شنبه, ۲۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 15 February, 2025
مجله ویستا
تهران را هم ببینیم
![تهران را هم ببینیم](/mag/i/2/xfl1k.jpg)
● ارتفاعات و قلههای تهران
▪ دماوند:
قلهء دماوند در ۷۵ كیلومتری شمال شرقی تهران است و بلندترین قلهء رشته كوههای البرز است كه ارتفاع آن از سطح دریای مازندران ۶۳۶ر۵ متر و از سطح دریاهای آزاد ۶۷۱ر۵ متر است. گمان میرود آتشفشان دماوند حدود یكصد هزار سال پیش خاموش شده باشد. یادگار این آتشفشان ماقبل تاریخ، سنگهای گوگرددار و تكههای گوگرد خالص و نیز حوضچهای است به شعاع ۱۰۰ متر و عمق ۳۰ متری در قلهء قیفی شكل دماوند كه معمولا آب برف در آن یخ زده است. درجهء برودت هوا در قلهء دماوند در میان تابستان بین ظهر تا ساعت چهار بعدازظهر در حدود چهار درجه زیر صفر است دامنهء آن در این فصل در ارتفاع ۰۰۰ر۲ تا ۵۰۰ر۳ متری یكسره از گلهای شقایق پوشیده شده است. از گسترههای جذاب در محدودهء دامنه و كوهپایهء آن، غار اسك (در سه كیلومتری پلور، خارج از جاده و در مسیر صعود به قلهء دماوند) و غار گل زرد (یك كیلومتر مانده به پلور) در مسیر قله است. از دیگر مناطق دیدنی آن، ناحیهء لاریجان است كه دارای فضای روستایی جذاب و آبگرم معدنی است. آب معدنی این منطقه با ۳۰۰ حمام خصوصی و دو حمام همگانی، بسیاری از مبتلایان به بیماریهای جلدی، روماتیسم، مجاری تنفسی و عصبی را جذب میكند.
از دیگر مناطق دیدنی دماوند میتوان به دشت «ورارو» اشاره داشت كه با هشت متر برف در فصل زمستان ركورددار ریزش برف است و در تابستان، جایی بسیار مناسبی برای گذران اوقات فراغت است. مناسبترین راه رسیدن به قلهء دماوند از طریق روستای پلور در جادهء هراز است.مسیرهای پررفت و آمد دماوند عبارتند از: مسیر جنوبی از جادهء هراز، پلور، دهرینه، مسیرهای غربی از جادهء هراز، پلور، جادهء سد لار، دشت ورارو، مسیر شمالی از جادهء هراز، آب گرم لاریجان، دهنان دل، منطقهء چمن، گوسفندسرا و مسیر شمال شرقی از جادهء هراز، پلور، آبگرم، لاریجان و دهگزنك.
▪ توچال:
دامنهء جنوبی البرز كه به كوهستان توچال شهرت دارد. میعادگاه اصلی كوهنوردان و ورزشكاران تهران است. مشهورترین و پررفت و آمدترین پناهگاههای توچال از شرق به غرب عبارت است از: ۱) كلكچال،
۲) شروین،
۳) شیرپلا،
۴) توچال،
۵) اسپیدكمر
۶) پلنگچال
كه همگی آنها مشرف به تهراناند. علاوه بر تلهسییز كوچكی كه منطقهء دربند دارد. تلهكابین توچال دارای بالابر صندوقی است و پیست توچال نیز تنها مكان قابل اسكی روی برف این منطقه است.
▪ پناهگاه و قلهء كلكچال:
پناهگاه كلكچال در ارتفاع دو هزار و ۶۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد و ارتفاع قلهء آن ۳۵۰ر۳ متر است. این پناهنگاه دارای سه مسیر به نامهای جمشیدیه، گلابدره و باغافشار است. زمان صعود در تابستان از هر یك از این سه مسیر در حدود _۵/۲ ساعت است. این پناهگاه دارای تاسیسات و تجهیزات آب و برق است و این امكانات زیر نظر وزارت آموزش و پرورش اداره میشود و بیشتر در اختیار دانشآموزان مدرسهها قرار میگیرد، در مسیر پناهگاه و در خود آن قهوهخانههایی وجود دارد.
▪ پناهگاه شیرپلا:
این پناهگاه در ارتفاع دو هزار و ۷۵۰ متری از سطح دریا قرار دارد و مسیرهای آن عبارتند از سربند، پسقلعه و آبشار دوقلو.مدت زمان صعود به آن بر حسب حركت متوسط در تابستان پنج ساعت است. از شیر پلا تا قلهء توچال به طور متوسط سه ساعت راه است. این پناهگاه دارای امكاناتی مانند خوابگاه با ظرفیت ۱۵۰ نفر، ناهارخوری، بوفه، آب لولهكشی و برق است.
▪ پناهگاه پلنگچال:
این پناهگاه در ارتفاع ۵۵۰ر۲ متری از سطح دریا قرار دارد و مسیر آن از دركه است. مدت زمان صعود در تابستان در حدود پنج ساعت است. این پناهگاه دارای خوابگاهی به ظرفیت ۷۰ نفر است.
