پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

آیا سرطان پستان درمان دارد؟


دختران در سنین 17 تا 19 سالگی به دوران بلوغ میرسند. زمانی که بدن آنها از یک کودک به فردی بالغ تغییر شکل میدهد و آماده ی بارداری میشوند. این تغییرات بدلیل تولید هورمونها ی استروژن و پروژسترون در بدن دختران رخ میدهد. این هورمونها حتی روی خلقیات نیز تاثیر میگذارد. بلوغ برای دختران به معنای رشد سینه ها و موها در زیر بازو و اندام تناسلی است. ممکن است باسن و پاها بزرگتر شوند و کمر کوچک تر شود. در این دوره پریود نیز شروع میشود که ماهانه است. با شروع پریود بدن دختران قادر به باردار شدن است. سن بلوغ بستگی به بسیاری موارد دارد مانند نژاد، وزن، و ژنهایی که از پدر و مادر خود میگیریم. این دوره برای همه اتفاق می افتد اما زمان و سرعت آن یکسان نیست. مثلا برای یکی ممکن است زود شروع شود و خیلی زود هم مراحل تغییر طی شود و برای کسی دیگر ممکن است دیر شروع شود و مراحل تغییر نیز آرام آرام سپری شود. دختران ممکن است متوجه شوند خود و دوستانشان هر کدام به شکلی در حال تغییر است. جای نگرانی نیست در دوران بلوغ بدن از الگوی خاصی برای تغییر تبعیت نمیکند و از هر جایی میتواند شروع به تغییر کند.
پستان چیست و به چه کاری می آید؟
یکی از کارایی های اصلی پستان تولید شیر برای کودک تازه بدنیا آمده است. پستان به طور عمده از بافت غده ای، الیاف و چربی تشکیل شده است. بافت پستان توسط رباط ها و عضلات قفسه ی سینه نگه داشته شده است. بافت غده ای شامل لوب است در هر لوب چندین لوبول کوچکتر نیز هست. لوبول ها غدد تولید شیر هستند. پوست تیره تر اطراف نوک پستان هاله نام دارد. در هاله برجستگی های کوچکی وجود دارد که غدد مونتگمری نام دارند و خطرناک نیستند. این غدد برای رطوبت پستان مایعات تولید میکنند.
چه زمانی پستان شروع به تغییر میکند؟
بسیاری از دختران متوجه این تغییر در سنین 9 تا 11 سالگی میشوند. اما تغییر زودتر یا دیرتر از این زمان نیز طبیعی است. اگر پستان دختری در سنین کمتر شروع به تغییر کرد به این معنا نیست که پستان او از دختر دیگری که دیرتر شروع به تغییر کرده است بزرگتر میشود. اندازه ی رشد پستان برای هر فردی متفاوت است. تغییر این ناحیه حتی میتواند قبل از شروع عادت ماهیانه باشد و نباید نگران شد. تا سن 17 سالگی این قسمت از بدن دختران کاملا تغییر شکل یافته است.
پستان در چه زمان هایی تغییر میکند؟
اولین تغییر در این منطقه همان دوران بلوغ بود که کاملا توضیح داده شد اما این تغییرات به همین دوره ختم نمیشود و پستان در سنین و شرایط مختلف تغییر هایی خواهد کرد.
در طول بارداری
در بعضی افراد اولین نشانه های بارداری خود را در پستان نشان میدهند، و این تغییر به خاطر تولید هورمون بارداری یعنی پروژسترون است. پستان حالتی نازک و حساس پیدا میکند و نوک پستان نیز به دلیل رشد غدد تولید شیر حساس تر میشود. پستان و ناحیه ی هاله شروع به بزرگتر شدن میکنند و قسمت نوک پستان و هاله رنگی تیره تر به خود میگیرند که این حالت تا پایان دوره ی بارداری ادامه دارد.
در دوران شیردهی
زمانی که نوزاد بدنیا می آید مقدار زیادی شیر تولید میشود تا شیرخوار بتواند کامل تغذیه شود. تولید شیر به معنای ادامه داشتن تغییر سایز پستان است. نوک پستان مادر شیرده ممکن است گاهی ترک بخورد یا زخم شود. وقتی دوران شیردهی تمام میشود شکل پستان به دوران قبل از بارداری بازمیگردد.
