قیمت طلا امروز




 تولید آهن ایران

 روزنامه دنیای اقتصاد / ۴ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۵/۲۳

هزارتوی مداخلات در صنایع معدنی

تداوم ناترازی انرژی، ضعف زیرساخت‌ها، مداخلات قیمتی و توسعه نامتوازن ظرفیت‌ها، زنجیره فولاد ایران را با چالش‌هایی فراتر از تولید مواجه کرده است. در بخش دوم میزگرد تخصصی «بازار فولاد: تعادل عرضه و تقاضا و چالش‌های تولید، مصرف و صادرات» که در حاشیه همایش «صنعت فولاد و سنگ‌آهن در دوران تحول» و به میزبانی گروه رسانه‌ای «دنیای‌اقتصاد» برگزار شد، فعالان بخش خصوصی و سیاستگذاران به بررسی چالش‌های پیش‌روی زنجیره فولاد پرداختند.
 هزارتوی مداخلات در صنایع معدنی
مرکز همایش‌های گروه رسانه‌ای «دنیای اقتصاد» در این نشست، بر ضرورت بازنگری در اهداف برنامه هفتم و حرکت به سمت محصولات با ارزش افزوده بالاتر تاکید شد. اصلاح سازوکار بورس کالا، مدیریت زنجیره، توسعه قراردادهای بلندمدت، کاهش مداخلات سیاسی و رفع تعارض منافع نیز از دیگر محورهای مطرح‌شده بود. مجموع دیدگاه‌ها نشان داد که مساله امروز فولاد کشور تنها افزایش ظرفیت نیست. نحوه حکمرانی، تخصیص سرمایه و حفظ مزیت رقابتی، آینده این صنعت را تعیین خواهد کرد. چالش‌های زنجیره فولاد

سعید عسکرزاده، دبیرکل انجمن سنگ‌آهن ایران و مدیر پنل، با اشاره به اهمیت برگزاری نشست‌های تخصصی درباره چالش‌های زنجیره فولاد گفت: بسیاری از موضوعاتی که پیش‌تر به عنوان مساله مطرح می‌شدند، امروز از مرحله مساله عبور کرده و به بحران تبدیل شده‌اند و برگزاری چنین نشست‌هایی می‌تواند فرصتی برای طرح کارشناسی این چالش‌ها و رسیدن به راهکارهای عملی باشد. او با اشاره به حضور مدیران و فعالان بخش‌های مختلف زنجیره فولاد در این نشست افزود: صنعت فولاد و سنگ‌آهن کشور جامعه‌ای محدود اما اثرگذار است و بخش قابل‌توجهی از سرمایه کشور در اختیار مدیرانی قرار دارد که امروز در این نشست حضور دارند. بنابراین استفاده از تجربه و دانش این افراد می‌تواند به تصمیم‌گیری دقیق‌تر درباره آینده این زنجیره کمک کند.

او در پایان تاکید کرد: دیدگاه نمایندگان دولت، بخش خصوصی و کارشناسان اقتصادی باید در کنار یکدیگر قرار گیرد تا مسائل زنجیره فولاد نه فقط در سطح طرح موضوع، بلکه در فرآیند تصمیم‌گیری و سیاستگذاری نیز مورد توجه قرار گیرد.   ضرورت بازنگری در ساختارها

اردشیر سعدمحمدی، مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات، در این میزگرد با تاکید بر ضرورت تغییر ساختار در صنعت و معدن، ادامه مسیر با سازوکارهای سنتی را مانعی برای تحقق اهداف بلندمدت این بخش دانست و بر بازنگری در سیاستگذاری، آموزش، سرمایه‌گذاری و تنظیم بازار تاکید کرد. به اعتقاد او، اصلاحات مقطعی نمی‌تواند پاسخگوی تغییرات اقتصاد جهانی باشد و صنعت و معدن برای عبور از وضعیت فعلی به برنامه‌ریزی جدید و تصمیم‌گیری مبتنی بر داده نیاز دارد.

سعدمحمدی با اشاره به ساختار اکتشاف در کشور گفت: اکتشاف یکی از پایه‌های اصلی توسعه معدنی است، اما در این حوزه همچنان ضعف‌های ساختاری وجود دارد و آموزش دانشگاهی نیز متناسب با نیازهای واقعی صنعت پیش نرفته است. تربیت نیروی انسانی متخصص، به‌ویژه در حوزه طراحی اکتشاف، باید متناسب با نیازهای بخش معدن بازتعریف شود و نمی‌توان بدون اصلاح نظام آموزشی انتظار توسعه این بخش را داشت. 

مدیرعامل «ومعادن» نبود اطلاعات تجمیع‌شده و هدفمند را نیز از مشکلات مهم دانست و افزود: تصمیم‌گیری مدیریتی در دنیا بر پایه داده‌های دقیق و اطلاعات تجمیع‌شده انجام می‌شود؛ اما در ایران هنوز تصویر روشنی از فعالیت‌های اکتشافی، اهداف و برنامه‌های آن وجود ندارد.

از نگاه او، نبود برنامه مشخص و استراتژی معین، در کنار تعدد ستادها و بوروکراسی طولانی، سرعت تصمیم‌گیری را کاهش داده و مانع ایجاد پویایی در صنعت و معدن شده است. سعدمحمدی در ادامه با اشاره به افزایش هزینه‌های تولید و تغییرات نرخ ارز تاکید کرد: برای مدیریت هزینه‌ها در شرایط جدید باید سازوکارهای حرفه‌ای و تکنیک‌های مشخص تعریف شود؛ زیرا ادامه روند افزایش هزینه‌ها می‌تواند سودآوری بخش تولید را تحت فشار قرار دهد. تجربه کشورهای پیشرفته نشان می‌دهد میان صنایع‌ های‌تک، صنایع متوسط و صنایع پایین‌دستی تناسب بیشتری وجود دارد و تمرکز صرف بر یک حلقه از زنجیره نمی‌تواند ارزش افزوده کافی ایجاد کند. او با اشاره به سهم ۴۷درصدی فولاد در صادرات سال گذشته هشدار داد و گفت: سرمایه‌گذاری کشورهای حاشیه خلیج‌فارس در صنعت فولاد با سرعت بالایی در حال افزایش است و باید مشخص شود در سه سال آینده چه میزان فضای صادراتی برای ایران باقی خواهد ماند.

سعدمحمدی با اشاره به برنامه تولید ۱۰‌میلیون تن فولاد در عراق، تحولات کشورهای منطقه را یکی از عواملی دانست که باید در برنامه‌ریزی صنعتی کشور مورد توجه قرار گیرد.

مدیرعامل «ومعادن» همچنین بازنگری در اهداف برنامه هفتم توسعه را ضروری دانست و گفت: با توجه به تغییرات بازار جهانی انرژی و افزایش نقش برق در تامین انرژی آینده، اهداف تعیین‌شده برای بخش‌هایی مانند فولاد و مس باید دوباره ارزیابی شوند. منابع محدود سرمایه‌ای باید به سمت حوزه‌هایی هدایت شوند که توان ایجاد ارزش افزوده و ارزآوری بیشتری برای اقتصاد کشور دارند.

سعدمحمدی با اشاره به ظرفیت آهن اسفنجی کشور افزود: این ظرفیت طی کمتر از سه‌سال آینده به حدود ۷۵‌میلیون تن خواهد رسید؛ درحالی‌که نسبت آن به ظرفیت کل زنجیره فولاد از حدود ۶۱درصد فعلی به کمتر از ۵۴ تا ۵۵ درصد کاهش پیدا می‌کند.

او این روند را عاملی برای افزایش قیمت تمام‌شده و کاهش سودآوری دانست و در ادامه به ارزش حدود ۹۹.۷‌میلیارد دلاری کل بازار بورس ایران اشاره کرد.

او کاهش حاشیه سود تولید و بالا بودن هزینه تامین سرمایه در گردش را از دیگر موانع سرمایه‌گذاری دانست و گفت: وقتی سود بانک از سود تولید بیشتر باشد، هزینه سرمایه برای بخش تولید بالا است و انگیزه سرمایه‌گذاری کاهش پیدا می‌کند. برای هدایت منابع موجود در بانک‌ها و خانوارها به سمت تولید باید بازدهی و جذابیت اقتصادی سرمایه‌گذاری در بخش مولد افزایش پیدا کند.

سعدمحمدی در پایان بر ضرورت اصلاح سازوکارهای معاملاتی و تنظیم بازار تاکید کرد: سیستم‌های کنترلی و معاملاتی در دنیا به سمت ابزارهای آنلاین، داده‌محور و هوش مصنوعی حرکت کرده‌اند؛ اما بخشی از سازوکارهای معاملاتی در ایران همچنان سنتی است. اگر بورس کالا قرار است نقش تنظیم‌گری داشته باشد، باید با سازوکارهای به‌روز و پویا اداره شود؛ زیرا بدون اصلاح ساختار و حرکت به سمت سیستم‌های مدرن، صنعت و معدن همچنان درگیر روزمرگی خواهد بود. مجوزهای معدنی زیر ذره‌بین

محمدرضا کریمی، مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، با اشاره به اهداف برنامه هفتم توسعه در حوزه زنجیره‌های معدنی، بر ضرورت هدایت و کنترل مجوزهای صادرشده و ایجاد توازن میان ظرفیت تولید و نیاز واقعی کشور تاکید کرد. او همچنین از برنامه وزارت صمت برای تعلیق مجوزهای فاقد پیشرفت متناسب با زمان صدور خبر داد و تاکید کرد که منابع و سرمایه‌گذاری‌های بخش معدن و صنایع معدنی باید به سمت طرح‌های دارای توجیه و ارزش افزوده بیشتر هدایت شوند.

کریمی با اشاره به ظرفیت‌های ایجادشده در زنجیره‌های معدنی گفت: بخش قابل‌توجهی از ظرفیت‌های اسمی ایجادشده همچنان مورد استفاده قرار نمی‌گیرند و همین مساله ضرورت کنترل مجوزها را افزایش داده است. در زنجیره فولاد، ظرفیت مجوزهای صادرشده برای تولید در برخی حلقه‌ها به‌مراتب بیشتر از میزان تولید و مصرف واقعی است و در بخش آهن اسفنجی نیز فاصله میان ظرفیت موجود و ظرفیت‌های مجوزشده قابل‌توجه است.

به گفته او، یکی از محورهای پیش‌بینی‌شده در برنامه هفتم، هدایت مجوزهای زنجیره‌های معدنی و برنامه‌ریزی برای تامین مواد اولیه است.

کریمی در همین زمینه از تشکل‌های بخش خصوصی خواست پیشنهادهای مشخص خود را برای اصلاح فرآیندها به وزارت صمت منتقل کنند و گفت: وزارتخانه از ایده‌هایی که بتواند به بهبود سیاستگذاری و رفع مشکلات این بخش کمک کند، استقبال می‌کند و تلاش خواهد کرد پیشنهادهای قابل اجرا را به مصوبه و دستورالعمل تبدیل کند.

مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صمت همچنین بر اهمیت استفاده از تجربه بخش خصوصی تاکید کرد و گفت: بخشی از تجربه‌های موفق در سال‌های گذشته، حاصل ورود ایده‌های جدید از سوی بخش خصوصی و استفاده از ظرفیت این بخش در تدوین اسناد سرمایه‌گذاری بوده است. تشکل‌ها و فعالان اقتصادی می‌توانند با انتقال تجربه و ارائه راهکارهای عملی، به دولت در طراحی سیاست‌های موثرتر کمک کنند.

کریمی در ادامه درباره نقش بورس کالا و نحوه تعیین قیمت‌ها توضیح داد: وزارت صمت قیمت کالاهای پایه را به‌صورت مستقیم تعیین نمی‌کند و در موارد مرتبط با قیمت‌های پایه نیز پیشنهادها با مشارکت تشکل‌های بخش خصوصی و پس از بررسی کارشناسی ارائه می‌شود. بورس کالا در عمل یکی از بسترهای شبکه فروش کالاهای پایه است که دولت برای آن چارچوب‌هایی تعیین کرده و این موضوع به معنای قیمت‌گذاری مستقیم توسط وزارتخانه نیست.

او در عین حال پذیرفت که در شرایطی که میان عرضه و تقاضا تناسب وجود نداشته باشد، ممکن است نیاز به اعمال برخی محدودیت‌ها یا سازوکارهای کنترلی وجود داشته باشد و تاکید کرد این موضوع در بورس‌های کالایی جهان نیز سابقه دارد.

کریمی گفت: سیاست وزارتخانه حرکت تدریجی به سمت سازوکاری است که قیمت‌ها بیش از پیش بر مبنای عرضه و تقاضا شکل بگیرند؛ اما در برخی کالاهای پایه، ملاحظات مربوط به شبکه فروش و شرایط خاص بازار همچنان باید مورد توجه قرار گیرد.

کریمی در پایان از اجرای سیاست جدید وزارت صمت برای کنترل مجوزهای فاقد پیشرفت خبر داد و گفت: مجوزهایی که با گذشت زمان از صدور، پیشرفت متناسبی نداشته باشند، در زنجیره فولاد و سایر زنجیره‌های فلزی در معرض تعلیق قرار خواهند گرفت. هدف این سیاست، جلوگیری از هدررفت سرمایه، حفظ توازن در زنجیره‌ها و هدایت سرمایه‌گذاری‌ها به سمت طرح‌هایی است که ارزش افزوده و بازده اقتصادی بیشتری برای کشور ایجاد می‌کنند. ثبات مقررات؛ مطالبه فولاد

علی صادقین، اقتصاددان و متخصص حوزه کامودیتی، با نگاهی انتقادی به وضعیت زنجیره فولاد، معتقد است مهم‌ترین چالش این بخش محدود به ناترازی انرژی نیست و نحوه سیاستگذاری، توزیع سرمایه‌گذاری و ضعف مشوق‌ها برای حرکت به سمت محصولات با ارزش افزوده بالاتر چالش‌های عمده این حوزه هستند.

به اعتقاد او، ادامه تمرکز بر افزایش ظرفیت تولید محصولات میانی، در شرایطی که بازار جهانی با مازاد عرضه مواجه است، می‌تواند رقابت‌پذیری فولاد ایران را در سال‌های آینده کاهش دهد.

صادقین با اشاره به عملکرد پنج سال گذشته زنجیره فولاد گفت: در این مدت حدود ۱۷‌میلیارد دلار درآمد ارزی از دست رفته و ظرفیت تولید فولاد نیز به‌دلیل ناترازی انرژی با عدم‌النفع قابل‌توجهی مواجه شده است. ناترازی انرژی نباید به مساله‌ای تبدیل شود که بنگاه اقتصادی هزینه آن را بپردازد و تامین کسری بودجه دولت نیز نباید از مسیر افزایش هزینه‌های بخش تولید دنبال شود؛ زیرا نتیجه چنین رویکردی، کاهش حاشیه سود و تضعیف توان سرمایه‌گذاری بنگاه‌ها خواهد بود.

او کاهش مداخله دولت در بازارها را یکی از مسیرهای افزایش رشد زنجیره فولاد دانست و افزود: سیاستگذار باید به جای قیمت‌گذاری و مداخله مستقیم، چارچوبی برای هدایت سرمایه‌گذاری و ایجاد مشوق‌های هدفمند طراحی کند.

صادقین در این زمینه به تجربه چین و کره‌جنوبی اشاره کرد که برای توسعه فولادهای پیشرفته، تسهیلات ترجیحی، معافیت‌های مالیاتی و حتی تضمین تقاضا در نظر گرفته‌اند.

به گفته این اقتصاددان، اگر سیاست مشخصی برای توسعه بخش‌های پیشرفته فولاد تدوین نشود، بازارهای صادراتی ایران در سال‌های آینده تحت فشار قرار خواهند گرفت. او با اشاره به صادرات ۲۸.۵‌میلیون تن سنگ‌آهن، کنسانتره و گندله در سال گذشته، افزایش ریسک‌های لجستیکی و وابستگی به مسیرهایی مانند تنگه هرمز را از عواملی دانست که ادامه این الگو را دشوارتر می‌کند. از سوی دیگر، کشورهای منطقه نیز در حال افزایش ظرفیت تولید فولاد هستند و ایران نمی‌تواند صرفا با اتکا به قیمت پایین در بازارهای صادراتی باقی بماند.

صادقین با اشاره به مازاد ظرفیت فولاد در جهان گفت: ظرفیت اسمی تولید فولاد جهان حدود ۲.۴‌میلیارد تن است؛ درحالی‌که تولید واقعی به حدود ۱.۹‌میلیارد تن می‌رسد و بیش از ۶۰۰‌میلیون تن مازاد ظرفیت وجود دارد. بنابراین، افزایش کمّی تولید به‌تنهایی مزیت محسوب نمی‌شود و سیاست صنعتی باید به سمت محصولات پیشرفته و دارای ارزش افزوده بیشتر حرکت کند.

او همچنین به اختلاف قیمت صادرات و واردات محصولات فولادی اشاره کرد و گفت: میانگین قیمت هر تن محصولات میانی صادراتی ایران حدود ۴۳۰دلار بوده، درحالی‌که قیمت محصولات وارداتی عمدتا در محدوده ۱۹۰۰دلار قرار داشته است. این فاصله نشان می‌دهد که ادامه صادرات محصولات میانی و واردات محصولات با ارزش افزوده بالاتر، تراز ارزی زنجیره را تحت فشار قرار می‌دهد.

صادقین در ادامه، تغییر مکرر دستورالعمل‌های قیمت‌گذاری را یکی از مشکلات سیاستگذاری دانست؛ اما عملکرد بورس کالا از منظر شفافیت را مثبت ارزیابی کرد و گفت: وجود یک تابلوی شفاف که معاملات و قیمت‌ها در آن قابل مشاهده باشد، نسبت به سازوکارهای غیرشفاف گذشته مزیت مهمی است. بنابراین سیاستگذاران  باید به جای تغییر مداوم قواعد بازار، ثبات مقررات را دنبال کنند.

او در پایان بر ضرورت تغییر نگاه برنامه هفتم از توسعه کمّی به افزایش رقابت‌پذیری تاکید کرد و گفت: هدف‌گذاری برای رسیدن به ظرفیت‌های بالاتر، بدون توجه به بازار و ارزش افزوده، نباید افتخار تلقی شود. از نگاه صادقین، توسعه فولادهای پیشرفته، کاهش شدت انرژی، مشوق‌های مالیاتی، تامین برق با نرخ مناسب و تسهیلات ترجیحی باید در مرکز سیاست صنعتی قرار گیرد. هرچه بنگاه‌ها شدت انرژی خود را کاهش دهند، باید از مشوق‌های بیشتر و دسترسی آسان‌تر به تامین مالی برخوردار شوند تا منابع محدود کشور به سمت بخش‌های رقابت‌پذیرتر هدایت شود. فولاد زیر فشار سیاستگذاری

بهرام شکوری، رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی ایران، با اشاره به ظرفیت‌های گسترده کشور در بخش معدن و صنایع معدنی، تداوم سیاستگذاری‌های فعلی را یکی از عوامل تضعیف مزیت‌های تولید و کاهش توان سرمایه‌گذاری دانست و تاکید کرد که حتی صنعت فولاد با وجود ظرفیت‌های ایجادشده، امروز با فشار هزینه، محدودیت انرژی و مداخلات سیاستی دست‌وپنجه نرم می‌کند. به اعتقاد او، تغییر رویکرد حکمرانی و کاهش فشار بر بنگاه‌ها می‌تواند دوباره مسیر توسعه این بخش را فعال کند. شکوری با اشاره به تجربه خود در کمیته مشترک بازرگانی ایران و ژاپن گفت: زمانی که برای معرفی ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری ایران به ژاپن رفتیم، مجموعه‌ای از مزیت‌های کشور در بخش‌های مختلف را ارائه کردیم و آن زمان نیز مشخص بود که ایران از منابع معدنی، نیروی انسانی، بازار مصرف و سایر عوامل تولید برخوردار است. مجموع سرمایه‌گذاری انجام‌شده در معدن و صنایع معدنی کشور از ابتدا تاکنون، حتی با احتساب سرمایه‌گذاری‌های صورت‌گرفته در مجموعه‌های بزرگ، به ۵۰‌میلیارد دلار نمی‌رسد؛ درحالی‌که همین میزان سرمایه‌گذاری توانسته اشتغال و ارزش اقتصادی قابل‌توجهی ایجاد کند.

رئیس کمیسیون معدن اتاق ایران با اشاره به سهم منطقه در اقتصاد و بازار جهانی افزود: حدود ۸درصد جمعیت جهان و ۱۲درصد اقتصاد دنیا در پیرامون ایران قرار دارند و این ظرفیت می‌توانست بازار بزرگی برای محصولات کشور ایجاد کند. با این حال، به گفته او، نتیجه سیاستگذاری‌های سال‌های گذشته به جایی رسیده که حاشیه سود بخش فولاد به‌شدت کاهش یافته و در برخی واحدها سودآوری به زیر نرخ سود بانکی رسیده است؛ وضعیتی که انگیزه سرمایه‌گذاری در تولید را از بین می‌برد. شکوری یکی از نمونه‌های این فشار را در حوزه انرژی دانست و گفت: مساله فقط ارزان یا گران بودن انرژی نیست، بلکه مهم‌تر از آن، امکان تامین پایدار انرژی است. گاز آزاد در کشور به حدود ۲۹سنت رسیده، درحالی‌که این رقم در برخی کشورهای منطقه کمتر از ۱۰سنت است؛ بنابراین مزیت انرژی که زمانی یکی از پایه‌های رقابت‌پذیری صنایع ایران محسوب می‌شد، تضعیف شده است. در چنین شرایطی نباید با وضع عوارض بیشتر، حذف مشوق‌ها یا افزایش معافیت‌های مالیاتی، فشار مضاعفی به تولیدکنندگان وارد کرد.

او همچنین در نقد سازوکار فعلی عرضه و صادرات محصولات معدنی گفت: در بسیاری از اقتصادها، بنگاه محصول خود را در بازار عرضه می‌کند و در صورت نبود تقاضای داخلی، آن را صادر می‌کند و دولت از طریق تعرفه و ابزارهای تنظیمی بازار را مدیریت می‌کند. اما در ایران تلاش شده ابتدا نیاز داخلی تامین شود و سپس مازاد به بازارهای خارجی برود؛ رویکردی که به اعتقاد شکوری می‌تواند کارکرد کشف قیمت در بورس کالا را محدود کند.

شکوری راهکار را در مدیریت زنجیره و استفاده از قراردادهای بلندمدت دانست و افزود: به جای آنکه تمام فشار تنظیم بازار بر بورس کالا قرار گیرد، می‌توان با ایجاد سازوکار مچینگ، تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان را به یکدیگر متصل کرد و قراردادهای بلندمدت بر مبنای درصدی از قیمت‌های جهانی بست. با این روش ابتدا نیاز واقعی زنجیره تامین می‌شود و تولیدکننده نیز می‌تواند مازاد محصول را بدون مداخلات متعدد صادر کند.

رئیس کمیسیون معدن اتاق ایران در بخش دیگری از سخنان خود، ضعف سرمایه‌گذاری زیرساختی را نتیجه تصمیم‌های گذشته دانست و گفت: در دوره‌هایی که درآمدهای نفتی بسیار بالا بود، منابع کافی برای توسعه زیرساخت‌ها وجود داشت؛ اما سرمایه‌گذاری متناسبی در زیرساخت‌های انرژی انجام نشد و امروز صنعت هزینه آن تصمیم‌ها را می‌پردازد. او همچنین به مشکلات حمل‌ونقل و محدودیت‌های بنادر اشاره کرد و گفت افزایش هزینه حمل در برخی موارد به حدی رسیده که ارزش اقتصادی جابه‌جایی محصول را تحت‌تاثیر قرار داده است.

شکوری در پایان بر ضرورت کاهش فشارهای سیاستی بر بنگاه‌ها بیان کرد: در شرایط فعلی انتظار از دولت این نیست که لزوما منابع مالی بیشتری در اختیار تولید قرار دهد، بلکه حداقل باید از تحمیل هزینه‌های جدید و بی‌ثباتی مقررات جلوگیری شود.

او همچنین خواستار حضور موثرتر تشکل‌های تخصصی در فرآیند تدوین و اصلاح قوانین شد و تاکید کرد مشارکت بخش خصوصی از مرحله پیشنهاد تا تصویب و اجرای مقررات می‌تواند به تصمیم‌هایی منجر شود که با واقعیت‌های صنعت و معدن سازگارتر باشند. اهمیت بازنگری در برنامه هفتم

هادی محمدپور، دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به ضرورت انتقال دغدغه‌های فعالان صنعت و معدن به مجلس، بر بازنگری در سیاست‌های اقتصادی، تقویت نقش بخش خصوصی و اصلاح برنامه هفتم توسعه تاکید کرد. به گفته او حل مشکلات این بخش ابتدا نیازمند تبدیل آنها به مساله‌ای مشخص و سپس ایجاد بستر قانونی برای پیگیری و رفع آنها است.

محمدپور با اشاره به محدودیت‌های انرژی و حرکت کشور به سمت توسعه پنل‌های خورشیدی گفت: مجلس آمادگی دارد مسائل مطرح‌شده از سوی فعالان بخش خصوصی را در کمیسیون‌ها، فراکسیون‌های تخصصی و شوراهای مرتبط پیگیری کند. تحولات اخیر و اهمیت صنعت فولاد نشان داده است که سیاست‌های کشور در حوزه پدافند غیرعامل و زیرساخت‌های صنعتی نیز نیازمند بازنگری است.

دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس همچنین برنامه هفتم توسعه را نیازمند اصلاح دانست و افزود: با وجود آنکه دومین سال اجرای برنامه در حال سپری شدن است، روند پیشرفت آن کند بوده و تجربه برنامه‌های گذشته نیز نشان می‌دهد هیچ‌یک نتوانسته‌اند به اهداف کامل خود برسند.

او تاکید کرد در تدوین قوانین بودجه سالانه باید نقش بخش خصوصی پررنگ‌تر شود و وزارت صمت نیز به تنهایی قادر به حل مسائل صنعت و معدن نیست.

محمدپور اعتماد به بخش خصوصی را یکی از پیش‌شرط‌های اصلاح وضعیت موجود دانست و گفت: واگذاری ظاهری امور بدون اعتماد واقعی به بخش خصوصی نتیجه مطلوبی ایجاد نمی‌کند.

او همچنین بر ضرورت شفافیت در حوزه حقوق دولتی معادن و توجه بیشتر به ظرفیت‌های شرق کشور تاکید کرد و گفت سرمایه‌گذاری نباید در مراکز کشور متمرکز شود، بلکه باید از ظرفیت مناطق شرقی، از خراسان شمالی تا سیستان و بلوچستان، برای توسعه صنعتی و معدنی استفاده شود. فولاد در انتظار اصلاح سیاست‌ها

زهرا سعیدی مبارکه، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر اینکه سیاستگذاری در حوزه فولاد باید از نگاه کمّی فاصله بگیرد، گفت: توسعه این صنعت نباید به قیمت آسیب‌های زیست‌محیطی، کاهش رقابت‌پذیری و فشار مضاعف بر بنگاه‌ها دنبال شود و لازم است مسیر سرمایه‌گذاری به سمت محصولات تخصصی و با ارزش افزوده بالاتر هدایت شود.

سعیدی مبارکه با اشاره به عقب‌ماندگی ایران در تولید محصولات تخصصی فولادی ادامه داد: کشور باید از تولید صرف ورق‌های ساختمانی عبور کند و به سمت محصولاتی مانند تیوب، پین‌تیوب، فولادهای زنگ‌نزن و آلیاژی حرکت کند؛ چراکه توسعه این بخش‌ها می‌تواند ارزش افزوده بیشتری ایجاد کند و جایگاه ایران را در بازارهای جهانی ارتقا دهد.

او درباره سازوکار بورس کالا نیز گفت: پیچیدگی دستورالعمل‌ها و تغییرات مکرر مقررات، فعالان اقتصادی را سردرگم کرده است. همچنین براساس قواعد حاکمیت شرکتی، افرادی که در زنجیره فولاد دارای منافع هستند نباید هم‌زمان در جایگاه‌های مدیریتی و هیات‌مدیره بورس قرار بگیرند. این موضوع باید برای جلوگیری از تعارض منافع بررسی و اصلاح شود.

سعیدی مبارکه با اشاره به نقش بخش خصوصی در اصلاح سیاست‌ها افزود: اگر قرار است نشستی مانند این به نتیجه برسد، پیشنهادهای مشخص درباره قوانین و مقررات باید جمع‌آوری و در اختیار مجلس و دولت قرار گیرد. مجلس نیز در حال بررسی اصلاح برنامه هفتم توسعه است و در این مسیر، نظرات بخش خصوصی و اتاق بازرگانی می‌تواند در بازنگری احکام غیرقابل تحقق موثر باشد.

این نماینده مجلس درباره هدف تولید ۵۵‌میلیون تن فولاد در برنامه هفتم نیز گفت: با توجه به ناترازی انرژی، خسارت‌های ناشی از جنگ و مشکلات زیرساختی، دستیابی به این هدف در شرایط فعلی دشوار است و حتی ممکن است بخشی از ظرفیت کشور به جای توسعه تولید، صرف بازسازی زیرساخت‌ها شود.

او در ادامه بر ضرورت توجه به خسارت‌های واردشده به صنایع تاکید کرد و گفت: برخی واحدهای صنعتی آسیب‌دیده هنوز با نبود آیین‌نامه مشخص برای بازسازی مواجهند و باید سازوکاری طراحی شود که بنگاه بتواند منابع مورد نیاز برای راه‌اندازی مجدد را دریافت کند، بدون آنکه در این دوره تحت فشار مالیاتی و هزینه‌ای قرار گیرد.

سعیدی مبارکه همچنین درباره نقش مجلس در سیاستگذاری اقتصادی گفت: نمایندگان به‌دلیل ارتباط مستقیم با مردم، ناگزیر از پیگیری مشکلات بنگاه‌ها و صنایع هستند، اما این موضوع نباید به معنای مداخله در امور اجرایی دولت تلقی شود. او تاکید کرد: اصلاح روندها نیازمند همکاری مجلس، دولت و بخش خصوصی است و هر پیشنهادی که بتواند به اصلاح قوانین و آیین‌نامه‌ها کمک کند، باید از سوی تشکل‌های اقتصادی ارائه و برای بررسی در دولت و مجلس دنبال شود.

بنابراین، مجموع دیدگاه‌های مطرح‌شده در این میزگرد نشان می‌دهد عبور زنجیره فولاد از وضعیت فعلی، بیش از افزایش ظرفیت به اصلاح سیاستگذاری، تامین پایدار انرژی، توسعه زیرساخت‌ها و کاهش مداخلات نیاز دارد. تغییر اهداف برنامه هفتم، هدایت سرمایه به محصولات با ارزش افزوده، تقویت نقش بخش خصوصی و ثبات مقررات نیز از مهم‌ترین مطالبات مطرح‌شده برای بازگشت فولاد به مسیر رقابت‌پذیری است. این مطلب برایم مفید است 0 نفر این مطلب را پسندیده اند کپی شد







چهارشنبه ۲۸ مرداد ۱۴۰۵ - 19 August 2026
پیش‌بینی یک اقتصاددان از تورم نیمه دوم سال
سایت اقتصاد ایرانی

پیش‌بینی یک اقتصاددان از تورم نیمه دوم سال

اقتصادایرانی: تورم سالانه ۶۶ درصدی در حالی به یکی از بی‌سابقه‌ترین سطوح خود رسیده که دولت در حال بررسی افزایش قیمت حامل‌های انرژی و بنزین است؛ تصمیمی که به گفته آلبرت بغزیان، استاد اقتصاد دانشگاه تهران، می‌تواند موج تازه‌ای از افزایش قیمت‌ها را به راه بیندازد.
    
