چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

کودک حق دارد ابراز عقیده کند


فارس: طبق ماده 13قانون اجازه الحاق دولت جمهوري اسلامي ايران به كنوانسيون حقوق كودك، كودك داراي حق آزادي ابراز عقيده است. طبق اصول اعلام شده در منشور سازمان ملل رسميت شناختن حقوق لاينفك، مساوي و منزلت تمام اعضاي خانواده بشري زير بناي ‌آزادي، عدالت و صلح در جهان است. ‌با در نظر داشتن اينكه اعضاي ملل، در منشور سازمان، اعتقاد خود را به حقوق اساسي، مقام و ارزش انسان و عزم خود را براي افزايش پيشرفت‌هاي ‌اجتماعي و معيارهاي بهتر زندگي در آزادي‌هاي بيشتر اعلام كرده‌اند. ‌با تشخيص اينكه سازمان ملل در اعلاميه جهاني حقوق بشر و در كنوانسيون‌هاي بين‌المللي حقوق بشر اعلام موافقت كرده كه هر يك از افراد بدون هر‌ گونه تبعيضي از نظر نژاد، رنگ، جنس، زبان، مذهب و عقايد سياسي خاستگاه اجتماعي يا مالي، مال، تولد يا ساير خصوصيات، در تمام حقوق‌ و آزادي‌هايي كه در آن كنوانسيون‌ها و اعلاميه‌ها اعلام شده، ذيحق هستند.
‌نظر به اينكه سازمان ملل در اعلاميه جهاني حقوق بشر اعلام كرده است كه دوران كودكي مستلزم مراقبت‌ها و مساعدت‌هاي ويژه است. ‌با اعتقاد به اينكه خانواده به عنوان جز اصلي جامعه و محيط طبيعي براي رشد و رفاه تمام اعضاي خود خصوصاً كودكان بايد از حمايت‌ها و‌ مساعدت‌هاي لازمه برخوردار شود به نحوي كه بتواند مسئوليت‌هاي خود را در جامعه ايفا كند. ‌با تشخيص اينكه كودك براي رشد كامل و متعادل شخصيتي خود بايد در محيط خانواده و در فضايي (‌ مملو) از خوشبختي، محبت و تفاهم‌ بزرگ شود. ‌با توجه به اينكه كودك بايد آمادگي كامل براي زندگي فردي در جامعه داشته باشد در سايه ايده‌آل‌هايي كه در منشور سازمان ملل اعلام شده‌ خصوصاً ‌صلح، احترام، بردباري، آزادي، برابري و اتحاد بزرگ شود.

کودک حق دارد ابراز عقیده کند


‌با در نظر داشتن اينكه لزوم انجام مراقبت‌هاي ويژه از كودك در اعلاميه حقوق كودك ژنو 1924 مطابق با 1303 بيان شده، در 20 نوامبر 1959 مطابق با29 آبان ماه 1338 در اعلاميه حقوق كودك مجمع عمومي به تصويب رسيده، در اعلاميه جهاني حقوق بشر و در ميثاق بين‌المللي حقوق مدني و‌ سياسي (‌خصوصاً در مواد 23 و 24)، در كنوانسيون بين‌المللي حقوق اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي (‌خصوصاً در ماده 10) و در اسناد و احكام ‌سازمان‌هاي تخصصي و سازمان‌هاي بين‌المللي مربوط به رفاه كودكان به رسميت شناخته شده است.
‌با توجه به اينكه در اعلاميه جهاني حقوق بشر تصريح شده است ، ‌كودك به خاطر نداشتن رشد كامل فيزيكي و ذهني محتاج مراقبت‌ها و محافظت‌هايي‌ از جمله حمايت‌هاي مناسب حقوق قبل و بعد از تولد است. ‌با تشخيص اينكه در تمام كشورهاي جهان كودكاني وجود دارند كه تحت شرايط دشوار زندگي مي‌كنند و اين گونه كودكان محتاج توجهات ويژه‌اي ‌هستند.
‌طبق ماده 13قانون اجازه الحاق دولت جمهوري اسلامي ايران به كنوانسيون حقوق كودك، كودك داراي حق آزادي ابراز عقيده است. اين حق شامل آزادي جستجو، دريافت و رساندن اطلاعات و عقايد از هر نوع، بدون توجه به مرزها،‌ كتبي يا شفاهي يا چاپ شده، به شكل آثار هنري يا از طريق هر رسانه ديگر به انتخاب كودك است. همچنين اعمال اين حق ممكن است منوط به محدوديت‌هاي به خصوص باشد، ولي اين محدوديت‌ها فقط منحصر به مواردي است كه در قانون تصريح شده و‌ ضرورت دارند.
‌براي احترام به حقوق يا آبروي ديگران يا براي حفاظت از امنيت ملي يا نظم عمومي يا به خاطر سلامت عمومي و يا مسائل اخلاقي. براساس ماده 14 اين قانون، كشورهاي طرف كنوانسيون حق آزادي فكر، عقيده و مذهب را براي كودك محترم خواهند شمرد، كشورهاي طرف كنوانسيون حقوق و وظايف والدين و در صورت شمول قيم‌هاي قانوني كودك را درباره هدايت كودك در جهت حقوق وي به ‌طريقي كه باعث اعتلاي استعدادها و توانايي‌هاي كودك شود، محترم خواهند شمرد و آزادي اظهار مذهب و عقايد فقط طبق محدوديت‌هايي كه در قانون تصريح شده و براي حفظ امنيت، نظم، سلامت و اخلاقيات عمومي يا حقوق‌ آزادي‌هاي اساسي ديگران لازم است محدود مي‌شود.