چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

رشد قد کودک، تغذیه را دست کم نگیرید


آیا تغذیه اطفال به رشد قدی آنان ربطی دارد و می تواند برای آنان تاثیرگذار باشد؟ والدین چه مراقبت هایی در این زمینه باید داشته باشند؟
رشد قدی کودکان
اگر شما هم جزو آن گروه از والدینی هستید که دوست دارند فرزندشان قد بلندتری داشته باشد، بهتر است بدانید که نقش تغذیه به‌عنوان دانشی میان‌رشته‌ای در این زمینه، بسیار چشمگیر است.

دکتر محمدرضا وفا در این باره گفت:‌ «کوتاهی یا بلندی قد تا حد زیادی به ژنتیک افراد بستگی دارد. یعنی اگر هر دو والد فرزندی، قد کوتاهی داشته باشند، نمی‌توانند توقع داشته باشند که فرزندشان قد چندان بلندی پیدا کند. این در حالی است که تغذیه، یکی از مهم‌ترین عوامل محیطی است که می‌تواند در پتانسیل به حداکثر رسیدن رشد قدی که از نظر ژنتیکی برای فرد تعیین شده است، تاثیر بگذارد».

رابطه بین رشد قدی و تغذیه
این متخصص تغذیه و رژیم‌درمانی یادآور شد که مطالعات و تحقیقات بسیار گسترده‌ای در زمینه رابطه بین رشد قدی و تغذیه در سراسر دنیا صورت پذیرفته است که نشان می‌دهند کودکانی که تحت تاثیر کمبود ریزمغذی‌های هستند، بیشتر با کوتاهی قد مواجه خواهند شد.
استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: «کمبود آهن، روی و ویتامین A می‌تواند تاثیری منفی بر رشد قدی بچه‌ها داشته باشد. متاسفانه، این کمبودها در کشور ما کم نیستند و موارد آنها از خفیف تا متوسط، بسیار فراوان است و انواع شدیدتر این کمبودها هم قابل توجه است».
وی ادامه داد که اگر کمبودهای تغذیه‌ای در دوران پیک رشد قدی اتفاق بیفتند، می‌توانند تاثیر به‌مراتب بدتری بر کوتاه‌قدی داشته باشند. وفا یادآور شد:‌ «اگر ما نگاهی به کارت رشد بچه‌ها بیندازیم،‌ می‌بینیم که از صفر تا 1 سالگی، سرعت رشد قدی بچه‌ها، بسیار بالا است. از 2 تا 4 سالگی، این روند کمی کند می‌شود و از 4 تا 6 سالگی، دوباره به شدت زیاد می‌شود و این روند تا 18 سالگی ادامه خواهد داشت. با این حساب اگر این کمبودهای تغذیه‌ای، حتی در حد خفیف خود در دوران پیک رشد قدی براساس منحنی به‌وجود بیایند، می‌توانند منجر به کندی یا توقف رشد بشوند».
نکته مهم‌تر در مورد رشد قدی این است که اگر کودکی به‌هر دلیلی در دوره‌ای از زندگی خود، رشد قدی‌ اش را از دست بدهد، دیگر نمی‌توان آن را جبران کرد.