قیمت طلا امروز




 خط لوله صلح

 سایت نفت ما / ۱۴۰۵/۰۵/۲۴

بازگشت ایران به کنوانسیون خزر، پازل رقبا را به‌هم می‌ریزد؟ | نفت ما

دریای خزر که روزگاری به عنوان «دریاچه صلح» و نماد همکاری پنج کشور ساحلی اطراف آن شناخته می‌شد، امروز به کانون رقابت بر سر خطوط لوله انرژی و کریدورها تبدیل شده است. در حالی که ایران پس از سال‌ها تأخیر، تازه پا به عرصه تصویب کنوانسیون حقوقی این دریا گذاشته، رقبا در حال تکمیل پازلی هستند که شاید مهم‌ترین هدف آن، حذف ایران از نقشه ترانزیت انرژی منطقه باشد.
 بازگشت ایران به کنوانسیون خزر، پازل رقبا را به‌هم می‌ریزد؟ | نفت ما
به گزارش «نفت ما»، پس از فروپاشی شوروی و ظهور سه کشور ساحلی جدید، یعنی آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان، تعیین رژیم حقوقی خزر به یکی از طولانی‌ترین پرونده‌های منطقه تبدیل شد. پنج کشور ساحلی سرانجام در مرداد ۱۳۹۷ کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر را در آکتائو امضا کردند که چارچوب حقوقی کشتیرانی، ماهیگیری، بهره‌برداری از منابع و فعالیت‌های اقتصادی در این دریا را مشخص می‌کند. بر اساس این کنوانسیون، هر کشور تا ۱۵ مایل دریایی آب‌های سرزمینی و پس از آن ۱۰ مایل دریایی منطقه ماهیگیری خواهد داشت. مناطق خارج از این محدوده‌ها نیز در قالب پهنه مشترک دریایی مورد استفاده کشورهای ساحلی قرار می‌گیرد.

با این حال، کنوانسیون برای بستر و زیربستر خزر سهم درصدی مشخصی برای کشورها تعیین نمی‌کند. تحدید حدود این بخش‌ها باید از طریق توافق میان کشورهایی انجام شود که سواحل مجاور یا مقابل یکدیگر دارند. بنابراین، تصویب کنوانسیون به‌تنهایی به معنای تعیین سهم ایران از منابع نفت و گاز بستر خزر نیست و این سهم همچنان به مذاکرات و توافق‌های مرزی آینده وابسته خواهد بود.

اکنون با گذشت نزدیک به هشت سال پس از امضای این سند، ایران در حال طی کردن مسیر داخلی تصویب آن است و دولت لایحه الحاق ایران به کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر را در ماه اخیر به مجلس ارسال کرد. اما در این فاصله، واقعیت میدانی خزر تغییر کرده است. دریای خزر دیگر صرفاً یک پرونده حقوقی میان پنج کشور ساحلی نیست. منابع نفت و گاز این پهنه به بازارهای جهانی متصل شده و همزمان، شبکه‌ای از کریدورهای ریلی، جاده‌ای و انرژی در اطراف آن در حال شکل‌گیری است.

 

سرمایه‌گذاری 160 میلیارد دلاری رقبا در خزر 

 

فاصله ایجادشده میان ایران و سایر کشورهای ساحلی، صرفاً به روند تصویب یک سند حقوقی محدود نمی‌شود؛ این فاصله بیش از آنکه حقوقی باشد ژئوپلیتیکی است. آمار تولید از میادین فراساحلی خزر این تفاوت را به‌خوبی نشان می‌دهد. بر اساس داده‌های اداره اطلاعات انرژی آمریکا، در سال ۲۰۲۲ آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان روی‌هم بیش از یک میلیون بشکه نفت در روز از میادین فراساحلی خزر تولید کردند؛ سهم آذربایجان حدود ۶۵۰ هزار بشکه، قزاقستان ۲۷۷ هزار بشکه و ترکمنستان ۱۲۲ هزار بشکه در روز بود. در بخش گاز نیز تولید فراساحلی این سه کشور در مجموع به بیش از ۴.۲ میلیارد فوت مکعب در روز رسیده است.

البته تولید فراساحلی با صادرات نفت از خزر یکسان نیست. بخش مهمی از نفت تولیدشده در کشورهای ساحلی از میادین خشکی تأمین می‌شود و از طریق خطوط لوله یا بنادر مختلف به بازارهای جهانی می‌رسد. برای نمونه، صادرات نفت خام آذربایجان در سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ حدود ۶۲۰ هزار بشکه در روز بود و بخش عمده نفت میدان آذری ـ چراغ ـ گونشلی نیز از طریق خط لوله باکو ـ تفلیس ـ جیحان به سواحل مدیترانه منتقل می‌شود. به این ترتیب، کشورهای ساحلی خزر طی سال‌های گذشته نه‌تنها تولید خود را افزایش داده‌اند، بلکه برای رساندن این منابع به بازارهای جهانی نیز شبکه‌ای از خطوط لوله و زیرساخت‌های صادراتی ایجاد کرده‌اند.

