چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

تغذیه زنان باردار، دو ماده مغذی


متخصصین توصیه کرده اند تمامی زنانی که در سنین باروری قرار دارند روزانه یک قرص مکمل اسید فولیک مصرف کرده و غذاهای سرشار از اسید فولیک بخورند. زیرا این ماده ی مغذی در جلوگیری از نواقص مادرزادی مغز و طناب نخاعی اهمیت بسیار زیادی دارد.
اسید فولیک یا فولات نقش بسیار مهمی در رشد جنین به خصوص در رشد سیستم عصبی وی دارد. سیستم عصبی یکی از اولین سیستم های بدن است که در دوران نوزادی رشد میکند. رشد این سیستم در اوایل دوران جنینی از یک صفحه کوچک با سلول های ویژه شروع میشود.
در حدود 26 روز بعد از لقاح این صفحه گرد روی خودش تا خورده و به هم جوش میخورد به طوری که یک استوانه کوچک به نام لوله عصبی را تشکیل می دهد که در نهایت تبدیل به مغز و طناب نخاعی میشود. اگر لوله عصبی به درستی بسته نشود منجر به نقص های مادرزادی در هنگام تولد میشود که میتواند کشنده یا شدیدا ناتوان کننده باشد.
شایع ترین نوع بیماری غیرکشنده لوله عصبی اسپینابیفیدا نام دارد که در اثر بسته نشدن لوله عصبی در سمت طناب نخاعی بروز میکند و موجب آسیب های عصبی فلج اندام های تحتانی و اختلالات یادگیری میشود. اسید فولیک برای بسته شدن کامل لوله عصبی مورد نیاز می باشد.
به همین دلیل زنان باید میزان اسید فولیک کافی در بدن داشته و آن را در اختیار جنین قرار دهند. از آنجایی که بسته شدن لوله عصبی معمولا قبل از آگاهی مادر از بارداری خود اتفاق می افتد شروع مصرف مکمل اسید فولیک قبل از بارداری اهمیت بسیار زیادی دارد.
توصیه شده است که زنان در سنین باروری هر روز یک مکمل 400 میکروگرمی اسید فولیک مصرف کنند ( به طور ترکیبی در مولتی ویتامین ها یا قرص های جداگانه ) و حدود 200 میکروگرم نیز از طریق غذاهایی که در زیر ذکر شده اند به دست بیاورند و در مجموع روزانه 600 میکروگرم اسید فولیک دریافت نمایند. شما میتوانید با خوردن دو وعده از غذاهای سرشار از اسید فولیک  200 میکروگرم از این ماده را دریافت نمایید.
غذاهای سرشار از اسید فولیک
نخود، لوبیا چیتی، مارچوبه، اسفناج، کاهو، کلم برگ، لوبیا قرمز، جوانه گندم و آب پرتقال.
آهن بدن خود را افزایش دهید
کمبود آهن شایع ترین کمبود مواد غذایی در میان کودکان و زنان به خصوص در زنان باردار است. افزایش حجم خون در طول بارداری و افزایش نیاز به آن به دلیل رشد جنین موجب تشدید خطر کمبود آهن یا آنمی میشود و کمبود آهن نیز به نوبه خود خطر زایمان زودرس و تولد نوزاد با وزن کم را بیشتر میکند. مبارزه با کمبود آهنی که از قبل در بدن وجود داشته در طول بارداری کار بسیار سختی است زیرا در این دوران نیاز بدن به آهن دو برابر می شود.
بدن شما مقدار کمی آهن به صورت ذخیره نگه داری میکند. سیستم گوارشی با جذب این ماده از غذا در هنگام کاهش ذخیزه موجود به حفظ تعادل آهن در بدن کمک می کند. زنان در سنین باروری معمولا ذخیره آهن پایینی دارند زیرا هر ماه از طریق عادت ماهیانه مقداری آهن از دست می دهند.
اگر برای جایگزین کردن آن به میزان کافی آهن مصرف نکنید مقدار این ذخیره کم می شود و احتمال بروز کم خونی یا آنمی در شدیدترین شکل آن دیده میشود.
از ویژگی های کم خونی میتوان به خستگی مفرط، تحریک پذیری، ضعف و تنگی نفس اشاره کرد. هرچند که برخی از افراد بدون هیچ نشانه خاصی به این کمبود مبتلا هستند. پزشک باید با استفاده از آزمایش هماتوکریت و هموگلوبین یا در صورت کمبود اندک این ماده، با استفاده از آزمایش آهن سرم یا آزمایش ظرفیت کامل پیوند آهن یا TIBC میزان آهن موجود در بدن شما را ارزیابی کرد.
غذاهای سرشار از آهن
صدف دریایی، گوشت قرمز یا گوشت تیره پرندگان، غلات صبحانه غنی شده، تخم پرندگان، اسفناج، انواع لوبیای پخته، آب آلبالو، انواع کشمش.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.