● درههای تفرجگاهی
▪ درهء جادهء چالوس:
این دره كه در مسیر جادهء كرج به چالوس قرار دارد، یكی از زیباترین درههای ایران و شاید جهان به شمار میآید و چشماندازهای بیمانند دارد. در این درهها رستوران و هتلهای پرشماری وجود دارد كه میتوان شب را در آنجا سپری كرد.درهء چالوس به دلیل زیباییهای فراوانی كه دارد در همهء ایام سال حتی در زمستان كه برودت هوا در آنجا به چندین درجه زیر صفر میرسد و برف و سراسر آن را میپوشاند پذیرای گردشگران است و به طور كلی از مناطق دیدنی استان محسوب میشود. كنار جادهء كرج-چالوس در ۷۰ كیلومتری تهران و در انتهای یك جادهء فرعی مكانی به نام تكیه سپهسالار وجود دارد كه چشمانداز آن قلهء هفتخوانهاست. در این مكان ساختمانی بزرگ با سالنی مجهز به امكانات رفاهی برای مسافران وجود دارد.
▪ درهء اوین-دركه:
این دره در شمال تهران واقع است، ابتدای مسیر درهء اوین-دركه روستای دركه قرار دارد كه یكی از خوش آب و هواترین مناطق روستایی تهران است. در طل درهء اوین رودخانهای پرآب جریان دارد كه در بخشی از مسیر خود، به صورت پلكانی در میآید كه به هفتحوض معروف است و به صورت یك استخر طبیعی عمل میكند. درهء اوین-دركه به علت قرار گرفتن در مسیر راه كوهنوردان، یكی از پررفتو آمدترین درههای شهر تهران است.
▪ درهء كن-سولقان:
این دره در شمال شرقی تهران قرار دارد و رودخانهای كه از بلندیهای شمال البرز سرچشمه میگیرد، در مسیر آن جریان دارد. در طول درهها قهوهخانههایی وجود دارد كه در روزهای هفته به ویژه در روزهای تعطیل تابستان از مسافران پذیرایی میكنند.
▪ درهء اوشان-فشم:
این دو ناحیه به ترتیب در ۳۰ و ۳۵ كیلومتری شمال شرق تهران قرار دارند. فشم از مسیر از جادهء لشكرك دارای باغهای میوهء بسیار است و هوای آن در بهار و تابستان معتدل است. روستاهای آهار، شكرآب، زایگون، گرماب دره و میگون نیز در همان حوالی، از مناطق تفریحیاند كه برای سفرهای یك روزه بسیار مناسب هستند.
▪ كردان، واریان، ارنگه:
از مسیر جادهء كرج میتوان به شماری از خوشآبوهواترین گسترههای ییلاقی پیرامون تهران رسید. پس از پیریزی سد امیركبیر، تنها راه ارتباطی به ده واریان گذر با قایق از دریاچهء سد كرج است. در هتل واریان نیز كه در كنار جادهء چالوس قرار دارد، امكاناتی برای قایقرانی و اسكیروی آب فراهم آمده است. هوای این منطقه در تابستان ملایم و معتدل و در زمستان بسیار سرد است. باغهای سیب و گلستانهای ارنكه نیز شهرت بسیار دارد.
● غارهای طبیعی
▪ غار گل زرد:
غار گل زرد در دشت زیبای لار، هر ساله میزبان كوهنوردان ارتفاعات دماوند است. سطح درون غار پوشیده از كربنات كلسیم است كه با روشنایی فانوس كوهنوردان كه بر آنها میتابد درخشندگی شگفتانگیزی را در غار جلوهگر میسازد. درون غار چندین حوضچهء آب سرد در فاصلههای گوناگون از هم وجود دارد. با آن كه سطح غار دارای شیبی تند است ولی حركت در آن بسیار آسان صورت میگیرد.
▪ غار رود افشان:
این غار در دهكدهء رودافشان شهرستان دماوند و در كوهستان البرز مركزی واقع است. غار رودافشان در مسیر راه كوهنوردانی است كه به ارتفاعات منطقه صعود میكنند. درون غار پوشیده از مواد آهكی است كه به صورت قندیلهایی از سقف غار آویزان است. همچنین در داخل غار چالههایی وجود دارد كه آبی زلال از دل صخرههای سنگی آن بیرون میآید. ارتفاع غار به اندازهای است كه به آسانی میتوان در آن حركت كرد.
▪ غار بورنیك:
این غار در جادهء دماوند فیروزكوه نزدیك روستای «هرانده» واقع است. از «هرانده» میتوان با دو ساعت پیادهروی به آنجا رسید. در فصل تابستان هوای درون غار بسیار خنك و دلپذیر است.
▪ غار بیوك آغا:
این غار در مسیر جادهء كن قرار دارد كه پس از گذشتن از امامزاده داوود و جادهء ده سنگان با دو ساعت پیادهروی میتوان به آن رسید. غار بیوك آغا در مسیر راه كوهنوردانی است كه به بلندیهای منطقه صعود میكنند.
▪ غار یخ مراد:
این غار در مسیر جادهء تهران-چالوس در منطقهء گچسر و در جایی مصفا به نام آزادبر قرار گرفته است. از این محل با یك ساعت پیادهروی میتوان به غار یخ مراد رسید. برودت غار به اندازهای است كه تا ماه خرداد هم میتوان قندیلهای یخ را در آن دید. در فصل بهار، گیاهان معطر كوهستانی محوطهء بیرون غار را میپوشانند كه این منظره برای بازدیدكنندگان از غار بسیار دیدنی است.
منبع : روزنامه سرمایه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست