یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

آسایش و امنیت روانی جامعه در طرح انضباط اجتماعی


آسایش و امنیت روانی جامعه در طرح انضباط اجتماعی

۱) واقعیت این است که در چند سال اخیر و بخصوص با افزایش جمعیت در کلانشهر تهران، گذشته از تمامی معضلات و مشکلات موجود، بی‌انضباطی اجتماعی، کژرفتاری و بی‌توجهی به حقوق شهروندی …

۱) واقعیت این است که در چند سال اخیر و بخصوص با افزایش جمعیت در کلانشهر تهران، گذشته از تمامی معضلات و مشکلات موجود، بی‌انضباطی اجتماعی، کژرفتاری و بی‌توجهی به حقوق شهروندی از سوی ساکنان این کلانشهر و قانون‌گریزی به فرهنگ ناخوشایندی تبدیل شده است که می‌تواند امنیت و بهداشت روانی جامعه را با آسیب جدی مواجه کند.

۲) با نگاهی گذرا می‌توان در کلانشهرها شاهد بود که بی‌توجهی به قوانین و مقررات و در کنار آن بی‌توجهی سازمان و نهادها نسبت به رفتارهای اجتماعی موجب شده است تا کژرفتاری‌ها به عنوان عنصری مطلوب در افکار شهرنشین‌ها نهادینه شود.

برای نمونه می‌توان به مواردی چون عدم رعایت قوانین، آلودگی صوتی، عبور از چراغ قرمز، عبور از ورود ممنوع، پارک خودرو در پیاده‌رو، عبور موتورسیکلت‌ها از پیاده‌رو، رها‌شدن کودکان خیابانی، معضل متکدیان و... را برشمرد و این روند چنان شرایطی را فراهم آورده است که به قول ظریفی، حتی خانم‌های سالخورده‌ای که رانندگی خودروها را به عهده دارند نیز براحتی در خیابان‌های عبور ممنوع تردد می‌کنند و ظاهرا این‌گونه مشهود است که قوانین و مقررات در کلانشهرها به فراموشی سپرده شده است؛ موضوعی که باید آن را به مثابه یک زنگ هشدار تلقی کرد.

۳) در چنین حال و هوایی نیروی انتظامی تهران بزرگ ۲ ماه پیش عملا طرح انضباط اجتماعی را کلید زد تا بتواند با صرف هزینه و توان هنگفت خود به این معضلات پایان دهد.

اگرچه با شروع این طرح زمزمه‌هایی در مخالفت با آن آغاز شد، اما منتقدان این طرح اگر کمی انصاف داشتند براحتی درک می‌کردند ، پلیس با اجرای این طرح عملا قصد زدودن زنگار از چهره قوانینی را دارد که از ۴۰ سال پیش کسی به آن توجه نداشته است و در کنار این نقادی‌ها، یک پرسش بدون پاسخ باقی مانده است که پلیس به عنوان مجری قانون در مقابله با هنجارشکن‌ها و قانون‌گریزها چگونه باید برخورد کند؟

مگر نه این است که توجه به نظم و انضباط در باورها و ارزش‌های عقیدتی ما از جایگاه و اولویت ویژه‌ای برخوردار است، پس چرا به جای یاری‌رساندن به پلیس با رعایت قوانین و مقرراتی که زندگی را برای ما آسان می‌کند، تلاش آنها را نادیده می‌گیریم؟

۴) پس از گذشت ۲ ماه از اجرای این طرح که به قول سردار‌رجب‌زاده تا نهادینه شدن آن استمرار خواهد یافت، کافی است با حضور در مناطقی که این طرح اجراشده، از نزدیک شاهد نظم حاکم بوده و متعاقب آن کاهش تصادفات، رضایتمندی مردم و رعایت قوانین و کاهش تماس با مرکز فوریت‌های پلیسی ۱۱۰ را نظاره‌گر باشیم.

۵) فراموش نکنیم در کنار طرح انضباط اجتماعی ما نیز به عنوان یک رسانه وظیفه داریم در کنار خدمتی که در قالب این طرح به مردم ارائه می‌شود، به یاری نیروی انتظامی بشتابیم و آن کنیم که همگان انتظار دارند.

ناصر صبوری