در 30 سالگی
از 30 سالگی به بعد بافت فیبری پستان جایگزین چربی ها میشود. تغییرات در نوک پستان هم شایع است. همچنین بعد از گذشت چند سال ممکن است پستان ها کمی افتاده و حالتی صاف به خود بگیرد.
وقتی عادت ماهانه متوقف میشود
در دوران یائسگی و زمانی که سطح استروژن پایین می آید پستان ثبات و استحکام خود را از دست میدهد و کوچک و افتاده میشود. این تغییرات در این دوره طبیعی است.
شکل بدن زنان و سرطان پستان
شکل بدن خانمها با سرطان پستان در ارتباط است و روی آن تاثیر دارد. قد بلند بودن کمی روی خطر ابتلا به سرطان پستان تاثیر گذار است. وزن بدن، مخصوصا تغییر در وزن بدن در دوران بلوغ، از عموامل مهم تاثیر گذار بر سرطان پستان در دوران یائسگی میباشند. بسیاری از تحقیقات نشان میدهند که سایز پستان هیچ تاثیری روی سرطان پستان ندارد.
مشکلاتی که پستان بزرگ برای سلامتی دارد
این ادعا که بزرگی پستان برای سلامت مشکل بوجود می آورد کاملا درست است. این مشکلات توسط پزشکان ستون فقرات، درمانگر های فیزیکی، و روانشناسان کشف و مستند شده است. بیشتر خانمهایی که سینه ای بزرگ دارند با مشکلاتی همچون درد در لگن، گردن، شانه ها و کمر دست و پنجه نرم میکنند. خانمها در طول زندگی زیاد خم میشوند و بعضی به شوخی میگویند انگار ما برای خم شدن بدنیا آمده ایم، خم میشویم بچه را برداریم، اسباب بازی های بچه، جوراب های شوهر از کف زمین، وسائل خانه و بسیاری چیزهای دیگر.
همه اینها باعث میشود خانمها از کمر درد شکایت داشته باشند. اما این مشکل با داشتن سینه ی بزرگ بدتر نیز میشود. شاید از خود بپرسید چرا سایز پستان و کمر باید به هم مربوط باشند؟ وزن پستان بدن را به طرف جلو خم میکند و کار کمر نیز صاف نگه داشتن بدن است، وقتی وزنی که بدن را رو به جلو خم میکند بالا برود کار کمر نیز بسیار سخت میشود و در طول زمان کم کم دچار کمر درد میشویم. همین مشکل درباره گردن نیز تکرار میشود و این وزن رو به جلو به عضلات گردن نیز فشار وارد میکند. برای همین است که خانمهایی با این شرایط دچار دیسک کمر و گردن میشوند. شانه درد هم از دیگر مشکلاتی است که داشتن سینه ی بزرگ به بار می آورد که این مورد هم با وزن رو به جلو در ارتباط است.
چه جنبه هایی از نوع بدن یک زن میتواند روی خطر سرطان پستان تاثیر بگذارد؟
تحفقیقات بسیاری روی نوع بدن خانمها و تاثیر آن بر سرطان پستان انجام شده است. ویژگی های نوع بدن که مورد بررسی قرار گرفته است شامل سایز سینه، قد و چندین شاخص از وزن بدن است.
آیا سایز سینه ی خانمها روی خطر ابتلا به سرطان پستان تاثیر گذار است؟
بیشتر تحقیقات هیچگونه ارتباطی بین سایز سینه و سرطان پستان پیدا نکرده اند. یک مطالعه ی دقیق و هدایت شده ارتباط کمی در زنان لاغر با پستان های بزرگ و سرطان پستان یافته است. در این تحقیق که روی دو هزار زن انجام گرفت، زنان را بر اساس سایز سینه به چند گروه تقسیم کردند و مشخص شد خطر بروز سرطان در خانمهایی که لاغر هستند و سایز سینه های آنها نسبت به وزنشان بالا است بیشتر در خطر سرطان هستند. البته تحقیقات بیشتری مورد نیاز است تا این فرضیه کاملا ثابت شود.
آیا وزن خانمها روی خطر ابتلا به سرطان پستان تاثیر گذار است؟
وزن بدن خانمها روی ابتلا به سرطان پستان تاثیر گذار است اما این تاثیر در دوران قبل و بعد از یائسگی متفاوت است. بسیاری از تحقیقات نشان داده زنانی که از وزنشان از 79 کیلو گرم بالاتر است در مقایسه با خانمهای لاغر تر ( 58 کیلو گرم به پایین ) در دوران قبل از یائسگی کمتر در خطر ابتلا به سرطان پستان هستند و در دوران یائسگی این خطر بالا میرود. همچنین تحقیقات نشان داده خانمهایی که بیشترین حجم چربی شان در ناحیه شکم است در مقایسه با خانمهایی که بیشتر چربی شان در ناحیه باسن و ران پا هست بیشتر در خطر ابتلا به سرطان پستان پس از یائسگی هستند. در این تحقیق وزن در نظر گرفته نشده است و تنها به محل تجمع چربی ها پرداخته شده است. اثبات کامل این ادعا نیاز به تحقیقات بیشتر و جامع تری دارد.
آیا اضافه کردن وزن روی سرطان پستان تاثیر گذار است؟
بسیاری از تحقیقات نشان داده است خانمهای بالغی که وزن اضافه میکنند در مقایسه با خانمهایی که وزنشان ثابت است در دوران پس از یائسگی بیشتر در خطر سرطان پستان هستند. در یک تحقیق بسیار جامع مشخص شد زنانی که پس از سن 18 سالگی 20 کیلو گرم یا بیشتر وزن اضافه کردند در مقایسه با آنهایی که وزنشان ثابت است دو برابر بیشتر در خطر سرطان پستان هستند. این تحقیق شامل کسانی که از درمان هورمونی پس از یائسگی استفاده میکنند نمیشود، چون این هورمون خود روی خطر ابتلا تاثیر گذار است. محققان میگویند 16% سرطان پستان در زنان به دلیل اضافه کردن زیاد وزن در دوران بزرگسالی است. همچینین این تحقیقات نشان داده اضافه شدن وزن درخانمهای بالغ خطر ابتلا به سرطان پستان را در دوران قبل از یائسگی کم میکند.( اضافه شدن وزن و تاثیر آن روی سرطان پستان در دوران قبل و بعد از یائسگی با هم در تضاد هستند. )
آیا قد خانمها بر خطر ابتلا به سرطان پستان تاثیر گذار است؟
در بسیاری از تحقیقات مشخص شده است که قد خانمها با خطر بروز سرطان سینه در ارتباط است. خانمهای بلند قد ( 174 سانتی متر قد یا بلندتر ) کمی بیشتر نسبت به خانمهای کوتاه قد ( 159 سانتی متر قد یا کوتاه تر ) در خطر سرطان پستان قبل و بعد از دوران یائسگی هستند. قد یک شخص را ژنتیک، نوع تغذیه و سطح هورمون تعیین میکنند. چطور این سه عامل بر خطر سرطان سینه تاثیر میگذارند هنوز مشخص نیست. یکی از حدس هایی که زده میشود این است که هورمون تاثیر گذار روی قد خانمها ممکن است بر افزایش مقدار بافت مجرای شیر در پستان تاثیر بگذارد. بیشتر سرطان های پستان از این بافت سرچشمه میگیرند و هرچقدر این بافت رشد کند خطر ابتلا به سرطان پستان نیز بالاتر میرود.
آیا کاهش وزن روی خطر ابتلا به سرطان پستان تاثیر دارد؟
بسیاری از تحقیقات نشان داده اند که کاهش وزن بر سرطان پستان تاثیر میگذارد. اگر چه زمان کاهش وزن هم مهم است. زنانی که قبل از 45 سالگی دچار اضافه وزن میشوند اگر 5 کیلو یا بیشتر وزن کم کنند خطر سرطان پستان بعد از یائسگی را کاهش میدهند. کاهش و افزایش مدوام نیز روی سرطان پستان بی تاثیر نیست اما این ادعا نیاز به تحقیقات بیشتری دارد.