قیمت طلا امروز




 مانتوی دهه ۶۰

 سایت جماران / ۲ ساعت قبل

خبرگزاری فارس: بازار «مانتو» پوشش زنان را فراموش کرده/ بانوان محجبه در بازار جمهوری اسلامی ایران بیشتر حق دارند و این بازار بیشتر از همه برای آنان باید شرایط را فراهم کند/ چنین رویکردی به معنای بازگشت به مانتوی دهه ۶۰ نیست

مانتو در ایران طی چند دهه از یک پوشش نسبتاً ساده، بلند و کاربردی به یکی از مهم‌ترین محصولات بازار مد تبدیل شده است؛ مسیری که تنوع ظاهری آن را افزایش داده، اما همزمان این پرسش را ایجاد کرده که آیا بازار امروز به همان اندازه که برای «مدل» و «زیبایی»، برای «پوشانندگی»، «راحتی»، «کاربرد» و «تنوع واقعی بدن‌ها» نیز طراحی می‌کند؟
 خبرگزاری فارس: بازار «مانتو» پوشش زنان را فراموش کرده/ بانوان محجبه در بازار جمهوری اسلامی ایران بیشتر حق دارند و این بازار بیشتر از همه برای آنان باید شرایط را فراهم کند/ چنین رویکردی به معنای بازگشت به مانتوی دهه ۶۰ نیست
به گزارش جماران، مانتو در ایران فقط یک لباس نیست. تاریخ چند دهه اخیر آن با تحولات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جامعه گره‌خورده است. پژوهش‌های دانشگاهی درباره پوشش زنان در ایران نشان می‌دهند که لباس همواره در پیوند با سیاست، مذهب، هویت، طبقه اجتماعی و هنجارهای فرهنگی قرار داشته است. در سال‌های پس از انقلاب نیز پوشش زنان به یکی از مهم‌ترین عرصه‌های سیاست‌گذاری و مناقشه اجتماعی تبدیل شد.

اما در کنار این تاریخ سیاسی، اتفاق دیگری نیز رخ داد: مانتو به‌تدریج از «پوشش» به «لباس» و سپس به «محصول مد» تبدیل شد.

  از پوشش به محصول مد

مانتوهای دهه‌های نخست پس از انقلاب، عموماً بلند، آستین‌بلند، نسبتاً گشاد و پوشاننده بودند. رنگ‌های تیره و خنثی، فرم‌های ساده و بسته‌بودن لباس نیز در بسیاری از نمونه‌ها غالب بود. این ویژگی‌ها با کارکرد اصلی لباس یعنی پوشاندن بدن و فراهم‌کردن امکان حضور در فضای عمومی ارتباط مستقیم داشت.

اما این فرم به‌تدریج تغییر کرد. مانتوهای بلند و گشاد جای خود را به مدل‌های ساختاری‌تر و متناسب‌تر دادند؛ سپس نمونه‌های کوتاه‌تر و جذب‌تر وارد بازار شدند. با گسترش صنعت مد، مدل‌های اندامی در کنار مدل‌های آزاد و اندازه‌بزرگ قرار گرفتند و در سال‌های بعد نیز کت مانتو، پانچ، رویه و مدل‌های ترکیبی مرزهای سنتی این لباس را جابه‌جا کردند.

در نتیجه، مانتوی امروز دیگر یک فرم واحد ندارد. این تحول را می‌توان نشانه افزایش آزادی طراحی و تنوع دانست؛ اما یک پرسش اساسی باقی می‌ماند: آیا افزایش تنوع مدل، به معنای افزایش انتخاب واقعی برای همه مصرف‌کنندگان نیز هست؟

  تنوع بیشتر، انتخاب بیشتر نیست

در نگاه نخست، بازار مانتو امروز بسیار متنوع به نظر می‌رسد. انواع مدل‌های کوتاه و بلند، فیت و آزاد، رسمی و اسپرت، ساده و طرح‌دار در فروشگاه‌ها عرضه می‌شوند. اما تنوع ظاهری لزوماً به معنای تنوع عملکردی نیست.

زنی که به دنبال مانتویی با چند ویژگی مشخص است ــ آستین بلند، قد تا زانو یا بلندتر، فرم نسبتاً آزاد، پارچه غیرشفاف، جلوی بسته با دکمه یا زیپ(و نه قزن) و جیب واقعی و کاربردی ــ ممکن است با وجود انبوه مدل‌های موجود، برای پیدا کردن گزینه مناسب با دشواری مواجه شود.

این مسئله نشان می‌دهد که بازار ممکن است در تولید تنوع بصری موفق‌تر از تولید تنوع متناسب با نیازهای واقعی مصرف‌کنندگان عمل کرده باشد.

پژوهش‌های مربوط به بازار مد اسلامی زنان در ایران نیز نشان می‌دهند که انتخاب لباس حاصل تعامل عوامل مختلفی از جمله ارزش‌های فردی، هنجارهای اجتماعی، مذهب، نسل، سبک زندگی و عوامل اقتصادی است. بنابراین نمی‌توان برای همه زنان یک الگوی واحد از نیاز پوششی در نظر گرفت.

