شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

آزمایش های قبل از بارداری، بیمه سلامت مادر و جنین


 تهران امروز: برای مراقبت از سلامتی جنین و مادر آزمایش هایی باید انجام شود؛ تعدادی از این تست ها در شرایط خاص و برای تشخیص و درمان مشکلی ویژه در برخی از خانم ها انجام می شود. اگرچه باید یادآوری شود که عواملی مثل سن مادر هنگام بارداری و یا نحوه زندگی او در انتخاب برخی تست ها تاثیر گذار است.


آزمایش های قبل از بارداری، بیمه سلامت مادر و جنین

بارداری دوره ای است که جنین در رحم مادر رشد می کند و با تولد نوزاد پایان می یابد.


پیش از بارداری

ایمنی در برابر سرخجه

سرخجه یک بیماری ویروسی است که از طریق سرفه و عطسه از فردی به فرد دیگر منتقل می شود.کسی که یک بار به این بیماری مبتلا شده باشد و یا واکسن آن را زده باشد، دیگر دچار این بیماری نمی شود. این ایمنی اگر در مادر بارداری وجود داشته باشد، جنین او را هم محافظت می کند؛ در غیر این صورت اگر در سه ماهه اول بارداری مادر مبتلا به سرخجه شود بچه در خطر جدی در حد مرگ قرار می گیرد.

بنابراین در ابتدا با انجام یک آزمایش ساده خون، خانمی که قصد باردار شدن دارد، ایمنی بدن خود را در برابر سرخجه می تواند چک کند.

آزمایش HIV

HIV ویروسی است که باعث بیماری ایدز می شود. حداقل۹۰تا۹۵ درصد کسانی که با این ویروس آلوده می شوند، طی سه ماه، آنتی بادی علیه این ویروس در بدن آنها تشکیل می شود، که به این افراد HIV مثبت می گویند. یک خانم HIV مثبت می تواند عفونت را به بچه اش منتقل کند.

با انجام یک آزمایش HIV بروش الایزا، می توان تولید آنتی بادی علیه ویروس را در بدن نشان داد، اگرچه یک نتیجه مثبت می تواند آلودگی به این ویروس را مطرح کند، ولی چون این روش به دلایل دیگر هم می تواند مثبت شود بنابراین انجام تست تاییدی برای تشخیص قطعی، ضروری است.

توجه داشته باشید که یک نتیجه منفی دلیل بر عدم وجود عفونت HIV نیست، شاید بدن به تازگی با ویروس آلوده شده باشد و فرصت کافی برای تولید آنتی بادی نداشته است.

بنابراین در هر صورت، قضاوت روی نتیجه آزمایش را به عهده پزشک خودتان بگذارید.

گونوره آ، کلامید یا و سیفلیس

این بیماری ها، بیماری های عفونی هستند که توسط باکتری ها به وجود می آید، در صورت ابتلای مادر باردار، احتمال سقط جنین وجود دارد و یا ممکن است موقع تولد نوزاد به این باکتری ها آلوده شود. بنابراین قبل از بارداری بررسی لازم و انجام آزمایش در این موارد اهمیت دارد. اگرچه در کشور ما، این بیماری ها بسیار کم دیده می شوند و به طور معمول از آزمایش های بارداری محسوب نمی شود. (البته به جز سیفلیس)

برای سیفلیس یک تست خونی ساده وجود دارد. این آزمایش می تواند نتایج مثبت کاذب داشته باشد، لذا انجام آزمایش تاییدی در این موارد ضروری است.

گروه خونی و تعیین RH

A، B، AB و O انواع گروه خونی هستند که می توانند به صورت Rh مثبت و یا Rh منفی وجود داشته باشند. در شرایط خاص اگر گروه خونی مادر و جنین متفاوت باشد، می تواند مشکلاتی به وجود آید؛ شناخته شده ترین این مشکل ها، وقتی است که مادر Rh منفی و جنین Rh مثبت باشد.

 در این شرایط سیستم دفاعی بدن مادر، علیه آنتی ژن Rh مثبت گلبول های قرمز جنین، آنتی بادی می سازد که نتیجه آن تخریب گلبول های قرمز جنین است (البته برای اولین بچه ای که Rh مثبت باشد این اتفاق نمی افتد بلکه در بارداری های بعدی اگر جنین باز هم Rh مثبت باشد مشکل پیش می آید) انجام آزمایش آنتی گلوبولین غیر مستقیم برای بررسی ایمنی مادر علیه Rh مثبت لازم است.

هپاتیت B

هپتاتیت B یک عفونت ویروسی است که سبب به وجود آمدن التهاب در کبد می شود، اگرچه اغلب کسانی که مبتلا می شوند، بدون هیچ درمانی، بهبود پیدا می کنند ولی یک تا ۳ درصد ناقل هپاتیت B باقی می مانند و قادر به انتقال عفونت به دیگران می شوند.

تشخیص یک عفونت هپاتیت B فعال در بارداری از این نظر مهم است که بچه ها، هدف مناسبی برای ابتلا به این ویروس هستند، ولی اگر به موقع تشخیص داده شود پس از تولد، نوزاد را می توان تحت درمان مناسب قرار داد.

اندازه گیری هموگلوبین

هموگلوبین، پروتئینی داخل گلبول قرمز و عامل رنگ قرمز آن است.

نقش آن، انتقال اکسیژن از ریه ها به بافت های بدن است. در دوران بارداری، هموگلوبین باید اکسیژن کافی را به مادر و جنین برساند. بنابراین اگر مقدار هموگلوبین یک مادر باردار کافی نباشد، گفته می شود که وی آنمی یا کم خونی دارد.

بیشتر خانم های باردار درجاتی از کم خونی را تجربه می کنند، برای جلوگیری از این مساله مقدار هموگلوبین خون مادر باید قبل از بارداری، در شروع بارداری و در طی بارداری اندازه گیری شود. باید توجه داشت فقر آهن معمولی ترین علت کم خونی یا آنمی است، ولی کمبود ویتامین، بیماری کلیوی و نارسایی های ارثی HB می توانند باعث به وجود آمدن کم خونی شوند.

تورچ«TORCH»

مجموعه آزمایش هایی که تحت عنوان تورچ وجود دارند برای غربال گری ۴ نوع بیماری عفونی انجام می شوند، این بیماری ها می توانند نوزاد را هنگام تولد آلوده کنند.

تست هایی که در این مجموعه انجام می شود، عبارت است از: روبلا، توکسوپلاسما، سیتومگالوویروس و هریس سیمپلکس ویروس.

تست روبلا برای تشخیص سرخجه، بیشتر از سایر این تست ها درخواست می شود که قبلا هم به آن اشاره شد.توکسوپلاسموز بیماری است که در اثر مصرف گوشت آلوده به انگل توکسوپلاسما در صورتی که خوب پخته نشده باشد، به وجود می آید، همچنین در اثر تماس با مدفوع آلوده گربه و یا خاک آلوده به این انگل.

۱) اگر جنینی در اوایل بارداری به این بیماری مبتلا شود، بیشتر تحت تاثیر خطرات بیماری قرار دارد. بچه متولد شده با بیماری توکسوپلاسموز ظاهری سالم دارد، ولی بعدا دچار کمبود شنوایی یا بینایی می شود همچنین عدم توانایی یادگیری، عقب افتادگی ذهنی و در حالت شدید مرگ از عواقب ابتلا به این بیماری است.

۲) سیتومگالوویروس عامل یک عفونت ویروسی است که مادر مبتلا می تواند آن را به نوزاد خود هنگام تولد منتقل کند، اگرچه از طریق شیر مادر هم منتقل می شود. کاهش شنوایی، عقب افتادگی ذهنی، پنومونی و یرقان از عوارض ابتلا به این ویروس است.

۳) هریس ویروس، عامل عفونت ویروسی است که نوزاد ضمن تولد در داخل کانال زایمان با این ویروس آلوده می شود. این ویروس می تواند در تمام بدن نوزاد پخش شود و به ارگان های حیاتی وی حمله کند. در صورت تشخیص بیماری، درمان با داروهای مناسب هرچه سریع تر باید انجام شود تا از بروز صدمات جبران ناپذیر به خصوص به سیستم عصبی مرکزی جلوگیری شود.

آزمایش های ژنتیکی برای بیماری های وراثتی

صدها بیماری وابسته به تغییر در رمزهای ژنتیکی وجود دارد، ولی اغلب آنها بسیار نادر هستند. جهش یا تغییر در ژن های خاصی باعث می شود، تولید پروتئین مشخصی متوقف شود و یا در ساختمان آن پروتئین تغییر به وجود آید، این اثرات روی برخی عملکردهای بدن تاثیر می گذارد و سبب بیماری می شود.

آزمایش ژنتیکی برای بعضی بیماری های شایع ژنتیکی انجام می شود ولی اینکه چه بیماری باید بررسی شود به نظر مشاور ژنتیک بستگی دارد.