قلم که خداوند در پاسداشت حرمتش به آن سوگند می‌خورد، در یک عقده‌گشایی آشکار، این‌گونه به بی‌انصافی‌های بعضی از سیاست‌زدگان اهل قلم آلوده شود.
نویسنده مقاله سایت مذکور، صرف نظر از فحش‌ها و اهانت‌های مکرر موجود در مقاله که به نظر می‌رسد قوه قضائیه به عنوان مدعی‌العموم نسبت به عوامل این اتهام‌ها از مؤسسه امام دفاعی مشروع خواهد داشت، مدعی است که مؤسسه در متن بیانات امام عامدانه و قاصدانه و با کمال وقاحت (با عرض پوزش از دوستان مؤسسه) دست برده و به نفع اغراض سیاسی و خاصی آنها را تحریف نموده است.
وی برای استناد سخنان خود می‌نویسد: «دوست مطلعی بی‌آن‌که بداند نویسنده مقاله در حال نوشتن چنین مطالبی است، وی را از خیانت جدید حضرات (مسئولان مؤسسه) مطلع نموده» و به طرح مسئله غیرواقعی تحریف بیانات امام توسط مؤسسه پرداخته است.
در پاسخ به این شبهه ـ که به نظر می‌رسد در راستای همان اهانت چندی پیش به ساحت نوه محترم امام که آن همه اعتراض مردمی را در پی داشت، در سطحی پایین‌تر، ولی در همان مسیر مؤسسه تحت نظارت ایشان را هدف گرفته است ـ توجه خوانندگان گرامی را به نکات مهم زیر جلب می‌نمایم:
۱) حسب تحقیقات و اطلاعات اینجانب، به دلیل نبود ساختار و مرکز مناسبی برای جمع آوری و نشر بیانات و مکتوبات حضرت امام، این کار در سال‌های پس از پیروزی تا قبل از شهریور ۶۷ توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام و با عنوان «صحیفه نور» در مجموعه‌ای ۲۲ جلدی در دسترس علاقمندان قرار گرفت. در این سال، یادگار امام در این مورد با پدرشان مکاتبه‌ای داشته‌اند و از امام در مورد ضرورت جمع‌آوری و محافظت از آثارشان استفسار نموده‌اند که در نهایت به تشکیل مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی در زمان حیات امام منجر گردید و مسئولیت تنظیم و انتشار کلیه آثار و اسناد مربوط به امام با نظارت مرحوم حاج احمد آقا به آن سپرده شد.
۲) پس از تشکیل مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، صحیفه‌های نور منتشره وزارت ارشاد با وسواس و دقت خاصی و در گروه‌های گاه هجده‌نفره بررسی و با اصل بیانات امام مطابقت داده شد که بنابه اظهار مسئولان مؤسسه، گاه در یک صفحه ده‌ها غلط دیده شد که اغلاط موجود و متون بعضا غیر مستند در صحیفه نور مشخص و عین عبارات امام از مکتوبات و نوارهای سخنرانی ایشان استخراج و در صحیفه امام جایگزین گردید.
نکته جالب توجه برای معتقدان به تحریف بیانات امام در صحیفه امام آن است که برخلاف تصور این دوستان، عدم تطابق بیانات امام در صحیفه‌های نور منتشره وزارت ارشاد وقت با صحیفه‌های امام منتشره توسط مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام تنها منحصر به جلد هشتم نبوده بلکه مصادیق مکرر و متعددی از این عدم تطابق‌ها در مجلدات صحیفه امام دیده می‌شود که این عزیزان تنها توانسته‌اند یکی از آنها را کشف کنند و این میزان ذوق‌زده شده‌اند.
۳) متن کلیه مجلدات موجود صحیفه امام با اصل نوارهای سخنرانی حضرت امام مطابقت قطعی دارد و به شهادت نوارهای موجود، هیچ‌گونه دخل و تصرفی در آنها دیده نمی‌شود این مجموعه پس از تأیید یادگار امام منتشر شده است.
