دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

کنترل گر گرفتگی یائسگی، چگونه؟


وقتی می‌شنوید که کسی درباره یائسگی صحبت می‌کند، به احتمال زیاد لابه‌لای حرف‌هایش کلمه «گرگرفتگی» را زیاد می‌شنوید. گرگرفتگی یکی از علائم شایع و عوارض جانبی یائسگی است که اکثر خانم‌ها در سنین میان‌سالی تا حدودی آن را تجربه می‌کنند.
برای برخی از خانم‌ها، گرگرفتگی ممکن است خیلی آزاردهنده و توأم با حس و حال نامطلوب باشد، منجر به افزایش دمای اعضای مختلف بدن شده و فرد را وادار کند که حتی در سردترین روزهای زمستان، درجه حرارت اتاق را کم کند، تا زمانی که حساسیت به گرما از بین رفت دوباره اتاق گرم شود.
 
سایر خانم‌ها یک یا دو نوع گرگرفتگی را تجربه کنند که البته تشخیص آن دشوار است، بنابراین به ندرت آن را به پزشک خود ابراز می‌کنند و یا برای تسکین و از بین بردن آن، خواهان دارو هستند. البته گرگفتگی دوران بارداری هم یکی از اشکال آن است که به خاطر به هم خوردن تعادل هورمونی رخ می‌دهد و باعث تضعیف قوای بدن می‌شود. البته این نوع گرگرفتگی معمولا با مصرف یک‌سری داروها و خیلی زود از بین می‌رود.
 
برای کنترل گرگرفتگی در دوران یائسگی، سعی کنید نکات زیر را رعایت کنید:
۱.دلایل گرگفتگی ممکن است با هم فرق داشته باشند، از خودن غذاهای تند گرفته تا تغییری در دمای اتاق. سعی کنید حواستان به محیط اطرافتان و نیز تغییرات دمایی آن باشد تا خود را برای حمله بی‌امان گرگرفتگی که ممکن است رخ دهد آماده کنید.
برای مثال اگر چند لایه لباس پوشیده‌اید می‌توانید به محض آن‌که گرما را حس کردید آنها را از تن‌تان خارج کنید. از خوردن کافئین در نشست‌ها و جلساتی که دوست ندارید طی آنها صورتتان قرمز شود خودداری کنید. همان‌طور که به عوامل داخلی دقت دارید، سعی کنید عوامل خارجی را هم مد نظر قرار دهید.
 
۲.گرگرفتگی ناشی از بارداری بسیار شبیه گرگرفتگی در دوران یائسگی است که طی آن ممکن است تعادل هورمونی به ناگهان به هم بخورد و تحت تأثیر عوامل خارجی باشد.
با این همه، گرگرفتگی‌های دوران بارداری تنها در دوران خاصی از بارداری رخ می‌دهد و اغلب بعد از زایمان از بین خواهند رفت.
شما می‌توانید با این نوع گرگرفتگی هم به مانند گرگرفتگی دوران یائسگی برخورد کرده و مثلا لباس راحت و سبک بپوشید یا خود را آماده کنید که لباس‌های اضافی را بکنید، از خوردن غذاهای تند یا داغ خودداری کرده و و شب‌ها موقع خواب، اتاق خوابتان را خنک نگه دارید.
 
۳.بسیاری از افراد از روش‌های درمانی طبیعی برای گرگرفتگی صحبت می‌کنند که هیچ تحقیقی آنها را ثابت نکرده یا هیچ پژوهش پزشکی آن را تحت پوشش قرار نداده است. بنابراین بهتر است پیش از آغاز هر نوع روش درمانی، حتما با پزشکتان مشورت کنید.
یکی از توصیه‌ها این است که یک قاشق سرکه سیب را در ۲ قاشق آب مخلوط کنید و بنوشید تا میزان گرگرفتگی کاهش یافته یا در کل از بین برود. گفته می‌شود که این ترکیب به کنترل تنگی نفس و علائم آرتروز کمک می‌کند.
روش درمانی دوم نوشیدن یک فنجان شیرسویا به طور روزانه است. سایر گزینه‌هایی که افراد درباره آن صحبت کرده و معتقدند که جواب داده است کاهش میزان شکر و کافئین و مصرف مکمل ویتامین E است. (بار دیگر توصیه می‌کنیم که پیش از آغاز هر یک از این روش‌های درمانی حتما با پزشکتان مشورت کنید)
 
۴.از آنجایی که استرس با دفعات وقوع گرگرفتگی رابطه‌ای نزدیک دارد، بنابراین حرکت مثبتی که می‌توانید انجام دهید این است که هروقت امکانش بود، میزان استرس را در جریان امور زندگی خود کاهش دهید، چرا که این کار دفعات وقوع گرگرفتگی را کاهش خواهد داد.
روش‌های کنترل استرس شامل انجام ورزش منظم، نوشتن یادداشت‌های روزانه به منظور بیرون ریختن احساسات منفی یا ترس‌ها و یافتن زمان برای توجه شخصی به انجام کارهایی است که می‌توانند به کاهش تشویش و آرامش‌تان کمک کنند، کارهایی مانند یک دوش طولانی و یا خواندن کتاب مورد علاقه‌تان. دیدن یک فیلم کمدی هم می‌تواند در از بین رفتن استرس تأثیر به‌سزایی داشته باشد.
 
۵.کانون گرم خانواده یا جمعِ دوستان هم می‌تواند در تثبیت ارتباط‌ با سایر خانم‌هایی که گرگرفتگی شما را درک کرده یا احساس مشابهی هم‌چون حس و حال شما دارند تأثیر به‌سزایی داشته باشد. این می‌تواند یک جلسه دوستانه غیررسمی به دلایل اجتماعی هم باشد، ‌دلایلی مانند بیرون بودن دخترتان تا نیمه‌شب. یا مثلا می‌توانید به بسیاری از دوستان و آشنایان‌تان زنگ بزنید و آنها را به یک جلسه مشارکت آزاد درباره علائم یائسگی دعوت کنید. بعد مثلا فرم آن را به یک مهمانی یا جشن تبدیل کنید به شکلی که هر کدام‌تان برای به پایان رساندن این مهمانی یادداشتی درباره تجربه موفقیت خود بخوانید.