شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

دستگاه‌های تولید مایع دیالیز و دستگاه‌های کنترل


● دستگاه‌های تولید مایع دیالیز
تهیه مایع دیالیز، از طریق رقیق نمودن یک محلول غلیط به کمک آب تصفیه شده صورت می‌گیرد.
این کار ممکن است با کمک دست و در یک طشت انجام گیرد، این آسانترین …

دستگاه‌های تولید مایع دیالیز

تهیه مایع دیالیز، از طریق رقیق نمودن یک محلول غلیط به کمک آب تصفیه شده صورت می‌گیرد.

این کار ممکن است با کمک دست و در یک طشت انجام گیرد، این آسانترین راه اما دست و پاگیر است. امروزه غالباً تهیهٔ مایع دیالیز به‌طور اتوماتیک به کمک پمپ‌های مخصوص انجام می‌گیرد. این طریقه، از آن جهت که عملی‌تر و آسانتر بوده و دست و پاگیر نیست ارجح است اما مستلزم آن است که بانصب وسایلی، مرتباً کیفیت مایع دیالیز کنترل شود.

دستگاه‌های تولید مایع دیالیز ممکن است فقط یک یا چند دستگاه را در آن واحد تغذیه کنند، نوع اخیر از نظر صرف وقت و هزینه بهتر و ارزانتر است اما دو عیب دارند:

ـ مایع دیالیزی که برای استفاده تمام بیماران یک مرکز تهیه می‌کنند، به‌طور یکنواخت در اختیار بیماران گذاشته می‌شود و اگر اشتباهی در ترکیب مایع پیش آید، زیان آن متوجه همهٔ بیماران می‌شود.

ـ در صورت خرابی و توقف دستگاه، کار تمامی یک مرکز دیالیز متوقف می‌شود. در مقابل، نوع اول، امکان می‌دهد که ترکیب مناسب مایع دیالیز به‌طور انفرادی به هر بیمار رسانده شود که مواد خطر را کاهش می‌دهد. بدیهی است که این سیستم پرخرج‌تر است.

حجم مایع دیالیزی که در یک جلسهٔ ۶ ساعتی در مدار باز مصرف می‌شود، حدود ۲۰۰ لیتر است. اما این مقدار، در صورتی که مدار بسته باشد، تقلیل پیدا می‌کند. مثلاً دستگاه (رودیال ۷۵)، ۷۵ لیتر دیالیز مصرف می‌کند با دستگاه ردی که مقدرا بسیار کمتری به مصرف می‌رساند.

تجهیزات کنترل (مونیتورینگ)

برای بررسی دایم ترکیب مایع دیالیز و کشف اختلالات احتمالی در مدار خون و مایع دیالیز، دستگاه‌های کنترل کننده ضرورت دارد.

کنترل مدار خون

در تمام حالات، یک دستگاه کاملاً ضروری باید وجود داشته باشد و آن عبارت است از یک (فشارسنج) که دایماً فشار موجود در مدار برگشت خون را ثبت نماید. این مانومتر به دستگاه دیگری مربوط می‌شود که در صورت نیاز پمپ خون را متوقف و جریان آن را قطع می‌نماید و با دستگاه دیگری که می‌تواند هم به صورت بصری و هم صوتی اعلام خطر کند همراه می‌باشد. این دستگاه کنترل کننده، در صورت سقوط فشار وریدی (که نشانهٔ خروج خون از دیالیزور است) یا در صورت بالا رفتن فشار (که نشانهٔ افزایش مقاومت مدار بود و خطر پارگی غشاء را به‌دنبال دارد) نابسامانی کار دستگاه را فوراً اعلام می‌نماید.