  وقتی لباس قرار است دیده شود، نه استفاده شود

یکی از نشانه‌های این تغییر را می‌توان در جزئیات طراحی مشاهده کرد. جیب، نمونه ساده‌ای است. در یک مانتوی روزمره، جیب باید بتواند وسیله‌ای را در خود جای دهد و در زندگی واقعی کاربرد داشته باشد. اما در بخشی از محصولات بازار، جیب بیشتر به عنصر تزئینی تبدیل شده است؛ کوچک، کم‌عمق یا در موقعیتی که عملاً استفاده از آن دشوار است.

همین مسئله درباره بسته‌شدن لباس نیز صدق می‌کند. برای بخشی از مصرف‌کنندگان، مانتوی جلو باز اساساً پاسخگوی نیاز پوششی نیست. لباس جلوبسته با دکمه یا زیپ می‌تواند بدون نیاز به لایه‌های متعدد، پوشانندگی بیشتری ایجاد کند و در حرکت روزمره نیز کارکردی‌تر باشد.

در اینجا یک پرسش ساده اما جدی مطرح می‌شود: آیا مانتو برای زندگی روزمره طراحی شده یا برای دیده‌شدن در ویترین و عکس؟

زیبایی و کاربرد البته در تضاد با یکدیگر نیستند؛ مسئله زمانی ایجاد می‌شود که طراحی ظاهری بر عملکرد غلبه کند.

  مسئله‌ای به نام «بدن استاندارد»

چالش دیگر بازار، سایزبندی است. نباید به شکل مطلق ادعا کرد که مانتو در سایزهای بالاتر از ۵۰ در ایران تولید نمی‌شود؛ چنین محصولاتی بیشتر اوقات در فروشگاه‌های تخصصی وجود دارند. اما مسئله محدود بودن دسترسی به این اندازه‌ها در جریان اصلی بازار است. برخی فروشگاه‌ها امروز مانتوهایی تا سایزهای ۵۲، ۵۴، ۶۰ و بالاتر عرضه می‌کنند، اما همین که بخش قابل توجهی از این محصولات در بازار تخصصی «سایزبزرگ» قرار می‌گیرند، خود نشانه‌ای از دوپاره شدن بازار است.

پژوهش‌های جدید درباره تجربه مصرف‌کنندگان سایز بزرگ (plus-size) در بازار پوشاک ایران نیز به محدودیت دسترسی و تجربه‌های طردکننده این گروه اشاره کرده‌اند.

اما مسئله فقط تعداد سایزها نیست؛ مسئله مفهوم «استاندارد» است. وقتی بازار تنها دامنه محدودی از اندازه‌ها را به‌عنوان اندازه‌های اصلی تولید می‌کند، به صورت ضمنی این پیام شکل می‌گیرد که سایر بدن‌ها «خارج از استاندارد» هستند.

در حالی که سایز، ویژگی طبیعی بدن نیست؛ یک نظام اندازه‌گذاری در صنعت پوشاک است.

بدن انسان در یک عدد خلاصه نمی‌شود. ممکن است فردی به دلیل فرم شانه، دور بازو، قد، نسبت اندام مختلف بدن یا شرایط بدنی، به الگویی متفاوت نیاز داشته باشد. بنابراین حتی اضافه کردن چند شماره سایز نیز لزوماً مشکل را حل نمی‌کند.

  بدن که ثابت نیست

بازار پوشاک گاهی بدن را مانند یک اندازه ثابت در نظر می‌گیرد؛ در حالی که بدن انسان در طول زندگی تغییر می‌کند.

 افزایش یا کاهش وزن، افزایش سن، بیماری، بارداری و پس از زایمان، دوره نقاهت و تغییر شرایط حرکتی می‌توانند نیاز فرد به لباس را تغییر دهند.

از سوی دیگر، لباس روزمره باید امکان حرکت را فراهم کند؛ باید بتوان با آن نشست، راه رفت، خم شد، دست را بالا برد، کار کرد، خرید کرد یا در فعالیت‌های روزانه شرکت داشت.

بنابراین راحتی و آزادی حرکت ویژگی‌های تجملی نیستند؛ بخشی از کارکرد لباس‌اند. از همین زاویه، طراحی برای دامنه گسترده‌ای از بدن‌ها نباید به عنوان یک بازار فرعی یا «سایزبزرگ» دیده شود؛ بلکه می‌تواند بخشی از تعریف یک بازار فراگیر باشد.

  زن محجبه مصرف‌کننده همین بازار است

بحث حجاب در ایران، پیچیده نیست اما مهم است. یک تاکید ضروری وجود دارد: آزادی انتخاب پوشش در بازار برای همه یکسان نیست. هر گروهی از مصرف‌کنندگان، نیازها و سلیقه‌های متنوعی دارند.

گزارش‌های مربوط به بازار مد ایران نشان می‌دهند که در میان زنان تقاضا برای لباس‌هایی وجود دارد که هم پوشیده باشند و هم از نظر رنگ، فرم و طراحی امروزی تلقی شوند. حال آنکه این بازار، کار را برای محجبه‌ها سخت کرده و در بسیاری مواقع، محجبه‌ها علیرغم میل باطنی‌شان، ناچار به انتخاب لباسی خلاف نظر خود هستند و یا لباس مد نظر را پیدا نمی‌کنند.

بنابراین زنی که مانتوی بلند، آستین‌بلند، آزاد، غیرشفاف و جلوبسته می‌خواهد، لزوماً ضدمد نیست. او ممکن است دقیقاً لباس زیبا، به‌روز و در عین حال پوشیده و کاربردی بخواهد. این خواسته یک نیاز واقعی بازار است، نه یک مسئله حاشیه‌ای.

  مشکل اصلی کمبود مانتو نیست؛ کمبود انتخاب است

بازار ایران از مانتو خالی نیست؛ حتی می‌توان گفت بیش از همیشه از مدل‌های مختلف پر شده است. مسئله در جای دیگری قرار دارد.

تنوع مدل با تنوع انتخاب یکی نیست. اگر صدها مدل در بازار وجود داشته باشد اما یک مصرف‌کننده برای یافتن مانتویی که همزمان پوشیده، راحت، جلوبسته، غیرشفاف، کاربردی و دارای سایزبندی مناسب باشد با مشکل مواجه شود، نمی‌توان گفت انتخاب او به اندازه تنوع ویترین‌هاست.

شاید مشکل از زمانی محرز شد که رئیس اتحادیه پوشاک در برنامه رسمی رسانه ملی، سلیقه و نیاز بانوان محجبه را زیر سوال برد و آنها را برای رعایت پوشش مناسب اجتماع، به مانتوهای اداری بازار ارجاع داد.

چه بسا بانوان محجبه که چادر بپوشند یا بدون چادر برای حفظ پوشش خود تلاش کنند، در بازار جمهوری اسلامی ایران بیشتر حق دارند و این بازار بیشتر از همه برای آنان باید شرایط را فراهم کند. انتظار زیادی نیست که بازار اسلامی پوشش‌های مناسب و عفیف و راحت، آن هم با قیمت مناسب را به گونه‌ای در اختیار مخاطب خود قرار دهد که اگر مراجعه به بازار داشت، برای استفاده از پوشاک عفیف تشویق شود. 

بازار زمانی متنوع است که بتواند تفاوت نیازها را نیز پوشش دهد.

از این منظر، شاید یکی از ضعف‌های بازار مانتو در ایران، غلبه منطق «مدل» بر منطق «کارکرد» باشد؛ لباس باید جدید، متفاوت و قابل عرضه در ویترین باشد، اما گاهی پرسش ساده‌تری فراموش می‌شود: این لباس قرار است چند ساعت بر تن یک انسان واقعی باشد و چه کاری برای او انجام دهد؟

  بازتعریف مانتو؛ بازگشت به «پوشش» بدون حذف «مد»

نقد بازار مانتو به معنای مخالفت با مد، زیبایی یا تنوع نیست. برعکس، مسئله دفاع از انتخاب‌های بیشتر است. مانتوی آینده می‌تواند هم طراحی زیبا داشته باشد و هم: 

پوشاننده باشد؛

غیرشفاف باشد؛

آستین مناسب داشته باشد؛

قد متنوع ارائه دهد؛

جلو بسته باشد؛

دکمه یا زیپ کاربردی داشته باشد؛

جیب واقعی داشته باشد؛

امکان حرکت آزاد فراهم کند؛

و برای طیف گسترده‌ای از بدن‌ها طراحی شود.

چنین رویکردی به معنای بازگشت به مانتوی دهه ۶۰ نیست. مسئله، بازگرداندن کارکرد به قلب طراحی لباس است.

مانتو زمانی می‌تواند محصولی موفق برای بازار ایران باشد که میان سه عنصر تعادل ایجاد کند: زیبایی، کارکرد و تنوع انسانی.

در غیر این صورت، ممکن است با بازاری روبه‌رو باشیم که در آن انتخاب‌های بصری فراوان است، اما انتخاب‌های واقعی برای برخی مصرف‌کنندگان محدود باقی مانده است.

شاید مسئله امروز مانتو را بتوان در یک جمله خلاصه کرد: بازار مانتو کمبود مدل ندارد؛ کمبود انتخاب معنادار دارد؛ بازاری که برای «دیده‌شدن» لباس گزینه‌های فراوانی تولید کرده، اما هنوز برای «زندگی‌کردن با لباس» پاسخ‌های کافی به همه زنان ارائه نمی‌دهد.

و پرسش نهایی همین است: آیا مانتو قرار است فقط لباسی باشد که خوب دیده شود، یا پوششی که خوب زندگی شود؟

 




جمعه ۶ شهریور ۱۴۰۵ - 28 August 2026
طبیعی اما سمی! / «عسل جنون‌آور» چیست؟
سایت خبرآنلاین

طبیعی اما سمی! / «عسل جنون‌آور» چیست؟

«عسل جنون‌آور» یا «عسل توهم‌زا»‌ که از شهد گل‌های خرزهره هندی به دست می‌آید، حاوی سمی طبیعی است که می‌تواند ضربان قلب و فشار خون را به‌شدت کاهش دهد.
         
زلزله ۵.۲ ریشتری که زلزله نبود؛ فاجعه هیمالیا از دل یخ‌ها/ هشدار یک استاد دانشگاه: یک فروپاشی یخچالی، سیل و زمین‌لغزش مرگبار نپال را رقم زد
سایت خبرآنلاین

زلزله ۵.۲ ریشتری که زلزله نبود؛ فاجعه هیمالیا از دل یخ‌ها/ هشدار یک استاد دانشگاه: یک فروپاشی یخچالی، سیل و زمین‌لغزش مرگبار …

آنچه در ابتدا یک زلزله ۴.۴ ریشتری در مرز تبت و نپال تصور می‌شد، خیلی زود چهره دیگری پیدا کرد؛ لرزه‌ای که روی لرزه‌نگارها ثبت شد اما منشأ آن در اعماق زمین نبود، بلکه از فروپاشی عظیم یک یخچال طبیعی در ارتفاعات هیمالیا سرچشمه گرفته بود.
عضله‌سازی بدون ورزش با یک پیوند عجیب
خبرگزاری ایسنا

عضله‌سازی بدون ورزش با یک پیوند عجیب

یک پیوند عضلانیِ ضربان‌دار می‌تواند مزایای ورزش را شبیه‌سازی کند و موش‌هایی که این ایمپلنت جراحی را دریافت کردند، توده و قدرت عضلانی و تراکم استخوانی بیشتری پیدا کردند.
سایت فرارو

علت فاجعهٔ مرگبار نپال فاش شد

پاداش یا تنبیه؟ چماق یا هویج؟ / کدام یک بیشتر کارکنان را باانگیزه می کند؟
سایت عصرایران

پاداش یا تنبیه؟ چماق یا هویج؟ / کدام یک بیشتر کارکنان را باانگیزه می کند؟

پاداش موثرتر است یا تنبیه؟ پاسخ شاید آن چیزی نباشد که انتظار داریم.
سایت تابناک

الماس‌های سیاه چگونه ساخته می‌شوند؟

از صرفه‌جویی تا خساست شناختی |  انصاف نیوز
سایت انصاف نیوز

از صرفه‌جویی تا خساست شناختی | انصاف نیوز

کاوه خسروانی، نویسنده، در تلگرام نوشت:
پدیده GLOF چیست؟ / بررسی دلیل احتمالی سیل مرگبار نپال و طغیان دریاچه های یخچالی
سایت عصرایران

پدیده GLOF چیست؟ / بررسی دلیل احتمالی سیل مرگبار نپال و طغیان دریاچه های یخچالی

کارشناسان معتقدند جدا شدن ناگهانی یک بهمن یخی عظیم، محرک پدیده GLOF در مرز نپال و تبت بوده که مانند یک سونامی کوهستانی، هر آنچه را که در مسیرش قرار داشت نابو...
رایحه گیاهان می‌تواند از حافظه و ذهن، محافظت کند
خبرگزاری ایسنا

رایحه گیاهان می‌تواند از حافظه و ذهن، محافظت کند

در تحقیق جدیدی که توسط محققان ایرانی انجام شده است، رایحه‌درمانی به‌عنوان یک روش مکمل برای کمک به سلامت مغز بررسی شده است. این مطالعه نشان می‌دهد که بوها و ترکیبات معطر گیاهان، فراتر از یک تجربه خوشایند روزمره، می‌توانند بر ذهن و بدن اثر بگذارند.
         
چرا فضانوردان در فضا بیشتر دچار یبوست می‌شوند؟ | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

چرا فضانوردان در فضا بیشتر دچار یبوست می‌شوند؟ | آخرین خبر

زومیت/ یبوست یکی از مشکلات شناخته‌شده‌ی فضانوردان در مأموریت‌های فضایی است و پژوهشی تازه سرنخ‌های جدیدی درباره اتفاقاتی که در روده رخ می‌دهد، ارائه کرده است. سفر فضایی تقریباً بر همه‌ی بخش‌های بدن انسان اثر می‌گذارد و دستگاه گوارش هم از این قاعده مستثنی نیست. یبوست یکی از مشکلات رایج میان فضانوردان
پایان عصر گرانش؟ ادعای یک مهندس درباره مهار جاذبه زمین
سایت فرارو

پایان عصر گرانش؟ ادعای یک مهندس درباره مهار جاذبه زمین

یک مهندس بریتانیایی مدعی شده است سامانه‌ای برای پیشرانش بدون سوخت توسعه داده که می‌تواند نیرویی در حد غلبه بر گرانش زمین ایجاد کند.
واقعاً این آمار وزارت آموزش و پرورش جای افتخار دارد؟
سایت فرارو

واقعاً این آمار وزارت آموزش و پرورش جای افتخار دارد؟

میانگین معدل ۱۰٫۱۵ در پایه دوازدهم، یعنی نمره کلی دانش‌آموزان تنها اندکی ازمرز قبولی فاصله گرفته است.
راز عمر بیش از ۱۱۰ سال
روزنامه آرمان امروز

راز عمر بیش از ۱۱۰ سال

آرمان امروز : پژوهشگران ژاپنی دریافتند سیستم ایمنی افراد بالای ۱۱۰ سال سلول‌های دفاعی ویژه‌ای دارد که ممکن است مقاومت آن‌ها را در برابر بیماری‌ها حفظ کند. افرادی که بیشتر از ۱۱۰ سال عمر می‌کنند، فقط به‌دلیل سبک زندگی یا ژنتیک، متفاوت نیستند؛ بدن آن‌ها ممکن است در سطح سلولی هم ویژگی‌های خاصی داشته باشد. …
معلم دگرگون‌ساز؛ ویژگی‌ها و مهارت‌ها
خبرگزاری ایسنا

معلم دگرگون‌ساز؛ ویژگی‌ها و مهارت‌ها

محققان در یک بررسی علمی جدید، ویژگی‌ها و نقش‌های معلم دگرگون‌ساز را واکاوی کرده‌اند؛ معلمی که در کنار آموزش محتوا، بر کیفیت تجربه یادگیری و نوع مواجهه دانش‌آموزان با مسائل نیز اثر می‌گذارد.
سرمقاله اعتماد/ جایگاه علمی ایران و طرح مقابله با نفوذ بیگانگان | آخرین خبر
سایت آخرین خبر

سرمقاله اعتماد/ جایگاه علمی ایران و طرح مقابله با نفوذ بیگانگان | آخرین خبر

اعتماد/ «جایگاه علمی ایران و طرح مقابله با نفوذ بیگانگان» عنوان یادداشت روز در روزنامه اعتماد به قلم حمید میرزاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: جایگاه علمی کشورها یکی از شاخص‌های مهم توسعه‌یافتگی است. از چندین دهه پیش تاکنون تعداد زیادی از پایگاه‌های علم‌سنجی بین‌المللی مانند شبکه علمی جه
بنفشی که سفید جدید است!
سایت خبرفوری

بنفشی که سفید جدید است!

محققان موفق به تولید یک پارچه بنفش مقاوم در برابر گرما شده‌اند که ۸۸ درصد از نور خورشید را منعکس می‌کند، پوست را 10 درجه سانتیگراد خنک‌تر نگه می‌دارد و آب را نیز دفع می‌کند. این ماده از یک چارچوب فلزی-آلی با نانوذرات اکسید روی ساخته شده است.
         
سایت تابناک

آزمون‌های استاندارد؛ ابزار اندازه‌گیری یا قضاوت درباره انسان‌ها؟

سایت تابناک

چرا جمع‌آوری نیروگاه‌های هسته‌ای دهه‌ها طول می‌کشد؟

حقایقی در خصوص پرتوهای یون‌ساز و غیریون‌ساز/ آیا امواج تلفن همراه خطرناک است؟
خبرگزاری ایسنا

حقایقی در خصوص پرتوهای یون‌ساز و غیریون‌ساز/ آیا امواج تلفن همراه خطرناک است؟

انسان در طول زندگی در معرض انواع پرتوها قرار دارد. این پرتوها می‌توانند آثار متفاوتی بر بدن انسان داشته باشند و نوع پرتو، میزان انرژی، شدت و مدت زمان مواجهه با آن، در پیامدهای زیستی نقش تعیین‌کننده‌ای دارد.
آیا نظام‌های اقتصادی غیراخلاقی‌اند؟
روزنامه دنیای اقتصاد

آیا نظام‌های اقتصادی غیراخلاقی‌اند؟

یکی از استدلال‌های کلاسیک علیه اصول بازار آزاد این است که این اصول انسانی نیستند. گفته می‌شود سرمایه‌داران اهمیتی نمی‌دهند که مردم توان پرداخت اجاره‌خانه یا خرید مواد غذایی را ندارند؛ اینکه بسیاری از مدیران عامل، درآمدی هزاران برابر بیشتر از دستمزد متوسط کارگران دریافت می‌کنند؛ و اینکه اگر دولت نیازهای …
         
سایت تابناک

طلاق در پرندگان هم رایج است؛ اما چرا؟

خبرگزاری ایسنا

عکس روز ناسا از سایه زمین

آیا دایناسورها بازخواهند گشت؟
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

آیا دایناسورها بازخواهند گشت؟

ماجرای مشاهده یک دایناسور در استان خراسان رضوی خیلی زود با تکذیب اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست این استان تکذیب شد. درکنار این حرکت درست و اصولی، موضوع تشخیص دیپ‌فیک اما توسط مخاطبان، سواد رسانه‌ای و البته کمی هم دانش درباره موجودات ماقبل تاریخ مهم به‌نظر می‌رسد.
کشف دلیل گشاد شدن عجیب مردمک چشم هنگام غافلگیری
سایت آوش

کشف دلیل گشاد شدن عجیب مردمک چشم هنگام غافلگیری

دانشمندان دلیل عجیب گشاد شدن مردمک چشم هنگام غافلگیری را آشکار کردند.
کشف جدید مریخ‌نورد کنجکاوی؛ میدانی از اَشکال چندضلعی در مریخ
خبرگزاری ایرنا

کشف جدید مریخ‌نورد کنجکاوی؛ میدانی از اَشکال چندضلعی در مریخ

تهران- ایرنا- مریخ‌نورد کنجکاوی ناسا تصاویر جدیدی از سطح مریخ ارسال کرده که میدانی وسیع از ساختارهای چندضلعی را نشان می‌دهد. این اَشکال که اندازه‌ای بین ۴ تا ۸ سانتی‌متر دارند، ممکن است نشانه‌ای از چرخه‌های شدید خشک و مرطوب در گذشته مریخ باشند.
         