در مقابل، ایران عملاً سهمی از تولید تجاری نفت و گاز خزر ندارد. میدان سردار جنگل تنها به تولید آزمایشی محدود شده و تاکنون به مرحله بهره‌برداری تجاری نرسیده است. سرمایه‌گذاری ایران در خزر نیز عمدتاً به مطالعات لرزه‌نگاری و حفاری‌های اکتشافی محدود مانده است. این وضعیت در حالی شکل گرفته که توسعه میادین بزرگ خزر در کشورهای رقیب، سرمایه‌های بسیار بیشتری جذب کرده است. تنها سرمایه‌گذاری انجام‌شده در دو میدان کاشاگان و تنگیز قزاقستان از ۹۵ میلیارد دلار فراتر رفته و میادین آذری–چراغ–گونشلی و شاه‌دنیز آذربایجان نیز بیش از ۶۵ میلیارد دلار سرمایه جذب کرده‌اند.

 

سهم 73 درصدی اسرائیل از کشورهای ساحلی خزر 

 

اهمیت این عقب‌ماندگی زمانی روشن‌تر می‌شود که به مسیر صادرات نفت کشورهای خزر نگاه کنیم. با نگاهی اجمالی به این مسیرها به راحتی می‌توان دریافت که رقبای منطقه‌ای آن به بازارهای جهانی و حتی اسرائیل را پیدا کرده‌اند اما ایران هنوز آن را وارد چرخه تولید تجاری خود نکرده است. بر اساس داده‌های مورد استناد Oil Change International و اداره اطلاعات انرژی آمریکا، آذربایجان و قزاقستان در فاصله نوامبر ۲۰۲۳ تا اکتبر ۲۰۲۵ روی‌هم حدود ۷۰ درصد نفت خام وارداتی اسرائیل را تأمین کرده‌اند.

در سال ۲۰۲۴، واردات نفت خام اسرائیل به‌طور متوسط حدود ۲۲۰ هزار بشکه در روز بوده است. از این میزان، سهم آذربایجان حدود ۱۲۰ هزار بشکه در روز و سهم قزاقستان حدود ۴۰ هزار بشکه در روز برآورد می‌شود؛ یعنی مجموعاً حدود ۱۶۰ هزار بشکه در روز یا نزدیک به ۷۳ درصد از کل واردات نفت اسرائیل. نفت آذربایجان عمدتاً از مسیرهای صادراتی مستقیم و غیرمستقیم به بازار مدیترانه می‌رسد و نفت قزاقستان نیز از طریق خط لوله CPC به دریای سیاه و سپس با نفتکش منتقل می‌شود.

بنابراین، خزر فقط یک مسئله میان پنج کشور ساحلی نیست. بخشی از امنیت انرژی اسرائیل نیز به شبکه‌ای وابسته است که از منابع دو کشور ساحلی خزر تغذیه می‌کند. همین وابستگی، ارزش ژئوپلیتیکی خزر را برای ایران افزایش می‌دهد؛ چراکه در صورت تشدید یک رویارویی منطقه‌ای، هرگونه اختلال جدی در مسیرهای انتقال نفت این منطقه می‌تواند بازار انرژی اسرائیل را نیز تحت فشار قرار دهد. در نتیجه، موقعیت ایران در خزر می‌تواند برای بازیگران منطقه‌ای و قدرت‌های بزرگ، بیش از یک موضوع صرفاً اقتصادی اهمیت داشته باشد.

 

گاز خزر؛ راهی که ایران از آن جا مانده است

 

متأسفانه در سال‌های اخیر، غفلت ایران از پروژه‌های گازی خزر، این کشور را از یکی از بزرگترین بازی‌های انرژی منطقه حذف کرده است. در سوی مقابل، آذربایجان با میدان شاه دنیز فاز دوم، ظرفیت تولید ۱۶ میلیارد مترمکعب گاز در سال را به بهره‌برداری رسانده و برنامه فاز سوم را برای افزایش به ۲۴ میلیارد مترمکعب در دستور کار دارد. ترکمنستان نیز با خط لوله فراخزر (TAPI) به هند و توافق با روسیه برای سوآپ گاز، شبکه‌ای از مسیرهای صادراتی را بدون نیاز به ایران طراحی کرده است. قزاقستان نیز میدان گازی کاشاگان را با تولید حدود دو میلیارد مترمکعب در سال توسعه داده و روسیه نیز میدان گازی خزر شمالی را با تولید حدود ۱۰ میلیارد مترمکعب در سال در مدار بهره‌برداری قرار داده است.

در ایران اما وضعیت به کلی متفاوت است. میدان سردار جنگل که مشترک با آذربایجان است، تنها تولید آزمایشی داشته و هیچ‌گاه به مرحله تجاری نرسیده است. میدان‌های نارنجی و فروز با ذخیره گازی حدود ۱۵ تریلیون فوت مکعب، همچنان بلوکه شده‌اند و هیچ قرارداد توسعه‌ای برای آنها امضا نشده است. ایران همچنین برنامه سوآپ گاز ترکمنستان به آذربایجان را داشته که متوقف شده و در حال حاضر، هیچ پروژه جدید گازی در خزر برای ایران تعریف نشده است. این در حالی است که همسایگان سالانه ده‌ها میلیارد دلار در زیرساخت گاز خزر سرمایه‌گذاری می‌کنند و بازارهای اروپا و آسیا را به تدریج در اختیار می‌گیرند.

