شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

نشانه های ناباروری در مردان


 ناهنجاری اسپرم
زمانی که یک زوج به دلیل مشکل ناباروری به پزشک مراجعه می کنند، معمولا در 20 تا 30 درصد موارد یک مشکل مردانه مشاهده می شود. عوامل متعددی در ناباروری آقایان تاثیر دارد که مهم ترین آنها ناهنجاری اسپرم است. در واقع مشکل ناباروری آقایان به طور ویژه به میزان ناکافی اسپرماتوزوئید، عدم تحرک و مورفولوژی یا شکل آن مربوط می شود.
معمولا آزمایشاتی وجود دارد که ناهنجاری های اسپرم را آشکار می سازند. ممکن است این ناهنجاری ها منشا هورمونی، عفونی یا ژنتیکی داشته باشند. در برخی موارد نیز عامل آن ناشناخته است. در حالت کلی عوامل زیر بیشترین دخالت را در ناهنجاری اسپرم و ناباروری آقایان دارند.
واریکوسل
واریکوسل (واریسی شدن عروق بیضه) به دلیل اتساع یک ورید در ناحیه ی طناب اسپرماتیک بروز می کند. مشاهده شده است مردان زیادی با داشتن واریکوسل گسترده صاحب فرزند شده اند، اما در برخی موارد، مردانی نیز دیده شده اند که با واریکوسل محدود با مشکل ناباروری مواجه هستند.
بنابراین می توان گفت که رابطه ی مستقیمی بین واریکوسل و نازایی مشخص نشده است. به طور کلی برای مشخص کردن علت ناباروری در مردها که در برخی موارد پیچیده است، نیاز به آزمایش های دقیق پزشکی وجود دارد.
 
بیماری ها
برخی بیماری های دوران کودکی و بخصوص بیماری های تب دار آسیب رسان به بیضه ها مانند بیماری ارویون باعث بروز اختلال در تولید اسپرم و یا انسداد مجاری خروج آن می شوند.
عوامل ژنتیکی
مهم ترین اختلالات ژنتیکی شامل سندروم کلاین فلتر (زیاد بودن کروموزوم)، دلیشن کروموزوم Y و ترانس لوکیشن کروموزومی است. این مشکل در 2 تا 3 درصد مردان نابارور دیده می شود.
اختلالات نعوظی یا انزالی
به عنوان مثال انزال معکوس می تواند عامل ناباروری در مردان شود. در این مشکل اسپرم به جای بیرون ریختن، به سمت مثانه برمی گردد.
مشکلات هورمونی
برخی مشکلات هورمونی در مردان باعث بروز ناباروری می شود. در بین این مشکلات می توان به اختلالات غده تیروئید اشاره کرد که معمولا باعث کاهش میل جنسی و اختلال نعوظی می شود.
مشکل هایپرپرولاکتینمی (افزایش غلظت پرولاکتین خون) نیز می تواند باعث جاری شدن مقداری شیر از سینه مردان و یا بزرگ شدن آن شود. هیپوگنادیسم نیز جزو مشکلاتی است که تولید اسپرم را دچار مشکل می کند.