۴) به شهادت مکتوبات یادگار حضرت امام، مرحوم حاج احمد آقا، قائم مقام مؤسسه و برادرشان به دلیل سال‌ها خدمت به حضرت امام و امانتداری از اسناد و آثار و اندیشه امام، همواره مورد تأیید ایشان بوده‌اند و یادگار امام در مکاتبات خود با ایشان در پای نامه‌هایشان، عنوان «برادرتان احمد خمینی» را به کار می‌برده‌اند.
۵) بدیهی‌ترین و اولین کار یک محقق که در رویه تحقیقات خود به مشکل یا ابهامی در سندی برخورد می‌کند آن است که به مصادر منتشر کننده و مرتبط با سند مراجعه و کم و کیف مطلب و مشکل را از آنان استفسار نماید کما این‌که این کمترین نیز پس از مطالعه این مقاله به مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی مراجعه و در مورد متن‌های مورد استناد نویسنده در باب سخنرانی مورخه چهارم تیر ۵۸ امام که در صحیفه نور، جلد هفتم، صفحه ۲۰۱ و صحیفه امام جلد هشتم، صفحه ۲۸۱ آمده، استفسار نمودم که دوستان مؤسسه پس از توضیحاتی اصل نوار سخنرانی امام در تاریخ فوق الذکر را برای صحت مطالب مندرج در صحیفه امام و بطلان ادعاهای نویسنده بمن ارائه دادند.
در این قسمت برای اثبات عدم تطابق‌ها در صحیفه به نمونه‌ای از یک سخنرانی که در جلد هشتم صحیفه امام و جلد هفتم صحیفه نور وجود دارد اشاره می‌شود.
جلد هفتم صحیفه نور ص۱۰۲ : پس حکم از آن قانون خداست و قانون خدا حکومت می‌کند در مملکت اسلامی باید قانون خدا حکومت کند و غیر قانون خدا هیچ چیز حکومتی ندارد.
جلد هشتم صحیفه امام ص ۱۸۲ (متن اصلی منطبق با نوار سخنرانی امام): پس حکم مال قانون است. قانون حکومت می‌کند در مملکت اسلامی غیر قانون هیچ حکومتی ندارد.
با مقایسه دو متن بالا این نکته آشکار است که در «صحیفه نور» ده کلمه به بیانات امام اضافه شده است که در «صحیفه امام» این موارد وجود ندارد.
گمان می‌کنم تیمی که انتساب آنان و دفاعشان از آقایانی که نامشان در نوشته آمده است، خاستگاه فکری شان را مشخص می‌کند و با صرف اوقات بسیار به دنبال پیداکردن نقطه یا نقاط ضعفی از مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام در جهت ویرانی این تنها کانون منتسب به امام می‌باشند. هدفی که با هوشیاری نوه امام، دوستان مؤسسه هرگز به آن دست نخواهند یافت.
مؤسسه‌ای که تنها مرکزی است که در عصر حاضر از امام باقی مانده و پراکندن عطر نام و یاد و خاطرات آن عزیز را بر عهده دارد و اینگونه به خیانت متهم می‌شود. بی‌آن‌که ماجرا از اصل واقعیت داشته باشد و عجیب آنکه این شبهه در بهمن ماه سال گذشته توسط یکی از همین معتقدان به تحریف در نامه‌ای به مؤسسه نوشته شده و پاسخ مستند مؤسسه را نیز دریافت کرده است. اما این‌که چرا پس از گذشت پنج ماه این جمع حساس پیگیر نقطه ضعف از مؤسسه!! با نادیده گرفتن آن همه استدلال روشن، باز به تدوین چنین مقاله‌ای دست یازیده‌اند، جای هیچ تعجبی ندارد. اگر هدف و دغدغه نویسنده کشف حقیقت بوده است. چرا پیش از استفسار از مؤسسه و یا لااقل پس از شنیدن پاسخ مؤسسه یکطرفه به قاضی رفته و مسئله خطیر تحریف بیانات امام را مطرح نموده است؟ آیا این امر یک اتفاق است یا هدفی در پس این نوشته نهفته است که نویسنده و همفکران وی با القای یک شبهه و مطلبی غیرواقع، عاجزانه به دنبال تحقق آن تلاشی بی‌نتیجه داشته‌اند که خوشبختانه عکس آن را نتیجه داده است! انگار مظلومیت امام و یاران امام تمامی ندارد.
دکتر غلامعلی رجایی