 

چرا ایران به نفت و گاز خزر پشت کرده است؟

 

پرسش مهم این است که چرا ایران با وجود سابقه طولانی در صنعت نفت، هنوز نتوانسته از بخش ایرانی دریای خزر به تولید تجاری برسد؟ پاسخ را باید در مجموعه‌ای از عوامل فنی، اقتصادی، سرمایه‌گذاری و تحریم‌ها جست‌وجو کرد. بخش جنوبی خزر، به‌ویژه در محدوده ایران، از آب‌های عمیق برخوردار است و توسعه میادین آن به فناوری‌های پیشرفته حفاری و تولید فراساحلی نیاز دارد؛ فناوری‌هایی که هزینه توسعه پروژه‌ها را به‌شدت افزایش می‌دهد. از سوی دیگر، در شرایطی که ایران در خشکی و خلیج فارس به میادین بزرگ نفت و گاز و زیرساخت‌های گسترده دسترسی دارد، سرمایه‌گذاری در آب‌های عمیق خزر از نظر اقتصادی پروژه‌ای پرریسک‌تر و پرهزینه‌تر محسوب می‌شود.

تحریم‌های بین‌المللی نیز یکی از مهم‌ترین موانع توسعه نفت و گاز خزر برای ایران بوده‌اند. پروژه‌های فراساحلی پیچیده به سرمایه‌گذاری سنگین، تجهیزات تخصصی، فناوری حفاری در آب‌های عمیق و حضور شرکت‌های بین‌المللی نیاز دارند؛ دسترسی‌ای که طی سال‌های گذشته به دلیل تحریم‌ها برای ایران بسیار محدود شده است. در نتیجه، فعالیت‌های ایران در خزر عمدتاً در سطح مطالعات لرزه‌نگاری، اکتشاف و حفاری باقی مانده و نتوانسته به یک پروژه تولید تجاری تبدیل شود.

در بخش سرمایه‌گذاری نیز فاصله ایران با رقبای خود قابل توجه است. در حالی که توسعه میادین بزرگی مانند کاشاگان و تنگیز در قزاقستان ده‌ها میلیارد دلار سرمایه جذب کرده و سرمایه‌گذاری در میادین آذری ـ چراغ ـ گونشلی و شاه‌دنیز آذربایجان نیز به ده‌ها میلیارد دلار رسیده است، سرمایه‌گذاری ایران در خزر بسیار محدودتر بوده است. در کنار این مسئله، نبود یک چارچوب قراردادی جذاب و شفاف برای پروژه‌های خزر و دشواری جذب شرکت‌های بین‌المللی، ریسک سرمایه‌گذاری را افزایش داده است. مجموعه این عوامل باعث شده ایران با وجود انجام عملیات اکتشافی و برخورداری از ساختارهای هیدروکربوری در خزر، هنوز نتواند منابع این پهنه را به تولید تجاری و درآمد پایدار تبدیل کند.

 

 از ترانس‌کاسپین تا زنگزور

 

در کنار منابع انرژی، بازطراحی مسیرهای ترانزیتی اوراسیا یکی دیگر از مهم‌ترین تحولاتی است که موقعیت ایران را تحت تأثیر قرار می‌دهد. دو پروژه در این میان اهمیت بیشتری دارند: کریدور میانی یا ترانس‌کاسپین و کریدور زنگزور.

کریدور میانی، چین را از طریق آسیای مرکزی به دریای خزر و سپس آذربایجان، گرجستان و ترکیه متصل می‌کند و از آنجا به بازار اروپا می‌رسد. این مسیر در عمل یک گزینه جایگزین برای مسیرهای سنتی شمالی از خاک روسیه و جنوبی از خاک ایران است. حجم جابه‌جایی کالا در این کریدور در سال ۲۰۲۴ حدود ۳.۵ میلیون تن اعلام شده است. کشورهای مسیر، از جمله آذربایجان، قزاقستان، گرجستان و ترکیه، هدف‌گذاری کرده‌اند این ظرفیت را تا سال ۲۰۲۷ به ۱۰ میلیون تن و تا سال ۲۰۳۰ به ۲۰ میلیون تن برسانند.

اهمیت این کریدور برای ایران در این است که توسعه آن، بدون عبور از خاک ایران، ارتباط چین و آسیای مرکزی با اروپا را تقویت می‌کند. در نتیجه، هرچه سرمایه‌گذاری در بنادر، خطوط ریلی و پایانه‌های این مسیر افزایش یابد، بخشی از تقاضای بالقوه برای مسیرهای ترانزیتی ایران نیز می‌تواند به سمت آن منتقل شود.

 

زنگزور؛ فشار مستقیم بر مزیت ترانزیتی ایران

 

اگر کریدور میانی یک رقیب غیرمستقیم برای مسیر ایران باشد، زنگزور را می‌توان رقیبی نزدیک‌تر به مرزهای ایران دانست. این پروژه با هدف ایجاد اتصال میان جمهوری آذربایجان، نخجوان و ترکیه از مسیر ارمنستان دنبال می‌شود. مسیر پیش‌بینی‌شده در خاک ارمنستان حدود ۴۳ کیلومتر طول دارد و در صورت تکمیل، ظرفیت آن برای جابه‌جایی حدود شش تا ۱۰ میلیون تن کالا در سال برآورد شده است.

اهمیت زنگزور برای ایران در موقعیت جغرافیایی آن است. این مسیر می‌تواند بخشی از جریان کالا میان آسیای مرکزی، جمهوری آذربایجان و ترکیه را بدون عبور از خاک ایران جابه‌جا کند؛ یعنی مزیتی که ایران سال‌ها بر پایه موقعیت جغرافیایی خود در اختیار داشته، با ایجاد یک مسیر جایگزین با رقیب مواجه شود.

