دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا

دلایل دروغگویی بچه ها، راستگویی را تقویت کنید


ایسنا: يك فوق تخصص روانپزشكي كودكان گفت: تقويت راستگويي بهتر از جريمه كودك به علت دروغگويي است.

سيدمحمدرضا صدرعاملي اظهار داشت: دروغگويي در كودكان علتهاي مختلفي دارد به همين دليل كودكان خيلي از اوقات دروغ مي‌گويند تا والدين را از خود راضي نگه دارند چرا كه تا سن 4 سالگي معمولا براساس خشنودي والدين رفتار مي‌كنند.

وي اضافه كرد: كودكان دروغ مي‌گويند تا برايشان مشكلي پيش نيايد و يا خجالت و عدم كفايت را بپوشانند و يا حتي تا سن 7 سالگي حقيقت، دروغ و افسانه را خوب درك نمي‌كنند و در نهايت دروغ مي‌گويند.

وي عنوان كرد: كودكان از 7 سالگي به بعد نسبت به دروغ گفتن حس بدي دارند و حتي مي‌دانند كه توسط والدين مجازات مي‌شوند حتي خداوند نيز آنها را مجازات مي‌كند بنابراين به گونه‌اي از دروغ گفتن ترس و واهمه دارند.

وي همچنين افزود: كودكان از سن 11 – 12 سالگي به واقعيت‌ها مي رسند و به ارزيابي واقعيت‌ها پرداخته و دروغ نمي‌گويند. آنها مي‌دانند جامعه بر مبناي اعتماد است و اگر نتوانند اعتماد كسي را جلب كنند به دردسر مي‌افتند.

وي به والدين توصيه كرد: با صرف وقت، پشتكار و تمرين راستگويي و درستكاري را به كودكان ياد داده و ارزش راستگويي را هم به آنها بفهمانيد.

صدرعاملي متذكر شد:‌ اگر كودكي دروغ مي‌گويد آن را نبايد مشكل شخصيتي وي بدانيم بلكه برحسب فهم و درك وي روشهايي را به كار بگيريم تا راستگويي، درستكاري و مفهوم حقيقت را به او آموزش دهيم.

وي در خصوص راهكارهاي آموزش حقيقت، راستگويي و درستكاري بيان كرد: در سن 2، 3 و حتي 4 سالگي در مواقع بازي كردن، تماشاي فيلم و حتي كتاب در مورد افسانه و حقيقت با كودكان صحبت كنيد و آنها را نسبت به اين موارد روشن كنيد، همچنين سوالاتي را بپرسيم كه آنها مجبور به دروغ گفتن نشوند و در نهايت شرايطي را فراهم نياوريم كه آنها دروغ بگويند.

وي در پايان به خانواده‌ها توصيه كرد: اگر مشاهد كرديد كودك دروغ مي‌گويد به جاي سرزنش بايد وي را راهنمايي كنيد و به جاي تنبيه به فكر راه حل باشيد.