چرا خاطرات با افزایش سن مبهم‌تر می‌شوند؟
روزنامه آرمان امروز

چرا خاطرات با افزایش سن مبهم‌تر می‌شوند؟

آرمان امروز : پژوهش دانشمندان «دانشگاه ایست آنگلیا»(University of East Anglia) نشان می‌دهد که چگونه خاطرات ما با افزایش سن تغییر می‌کنند و چرا جزئیات خاص مرتبط با رویدادهای گذشته با گذشت زمان محو می‌شوند. این پژوهش جدید نشان می‌دهد که با افزایش سن، افراد نه تنها جزئیات کمتری را از گذشته خود به یاد [ …
کهنه سازی برنامه ریزی شده؛ آیا خرید دوباره واقعا انتخاب ماست؟
سایت عصرایران

کهنه سازی برنامه ریزی شده؛ آیا خرید دوباره واقعا انتخاب ماست؟

همین تناقض ساده، ما را به یکی از بحث برانگیزترین مفاهیم تاریخ اقتصاد مصرف می رساند: Planned Obsolescence / «کهنه سازی برنامه ریزی شده» یا کهنگی عمدی.
سایت تابناک

آیا حیوانات واقعا فکر می‌کنند؟

از سقوط رویای مهندسی تا افسانه سعادت در پزشکی؛ کارنامه کنکور ۱۷ ساله چه می‌گوید؟
سایت فرارو

از سقوط رویای مهندسی تا افسانه سعادت در پزشکی؛ کارنامه کنکور ۱۷ ساله چه می‌گوید؟

آمار داوطلبان سه گروه اصلی کنکور در ۱۷ سال گذشته، از سقوط چشمگیر رویای مهندس شدن، ماندگاری جذابیت پزشکی و تغییر نگاه جوانان ایرانی به دانشگاه، شغل و آینده خبر می‌دهد. اما چرا؟
    
خبرگزاری ایسنا

ویدئوی فضاپیمای «کاسینی» از نزدیک شدن به زحل

خاطرات فراموش‌شده چگونه بازمی‌گردند؟
خبرگزاری ایسنا

خاطرات فراموش‌شده چگونه بازمی‌گردند؟

پژوهشگران سوئیسی با بررسی مگس‌های میوه، شواهد جدیدی را از چگونگی بازگشت و تغییر خاطرات فراموش‌شده ارائه داده‌اند.
سایت عصرایران

ماه گرفتگی جزئی پنجم و ششم شهریور در کدام کشورها دیده می‌شود؟

سایت فرارو

زخم‌های مشکوک بر بدن «مادربزرگ»؛ قدیمی‌ترین نهنگ قاتل

کشف یک «ابرزمین» غول‌پیکر و صخره‌ای ۱۷۰ میلیون ساله، ۲۳ برابر جرم سیاره انسان‌ها
سایت اطلاعات آنلاین

کشف یک «ابرزمین» غول‌پیکر و صخره‌ای ۱۷۰ میلیون ساله، ۲۳ برابر جرم سیاره انسان‌ها

ستاره‌شناسان یک سیاره فراخورشیدی غیرمعمول عظیم و متراکم کشف کرده‌اند که ایده‌های مرسوم در مورد چگونگی شکل‌گیری سیارات سنگی را به چالش می‌کشد.
شناسایی سن بیولوژیکی اعضای بدن با یک نمونه خون
سایت جهان صنعت نیوز

شناسایی سن بیولوژیکی اعضای بدن با یک نمونه خون

پژوهشگران می‌گویند یک نمونه خون ساده می‌تواند سن بیولوژیکی هر یک از اعضای بدن شما را آشکار کند.
راز افزایش سن در مغز استخوان؛ سلول‌های بنیادی چگونه پیری را به کل بدن تزریق می‌کنند؟
سایت انتخاب

راز افزایش سن در مغز استخوان؛ سلول‌های بنیادی چگونه پیری را به کل بدن تزریق می‌کنند؟

استخوان‌ها فقط چارچوب بدن نیستند. درون بسیاری از آن‌ها، مغز استخوان قرار دارد؛ بافتی زنده که سلول‌های بنیادی خون‌ساز را در خود جای داده و به‌طور مداوم سلول‌ه...
سایت تابناک