در صورت جذب بخشی از محموله‌های مسیر غرب–شرق، فشار بر درآمدهای ترانزیتی ایران افزایش خواهد یافت. همچنین در سناریوی گسترش اتصال آذربایجان به ترکیه، این مسیر می‌تواند در بلندمدت بخشی از ظرفیت بالقوه ایران در اتصال شمال به جنوب و شرق به غرب را نیز تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین، مسئله زنگزور فقط احداث یک جاده یا خط ریلی جدید نیست؛ مسئله اصلی، رقابت بر سر جغرافیای ترانزیتی منطقه است.

 

کنوانسیون؛ نقطه پایان نیست، نقطه شروع است

 

هرچند برخی معتقدند تصویب کنوانسیون خزر مکمل کریدورهای دیگر برای حذف ایران از معادلات منطقه است اما تعیین وضعیت حقوقی دریای خزر می‌تواند نخستین گام برای تثبیت حضور واقعی ایران در این پهنه باشد که البته به‌تنهایی نمی‌تواند جایگاه از دست‌رفته کشور را بازگرداند اما با برنامه‌ریزی می‌توان همچون کشورهای دیگر حوزه خزر  از منابع آن بهره برد. درواقع ارزش واقعی تصویب کنوانسیون به اقداماتی بستگی دارد که پس از آن انجام می‌شود.

ایران برای تبدیل این سند حقوقی به یک مزیت ژئوپلیتیکی، باید همزمان چند مسیر را دنبال کند: در مذاکرات مربوط به تحدید حدود بستر و زیربستر فعال‌تر شود، توسعه میادین نفت و گاز خزر را از سر بگیرد، زمینه حضور سرمایه و فناوری خارجی را فراهم کند، ظرفیت بنادر و خطوط ریلی شمال کشور را افزایش دهد و اتصال خزر به کریدور شمال–جنوب را به یک اولویت عملیاتی تبدیل کند.







جمعه ۳۰ مرداد ۱۴۰۵ - 21 August 2026
خطاهای رایج در تشخیص «شوخی» با «تمسخر»/ تاثیر شوخی بر شخصیت کودکان
خبرگزاری ایسنا

خطاهای رایج در تشخیص «شوخی» با «تمسخر»/ تاثیر شوخی بر شخصیت کودکان

سبک شوخی در محیط خانواده، نه تنها بر فضای خانه تأثیر می‌گذارد، بلکه شخصیت و شیوه‌های ارتباطی کودک را در آینده شکل می‌دهد و والدین نقش کلیدی در آموزش قواعد احترام، شوخ‌طبعی و مرزهای ارتباطی به فرزندان دارند.
اشتیاق فکری: چگونه از اندیشیدن لذت ببریم؟ |  انصاف نیوز
سایت انصاف نیوز

اشتیاق فکری: چگونه از اندیشیدن لذت ببریم؟ | انصاف نیوز

محمدرضا سلیمی، روانشناس و نویسنده، در کانال تلگرامی خود نوشت:
مهندسی کودتا | ردیابی تکرار الگوی عملیات آمریکایی «آژاکس» و انگلیسی «چکمه» در رویدادهای اخیر
سایت فراز

مهندسی کودتا | ردیابی تکرار الگوی عملیات آمریکایی «آژاکس» و انگلیسی «چکمه» در رویدادهای اخیر

الگوی نفوذ عناصر مزدور و اوباش در تجمعات و اعتصابات قانونی مردمی، دقیقاً همان متدی است که در آشوب‌های سال‌های اخیر نیز توسط شبکه‌های پشت‌پرده‌ی حامی مداخله خ...
هفت دهه جست‌و‌جو برای یک پاسخ: چرا دولت مصدق سقوط کرد؟
سایت فراز

هفت دهه جست‌و‌جو برای یک پاسخ: چرا دولت مصدق سقوط کرد؟

بیش از هفت دهه از ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ گذشته است، اما سقوط دولت محمد مصدق همچنان یکی از مناقشه‌برانگیزترین موضوعات تاریخ معاصر ایران است. در این هفت دهه، ده‌ها کتاب...
سایت انصاف نیوز

بدن چگونه کمبود ویتامین‌ها را اطلاع می‌دهد؟ | انصاف نیوز

اوراق قرضه جهانی زیر فشار | نفت ۹۰ دلاری، هوش مصنوعی و کسری بودجه به جان بازار افتادند
سایت اقتصادنیوز

اوراق قرضه جهانی زیر فشار | نفت ۹۰ دلاری، هوش مصنوعی و کسری بودجه به جان بازار افتادند

اقتصادنیوز: موج فروش در بازار اوراق قرضه جهانی روز سه‌شنبه تشدید شد و بازده اوراق بلندمدت آمریکا، آلمان، فرانسه، بریتانیا و ژاپن را به سطوح کم‌سابقه چند دهه اخیر رساند؛ روندی که افزایش قیمت نفت و نگرانی‌های مالی دولت‌ها را در کنار موج استقراض شرکت‌های بزرگ فناوری برای سرمایه‌گذاری در هوش مصنوعی پررنگ‌تر …
امارات؛ حلقه کلیدی فشار تازه آمریکا بر ایران
سایت جماران

