دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

حافظه های DDR و GDDR


حافظه های DDR و GDDR

توضیحاتی پیرامون حافظه های DDR و GDDRو تفاوتهای بین آنها، حافظه های RAM در کارت های گرافیکی به منظور تکمیل مدار الکتریکی این نوع بردها و همچنین اختصاص فضای مناسب برای پردازشهای گرافیکی …

توضیحاتی پیرامون حافظه های DDR و GDDRو تفاوتهای بین آنها، حافظه های RAM در کارت های گرافیکی به منظور تکمیل مدار الکتریکی این نوع بردها و همچنین اختصاص فضای مناسب برای پردازشهای گرافیکی وجود دارند.

تا چند سال پیش تکنولوژی های بکار رفته در حافظه های کارتهای گرافیک و حافظه های اصلی یک PC مانند هم بودند و در واقع تفاوتی بین آنها دیده نمی شد. ولی با گذشت زمان و روانه شدن بازی های سنگین سه بعدی به بازار کارت های گرافیکی شدیدا احتیاج به حافظه هایی سریعتر با تکنولوژیهای جدیدتر نسبت به RAM سیستم اصلی داشتند.

به همین دلیل کارخانه های تولیدکننده تصمیم به استفاده از فناوری هایی مانند DDR۲ و DDR۳ گرفتند. ولی باید به این نکته توجه داشت که حافظه های DDR۲ و DDR۳ که در کارتهای گرافیکی کاربرد دارند با مموری های DDR۲ و DDR۳ (که این مورد در آینده دیده خواهد شد) موجود در RAM یک PC متفاوتند. که این تفاوت به خصوص در میزان ولتاژ مشهود است. در زمانهای بعدی کارشناسان تصمیم گرفتند که برای اینکه بین DDR۲ موجود در حافظه کارت گرافیک با DDR۲ موجود در RAM کامپیوتر اشتباهی رخ ندهد و بین این دو تمایز قائل شوند در اول نام DDR۲ و DDR۳ موجود در کارت گرافیک پیشوند «G» را که اولین حرف از واژه Graphics می باشد را قرار دهند. یعنی در کل تکنولوژی های DDR۲ و DDR۳ و اخیرا DDR۴ تبدیل به DDR۲ ،DDR۳ ، DDR۴ شدند.

گفتیم که یکی از تفاوتهای بین حافظه های موجود در VGA و RAM کامپیوتر اختلاف ولتاژ بین آنهاست. بعنوان مثال حافظه های DDR در ولتاژ ۵/۲ ولت و حافظه های DDR۲ در ولتاژ ۸/۱ ولت کار می کنند.

در مقابل هم GDDR۲ با ولتاژ ۵/۲ ولت (یعنی میزان ولتاژی که در DDR موجود بود ) کار می کند که این خود باعث ایجاد حرارت نسبتا زیادی می شود که یکی از دلایلی که از تکنولوژی GDDR۲ در کارتهای گرافیک خیلی کم استفاده شده است همین مورد (ایجاد حرارت بالا) است.

قابل ذکر است که از تکنولوژی GDDR۲ فقط در کارتهایGeForce ۵۷۰۰ Ultra و GeForce ۵۸۰۰ Ultra استفاده شده است که بعد از مشخص شدن مشکل حرارتی در این نوع کارتها به سبب وجود حافظه های GDDR۲ کمپانی های سازنده کارت گرافیکی نوع حافظه را به DDR۳ تغییر دادند تا هم سرعت پردازش افزایش یابد و هم میزان حرارت بوجود آمده کاهش یابد. درباره حافظه های DDR۳ هم باید بگوییم که این نوع حافظه ها در ولتاژ ۲ ولت (چیپهای سامسونگ) یا در ولتاژ ۸/۱ ولت (درسایر چیپها) عرضه می شوند که بنابراین مشکل حرارتی ندارند. در واقع یکی از دلایل استفاده از این نوع حافظه ها در کارتهای رده High-End همین مساله سرعت بالا و حرارت کم است.