چرا هیچ پرواز تجاری از قطب جنوب عبور نمی‌کند؟

سایت تابناک

چگونه محل تولد و سن، علت مرگ انسان‌ها را تغییر می‌دهد؟

سایت تابناک

نئواستد 2000، یک شاتگان عجیب از آفریقای جنوبی

نظریه جدید دانشمندان: حیات بر روی زمین 2 بار آغاز شده
سایت فرارو

نظریه جدید دانشمندان: حیات بر روی زمین 2 بار آغاز شده

احتمالاً حیات روی زمین نه یک‌بار، بلکه دو بار و به‌صورت مستقل شکل گرفته باشد؛ باکتری‌ها و آرکی‌ها شاید هر کدام مسیر متفاوتی برای آغاز و پیشبرد فرایندهای حیاتی پیدا کرده باشند.
5  ویژگی  رهبران سازمانی متمایز
روزنامه دنیای اقتصاد

5 ویژگی رهبران سازمانی متمایز

در هر سازمانی، مدیران در سطوح مختلف طبقه‌بندی شده‌اند؛ از مدیران جوان و تازه‌کاری که نخستین تجربه مدیریتی خود را پشت سر می‌گذارند، تا مدیران واحدهایی که سال‌ها هدایت تیم‌ها را برعهده داشته‌اند و مدیران ارشد اجرایی که تجربه و درایتشان مسیر موفقیت سازمان را تعیین می‌کند. اما اگر عملکرد همه رهبران سازمان …
         
اندازه ران پا چه ارتباطی با طول عمر شما دارد؟ یافته‌ای که محققان را شگفت‌زده کرد
سایت عصرایران

اندازه ران پا چه ارتباطی با طول عمر شما دارد؟ یافته‌ای که محققان را شگفت‌زده کرد

عضلات ران، به‌ویژه عضلات چهارسر ران، از بزرگ‌ترین و قدرتمندترین عضلات بدن محسوب می‌شوند. این عضلات علاوه بر اینکه نقش مهمی در انجام حرکات روزمره مانند راه رف...
تصاویری از اشیایی که هر روز می بینیم اما نمی شناسیم!
سایت عصرایران

تصاویری از اشیایی که هر روز می بینیم اما نمی شناسیم!

بزرگنمایی میکروسکوپی ثابت می کند که اشیای آشنای روزمره بسیار پیچیده تر از آن چیزی هستند که تصورش را می کنیم.
 ژیژک: نگرانِ بی‌فایده شدنِ ما فیلسوفان نیستم/  از «شبِ جهان» تا سقوط سرمایه‌داری لیبرال/ نیازمندی به بدبینی هگلی و ضرورت جدید فلسفه
سایت خبرآنلاین

 ژیژک: نگرانِ بی‌فایده شدنِ ما فیلسوفان نیستم/ از «شبِ جهان» تا سقوط سرمایه‌داری لیبرال/ نیازمندی به بدبینی هگلی و ضرورت …

من از فیلسوفان انتظارِ «راه‌حل» ندارم. مشکل بزرگ امروز بیشتر این است که وقتی با پدیده‌های جدید مواجه می‌شویم، رویکردِ ما به مساله با همان اصطلاحات و مفاهیمِ قدیمی است. فکر می‌کنم بزرگ‌ترین نقشی که فلسفه امروز می‌تواند ایفا کند، این است که ما را اصلاح کند یا دست‌کم ما را وادار کند به این فکر کنیم که اساسا …
راز بقای حیوانات مهاجر در هنگام وارونگی قطب‌های مغناطیسی زمین چیست؟
سایت انتخاب

راز بقای حیوانات مهاجر در هنگام وارونگی قطب‌های مغناطیسی زمین چیست؟

شب‌پره‌های بوگونگ استرالیا با کمک میدان مغناطیسی، مسیر مهاجرت خود را پیدا می‌کنند. اما اگر میدان مغناطیسی وارونه شود، چه بر سر آن‌ها می‌آید؟
مقصد زیردریایی هسته‌ای کلاس خاباروفسک روسیه کجاست؟
روزنامه شرق

مقصد زیردریایی هسته‌ای کلاس خاباروفسک روسیه کجاست؟

زیردریایی هسته‌ای خاباروفسک روسیه نخستین آزمایش‌های دریایی خود را آغاز کرد. این زیردریایی برای حمل پوزیدون، سلاح هسته‌ای زیرآبی با برد بین‌قاره‌ای، طراحی شده است.
اشتیاق فکری: چگونه از اندیشیدن لذت ببریم؟ |  انصاف نیوز
سایت انصاف نیوز

اشتیاق فکری: چگونه از اندیشیدن لذت ببریم؟ | انصاف نیوز

محمدرضا سلیمی، روانشناس و نویسنده، در کانال تلگرامی خود نوشت:
پشت اعداد تکراری چه رمزی پنهان می‌شد؟/ جاسوسی رادیویی قسمت دوم
سایت تابناک

پشت اعداد تکراری چه رمزی پنهان می‌شد؟/ جاسوسی رادیویی قسمت دوم

هر عدد روی موج الزاماً رمز نیست؛ گاهی خودِ الگوی پیام مهم‌تر از محتوای آن است.
         