امارات؛ حلقه کلیدی فشار تازه آمریکا بر ایران

در حالی که دولت دونالد ترامپ از آغاز مرحله‌ای کم‌سابقه از فشار اقتصادی علیه ایران سخن می‌گوید، امارات متحده عربی به یکی از مهم‌ترین بازیگران این راهبرد تبدیل شده است. محدود کردن مبادلات مالی و تجاری با تهران، تشدید کنترل بر شبکه‌های مستقر در دبی و برخورد با مسیرهای دور زدن تحریم‌ها می‌تواند یکی از مهم‌ترین …
آزمایش موفقیت آمیز «قرص ورزش»
سایت فرارو

آزمایش موفقیت آمیز «قرص ورزش»

انودا با تبلیغ «استثنایی» مشخصات ایمنی گوارشی برای داروی خوراکی چاقی خود در مطالعه‌ای روی داوطلبان سالم، قصد دارد این دارو را در افرادی که درمان با GLP-1 را متوقف کرده‌اند، آزمایش کند.
         
روزنامه هفت صبح

رامین رضاییان؛ مجرم یا قربانی! ساشا گولش زد؟

تبلیغ مرموز در مترو تهران؛ از گوشی جدید بازار چه می‌دانیم؟
سایت فرارو

تبلیغ مرموز در مترو تهران؛ از گوشی جدید بازار چه می‌دانیم؟

گوشی TCH مدل nova یک مدل فیچرفون است و به سفارش یک شرکت ایرانی در چین ساخته شده است
نمایندگان برای چهره شدن، دست روی مسائل جنجالی می‌گذارند / مجلس تعطیل باشد یا نباشد تفاوتی در حال مردم ندارد
سایت فرارو

نمایندگان برای چهره شدن، دست روی مسائل جنجالی می‌گذارند / مجلس تعطیل باشد یا نباشد تفاوتی در حال مردم ندارد

یک نماینده ادوار مجلس بیان کرد: «مگر چند درصد مردم برایشان مهم است چه کسی با کدام رسانه صحبت کند؟ وقتی مردم با گرانی و مسکن دست‌وپنجه نرم می‌کنند، چرا مجلس به دنبال تنبیه مصاحبه‌کننده است؟»
ماجرای ۳۵ هزار پرونده قصور پزشکی در یک سال
سایت فرارو

ماجرای ۳۵ هزار پرونده قصور پزشکی در یک سال

۳۵ هزار و ۲۹۵ پرونده قصور پزشکی به ثبت رسیده. اما مسئله به خطای پزشک محدود نمی‌شود. موضوع اصلی بحران اعتماد، کیفیت آموزش پزشکی و نسخه‌پیچی در فضای مجازی است.
حلقه کلیدی جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران
سایت فرارو

حلقه کلیدی جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران

همزمان با توقف مذاکرات و ادامه بن‌بست نظامی، واشنگتن تلاش می‌کند با ایجاد یک ائتلاف اقتصادی علیه ایران، صادرات نفت و مسیرهای تجارت خارجی تهران را تحت فشار قرار دهد.
سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| رحمان قهرمان‌پور: آمریکا در حال آماده شدن برای جنگ با ایران در آبان یا آذر است

سایت تابناک

وقوع سانحه هوایی مرگبار در آمریکا

بازگشت ابرقدرت و حکمرانی دوباره روس‌ها بر کشتی جهان؛ تاسِ بد مربی‌ای با کارنامه قابل دفاع - پارس فوتبال
سایت پارس فوتبال

بازگشت ابرقدرت و حکمرانی دوباره روس‌ها بر کشتی جهان؛ تاسِ بد مربی‌ای با کارنامه قابل دفاع - پارس فوتبال

روسیه دوباره برگشته، پرقدرت هم برگشته؛ شب گذشته و در پایان سومین جهانی سال ۲۰۲۶ آنها سومین کاپ قهرمانی‌شان را گرفتند، اما حقیقت این است که نه نایب‌قهرمانی تیم نوجوانان آزاد و نه فرنگی جوانان در جهانی‌های اخیر، شایسته انتقادات تند نیست.
آسفالت و بتن‌ریزی بستر رودخانه‌ها، کار عجیب شهرداری‌ها
روزنامه هفت صبح

آسفالت و بتن‌ریزی بستر رودخانه‌ها، کار عجیب شهرداری‌ها

دستکاری بستر رودخانه‌های شهری با بتن و آسفالت سرعت و قدرت جریان آب را افزایش می‌دهد و خطر سیلاب را بیشتر می‌کند
سایت عصرایران

یکی از مشهورترین سکانس‌های ضدجنگ تاریخ سینما (تماشا کنید)

کارت قرمز نهادهای نظارتی به مدیرعامل بازنشسته ایرانول/ سایه «انفصال از خدمت» بر سر صادرکنندگان حکم غیرقانونی - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

کارت قرمز نهادهای نظارتی به مدیرعامل بازنشسته ایرانول/ سایه «انفصال از خدمت» بر سر صادرکنندگان حکم غیرقانونی - مردم سالاری …

پرونده مدیران بازنشسته در وزارت رفاه با ورود قاطع دو نهاد نظارتی به فاز تازه‌ای رسید. سازمان بازرسی کل کشور و دیوان محاسبات، با استناد به استعلام‌های حقوقی، مخالفت صریح خود را با تداوم مدیرعاملی «جواد نجم‌الدین» در شرکت نفت ایرانول اعلام کردند؛ مدیری که با ۳۷ سال سابقه در سال ۱۳۹۳ بازنشسته شده بود، اما …
جنگ ایران و پایان خاورمیانه آمریکایی به روایت «فارن افرز» | این آخرین فرصت برای تغییر است؟ | نتیجه معکوس تضمین‌های امنیتی
سایت اقتصادنیوز