مسکن از روی کاغذ تا روی زمین
خبرگزاری ایسنا

مسکن از روی کاغذ تا روی زمین

دولت چهاردهم با دو رویکرد اصلی شامل مسکن حمایتی و استیجار عمومی قصد دارد دهک‌هایی را که سال‌ها از گردونه بخش مسکن خارج بوده‌اند، وارد این چرخه کند.
دولت ایران کوچک است یا فقط کوچک دیده می‌شود؟ بودجه، همه واقعیت را نمی‌گوید
خبرگزاری برنا

دولت ایران کوچک است یا فقط کوچک دیده می‌شود؟ بودجه، همه واقعیت را نمی‌گوید

برنا_گروه اقتصادی؛ ایران در ظاهر، دولتی با مخارج عمومی حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد تولید ناخالص داخلی دارد، اما این رقم لزوما تصویر کاملی از اندازه واقعی دولت ارائه ن...
هزینه پنهان توقف خط تولید
سایت جهان صنعت نیوز

هزینه پنهان توقف خط تولید

خرابی تجهیزات می‌تواند هزینه‌های سنگینی به صنایع تحمیل کند. در این مطلب نقش هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و نرم افزار نگهداری و تعمیرات در کاهش توقف تولید را بررسی می‌کنیم.
[مسعود دشتی درخشان] معنای بشکه در بازار نفت
سایت اطلاعات آنلاین

[مسعود دشتی درخشان] معنای بشکه در بازار نفت

اگر اوپک‌پلاس نگران مازاد عرضه نیست، چرا درست پس از بازگرداندن بخش بزرگی از کاهش تولید خود، تصمیم گرفته افزایش عرضه را متوقف کند؟
خصوصی‌ سازی به سبک دولت؛ عقب‌نشینی تاکتیکی یا توزیع جدید رانت؟/ پشت پرده واگذاری تازه سایپا چیست؟
سایت اقتصاد ۲۴

خصوصی‌ سازی به سبک دولت؛ عقب‌نشینی تاکتیکی یا توزیع جدید رانت؟/ پشت پرده واگذاری تازه سایپا چیست؟

پرونده خصوصی‌ سازی خودروسازان بار دیگر با واگذاری سایپا به بخش خصوصی باز شده، اما حفظ سهم ۲۰ درصدی دولت و تغییر معیار‌های «اهلیت» خریداران این پرسش را جدی‌تر کرده است که آیا قرار است سایپا واقعاً خصوصی شود یا تنها شکل تازه‌ای از همان خصولتی‌سازی قدیمی بازتولید شود.
خانه بر آب؛ سودای کنترل اجاره بها با دستور
روزنامه عصر اقتصاد

خانه بر آب؛ سودای کنترل اجاره بها با دستور

مریم غدیرپور وزیر راه و شهرسازی در مراسم بیست و ششمین نمایشگاه صنعت ساختمان، با رویکردی که بوی تکرار تجربه‌های تلخ گذشته را می‌داد، از ضرورت ورود دولت به تنظیم گری بازار اجاره و سوق دادن بافت‌های فرسوده به سمت اجاره داری حرفه‌ای سخن گفت و در حالی که بنرهای تبلیغاتی انبوه سازان، نوید رونق
هزینه‌هایِ پنهان اختلال و قطع اینترنت | سپندارند: عادت سیاست‌گذار به قطع اینترنت، خطرناک‌تر از خسارت مقطعی است
سایت اقتصادنیوز

هزینه‌هایِ پنهان اختلال و قطع اینترنت | سپندارند: عادت سیاست‌گذار به قطع اینترنت، خطرناک‌تر از خسارت مقطعی است

اقتصادنیوز:صادق سپندارند، استاد دانشگاه تهران، می‌گوید خسارت واقعی قطع و اختلال اینترنت بسیار فراتر از اعداد رسمی است و بخش بزرگی از آن در مهاجرت نیروی انسانی، توقف توسعه کسب‌وکارها و ایده‌هایی که هرگز شکل نمی‌گیرند، پنهان می‌ماند.
نقد یک الگوی حکمرانی؛ از تعدد مراکز تصمیم گیری و تضعیف بخش خصوصی تا فقدان حکمرانی متمرکز | تجربه‌ها دیر شنیده می‌شوند و هزینه در سطح کل سیستم پرداخت می‌شود
سایت اقتصادنیوز

نقد یک الگوی حکمرانی؛ از تعدد مراکز تصمیم گیری و تضعیف بخش خصوصی تا فقدان حکمرانی متمرکز | تجربه‌ها دیر شنیده می‌شوند و هزینه …

اقتصادنیوز:گاهی برای فهم بحران‌های امروز باید به سخنانی بازگشت که سال‌ها پیش گفته شدند، اما کمتر شنیده شدند.
راهکار چهارم حل مشکل قیمت بنزین در ایران | غلامرضا سلامی: چرا اصلاح قیمت حامل‌های انرژی را به یک تصمیم بزرگ و پرهزینه تبدیل کرده‌ایم؟
سایت اقتصادنیوز

راهکار چهارم حل مشکل قیمت بنزین در ایران | غلامرضا سلامی: چرا اصلاح قیمت حامل‌های انرژی را به یک تصمیم بزرگ و پرهزینه تبدیل …

اقتصادنیوز: اگر دولت‌ها از سال‌ها پیش، به‌جای ثابت نگه داشتن قیمت اسمی حامل‌های انرژی، قیمت آن را به‌صورت ماهانه یا حتی متناسب با شرایط اقتصادی و تورم تعدیل می‌کردند، جامعه به‌تدریج با این تغییرات سازگار می‌شد.
افزایش قیمت بنزین، مسیر حرکت نقدینگی را تغییر می‌دهد؟ | گلوانی: گرانی بنزین یک شوک موقت تورمی ایجاد می‌کند نه تورم 150 درصدی!
سایت اقتصادنیوز

افزایش قیمت بنزین، مسیر حرکت نقدینگی را تغییر می‌دهد؟ | گلوانی: گرانی بنزین یک شوک موقت تورمی ایجاد می‌کند نه تورم 150 درصدی!

اقتصادنیوز: یک پژوهشگر و کارشناس اقتصادی گفت: در حال حاضر تورم ماهانه بالای ۵ تا ۶ درصد است و تورم نقطه‌ای و سالانه نیز بالای 83 یا 84 درصد قرار دارد. بنابراین این‌طور نیست که اگر در قیمت بنزین افزایش جدی صورت بگیرد، تورم ناگهان به سمت ۱۵۰ درصد یا اعداد مشابه حرکت کند؛ چنین اتفاقی رخ نخواهد داد.
سرمقاله خراسان/ بنزین؛ برای ۱۰درصد کمبود، جراحی راه نیندازید | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله خراسان/ بنزین؛ برای ۱۰درصد کمبود، جراحی راه نیندازید | آخرین خبر

خراسان/ «بنزین؛ برای ۱۰درصد کمبود، جراحی راه نیندازید » عنوان یادداشت روز در روزنامه خراسان به قلم مصطفی غنی زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: یکی از ادعاهای موجود این است که محاصره دریایی و ضربه دشمن به پالایشگاه‌های کشور موجب ناترازی مضاعف در عرصه بنزین شده است. معاون رئیس جمهور آقای س
افزایش هزینه بدهی در جهان
روزنامه دنیای اقتصاد

افزایش هزینه بدهی در جهان

بازار اوراق قرضه دولتی در اقتصادهای بزرگ جهان تحت فشار قرار گرفته است؛ فشاری که بازده اوراق بلندمدت را به بالاترین سطوح دهه‌های اخیر رسانده است. رشد قیمت نفت، نگرانی درباره ماندگاری تورم، کسری‌های بودجه‌ای سنگین و افزایش انتشار اوراق برای تامین سرمایه‌گذاری‌های مرتبط با هوش مصنوعی، همزمان به بازار بدهی …
         
 خودروسازان؛ نگران توسعه «مسیر موازی واردات»
روزنامه دنیای اقتصاد

 خودروسازان؛ نگران توسعه «مسیر موازی واردات»

در شرایطی که خودروسازان داخلی نسبت به توسعه تردد خودروهای خارجی در مناطق آزاد و تمدید مجوزهای آن ابراز مخالفت کرده‌اند، پلیس راهور فراجا از سازوکاری خبر داده که می‌تواند حضور خودروهای خارجی در این مناطق را از یک تردد کوتاه‌مدت به حضور بلندمدت تبدیل کند.
لوکس‌بازی در شمال تهران وسط جنگ/ خانه کلنگی متری 2.5 میلیارد تومان به فروش می  رسد/ تهران؛ گران‌تر از مونیخ و پاریس شد!
سایت اقتصادنیوز

لوکس‌بازی در شمال تهران وسط جنگ/ خانه کلنگی متری 2.5 میلیارد تومان به فروش می رسد/ تهران؛ گران‌تر از مونیخ و پاریس شد!

