چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

کنترل دیابت بارداری، منوی غذایی


هنگامی که پزشک تشخیص می دهد در دوران بارداری مبتلا به دیابت شده اید، لیستی از وظایف جدید را بر عهده شما می گذارد: مانند مراجعه بیشتر به پزشک، تعداد بیشتر آزمایش خون، مصرف قرص، فعالیت بیشتر و مصرف مواد غذایی سالم و رژیمی متعادل. اولین سوالی که به ذهن شما می رسد این است که چه چیزی می توانم بخورم؟ در این جا لیستی از موادغذایی که مادران باردار دیابتی می توانند بخورند ذکر شده است.
 
در این دوران چه غذاهایی می توانیم بخوریم؟
شاید تعجب کنید اما دیابت بارداری نیاز به رژیم غذایی خاصی ندارد. مطابق با رژیم غذایی که الان دارید، باید از بعضی غذاها کمتر و از بعضی بیشتر مصرف کنید. در گذشته برخی غذاها از رژیم غذایی حذف می شد و قند نیز به طور کلی برداشته می شد. امروزه باید تغییراتی در رژیم غذایی ایجاد کنید اما به معنی حذف هیچ ماده غذایی نیست. در واقع شما باید همان رژیم غذایی قبلی را ادامه دهید.
تنها موضوع مهم، کنترل گلوکز خون می باشد
هر چقدر بهتر گلوکز خون کنترل شود، بارداری شما سالم تر می باشد. بنابراین تغییرات اندکی در رژیم غذایی شما ایجاد می شود که به کنترل گلوکز خون و جلوگیری از افزایش وزن اضافه در طول بارداری مربوط می باشد.

کربوهیدرات ها بر گلوکز خون تاثیر می گذارند بنابراین از مقدار مصرفی آن آگاه باشید. سعی کنید غذاهای مغذی سرشار از کربوهیدرات مثل میوه ها، سبزیجات، لبنیات و غذاهای دارای نشاسته مصرف کنید. تیم پزشکی به شما کمک می کند میزان کربوهیدراتی که بر مقدار گلوکز خون تاثیر می گذارد را بدانید. ممکن است به شما توصیه شود:
مقدار کمتری کربوهیدرات بخورید.
منابع بهتری از کربوهیدرات را انتخاب کنید.
مصرف کربوهیدرات را در طول روز پخش کنید.
مراجعه به متخصص به شما کمک می کند رژیم غذایی مناسب را انتخاب کنید.
 
کدام موادغذایی را نباید بخوریم؟
از غذاهایی که بر روی آن ها برچسب مخصوص بیماران دیابتی زده شده است خودداری کنید. این غذاها حاوی چربی و کالری مشابه غذاهای دیگر می باشد و بر مقدار گلوکز خون تاثیر می گذارند. این غذاها گران هستند و تاثیر ملین نیز دارند. بنابراین رژیم غذایی قبلی خود را حفظ کنید. فقط سعی کنید مقدار مناسبی از هر غذا مصرف کنید.
ماهی برای سلامتی شما و فرزندتان مفید است بنابراین به طور منظم ماهی بخورید. توصیه می شود هفته ای دو بار ماهی بخورید (هر بار به مقدار 140 گرم). ماهی های روغنی برای سلامت قلب مفید هستند اما بیش از دو بار در هفته از این ماهی ها مصرف نکنید.
از ماهی هایی که دارای مقدار زیاد جیوه هستند مانند اره ماهی، کوسه و نیزه ماهی دوری کنید و ماهی تن نیز به مقدار کم مصرف کنید. بنابراین در هفته 4 بارداری کنسرو متوسط ماهی یا دو استیک ماهی تن مصرف کنید. از مصرف حلزون صدف دار خام اجتناب کنید زیرا احتمال سمی بودن آن وجود دارد و در طول بارداری مضر است. در مورد خوردن میگو در بارداری اطلاعات داشته باشید.
همچنین از مصرف انواع پنیر، تخم مرغ خام یا نپخته، گوشت، جگر و شیر غیر پاستوریزه پرهیز کنید. همیشه میوه ها و سبزیجات را بشویید و خاک و گرد آن را پاک کنید.
مواد غذایی زیر را برای صبحانه، ناهار و شام امتحان کنید:
 
صبحانه
- یک کاسه از غلات سبوس دار مانند فرنی، با شیر نیمه خشک بدون چربی
- دو تکه نان تست سبوس دار به همراه مربا
- ماست کم چرب/ کم شیرینی به همراه میوه.
 