جنگ ایران و پایان خاورمیانه آمریکایی به روایت «فارن افرز» | این آخرین فرصت برای تغییر است؟ | نتیجه معکوس تضمین‌های امنیتی

اقتصادنیوز: واشنگتن هنوز در تصور خاورمیانه‌ای گرفتار است که خود بر آن سلطه دارد و حتی پس از شکست‌های پی‌درپی، تصور جایگزینی برای نظم موجود را دشوار می‌بیند. اما این نظم در حال پایان یافتن است. اگر رهبران آمریکا نتوانند مسیر خود را تغییر دهند، شاهد محو شدن خاورمیانه آمریکایی خواهند بود؛ درست همان‌ اتفاقی …
کالا برگ در محاصره گرانی تورم چه بلایی بر سر کالابرگ یک میلیون تومانی آورد؟ | نفت ما
سایت نفت ما

کالا برگ در محاصره گرانی تورم چه بلایی بر سر کالابرگ یک میلیون تومانی آورد؟ | نفت ما

دی ماه سال گذشته بود که همزمان با حذف ارز ترجیحی، کالابرگ یک میلیون تومانی به همه مردم ایران داده شد. کالابرگی که قرار بود با تغییر نرخ کالاهای اساسی نیز اعتبار آن افزایش یابد اما نه تنها این رقم ثابت مانده بلکه برخی فروشگاه‌های طرف قرارداد کالابرگ نیز به دنبال لغو قرارداد هستند و برخی از آنها نیز فروش …
مسیر جدید آرامکو برای دور زدن تنگه هرمز و باب المندب چیست؟ | نفت ما
سایت نفت ما

مسیر جدید آرامکو برای دور زدن تنگه هرمز و باب المندب چیست؟ | نفت ما

در بحبوحه‌ی اختلال در دو شریان اصلی صادرات نفت عربستان، آرامکو برای تأمین نیاز پالایشگران اروپایی مسیر تازه‌ای را برگزیده است؛ مسیری که از بندر سیدی‌کریر مصر در سواحل مدیترانه می‌گذرد و با انتقال کشتی‌به‌کشتی در آب‌های نزدیک مالت تکمیل می‌شود تا نفت سعودی بدون عبور از تنگه هرمز و باب‌المندب به مقصد برسد.
سایت فرارو

تصاویر؛ حاشیه‌هایی از کنکور سراسری سال ۱۴۰۵

کلینیک‌ها از کاهش بیمار و خطر تعطیلی می‌گویند/ چرا مردم دندانپزشکی نمی‌روند؟
سایت فرارو

کلینیک‌ها از کاهش بیمار و خطر تعطیلی می‌گویند/ چرا مردم دندانپزشکی نمی‌روند؟

مدیران کلینیک‌های دندانپزشکی از کاهش مراجعه، تعویق درمان و تغییر انتخاب بیماران از ایمپلنت به درمان‌های ساده‌تر یا حتی کشیدن دندان می‌گویند که بقای این مراکز را هم با بحران مواجه کرده است.
رابرت مالی: ایران تسلیم نخواهد شد
خبرگزاری ایرنا

رابرت مالی: ایران تسلیم نخواهد شد

نیویورک – ایرنا- رابرت مالی مذاکره کننده پیشین آمریکا با تهران در توافق برجام در واکنش به اعلام جنگ اقتصادی دونالد ترامپ هشدار داد که فشار اقتصادی بیشتر، ایران را وادار به تسلیم نمی کند.
خبرگزاری ایسنا

فیلم / «سینمای ایران واقعیت تا آینده»

اطلاعات محرمانه دولت درباره افزایش قیمت بنزین لو رفت!
سایت اقتصاد ایرانی

اطلاعات محرمانه دولت درباره افزایش قیمت بنزین لو رفت!

اقتصادایرانی: ادعای تازه درباره تعیین قیمت جدید بنزین، پرونده افزایش نرخ سوخت را وارد مرحله‌ای تازه کرده است.
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

آمریکا در فکر حمله با سلاح هسته‌ای به شهرک های موشکی ایران است+ ویدئو

کالابرگ هم دیگر پاسخگو نیست
روزنامه هفت صبح

کالابرگ هم دیگر پاسخگو نیست

تورم ۱۲۸ درصدی مواد غذایی بسیار بالاتر از تورم عمومی است و فشار اصلی را بر دهک‌های پایین وارد می‌کند
تغییر معیارهای انتخاب همسر
روزنامه هفت صبح

تغییر معیارهای انتخاب همسر

سفرها، موفقیت‌ها، مهمانی‌ها و روزهای خوب بیشتر دیده می‌شوند. درمقابل شکست، خستگی، اختلاف و نگرانی معمولاً جایی در صفحات مجازی ندارند
روزنامه هفت صبح

در اتاق تحلیل هفت ورزشی مطرح شد؛ وایرال شدن با خونه خالی رامین رضاییان!