اقتصادنیوز: بازار مسکن تهران در مقایسه با بسیاری از شهرهای بزرگ جهان، دیگر صرفاً یک بازار گران در سطح منطقه محسوب نمی‌شود و در برخی مقایسه‌های بین‌المللی، قیمت هر مترمربع یک واحد لوکس در منطقه یک پایتخت تهران به محدوده شهرهای گران‌قیمت جهان رسیده است.
سایت اکوایران

تخریب یا جریمه؟ ابهام در اجرای نامه شورای امنیت کشور

ترویج ممدانی؟
روزنامه شرق

ترویج ممدانی؟

تا چند ماه پیش می‌شد آنچه را در نیویورک اتفاق افتاد، به ویژگی‌های خاص این شهر نسبت داد؛ شهری گران، جوان، مهاجرپذیر و متمایل به دموکرات‌ها که زهران ممدانی در آن با وعده مهار هزینه زندگی به قدرت رسید. حالا اما پیروزی عبدال السید در میشیگان، پرسش دیگری را پیش کشیده است: آیا «پدیده نیویورک» از مرزهای این …
«بانک سرمایه» همچنان در باتلاق زیان‌دهی/ چراغِ روشنِ بانک به بهای ۳۶ میلیارد تومان زیان در هر روز؟!
سایت تابناک

«بانک سرمایه» همچنان در باتلاق زیان‌دهی/ چراغِ روشنِ بانک به بهای ۳۶ میلیارد تومان زیان در هر روز؟!

بانک سرمایه با همان نسخه قدیمی زیان و ناترازی وارد ۱۴۰۵ شده است. بانکی با سرمایه ثبتی ۴۰۰ میلیارد تومان، در حالی به پایان بهار رسیده که زیان انباشته‌اش از ۷۹...
سقوط آزاد ایران‌خودرو در دستان کروز / از وعده اعدام تا رکورد زیان ! - مردم سالاری آنلاین
روزنامه مردم سالاری

سقوط آزاد ایران‌خودرو در دستان کروز / از وعده اعدام تا رکورد زیان ! - مردم سالاری آنلاین

در حالی که مصرف‌کنندگان با افزایش قیمت خودروها دست و پنجه نرم می‌کنند، گزارش مالی جدید ایران‌خودرو شوکه‌کننده است ؛ زیان این شرکت ۱۳۶ درصد رشد کرده است! و این یعنی افزایش قیمت نیز نتوانسته جلوی سقوط مالی شرکت را بگیرد.
پاشنه آشیل محاصره دریایی ایران | برنامه‌ آمریکا برای ضربه زدن به صادرات نفت ایران
سایت اقتصادنیوز

پاشنه آشیل محاصره دریایی ایران | برنامه‌ آمریکا برای ضربه زدن به صادرات نفت ایران

اقتصادنیوز: ناوهای آمریکایی به تعمیر و نگهداری منظم نیاز دارند و استقرار طولانی‌مدت آنها می‌تواند توان عملیاتی نیروی دریایی آمریکا را کاهش دهد. از سوی دیگر، ایران همچنان تنگه هرمز را در اختیار دارد و می‌تواند با استفاده از ابزارهای نامتقارن و فشار بر زیرساخت‌های انرژی منطقه، هزینه‌های ادامه جنگ را افزایش …
حمله تند نماینده مجلس به صنعت خودرو از اتهام گران‌فروشی مدیران خودرو تا بیش‌اظهاری واردکنندگان
سایت اسب بخار

حمله تند نماینده مجلس به صنعت خودرو از اتهام گران‌فروشی مدیران خودرو تا بیش‌اظهاری واردکنندگان

مجتبی یوسفی در برنامه «میز اقتصاد» مجموعه‌ای از ادعاهای سنگین درباره ارزش‌گذاری خودروهای مونتاژی، نحوه تخصیص ارز و قیمت‌سازی از مسیر شرکت‌های واسطه مطرح کرد. به گفته این نماینده مجلس، مدیران خودرو طی پنج سال حدود ۶ میلیارد دلار ارز دریافت کرده، درحالی‌که ارزش مبنای برخی محصولات این شرکت پس از ورود نهادهای …
تجارت زیر آتش
روزنامه تعادل

تجارت زیر آتش

اقتصاد ایران در شرایطی وارد ماه‌های میانی سال شده که مجموعه‌ای از شاخص‌های اقتصادی و تجاری، از عمیق‌تر شدن رکود و دشوارتر شدن مسیر تولید و تجارت حکایت دارد....
نظر 11 اقتصاددان درباره سه سناریوی بنزینی روی میز دولت | چرا افزایش قیمت به آشوب می‌رسد؟ | چرا شرایط پساجنگ حساس‌تر است؟
سایت اقتصادنیوز

نظر 11 اقتصاددان درباره سه سناریوی بنزینی روی میز دولت | چرا افزایش قیمت به آشوب می‌رسد؟ | چرا شرایط پساجنگ حساس‌تر است؟

اقتصادنیوز:اقتصاددانان و متخصصان حوزه انرژی نظرات خود را در موضوع بنزین برای اکوایران ارسال کرده و مسئله بنزین را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار دادند.
فرسایش خاموش
روزنامه دنیای اقتصاد

فرسایش خاموش

بخش زیادی از این میزان آسیب‌پذیری موجود در تبلیغات ذاتی است. تبلیغات همیشه نخستین هزینه‌ای است که در بحران حذف می‌شود؛ همان بودجه‌هایی که روزی محور رشد بودند، امروز نخستین گزینه برای صرفه‌جویی‌اند. اما آنچه امروز تجربه می‌کنیم دیگر یک شوک ناگهانی نیست؛ یک وضعیت فرسایشی ممتد است، بی‌افق روشن. در چنین …
هدیه‌هایی که سبد خرید را سنگین می‌کنند
سایت جوان آنلاین

هدیه‌هایی که سبد خرید را سنگین می‌کنند

بن‌هدیه و تخفیف‌های پلکانی مشتری را به خرید اقلام بیشتر از نیاز اولیه و پرداخت مبلغ بالاتر سوق می‌دهند و به‌نوعی رهزنی بازاری است
تأثیر جنگ بر معیشت
سایت روزنامه سازندگی

تأثیر جنگ بر معیشت

غلامرضا نوری‌قزلجه ، وزیر جهاد کشاورزی در نشست خبری مطرح کرد: افزایش هزینه‌های تولید به دلیل وقوع جنگ است
جنگ بر سر لیتیوم
سایت روزنامه سازندگی

جنگ بر سر لیتیوم

رقابت بر سر مواد معدنی حیاتی، چگونه مسیر اقتصاد جهان را تغییر می‌دهد؟
جنگ علیه دارو
سایت روزنامه سازندگی

جنگ علیه دارو

چگونه وعده «عدم حذف ارز ترجیحی» به آزادسازی قیمت‌ها و جهش ۲۰‌ برابری نرخ دارو انجامید
قربانیان بی‌ثباتی
روزنامه دنیای اقتصاد

قربانیان بی‌ثباتی

همان‌طور که آگاه هستید تحولات اخیر و تجربه تنش‌های نظامی و اجتماعی متناوب صنعت تبلیغات کشور را دچار چالش‌های متعددی کرده‌ و از پس هر کدام، این صنعت توقف‌های طولانی‌مدتی را تجربه کرده ‌است.
پشیمانی استراتژیک: تاوان سنگین تصمیم‌های اشتباه
روزنامه دنیای اقتصاد

پشیمانی استراتژیک: تاوان سنگین تصمیم‌های اشتباه

در ادبیات علمی، پشیمانی را احساسی منفی و مبتنی بر مقایسه تعریف کرده‌اند. به بیان ساده‌تر، وقتی فرد متوجه می‌شود که اگر در گذشته به جای انتخاب گزینه حاضر گزینه‌ دیگری را انتخاب می‌کرد، الان وضعیت بهتری داشت، دچار احساس پشیمانی می‌شود که چرا آن گزینه را انتخاب نکردم. بل و لومز و ساگدن، نخستین کسانی بودند …
خاستگاه‌های تاریخی ثروت و رفاه
روزنامه دنیای اقتصاد

