پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
مجله ویستا

وزن مناسب قبل بارداری، چقدر باشه؟


درباره وزن نرمال قبل از بارداری باید بگوییم که پدر و مادر آینده قبل از انعقاد نطفه باید در سلامت و دارای وزن متناست با قد خویش باشند. بارداری در زنانی که زیاد چاق یا لاغر نباشند، راحت‌تر پیش می‌رود. زنانی که اضافه‌وزن دارند، بیشتر در معرض خطر دیابت یا فشار خون بالا، زایمان زودرس و عوارض زایمان در دوران بارداری قرار می‌گیرند و معمولاً احتمال بیشتری دارد که نوزادشان از طریق سزارین به دنیا بیاید. نوزاد زنان چاق بیشتر در معرض خطر در ناحیه نخاع و قلب هستند. زنانی که کمبود وزن دارند، در معرض به دنیا آوردن نوزادانی بسیار کوچک (کمتر از وزن تولد) هستند. سعی کنید قبل از بارداری به وزن طبیعی و سالم برسید. شروع بارداری با وزنی مناسب و اضافه وزن با سرعتی متوسط در طول بارداری می‌تواند در تضمین رشد و تکامل طبیعی جنین و نیز حفظ سلامتی شما کمک کند.

وزن نرمال قبل از بارداری
بهترین روش برای تشخیص وزن ایده‌آل و وزن نرمال قبل از بارداری اندازه‌گیری است که به عنوان شاخص توده بدن شناخته شده است. عددی که هم قد و هم وزن را محاسبه می‌کند.
اگر شاخص توده بدن (بی‌ام‌آی) محاسبه‌شده بین ۱۸.۵ تا ۲۵ باشد، اندام شما به احتمال زیاد متناسب است و از نظر پزشکی نیز چنین بدنی کمتر در معرض بیماری ناشی از چاقی یا لاغری قرار دارد. در صورتی که بی‌ام‌آی شما از ۱۸.۵ کمتر باشد، شما لاغر هستید و باید سعی در افزودن وزن خود کنید. بسیاری از افراد هستند که مقدار بی‌ام‌آی در آنها از ۲۵ بیشتر است. اگر بی‌ام‌آی بین ۲۵ و ۳۰ باشد، شما اضافه وزن دارید اما هنوز در مراحل ابتدایی چاقی هستید و این چاقی فعلاً برای شما دردسرساز نیست ولی اگر بی‌ام‌آی شما از ۳۰ بیشتر شد، این چاقی خطرناک خواهد بود و در سنین بالا خطر ابتلا به دیابت و… را بالا می‌برد. بی‌ام‌آی بالاتر از ۳۰ خود به چند شاخه تبدیل می‌شود:
۳۰ الی ۳۵ = چاقی پرخطر
۳۵ الی ۴۰ = چاقی بسیار پرخطر
بیشتر از ۴۰ = بسیار پرخطر. عده بسیار کمی هستند که بی‌ام‌آی بیشتر از ۴۰ داشته باشند چراکه چنین عددی بسیار بزرگ و نشان‌دهنده بیماری است؛ یعنی نمی‌توان تنها با خوردن، تا این حد چاق شد بلکه احتمالاً این چاقی ناشی از اختلالات غددی و هورمونی مثل کم‌کاری تیروئید (هیپوتیروئیدیسم) و… است.

چه ورزشی برای دوران قبل از بارداری توصیه می‌شود؟
ورزش و تحرک همیشه برای سلامت توصیه شده است و افرادی که قبل از حاملگی فعالیت و تحرک بیشتری داشته باشند، به دلیل قوی بودن عضلات دور مفصل، کمتر دچار درد و مشکلات شایع دوران بارداری می‌شوند. برای داشتن فرزندی سالم لازم است، در هنگام انعقاد نطفه، پدر و مادر بهترین وضعیت سلامت را دارا باشند. از این رو باید ورزش کنند زیرا ورزش کمک می‌کند تا وزن افراد متناسب شود و استرس را کنترل می‌کند. با ورزش می‌توان زندگی شادمانه‌ای داشت. مادران گرمی باید هر زمان که فکر کردند باردار شده‌اند، درباره ورزش‌های متناسب دوران بارداری تا تولد با پزشک مشورت کنند. البته معمولاً به زنان ورزشکار توصیه نمی‌شود که هنگام بارداری ورزش را کنار بگذارند بلکه توصیه می‌شود ورزش‌های سنگین را قطع و نرمش‌های سبک را ادامه دهند.