یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

هیپنوتیزم در اعمال جراحی


هیپنوتیزم در اعمال جراحی
در کتاب کاربرد هیپنوتیزم در تسکین درد به تاریخچه‌ و سابقه‌ی انواع جراحیهایی پرداخته شده که در ۶۰ سال گذشته از هیپنوتیزم به صورت تنها وسیله برای ایجاد آرامش و بی‌دردی کامل استفاده شده است. کتاب فوق تألیف پروفسور ارنست هیلگارد است که پس از اخذ درجه‌ی دکترای روانشناسی تجربی از دانشگاه معتبر ییل، در حدود ۳۰ سال همراه با همسر دانشمندش خانم دکتر ژوزفین هیلگارد، دکترای روانشناسی از دانشگاه ییل، دکترای پزشکی از دانشگاه استانفورد، تخصص روانپزشکی از دانشگاه شیکاگو و دکترای روانکاوی از دانشگاه واشینگتن، در دانشگاه استانفورد به تحقیق و پژوهش عملی در زمینه‌ی استفاده از هیپنوتیزم در تسکین درد در رشته‌های دندانپزشکی، زایمان بی‌درد، جراحی‌ و تسکین درد در بیماران سرطانی پرداختند.
این کتاب در ۳۶۳ صفحه توسط اینجانب ترجمه و توسط نشر اول در ۵۰۰۰ نسخه چاپ و منتشر شده و در این نوشته تنها به بیان این مطالب می‌پردازیم که انواع جراحیهای بزرگ و کوچک در چه زمانی و توسط چه کسانی صورت گرفته است. فهرست کامل‌تر این جراحیها در صفحات ۲۱۷، ۲۱۸ و ۲۱۹ ترجمه‌ی فارسی کتاب فوق آمده است. در تمام این جراحیها تنها از هیپنوتیزم به عنوان عامل بی‌دردی و بیهوشی استفاده شده است و اصلاً از داروی بی‌درد کننده و یا هوشبر استفاده نشده است.
● سابقه‌ی انجام جراحی با هیپنوتیزم در ایران
در ۵۰ سال گذشته تعداد بسیار زیادی از همکاران دندانپزشک انواع جراحیهای دهان و دندان را تنها با هیپنوتیزم در مطب یا دانشگاهها انجام داده‌اند. در رساله‌های فارغ‌التحصیلی دانشجویان دانشکده‌ی دندانپزشکی دانشگاه تهران که در کتابخانه‌ی این دانشکده ‌ همیشه در دسترس همگان است، از حدود ۵۰ تا ۶۰ سال پیش انجام انواع جراحیهای دهان و دندان به صورت مشروح و مصور گزارش شده است. در سالهای گذشته اینجانب افتخار داشتم تا بارها در جلسه‌ی دفاع از رساله‌ی دکترای دندانپزشکی و رساله‌ی تخصصی دندانپزشکی که توسط همکاران دانشمند و بی‌ادعایی تدوین شده بود شرکت داشته باشم که گاه بیشتر از ۱۰۰ جراحی بزرگ دهان و دندان را تنها با هیپنوتیزم انجام داده و از کارهای خود فیلم تهیه کرده بودند.
در یک دوره ی آموزشی هیپنوتیزم که در جوار جناب آقای دکتر هادی منافی و آقای دکترشکرالله‌ عبدالله زاده در دانشکده‌های پزشکی و دندانپزشکی دانشگاه اصفهان برگزار کردیم و به شهادت فیلمبرداری کامل از تمام جلسات، از آنجائی که به جای اینکه بیشتر با سخنرانیهای تئوری وقت کارگاه آموزشی را پر کنیم، عمدتاً و بیشتر به چگونگی انجام و ارائه‌ی کارهای عملی می‌پرداختم، در هفته‌ی دوم یکی از دندانپزشکان شرکت کننده در این دوره‌‌ی آموزشی از استادیاران دانشکده‌ی دندانپزشکی، به نام سرکار خانم دکتر قلیلی اگر در یادآوری نام این همکار گرامی دچار اشتباه نشده باشم، روی صحنه آمد و اظهار داشت در روز گذشته در درمانگاه دندانپزشکی بدون استفاده از داروهای ضد درد و تنها به کمک هیپنوتیزم ۳ جراحی متوالی را در محوطه‌ی دهان و دندان بیماران انجام داده که به صورت غیر متعارف در درمانگاههای دانشگاهی، چند دقیقه بیماران و همکاران دندانپزشکش برای او کف زده بودند.
در یک گزارش مستند که در زیرنویس کتاب فوق در صفحه‌ی ۲۲۹ با عنوان یک مورد جراحی با هیپنوتیزم در مشهد به چاپ رسانیده‌ام، در هفتم دیماه ۱۳۷۴ آقای دکتر علی شمسا (جراح کلیه) که در آن زمان معاونت آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد رابه عهده داشت، در شرایط بیمارستانی و دانشگاه یک عمل جراحی «واریکوسل» را با همکاری آقای دکتر محدثی، به عنوان هیپنوتیزم درمانگر و مسوول هوشبری انجام دادند.
خود اینجانب در سالهای گذشته بارها که برای دیدار همکار گرامی جناب آقای دکتر هادی منافی به بیمارستان مهر مراجعه کرده‌ام، توسط ایشان به بالین بیماران سوخته‌یی رفتیم که کارهای جراحی و ترمیمی آنها که بسیار دردناک است، برای احتراز از بیهوشی‌های متوالی برای درمان آنها که به هرحال هر بیهوشی درجات کمی از خطر دارد، تنها با هیپنوتیزم و توسط ایشان صورت گرفته بود.
● نکته پایانی ونتیجه‌گیری نهایی
انجام زایمان و سزارین از مهمترین و شایعترین اعمال جراحی است که در جهان و از جمله در ایران صورت می‌گیرند. درد زایمان بسیار از درد دندانپزشکی کمتر است. در طول تاریخ خانمهای باردار با ناراحتی دوران ۱۲ تا ۱۸ ساعته‌ی زایمان را به هر حال تحمل می‌کرده‌اند، ولی در شرایط عادی چند نفر از این خانمها می‌توانند تنها یک دقیقه چرخ کردن دندان پوسیده‌ی خود را تحمل کنند؟!
در آشنایی با همکاران پزشک و ماما، تاکنون تعدادی زایمان بی درد یاکم درد توسط این همکاران صورت گرفته است. برای این که انجام انواع جراحیها به صورت گسترده با هیپنوتیزم در ایران صورت بگیرد، نیاز به تربیت چند متخصص بیهوشی کاردان است که به جای قدرت سخنرانی و مقاله نویسی در زمینه‌ی‌ هیپنوتیزم، که خود مضامین ارزنده‌یی هستند، این قابلیت را داشته باشند که بتوانند شرایط لازم برای انجام جراحیها را فراهم آورند.
در علم پزشکی، جراحی و هوشبری، دوصد گفته چون نیم کردار نیست. این راهی است که صدها دندانپزشک ایرانی با نهایت کاردانی و بدون ادعا در سراسر کشور در دانشکده‌های دندانپزشکی و مطب‌های شخصی خودشان انجام داده‌اند و به صورت مستمر انجام می‌دهند.
یاد دندانپزشک پیشکسوت انجام جراحی‌های دهان و دندان همکار به سفر کانادا رفته آقای دکتر پزشکی و صدها دندانپزشکی را که در شرایط کنونی با هیپنوتیزم اضطراب و درد بیماران را تسکین می‌دهند، گرامی می‌داریم.
دکتررضا جمالیان
عفونی
منبع : هفته نامه پزشکی امروز