خاستگاه‌های تاریخی ثروت و رفاه

چرا برخی جوامع در طول دو قرن گذشته توانسته‌اند به ثروت، رفاه، تولید و سطح زندگی بی‌سابقه‌ای دست یابند، درحالی‌که برخی دیگر همچنان با فقر، رشد اقتصادی پایین، بی‌ثباتی و توسعه‌نیافتگی مواجه‌اند؟ آیا ثروتمند شدن کشورها نتیجه برخورداری از منابع طبیعی، موقعیت جغرافیایی و دسترسی به بازارهاست یا باید ریشه‌های …
         
چرا عجم‌اوغلو بی‌جهت ستایش می‌شود؟
روزنامه دنیای اقتصاد

چرا عجم‌اوغلو بی‌جهت ستایش می‌شود؟

در سال ۲۰۲۴، دارون عجم‌اوغلو از موسسه فناوری ماساچوست (MIT)، به‌همراه سایمون جانسون و جیمز رابینسون، جایزه نوبل اقتصاد را برای پژوهش‌هایشان درباره چگونگی شکل‌دهی نهادها به رفاه اقتصادی دریافت کرد. آقای عجم‌اوغلو تنها ۵۸ سال دارد، اما مدتی است که به چهره مسلط این رشته تبدیل شده است. او هفت کتاب نوشته، …
نوشدارو برای گرانی گوشی؟
روزنامه دنیای اقتصاد

نوشدارو برای گرانی گوشی؟

بازار گوشی داشت افسارگسیخته عمل می‌کرد. رشد حداقل دوبرابری قیمت تمام محصولات، مسوولان را به این مهم واداشت تا با تخصیص سهمیه به واردات گوشی موبایل موافقت کنند. این جمله خبر داغ امروز است. فرود عسگری، رئیس‌کل گمرک ایران، از موافقت وزارت صنعت، معدن و تجارت با تخصیص سهمیه واردات تلفن همراه خبر داد.
منشأ تورم کجاست؟ + فایل صوتی
روزنامه دنیای اقتصاد

منشأ تورم کجاست؟ + فایل صوتی

اقتصاد ایران سال‌هاست با تورمی مزمن و بالا دست‌وپنجه نرم می‌کند. در اغلب تحلیل‌ها، رشد نقدینگی و سیاست‌های پولی انبساطی به‌عنوان مهم‌ترین عامل تورم معرفی می‌شوند. این دیدگاه، هرچند بخشی از واقعیت را بیان می‌کند، اما همه حقیقت نیست. اگر تورم ایران صرفا یک پدیده پولی بود، باید رابطه‌ای تقریبا ثابت و قابل …
جولان خودرو‌های بنزین‌خوار در سایه مماشات مسئولان درگیر «تعارض منافع»
سایت جوان آنلاین

جولان خودرو‌های بنزین‌خوار در سایه مماشات مسئولان درگیر «تعارض منافع»

جوان آنلاین: آبان سال گذشته، همزمان با افزایش مصرف بنزین در کشور، رئیس‌جمهور، خودروسازان را به صراحت تهدید به تعطیلی کرد و گفت: «اگر مصرف تولیدات داخلی بهینه...
نظرسنجی بنزین؛ انتخاب یا ناگزیری؟
روزنامه دنیای اقتصاد

نظرسنجی بنزین؛ انتخاب یا ناگزیری؟

ناترازی عرضه و تقاضای بنزین، دولت را میان سه مسیر اصلاحی قرار داده؛ اما نظرسنجی اخیر درباره سهمیه فردی، لزوما نشان‌دهنده پذیرش یکی از آنها نبوده و ترجیح نسبی جامعه میان گزینه‌های پرهزینه‌تر را بازتاب می‌دهد. آزمون واقعی، اجرای اصلاحاتی شفاف، تدریجی و قابل‌اعتماد است.
         
کارگر بی‌مزد خاورمیانه!
روزنامه صمت

کارگر بی‌مزد خاورمیانه!

در دنیای بی‌رحم تجارت جهانی امروز، مالکیت بر زمین و محصول، دیگر تضمین‌کننده ثروت نیست، این تسلط بر زنجیره ارزش است که برنده‌ها و بازنده‌ها را تعیین می‌کند. اقتصاد کشاورزی ایران سال‌هاست در تله‌ای مرگبار و خاموش گرفتار شده است.
    
کارت زرد آماری حوزه تحت‌امر به آقای وزیر!
روزنامه توسعه ایرانی

کارت زرد آماری حوزه تحت‌امر به آقای وزیر!

رامتین موثق در طول کار دولت چهاردهم، عملکرد وزارت جهاد کشاورزی به دفعات مورد انتقاد کارشناسان بوده است و به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران و فعالان صنفی حوزه،
رقبا حتی در بازار افغانستان هم از ایران پیشی گرفتند!
روزنامه توسعه ایرانی

رقبا حتی در بازار افغانستان هم از ایران پیشی گرفتند!

بازار افغانستان با هدف گذاری تجارت ۱۰ میلیارد دلاری، توسعه زیرساخت و افزایش تقاضا برای کالا و فناوری، به فرصتی تازه برای ایران تبدیل شده؛ اما رقبا برای
نحوه انجام اصلاحات اقتصادی و نتیجه‌بخشی آن
روزنامه آرمان امروز

نحوه انجام اصلاحات اقتصادی و نتیجه‌بخشی آن

ولی الله سیف آرمان امروز : اقتصاد ایران بیش از آنکه از کمبود شناخت نسبت به مشکلات یا فقدان راه‌حل‌های کارشناسی رنج ببرد، با ضعف در حکمرانی اصلاحات مواجه است. در این چارچوب، نشان داده شد که شکست یا نیمه‌تمام ماندن بسیاری از برنامه‌های اصلاحی را نمی‌توان صرفاً به ضعف سیاست‌های اقتصادی نسبت داد، بلکه [ …
ناترازی بنزین را اشتباه فهمیده‌ایم
سایت صفحه اقتصاد

ناترازی بنزین را اشتباه فهمیده‌ایم

ناترازی بنزین در ادبیات رایج عمدتاً با مقایسه میزان تولید و مصرف روزانه کشور تعریف می‌شود و فاصله میان این دو عدد به‌عنوان ناترازی مورد توجه قرار می‌گیرد؛ اما این شاخص به‌تنهایی برای سیاست‌گذاری کافی نیست، زیرا مشخص نمی‌کند شکاف موجود دقیقاً در کدام بخش از زنجیره تولید، توزیع و مصرف شکل گرفته و سهم هر …
بنزین ۸۵  اکتان ایران، ۹۲ اکتان امارات؛ تراستی‌ها کجا سود می‌برند؟
سایت صفحه اقتصاد

بنزین ۸۵ اکتان ایران، ۹۲ اکتان امارات؛ تراستی‌ها کجا سود می‌برند؟

ناترازی بنزین فقط حاصل کمبود تولید نیست؛ حاصل سال‌ها تصمیم‌گیری درباره مصرف، خودروسازی و زنجیره تجارت فرآورده نیز هست. در همین چارچوب، سامان شفیعی، از مدیران سابق پتروشیمی و کارشناس این حوزه درباره زنجیره‌ای مشخص از فروش مواد اولیه برای Blend بنزین به برخی تراستی‌ها و مسیر امارات پرسش‌هایی جدی مطرح …
آدرس‌های غلط و مسئولیت‌گریزی‌های رندانه
روزنامه چارسوق

آدرس‌های غلط و مسئولیت‌گریزی‌های رندانه

برای قضاوت درباره عملکرد مسعود نیلی، در این بخش به بازخوانی مقاله انتقادی عباس شاکری استاد برجسته اقتصاد در دانشگاه علامه طباطبایی نسبت به نیلی می‌پردازیم. دکتر شاکری این مقاله را در سال 1397 منتشر کرد. خلاصه مقاله دکتر شاکری در ادامه می‌آید: اواخر سال ۱۳۹۶ یکی از به اصطلاح کارشناسان!!! بانک مرکزی برای …
معماری مالی ایران و چین
روزنامه چارسوق

معماری مالی ایران و چین

رابطه تجاری ایران و چین با حجمی حدود ۶۰ میلیارد دلار، به سطحی رسیده که تداوم آن با مسیرهای مالی غیررسمی، پرهزینه و ناپایدار، ریسک‌های جدی برای تجارت خارجی ایران ایجاد می‌کند. ایجاد معماری مالی چندلایه شامل روابط کارگزاری، اتاق پایاپای، اتصال تدریجی به CIPS، سواپ ارزی و ارز دیجیتال بانک مرکزی، می‌تواند …
         