ناهار
- یک مرغ یا ساندویچ ژامبون سالاد
- کمی سالاد ماکارونی
- سوپ (حاوی مقدار زیادی از سبزیجات و حبوبات) و رول سبوس دار.
 
شام
- لازانیا و سالاد
- جوجه کباب با سیب زمینی و سبزیجات
- گوشت گاو سرخ شده به همراه سبزیجات و برنج
- مرغ و سالاد
- ماهی قزل آلا و رشته فرنگی
- کاری و برنج باسماتی
این رژیم غذایی با رژیم غذایی قبلی شما خیلی تفاوت ندارد. تنها تفاوت سالم تر بودن این رژیم می باشد. تغییرات ساده ای که در رژیم غذایی اتفاق می افتد شامل:
کاهش چربی، قند و نمک از رژیم غذایی
افزایش مقدار میوه و سبزیجات
کاهش مقدار غذای هر وعده
این تغییرات مفید است اما نیازی نیست همه چیز را از ریشه و اساس تغییر داد.
 
چه میان وعده هایی بهتر است؟
اگر قرصی برای دیابت بارداری مصرف نمی کنید، خوردن میان وعده ضروری نیست. اگر برای دیابت قرصی مصرف می کنید که شما را در خطر گلوکز پایین خون قرار می دهد، میان وعده بخورید. اگر مصرف قرص ها منجر به کاهش گلوکز خون می شود و باید هر چند ساعت میان وعده مصرف کنید با پزشک خود تماس بگیرید. میان وعده های مداوم باعث می شود وزن شما افزایش یابد و این مسئله باعث می شود در طولانی مدت دیابت شما از کنترل خارج شود.
اگر نیاز است میان وعده بخورید، از میان وعده های سالم مانند میوه، سبزیجات، ماست، آواکادو، آجیل و دانه ها استفاده کنید. سعی کنید تاثیر این مواد را بر گلوکز خون بررسی کنید.
از مصرف غذاهای پرکالری، نوشیدنی ها و میان وعده های خالی از مواد مغذی مانند کیک، شکلات، سیب زمینی سرخ شده و نوشیدنی های انرژی زا خودداری کنید.
 
اگر برای دیابت بارداری انسولین یا گلی بن کلامید مصرف می کنید، الکل باعث می شود هیپوگلیسمی اتفاق بیفتد.
 
برای طولانی مدت چه چیزی توصیه می شود؟
رژیم غذایی سالم و متعادل شامل وعده های غذایی منظم، انتخاب منابع مناسب کربوهیدرات و مقدار مناسب غذا مهم است. به عنوان مثال مصرف میوه ها و سبزیحات و مصرف مقدار کمتر چربی، قند و نمک ضروری است.
 
در طول بارداری وزن کم نکنید؛ از دست دادن وزن برای سلامتی شما و جنین ضرر دارد. تغییرات اندکی در رژیم غذایی و فعالیت فیزیکی موجب جلوگیری از زیاد شدن بیش از حد وزن در طول بارداری می شود. این مسئله به شما کمک می کند دیابت بارداری را بهتر کنترل کنید و شانس بارداری سالم را افزایش می دهد.

خانم هایی که در طول بارداری هفته به هفته  دچار دیابت می شوند، در خطر ابتلا به دیابت در بارداری های بعدی نیز هستند همچنین در خطر ابتلا به دیابت نوع 2 نیز می باشند. بنابراین ادامه رژیم غذایی بعد از زایمان برای کنترل وزن و کاهش احتمال دیابت بارداری در بارداری های بعدی و کاهش احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 ضروری می باشد.