پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

برخورد با کودک بدغذا، لی لی به لالایش نگذارید


زنان ایران: دختر 4 ساله من، بسیار بی اشتهاست. خیلی کم غذا می خورد و بیشتر در حال فعالیت است، از لحاظ ظاهری کوچک به نظر می رسد من نگران سلامتی او هستم، چه باید بکنم؟


برخورد با کودک بدغذا، لی لی به لالایش نگذارید

این سؤالی است که بسیاری از مادران جوان دارند. این مشکل تنها مربوط به مادران ایرانی نیست. بسیاری از مادران دنیا نمی دانند، کدام غذا و به چه میزان برای کودکشان مناسب است، تا رشد او به خوبی صورت گیرد.

با ارائه مطالب استخراج شده از منابع معتبر تغذیه ای و پزشکی، به شما کمک خواهیم کرد تا به حل این مشکل بپردازید.

 درمان بی اشتهایی کودکان را از سه جنبه مورد بررسی قرار می دهیم : ابتدا علل بی اشتهایی کودکان را روشن می سازیم و سپس به بررسی نیازهای تغذیه ای کودکان می پردازیم و در انتها کاربرد عملی اطلاعات را به شما خواهیم آموخت.

 

علل بی اشتهایی کودکان

برای حل هر مشکلی نیاز است که ابتدا علت آن را متوجه شویم . مادری که کودکش به اندازه کافی غذا نمی خورد و از دست ناز کردن های او به تنگ آمده ، و ازرشد نرمال کودکش نگران است، به پزشک یا متخصص تغذیه مراجعه می کند که در این صورت پزشک درمورد عادات کودک از او چنین سئوالاتی خواهد کرد : ساعات غذا خوردن کودک چگونه است ؟ مقدار غذایی که در هر وعده می خورد به چه میزان است ؟ در بین وعده های غذایی چه چیزهایی مصرف می کند؟ میزان فعالیت شدید کودک چند ساعت در روز است ؟ شما نیز باید ، حتما در ابتدا پاسخ این سؤالات را آماده کنید.

علل متفاوتی برای بی اشتهایی کودکان به غذا، وجود دارد.

علت اول- وجود نوعی بیماری در کودک. هر نوع بیماری یا داروی مصرفی ای که موجب زخمهای دهان ، تغییرحس چشایی کودک، کاهش اشتها، تهوع و استفراغ شود والبته وجود تب خفیف نیز موجب کاهش اشتهای کودک می شود. در طول دوران مریضی یا نقاهت، به دلیل کمتر شدن فعالیت کودک ، وی اشتهای کمتری نسبت به غذا خوردن پیدا می کند.

ولی نگران نباشید بازسازی بدن کودکان بسیار سریع است. پس از مریضی ، با مراقبت بیشتر، کودک شما به راحتی به وضعیت اولیه باز می گردد. فقط باید مراقب باشید، کمبود غذایی او به سوء تغذیه نیانجامد که اثرات مخرب آن به سختی جبران پذیر است.

شما با مشورت کردن (هر2 تا 3 ماه یک بار) ، نبودن این علائم و اطمینان از عدم وجود انگل در روده های کودکتان، می توانید مطمئن شوید که دلیل بی اشتهایی او مریضی نیست.

علت دوم- وجود سوء جذب یا حساسیت های غذایی در کودک . ممکن است روده های کودک،  به یک نوع ماده غذایی مثل پروتئین موجود در گندم (گلوتن) حساسیت داشته باشد. از این رو مواد غذایی به راحتی جذب دیواره روده نمی شود. و یا در اثر مصرف یک ماده غذایی خاص، در بدنش عوارض خاصی  به وجود آید که موجب ترس کودک از غذا و غذا خوردن شود.

برای اطمینان از عدم وجود چنین حالتی، برنامه غذایی و میزان مصرف ازهرغذا را درطول مدت 3 هفته یادداشت کنید، به این ترتیب متوجه خواهید شد چه غذاهایی را دوست ندارد.

چه غذاهایی، با چه فرم و چه حرارتی (با کدام مواد اولیه) را بهتر می خورد. به این ترتیب برنامه غذایی که برای کودک تعیین خواهید کرد، بر اساس علایق او و به روش جانشینی خواهد بود که بعداً در مورد آن توضیح خواهیم داد.

علت سوم- در دسترس نبودن غذاهای کافی وسالم برای کودک. گاهی غذای کافی و مقوی در اختیار کودک نیست و گاهی والدین، موادغذایی سالم ، نظیرسبزیجات شسته و پوست کنده، میوه های شسته و آماده خوردن، دانه ها و مغزهای مقوی  مثل آجیل، لبنیات تازه و ... را در اختیار کودک قرار نمی دهند و در عوض به عنوان میان وعده، به او شیرینی و شکلات و یا تنقلاتی می دهند که کالری زیاد دارد و محتوی " نوترینتی " کمی است.

علت چهارم-وجود فشارهای روانی بر کودک. یک مشاجره خانوادگی، یا وجود مشکلی در بین اعضاء دیگر خانواده، بر غذا خوردن کودکان، خصوصاً کودکان باهوش تأثیر بسزایی دارد. اجبار کودک به خوردن، و ترساندن او از پدرش یا هر قدرت دیگری و تهدید کودک برای غذا ندادن به خاطر عمل زشتی که انجام داده است همه از این مقوله اند.

علت های دیگر- رفتارهای غلط غذایی خانواده

وعده دادن کودک به شیرینی و تنقلات در عوض خوردن غذا

غذا دادن به کودک در برابر تلویزیون و کلاً در زمانی که حواس او مشغول کار دیگری است

ناز کشیدن های زیاد مادر و اصرار زیاد وی برای خوردن غذا

غذا دادن در زمان های نامنظم و مکانهای مختلف نیز می تواند از علل بی اشتهایی کودکان باشد.

 

نیازهای تغذیه ای کودکان

از یک سالگی تا زمان بلوغ ، اغلب به عنوان دوران پنهان و خاموش رشد تعبیر می شود که در این دوران، رشد فیزیکی نسبت به سال اول زندگی و دوران بلوغ کمتر می باشد ودر این زمان است که شکوفایی رفتارهای اجتماعی، احساس و عواطف واستعدادها شکوفا می شود.

کودک بعد از یک سالگی، هر سال به طور متوسط ، 2 تا 3 کیلوگرم افزایش وزن دارد و 6 تا 8 سانتی متر به قدش اضافه می شود. در این زمان، بسیاری از والدین به دلیل تغییر در اشتهای کودک وکند شدن سرعت رشد، نگران  کاهش اشتهای کودک می شوند ؛ در حالی که این مسأله کاملاً طبیعی است و تا زمانی که روند رشد کودک بر اساس جداول رشد، صعودی باشد کودک نرمال است.

بسیاری از مادران  شکایت می کنند که " کودک من به اندازه قبل غذا نمی خورد، وقتی کوچک تر بود بیشتر غذا می خورد و... " پاسخ این مادران ، این است که: " انتظار می رود این مسأله پیش آید، چراکه سرعت رشد نسبت به دروان کودکی آرام شده است و کودک به غذای خیلی زیاد ،  نیاز ندارد. " اگر کودک کل وعده غذایش را هم نخورد ، والدین نباید شکایت کنند.

به علاوه، اشتهای کودک وابسته به سطح فعالیت اوست و بستگی به این دارد که آیا کودک سالم است یا بیمار. این را باید بدانید که در دوران کودکی، علاقه ها و عدم علاقه ها به غذاهای مختلف به سرعت تغییر می کند و دوست داشتن یا نداشتن غذا تحت تاثیر غذا، ظاهر و طعم غذاست.

برای تعیین نیازهای تغذیه ای یک کودک، لازم است در ابتدا وضعیت تغذیه ای او را مشخص کنیم؛ به این معنی که بدانیم کودک رشد نرمال دارد یا خیر، به اندازه کافی قد گرفته است ؟ وزن او در محدوده نرمال است یا کمتر ؟

برای پاسخ به این سؤالات ، متخصصین تغذیه با استفاده از جداول مختلف، میزان رشد کودک را تعیین می کنند.

یک جدول خلاصه از نمودارهای موجود در زیر ارائه شده  ( البته برای دسترسی به اطلاعات دقیق تر باید با یک متخصص مشورت کنید. )

 

قد متوسط در این سن

وزن متوسط در این سن

سن کودک

76سانتی متر

10کیلوگرم

1سالگی

82 سانتی متر

5/11 کیلوگرم

5/1 سالگی

86 سانتی متر

12 کیلوگرم

2سالگی

95 سانتی متر

5/14 کیلوگرم

3 سالگی

103 سانتی متر

17 کیلوگرم

4 سالگی

110 سانتی متر

19 کیلوگرم

5 سالگی

116 سانتی متر

5/20 کیلوگرم

6 سالگی

122 سانتی متر

23 کیلوگرم

7سالگی

پس از تعیین وضعیت تغذیه ای کودک ، نیازهای کودک بر اساس رشدی که باید داشته باشد تعیین می شود . حال نیازهای غذایی کودک چه هستند؟


بی اشتهایی كودكان

یکی از نگران کننده‌ترین مسائل مادران بی اشتهایی کودکان بخصوص در سنین۹الی۲۴ماهگی است که باعث بیشترین مراجعه والدین به پزشکان اطفال و متخصصین تغذیه می‌باشد . از عوامل موثر در بی اشتهایی کودکان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:  
۱- ابتلا به بیماریهای عفونی و انگلی مخصوصا" دستگاه گوارش و تنفس 
۲-رژیم غذایی یکنواخت و فقدان مواد غذایی مؤثر بر اشتها مثل روی و آهن که در ایران بسیار رایج است
۳- غصه ، حسادت و اضطراب کودکان 
4- زخم‌های دهانی مثلا" به علت درآوردن دندان 

در موارد مربوط به بیماریها حتما" باید به پزشک مراجعه کرد. مثل ابتلا به بیماریهای عفونی یا انگلی ولی در مورد کودکانی که بواسطه تولد نوزاد جدید ، بیماری یا غیبت مادر، غمگین می‌باشند باید به کودک عشق و محبت بیشتری ابراز کرد بخصوص در هنگام غذا خوردن .

شرایط دیگر مثل دندان درآوردن ، نحوه ارائه غذای جامد به کودک و یا تأخیر در ارائه آن ، پافشاری زیاد برای خوراندن غذا به کودک ، خوراندن مایعات شیرین به خصوص قبل از غذا و استفاده از شیشه و سرپستانک در کودک ، مواردی هستند که باید به والدین جهت رفع بی‌اشتهایی كودكان آموزش داد .

از جمله ؛ مواردی که والدین باید بخاطر داشته باشند می‌توان به موارد زیر اشاره نمود

1- باید در هنگام تغذیه کودک به اشتهای کودک توجه نمود . کودک سیر همچون یک بزرگسال از خوردن غذا امتناع می‌کند . قبل از غذا کمی بازی ، عدم استفاده از خوراكی ها و مایعات شیرین و خواب آلودگی کودک را در نظر داشته باشید .
 
2- در تغذیه کودکان از غذاهای مورد علاقه کودک استفاده کنید کودکان هم همچون بزرگسالان بعضی غذاها را دوست ندارند. غذاهای مورد نیاز آنها را که مورد علاقه شان نیست با غذاهای مورد علاقه‌شان مخلوط کنید و یا شکلشان را تغییر بدهید ، اکثر کودکان غذاهای با طعم شیرین را به غذاهای شور و ادویه دار ترجیح می‌دهند .

-3 در غذا دادن به کودک صبور باشید و با او به مهربانی رفتار کنید تا این تجربه را برایش لذتبخش نمائید در ضمن کودکان علاقه به استقلال دارند به آنها اجازه بدهید خودشان غذا بخورند حتی اگر بیشتر غذا را به زمین بریزند .

4- از پافشاری و اصرار زیاد در مواقعی که کودک تمایلی به خوردن ندارد اجتناب کنید. ۱ تا ۲ ساعت صبر کنید و در این مدت هیچگونه مایعات شیرین و یا غذای دیگری به او ندهید و چنانچه بعد از این مدت باز هم تمایلی به غذا نداشت نوع غذا را تغییر بدهید یا تا وعده غذایی دیگر صبر کنید در عین حال نسبت به او بی‌تفاوت نباشید . شاید عدم تمایل کودک به غذا جهت جلب توجه بوده باشد  

5-کودک را برای غذا خوردن تمجید کنید و در این زمان نسبت به زمانیکه از غذاخوردن امتناع می‌کند توجه بیشتری نشان بدهید.
 
6- غذای کودکان را به انواع و اشکال مختلف تزئین کنید و در هنگام غذا خوردن افرادیکه مورد علاقه‌اش هستند در کنارش قرار بگیرند تا او در هنگام غذا خوردن بیشتر شاد باشد و تجربه‌اش لذت بخش‌تر باشد .
 
7-  در هنگام بیماری بسته به میل کودک به او غذا بدهید و از زور استفاده نکنید. بجای اجبار می‌توان تعداد دفعات غذا دادن را افزایش داد و جبران وزن از دست رفته را، به بعد از دوران شدت بیماری موکول نمود. 

در دوران نقاهت بهتر می‌توان از اشتهای بازگشته کودک جهت جبران وزن از دست رفته استفاده کرد.