جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
مجله ویستا
روش درست تنبیه کردن!
![روش درست تنبیه کردن!](/mag/i/2/wu1h3.jpg)
تنبیه بهتنهائی نمیتواند نتایج دلخواه را فراهم کند. زیرا بهطور کلی روشی منفی است. این روش به کودک میآموزد که چه کاری را نباید انجام دهد. اما نمیآموزد که چگونه باید رفتار کند. وقتی تنبیه را بدون تقویت رفتار شایسته بهکار میبریم، کودک نمیداند رفتار ناپسندش را با چه رفتاری جایگزین کند. بهعلاوه تنبیه وقتی مؤثر است که موقتی باشد چون وقتی از یک تنبیه دفعات زیاد استفاده شود تأثیرش را از دست میدهد.
والدین مکرراً چیزهائی شبیه این را به متخصصین میگویند. اولین باری که فرهاد را تنبیه بدنی کردم خیلی گریه کرد و پس از آن برای مدت طولانی رفتارش تصحیح شد اما حالا که مرتباً به خاطر رفتارهای نادرستش تنبیه بدنی میشود، هیچ تأثیری ندارد و بهنظر هم نمیرسد که بههیچ وجه اهمیتی بدهد!از آنجائیکه تنبیه بهعنوان یک روش مدیریت، لازم میشود این پرسش شکل میگیرد که: پس چه وقت و چگونه میتوانیم از آن استفاده کنیم؟
● این اصول پیشنهاد میشود:
▪ تنبیهی را انتخاب کنید که رفتار ناخواسته را کاهش دهد.
▪ تنبیه بدنی، ایجاد محدودیت و گرفتن اسباببازیها یا امتیازات خاص (مانند تماشای کارتون) درصورتی تنبیه تلقی میشوند که مؤثر واقع شوند.
برای نمونه علی نه ساله را به خاطر کتک زدن خواهرش به اتاقش فرستادند. او در آنجا با کامپیوتر و اسباببازیهایش مشغول بازی شد. وقتی مادرش به او گفت که میتواند از اتاق بیرون بیاید، در حال تماشای کارتون مورد علاقهاش بود. او حتی فراموش کرده بود که تنبیه شده است. بهعلاوه وقتی از اتاق خارج شد خواهرش را دوباره کتک زد تا باز به اتاقش فرستاده شود! پس توصیه ما این است که نخست نتایج تنبیه را بررسی کنید. اگر رفتار هدف کاهش یافته بود، میتوانید دوباره از آن نوع تنبیه استفاده کنید، در غیر اینصورت تکرار آن تنبیه سودی ندارد و باید روش دیگری را بیازمائید.
▪ در تنبیه زیادهروی نکنید.
اگر بیش از حد از تنبیه استفاده کنید کودک شما به آن عادت خواهد کرد و تنبیه تأثیر خود را بهتدریج از دست خواهد داد.
▪ تنبیه را به تعویق نیندازید.
اگر قصد تنبیه کودکتان را دارید، درست پس از رفتار ناپسندش اینکار را انجام دهید. هر تنبیهی اثرش را با گذشت زمان از دست میدهد و ممکن است کودک نتواند ارتباط تنبیه را با عمل ناپسندش درک کند.
▪ همیشه پیامدها را تشریح کنید.
کودک باید بداند چه رفتاری شما را ناراحت میکند و در صورت پافشاری در انجام آن واکنش شما چه خواهد بود. تصمیم خود و پیامدهای نادیده گرفتن آن عمل را به او بگوئید.
کودک را به تنبیهی که آن را انجام نمیدهید تهدید نکنید. پیش از واکنش نشان دادن، دومین، سومین یا دوازدهمین فرصت را به او ندهید. تجدیدهای پوچ و ناپایدار به رفتارهای نادرستی میانجامند که تثبیت شده و در برابر تغییر مقاومتر میشوند.
▪ برای اصلاح رفتار به کودک فرصت دهید.
هدف از تنبیه، اصلاح رفتار کودک است پس باید به او فرصت بدهید تا آموختههایش را نشان دهد. اگر تنبیه طول بکشد ممکن است کودک فرصت پیدا نکند که رفتار خود را اصلاح کند.
▪ تنبیه بدنی باید کنترل شده و مختصر باشد.
ما بهعنوان یک اصل، تنبیه بدنی را توصیه نمیکنیم. اما موارد استثنائی نیز وجود دارد. برای نمونه اگر کودک دو ساله شما میخواهد یک سوزن را داخل پریز برق فرو کند، ممکن است فریاد بزنید ”نکن“ و بعد بلافاصله سوزن را از او بگیرید و با دست ضربه کوچکی به پشت دستش بزنید. برای یک بچه کوچک این روش بسیار مناسبتر از نطق بیسر و ته درباره خطرات الکتریسیته است!
▪ هرگز برای تنبیه از ترکه، کمربند، خطکش یا امثال آن استفاده نکنید.
سعی کنید بهجای تنبیه بدنی از روشهای دیگر نظیر محروم کردن موقتی و اشکال دیگر تنبیه نظیر محدود کردن و گرفتن برخی امتیازات استفاده کنید.
منبع : ماهنامه کودک
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست