دوشنبه, ۱۱ تیر, ۱۴۰۳ / 1 July, 2024
مجله ویستا

تغذیه با شیر مادر، چه فوایدی دارد؟


در مطالعات اخیر مشخص شده كودكانی كه از شیر مادر استفاده می‌كنند، كمتر دچار بیماری‌های ویروسی، معده، تنفسی و عفونت گوش می‌شوند. در تحقیق گسترده‌ای كه توسط موسسه بین‌المللی بهداشت انجام شد آمده است، تعداد كودكانی كه از شیر مادر تغذیه كرده و در سن 1- 28 سالگی فوت كرده‌اند، نسبت به سایر كودكان 20 درصد كمتر است.
دانشمندان بر این باورند كه تغذیه با شیر مادر، خطر ابتلا به برخی سرطان‌ها را در دوران كودكی كاهش می‌دهد. البته علت دقیق آن هنوز مشخص نیست و برخی از آنها معتقدند آنتی‌بادی موجود در شیر سیستم ایمنی بدن نوزاد را تقویت می‌كند و همین امر خطر ابتلا به سرطان را كاهش می‌دهد.
بیماری دیابت نوع 1 و 2، كلسترول بالا و بیماری‌های التهابی روده نیز در این نوزادان كمتر دیده می‌شود؛ همچنین در نوزادانی كه از هر نوع ماده دیگری به جز شیر مادر تغذیه كنند، خطر ابتلا به بیماری كرون و كولیت اولسرو بیشتر است.  پژوهشگران بسیاری رابطه میان تغذیه و ضریب هوشی نوزاد را بررسی كرده‌اند.
در مطالعه‌ای كه روی بیش از 17000 نوزاد از هنگام تولد تا سن 61 - 62 سالگی انجام شد، نمرات ضریب هوشی و آزمون‌های هوشی افراد تغذیه‌شده با شیر مادر، بالاتر از سایر كودكان بود.  نوزادانی كه نارس و زود به دنیا می‌آیند، اغلب بعد از تولد از عفونت‌های تنفسی رنج می‌برند كه با خوردن شیر مادر این عفونت‌ها كاهش می‌یابد و حتی به طور كلی برطرف می‌شود.
پژوهشگران معتقدند ارتباط عاطفی كه میان مادر و نوزاد در دوران شیردهی ایجاد می‌شود، در شكل‌گیری مغز و قدرت آن نقش مهمی دارد؛ اگرچه در این میان اسیدهای چرب شیر نیز بی‌تأثیر نیستند.  آكادمی كودكان آمریكا توصیه می‌كند كه یكی از روش‌های جلوگیری از چاقی كودك در سنین جوانی و نوجوانی، تغذیه با شیر مادر است.
با تجزیه و تحلیل 17 پژوهش مختلف، مقاله‌ای در مجله آمریكایی اپیدمیولوژی به چاپ رسید كه نشان می‌داد تغذیه با شیر مادر خطر ابتلاء به چاقی و اضافه وزن در بزرگسالی را كاهش می‌دهد.