نخود، غذایی ارزان‌ برای سیری و سلامت
روزنامه هفت صبح

نخود، غذایی ارزان‌ برای سیری و سلامت

ماندگاری مناسب، دسترسی آسان و قیمت نسبتا پایین نیز نخود را به گزینه‌ای قابل‌دسترس برای خانواده‌هایی با بودجه‌های مختلف تبدیل کرده است
         
روزنامه هفت صبح

پدرم به من لکسوس نداد نقشه قتلش را کشیدم

سایت تجارت نیوز

ویدئو | فیشینگ چیست و چگونه از آن در امان بمانیم؟

حصاری بر حصارهای ارتباطات بین‌المللی هنرمندان/ هم «صادرکننده مجوز» و هم «مولف» مجازات می‌شوند
سایت خبرآنلاین

حصاری بر حصارهای ارتباطات بین‌المللی هنرمندان/ هم «صادرکننده مجوز» و هم «مولف» مجازات می‌شوند

سعید رجبی‌فروتن، عضو انجمن نویسندگان و منتقدان سینما و از مدیران باسابقه این حوزه، معتقد است ماده ۲۷ طرح «مقابله با نفوذ سرویس‌های اطلاعاتی و دولت‌ها یا نهادهای بیگانه» و تبصره‌های ۱ و ۲ و ۳ آن، با چنان عبارات کلی تقریر شده است که راه را بر هر گونه تفسیر موسع می‌گشاید و می‌تواند پیشاپیش گریبان هر هنرمندی …
سایت تابناک

اماراتی‌ها با هواپیما برای ایران پول فرستادند؟!

ضربه نهایی استالین؛ چگونه یک «کلنگ» پرونده تروتسکی را در تبعید بست؟
سایت باشگاه خبرنگاران

ضربه نهایی استالین؛ چگونه یک «کلنگ» پرونده تروتسکی را در تبعید بست؟

دیوارهای بتنی و محافظان مسلح تروتسکی در مکزیک، حریفِ نقشه چندساله‌ای نشدند که استالین برای شکارِ رقیب دیرینه‌اش کشیده بود. این روایتی است از روزی که یک نفوذیِ فریبکار، معمار انقلاب روسیه را در قلبِ پناهگاهش از پا درآورد.
سایت دیدبان ایران

نجات زن جوان از چنگ گروگان‌گیر در غرب تهران

سایت پارس فوتبال

عباس عراقچی ، میهمان ویژه جشن پرسپولیس!

سایت خبرآنلاین

ببینید | افسر ترکیه‌ای: آیا منتظریم اسرائیل استانبول را بمباران کند؟

سایت خبرآنلاین

ببینید | اعتصاب غیرمنتظره و خروج دسته‌جمعی کارکنان فرودگاه «بن‌گوریون»

بنزین ، لمس واقعیت به دور از توهم و تخیل
سایت عصرایران

بنزین ، لمس واقعیت به دور از توهم و تخیل

بنزین به مسئله ای برای گروکشی میان دولت و مردم تبدیل شده است. مردم خواسته ها و مطالباتی دارند که دولت های متوالی حاضر به پاسخ به آنها نیستند. حل مشکل بنز...
شبکه کتاب تعطیل شد ؛ شعار کتابخوانی بدون پشتوانه عملی
سایت عصرایران

شبکه کتاب تعطیل شد ؛ شعار کتابخوانی بدون پشتوانه عملی

شبکه کتاب که قرار بود بستری تخصصی برای پوشش اخبار نشر، معرفی کتاب، گفت‌وگو با نویسندگان و مترجمان و پیگیری رویدادهای حوزه کتاب باشد، بیش از دو ماه است که سکو...
ماجرای توهم توطئه داریوش چیست؟
سایت عصرایران

ماجرای توهم توطئه داریوش چیست؟

شاید بتوان جنجال توهم توطئه» را نه فقط اختلاف بر سر یک آهنگ بلکه اختلاف بر سر یک سؤال قدیمی دانست در توضیح وضعیت امروز ایران سهم «قدرت» بیشتر است یا سهم فرهن...
سایت خبرآنلاین

ببینید | هانتر بایدن پسر رئیس جمهوری سابق آمریکا: ترامپ اصلا نمی‌داند تنگه هرمز کجاست!

تاثیر تحریم‌های گسترده جدید ترامپ علیه ایران بر اقتصاد چین | پل ماسگریو: اقدامات جدید ترامپ به‌وضوح چین را هدف گرفته است | پکن به تهران کمک می‌کند؟
سایت اقتصادنیوز

تاثیر تحریم‌های گسترده جدید ترامپ علیه ایران بر اقتصاد چین | پل ماسگریو: اقدامات جدید ترامپ به‌وضوح چین را هدف گرفته است …

اقتصادنیوز: پل ماسگریو گفت: اعلام تحریم‌های گسترده علیه ایران از سوی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، «به‌وضوح چین را هدف گرفته است.
هزینه سنگین همراهی با واشنگتن برای قاره سبز | کدام کشورهای اروپایی در حمله به ایران با آمریکا همکاری کردند؟ | از اسپانیا که قاطعانه مخالفت کرد تا بریتانیا که بیشترین همکاری را انجام داد
سایت اقتصادنیوز

هزینه سنگین همراهی با واشنگتن برای قاره سبز | کدام کشورهای اروپایی در حمله به ایران با آمریکا همکاری کردند؟ | از اسپانیا …