دیوار همیشه کوتاه مردم در بحران بنزین
سایت خبرآنلاین

دیوار همیشه کوتاه مردم در بحران بنزین

نقدی آماری بر روایت «مصرف بالای بنزین ایرانیان» و سهمی که خودرو، فرسودگی ناوگان و زیرساخت حمل‌ونقل در این مسئله دارند.
«خانه‌ریز»ها، ویژه ریزپس‌اندازها / ریسک بالای خرید با قیمت نهایی نامشخص و نقدشوندگی نامعلوم / باید منتظر ورود چینی‌ها باشیم
سایت خبرآنلاین

«خانه‌ریز»ها، ویژه ریزپس‌اندازها / ریسک بالای خرید با قیمت نهایی نامشخص و نقدشوندگی نامعلوم / باید منتظر ورود چینی‌ها باشیم

در حال حاضر هیچ مبنایی برای قیمت گذاری نیست و عرضه و تقاضا در مقاطع ضروری قطعا یک مکانیزم غلط و ناکارآمد است و نمیتواند نیازهای ضروری مردم به این بازار را تامین کند چرا که کمبودهای عمدی وضروری بودن نیازباعث ایجاد بازارهای به شدت غیر واقعی و پرفشار به سبد معیشت مردم شده است.
پرداخت صورت‌حساب خودروهای پرمصرف با افزایش قیمت بنزین
سایت هم میهن

پرداخت صورت‌حساب خودروهای پرمصرف با افزایش قیمت بنزین

رفت‌وبرگشت‌های اخیر درباره سهمیه‌ها و طرح عرضه بنزین با قیمت پالایشگاهی نشان داد که سرمایه اجتماعی، بخش فراموش‌شده سیاست سوخت است.
سبد خرید خانوارهای ایرانی کوچک‌تر شد؛ کاهش تقاضا برای خودرو و لوازم خانگی
سایت اقتصاد ۲۴

سبد خرید خانوارهای ایرانی کوچک‌تر شد؛ کاهش تقاضا برای خودرو و لوازم خانگی

بررسی آمارها نشان از کاهش قابل‌توجه خرید خودرو و لوازم خانگی توسط خانوارها دارد. در سال 1390، حدود 2.3 درصد خانوارها خودروی دست اول خریده‌اند.
ایده «ساخت و ساز صفر» در تهران به کجا رسید؟
سایت اکوایران

ایده «ساخت و ساز صفر» در تهران به کجا رسید؟

پارسال ایده‌ای درباره محدودیت ساخت و ساز در تهران از سوی وزارت نیرو به دلیل کمبود «آب» مطرح شد. این ایده که در رسانه‌ها به ساخت و ساز صفر معروف شد، در نهایت به کجا رسید؟
نظر اقتصاددانان در مورد سه طرح بنزینی دولت چیست؟
سایت اکوایران

نظر اقتصاددانان در مورد سه طرح بنزینی دولت چیست؟

اکوایران: اقتصاددانان و متخصصان حوزه انرژی نظرات خود را در موضوع بنزین برای اکوایران ارسال کرده و مسئله بنزین را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار دادند.
         
ناترازی بنزین، مسئله‌ای فراتر از قیمت
روزنامه صمت

ناترازی بنزین، مسئله‌ای فراتر از قیمت

ناترازی بنزین در ایران به یکی از چالش‌های جدی بخش انرژی تبدیل‌شده است؛ چالشی که تنها به افزایش مصرف روزانه و فاصله میان تولید و تقاضا محدود نمی‌شود و مسائلی مانند رشد مصرف خودروها، ترافیک، ناکارآمدی الگوی مصرف، قاچاق سوخت، هزینه‌های واردات و نحوه توزیع یارانه را نیز در برمی‌گیرد.
         
تاب‌آوری فریبنده
سایت فرارو

تاب‌آوری فریبنده

تولید ناخالص داخلی آمریکا با وجود شوک‌های تعرفه‌ای و تورم هنوز منفی نشده، اما نرخ بیکاری ۴.۱ درصدی و کاهش مشارکت نیروی کار به پایین‌ترین سطح پنج ساله، زنگ خطر را به صدا درآورده است؛ ترکیب خطرناک بدهی‌های سرسام‌آور، ارزش‌گذاری‌های حبابی وال‌استریت و نرخ بهره بالا، اقتصاد جهان را در آستانه یک رکود تورمی …
راه بقای طبقه متوسط در آخرالزمان شغلی
سایت فرارو

راه بقای طبقه متوسط در آخرالزمان شغلی

هشدار اقتصاددان ارشد سابق صندوق بین‌المللی پول؛ وضع مالیات بر هوش مصنوعی برای نجات نیروی کار انسانی. راگورام راجان از نقشه راه مهار بحران بیکاری می‌گوید و راهکارهای اقتصادی مهار شوک هوش مصنوعی را ارائه می‌دهد.
خبرگزاری ایسنا

ویدیو/ زالوی شبکه برق یا مصرف‌کننده‌ای منعطف

بنزین ۸۷هزار تومانی معادل قیمت فوب خلیج فارس است / قلی‌زاده: هزینه تولید بنزین در ایران سال ۱۴۰۴ حدود ۳۵۰۰ تومان بود
سایت خبرآنلاین

بنزین ۸۷هزار تومانی معادل قیمت فوب خلیج فارس است / قلی‌زاده: هزینه تولید بنزین در ایران سال ۱۴۰۴ حدود ۳۵۰۰ تومان بود

یک تحلیل‌گر برجسته اقتصاد انرژی با تأکید بر اینکه سیاست‌گذاری انرژی در شرایط جنگی باید با دوره عادی متفاوت باشد، نسبت به افزایش قیمت بنزین هشدار داد و آن را راهکاری ناکارآمد برای حل ناترازی انرژی دانست.
سایت دیدارنیوز

گروگان‌گیری دادستان و مسوولان اداره برق به‌خاطر ماینر!

۰۹۱۲؛ سیم‌کارت یا سرمایه؟/  قیمت ۰۹۱۲ بیش از ۴۱۸ برابر شد!
سایت اقتصادنیوز

۰۹۱۲؛ سیم‌کارت یا سرمایه؟/ قیمت ۰۹۱۲ بیش از ۴۱۸ برابر شد!

اقتصادنیوز: میانگین قیمت یک خط ۰۹۱۲ صفر در ابتدای سال ۱۳۹۵ حدود ۳۰۰هزار تومان بود که در حال حاضر به حوالی ۳۰۰ میلیون تومان رسیده است.
سایه سنگین گرانی بر بازار اجاره تهران؛ از آب رفتن رهن تا حذف پارکینگ و آسانسور | وقتی خانه فقط یک سقف می‌شود
سایت اقتصادنیوز

سایه سنگین گرانی بر بازار اجاره تهران؛ از آب رفتن رهن تا حذف پارکینگ و آسانسور | وقتی خانه فقط یک سقف می‌شود

اقتصادنیوز:در تهرانِ امروز، مستأجرها دیگر فقط خانه عوض نمی‌کنند؛ هر جابه‌جایی یعنی حذف بخشی از کیفیت زندگی، از پارکینگ و آسانسور تا متراژ، محله و حتی استقلال.
         
مالیات عقب نمانده؛ این شیوه محاسبه و اندازه گیری است که عقب افتاده است
سایت ایران آنلاین

مالیات عقب نمانده؛ این شیوه محاسبه و اندازه گیری است که عقب افتاده است

در اقتصاد هر کشوری، گاهی ارقامی می توانند درست باشند اما از دل آن داده ها روایتی نادرست آن هم به دلیل نبود درک و دانش درست از وقایع و نداشتن آگاهی اقتصادی ارائه شود که ناخودآگاه تبدیل به یک بحران خواهد شد.
ستون فقرات تجارت جهانی
روزنامه دنیای اقتصاد

ستون فقرات تجارت جهانی

دنیای اقتصاد: هم‌زمان با فرا رسیدن یکصدودوازدهمین سالگرد گشایش کانال پاناما، این گذرگاه تاریخی همچنان نقشی بنیادین، پویا و روزافزون در گردش چرخ‌های اقتصاد و تجارت جهانی ایفا می‌کند.