یکشنبه, ۳۱ تیر, ۱۴۰۳ / 21 July, 2024
مجله ویستا

موسيقي كودك و مهجوریت در آموزش


ایسنا: يك آهنگساز گفت: آموزش موسيقي كودك در حل ناتواني‌هاي كلامي، حركاتي، تميز دادن حركات از يكديگر و در اختيار گرفتن حركات عضلات و تمركز به آن موثر خواهد بود.

ناصر نجفي در خصوص ضرورت موسيقي كودك اظهارداشت: در دنياي امروز كه با وجود وسايل ارتباط جمعي، علوم نسبت به گذشته گسترده‌تر شده است، ‌علم موسيقي نيز مانند ديگر علوم نياز به معرفي و آشنايي دارد.

وي تصريح كرد: در كشورهاي ديگر، فرد را از همان دوران كودكي با موسيقي آشنا مي‌كنند ولي در ايران چنين اتفاقي كمتر مي‌افتد، گاهي در مدارس، آموزش سرود داده مي‌شود اما طوري نيست كه انواع سازها به كودكان معرفي شود بنابراين با توجه به تمايل كودكان به موسيقي، لازم است كه به اين موضوع توجه بيشتري شود كه استعدادهاي آنها نيز شناخته شود.

نجفي گفت: متاسفانه شناخت بيشتر افراد از موسيقي كودك نادرست است و گاهي هيچ تفاوتي ميان موسيقي كودك و ديگر موسيقي‌ها ديده نمي‌شود.

اين آهنگساز افزود: در حال حاضر موسيقي كودك دچار ضعف مي‌باشد و نگاه جدي به اين موضوع نشده است بنابراين بايد شناخت بيشتري نسبت به عناصر تشكيل دهنده موسيقي كودك به وجود آيد و اين علم نيز مانند ساير علوم از كودكي به شكل استاندارد كه قابل ارائه جهاني است، معرفي شده و آموزش داده شود.

نجفي خاطرنشان كرد: سازهاي ايراني، بايد در مهد‌كودك‌ها به صورت كامل به كودكان معرفي شود و به صورت كتابهاي مجزا همراه با نمونه‌هاي صدايي مختص كودك به آنها آموزش داده شود. موسيقي ايراني مي‌تواند به عنوان سرفصلي براي آموزش موسيقي كودك قرار گيرد اما بايد به زبان كودكانه آموزش داده شود.

وي ادامه داد: در اكثر مواقع تنها تنبك به عنوان ساز ايراني براي كودك استفاده مي‌شود در صورتي كه سازهاي ديگر مثل تار، سنتور و كمانچه نيز قابل آموزش براي كودكان است. اگر با ذهنيت خوب درست به سازهاي ايراني نگاه شود، مي‌توان در گوشه‌هايي از کار، از سازهاي ايراني براي كودكان استفاده كرد و جذاب‌تر نيز خواهد بود.

نجفي يادآور شد: موسيقي كه در برنامه‌هاي كودك پخش مي‌شود خيلي چشمگير نيست و مي‌تواند بهتر باشد گاهي موسيقي كه از تلويزيون پخش مي‌شود، داراي انرژي‌هاي كاذب است كه باعث ماندگاري نمي‌شود و با پرداختن به ملودي مي‌توان اين مشكل را برطرف كرد.

وي در خصوص تاثيرات موسيقي به كودكان ابرازداشت: به كمك زبان موسيقي و شعر مي‌توان آموزش‌هاي زيادي از جمله نكات ايمني، بهداشتي و زبان خارجه را به كودكان منتقل كرد كه اين كار براي آنها جذاب‌تر هم خواهد بود علاوه بر اين آموزش موسيقي نشاط و شادابي به كودك داده و او را در ابراز احساسات و هيجاناتش كمك مي‌كند.

نجفي افزود: با آموزش موسيقي به كودك، گرايش‌ به صفات نيك نيز آموزش داده مي‌شود زيرا با روحيه لطيفي كه در اثر موسيقي با آن مواجه مي‌شوند، به اخلاق صفات نيك و آن چيزي كه عرف مي‌پسندد روي مي‌آورند.

وي ادامه داد: آموزش موسيقي حفظ رقابت مثبت، رضايتمندي از خود و حس اعتماد به نفس را در كودكان پروش مي‌دهد از آنجايي كه كل بنيان موسيقي براساس نظم و ريتم است به ايجاد نظم و در كودكان نيز كمك خواهد كرد.

اين هنرمند آهنگساز ملودي را مهم‌ترين ويژگي موسيقي كودك دانست و گفت: به ملودي آهنگ بايد توجه زيادي شود تا زماني که كودك در خارج از فضاي موسيقي است، بتواند آن ملودي را با خود زمزمه كند، علاوه بر اين، تنظيمات موسيقي كودك بايد طوري باشد كه كودكان بتوانند با آن هيجانات خود را تخليه كنند.

نجفي با اشاره به اينكه موسيقي كودك بايد در محدوده اجرايي كودكان نيز ساخته شود و آسيب‌ به صداي آنها نزد، ادامه داد: مي‌توان سازهايي مثل سازهاي گروه ارف كه كودكان آن را دوست داشته و يا آن ارتباط برقرار مي‌كنند را با سازهاي ايراني ادغام كرد و يك موسيقي شاد و مورد پسند كودكان را توليد كرد.