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

یک هم‌زمانی عجیب در آسمان | بارش شهابی برساوشی و خورشیدگرفتگی در غیبت ماه!

آخرین نفس یک ستاره؛ تولد سحابی شیر در تصاویر جیمز وب
سایت آفتاب نیوز

آخرین نفس یک ستاره؛ تولد سحابی شیر در تصاویر جیمز وب

تلسکوپ فضایی جیمزوب ناسا با ثبت تصاویر جدیدی از سحابی «شیر» (NGC ۲۳۹۲)، جزئیات بی‌نظیری از مرگ یک ستاره و خلق یکی از زیباترین چهره‌های کیهان را به نمایش گذاش...
سایت رویداد‌ ۲۴

هشدار سوپر ال‌نینو؛ آیا ۲۰۲۷ گرم‌ترین سال تاریخ می‌شود؟

بزرگترین اشتباه «اینشتین» کیهان‌شناسی را برای همیشه تغییر داد
خبرگزاری ایسنا

بزرگترین اشتباه «اینشتین» کیهان‌شناسی را برای همیشه تغییر داد

ثابت کیهان‌شناسی رها شده آلبرت اینشتین، زمانی که اخترشناسان کشف کردند که انبساط جهان در حال شتاب گرفتن است، بازگشتی چشمگیر داشت. اکنون این ثابت در قلب بهترین مدل کیهان‌شناسی ما قرار دارد؛ مدلی که فوق‌العاده خوب کار می‌کند، اما هنوز هم ممکن است اشتباه باشد.
سایت تابناک

از شاهین با موتور دو لیتری تا موتورهای جدید سایپا

سن مادر چگونه از سلول‌های فرزندش مشخص می‌شود؟
سایت خبرآنلاین

سن مادر چگونه از سلول‌های فرزندش مشخص می‌شود؟

پژوهشگران با مطالعه کرم‌های چرخانگر آبزی دریافته‌اند که تأثیر سن مادر بر ویژگی‌های نسل بعدی احتمالاً نه از طریق تغییر در توالی DNA، بلکه از طریق سازوکارهای اپی‌ژنتیکی منتقل می‌شود؛ یافته‌ای که می‌تواند به درک بهتر تأثیر سن و شرایط زندگی مادر بر سلامت فرزندان کمک کند.
         
خبرگزاری ایسنا

ویدئویی از گذر یک جرم اسرارآمیز در طول خورشیدگرفتگی

سایت عصرایران

آوازدرمانی؛ روشی غیرمنتظره برای درمان اختلال نادر آروغ‌زدن

هویت؛  سد راه  مهارت‌آموزی
روزنامه دنیای اقتصاد

هویت؛ سد راه مهارت‌آموزی

در بازی زندگی، خیلی‌ها بر سر این دوراهی مهم قرار می‌گیرند: اینکه مسیر شغلی فعلی خود را همچنان ادامه دهند؟ یا برای یک شغل جدید آموزش ببینند؛ شغلی که ممکن است چشم‌انداز آینده آنها را به‌طور چشم‌گیری بهبود دهد؟ آمارها نشان می‌دهد بسیاری از افراد، ایده یک شروع دوباره را رد می‌کنند. دنیای کار به سرعت در حال …
         
چه زمانی تیم‌ها از افراد جلو می‌زنند؟
روزنامه دنیای اقتصاد

چه زمانی تیم‌ها از افراد جلو می‌زنند؟

آیا گروه‌ها عملکردشان بهتر از افراد است؟ بیش از 80 سال، پژوهشگران علوم اجتماعی و رفتاری با این سوال بنیادین درگیر بودند و اغلب به نتایجی متضاد می‌رسیدند. براساس پژوهش جدیدی از آزمایشگاه محاسبات علوم رفتاری دانشگاه وارتون (CSSLab)، دلیل یافته‌های متضاد پژوهش‌ها آن است که واقعا یک جواب همیشگی وجود ندارد. …
         
اگر جهان تا ابد تکرار شود، آیا دوباره همین زندگی را تجربه خواهیم کرد؟
خبرگزاری همشهری‌آنلاین

اگر جهان تا ابد تکرار شود، آیا دوباره همین زندگی را تجربه خواهیم کرد؟

اگر جهان در مقیاس‌های بسیار بزرگ و در بازه‌ای بی‌نهایت از زمان دوباره و دوباره به وضعیت‌های قبلی خود بازگردد، شاید ایده‌ای که در نگاه اول ترسناک به نظر می‌رسد، پیامدهای عجیبی درباره سرنوشت ماده، اطلاعات و حتی زندگی ما داشته باشد.
اگر ماه ناگهان ناپدید شود، چه اتفاقی برای زمین می افتد؟
سایت عصرایران

اگر ماه ناگهان ناپدید شود، چه اتفاقی برای زمین می افتد؟

یکی از تصورات نادرست درباره ناپدید شدن ماه این است که زمین بلافاصله شروع به چرخش متفاوتی می کند یا یک نیمکره آن برای همیشه رو به خورشید قرار می گیرد. چنین ات...