اقتصادنیوز: گزارش میدل‌ایست‌آی نشان می‌دهد کشورهای اروپایی در جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران، از همراهی نظامی و لجستیکی بریتانیا تا مخالفت قاطع اسپانیا و مواضع میانه فرانسه، آلمان و ایتالیا، رویکردهای متفاوتی اتخاذ کرده‌اند.
توصیه مهم یک فوق تخصص غدد درباره آمپول لاغری
سایت اقتصاد ۲۴

توصیه مهم یک فوق تخصص غدد درباره آمپول لاغری

در حالی که استفاده از آمپول‌های لاغری شایع شده،فوق تخصص غدد هشدار داد: اکیداً توصیه می‌کنم که مصرف این داروها هرگز نباید به‌صورت خودسرانه، تحت مراکز غیردرمانی یا توسط افراد غیرپزشک انجام شود.
آیا ریاض در حال ساخت اقتصاد معدنی جدید است؟
سایت اکوایران

آیا ریاض در حال ساخت اقتصاد معدنی جدید است؟

اکوایران: رشد ۱۱.۴ درصدی شاخص درآمد عملیاتی عربستان در ماه مه ۲۰۲۶، در کنار جهش ۳۸.۷ درصدی فعالیت‌های معدن و استخراج، نشانه‌ای از شتاب گرفتن روند تنوع‌بخشی اقتصاد این کشور است؛ روندی که می‌تواند جایگاه عربستان را از یک قدرت نفتی به یکی از بازیگران مهم بازار مواد معدنی و فلزات در منطقه تبدیل کند.
تلاش برای چیدن میز مذاکره؛ پاکستان دوباره میانجی تهران و واشنگتن می‌شود؟
سایت اقتصادنیوز

تلاش برای چیدن میز مذاکره؛ پاکستان دوباره میانجی تهران و واشنگتن می‌شود؟

اقتصادنیوز: در اوج تنش ها و بحران های میان ایران و آمریکا، مقامات پاکستانی به دنبال آن هستند که همچنان نقش میانجیگری خود را حفظ کنند.
سایت عصرایران

تخریب برج ۱۰ طبقۀ ۲ هزار میلیاردی در اراضی ملی میگون

سایت رویداد‌ ۲۴

ببینید| پشت‌پرده ترور شهید خرازی به روایت دبیر شورای راهبردی روابط خارجی

بن‌بست تهران | نیویورکر می‌گوید ترامپ جنگ با ایران را باخته است
سایت رویداد‌ ۲۴

بن‌بست تهران | نیویورکر می‌گوید ترامپ جنگ با ایران را باخته است

ایشان تارور، ستون‌نویس مجله نیویورکر، در یادداشتی تحلیلی می‌گوید شش ماه پس از آغاز جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران، نه‌تنها اهداف اصلی واشنگتن محقق نشده، بلکه ایران با حفظ ساختار سیاسی، کنترل تنگه هرمز و تداوم توان موشکی و پهپادی، دست بالاتری در چانه‌زنی پیدا کرده است. به نوشته او، جنگی که قرار بود توان …
سایت اکوایران

آزمون بزرگ انرژی در نیمه دوم سال؛ آیا ایران از پس بحران گاز برمی‌آید؟

محاصره اقتصادی؛ وقتی مذاکره از روی میز کنار می‌رود
سایت اکوایران

محاصره اقتصادی؛ وقتی مذاکره از روی میز کنار می‌رود

ماه‌ها بود که کارشناسان و رسانه‌ها درباره این سناریو هشدار می‌دادند: اگر مسیر مذاکره میان ایران و آمریکا متوقف شود، فشار واشنگتن از تحریم‌های معمول فراتر خواهد رفت و تلاش برای بستن مسیرهای تنفس اقتصادی ایران آغاز می‌شود. اکنون نشانه‌های این سناریو آشکارتر از گذشته است.
وعده دیدار ترامپ و کیم؛ چرا پکن نگران پیونگ‌یانگ شده؟
سایت اکوایران

وعده دیدار ترامپ و کیم؛ چرا پکن نگران پیونگ‌یانگ شده؟

اکوایران: اولویت چین پرهیز از درگیری نظامی غیرضروری با ایالات متحده است، اما ادامه تحریکات هسته‌ای و موشکی کره شمالی، همکاری نظامی عمیق‌تر آن با روسیه و افزایش پیش‌بینی‌ناپذیری این کشور، خطر کشاندن چین به یک بحران را افزایش می‌دهد.
واقعاً فراجناحی بود؟!
روزنامه توسعه ایرانی

واقعاً فراجناحی بود؟!

محمدتقی زاده سه شنبه شب، ۲۷ مردادماه، اختتامیه جشنواره انجمن روزنامه نگاران ایران در حالی برگزار شد که بیانیه هیأت داوران و لحن و متن
درس‌گفتارهایی حکمت‌آمیز در جهانی معناباخته!
روزنامه توسعه ایرانی

درس‌گفتارهایی حکمت‌آمیز در جهانی معناباخته!

محمدحسن خدایی علی شمس در نمایشنامه آبجی ها و آقاجان به خانواده ای می پردازد که کمابیش آشنا به نظر می آید اما چیزی که در
سایت تابناک

۲۳ کشته در تصادف بزرگراهی در برزیل

وزارت دفاع بیانیه داد
سایت تابناک

وزارت دفاع بیانیه داد

وزارت دفاع در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: ۳۱ مرداد، روز صنعت دفاعی، یادآور مسیر پرافتخاری است که ملت ایران برای دستیابی به استقلال، خودکفایی و ساخت قدرت دفاعی کشور...