پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

حرف دل حرفه حسابرسی


حرف دل حرفه حسابرسی

دومین کنفرانس بین المللی حسابداری با موفقیت در روزهای ۱۷ و ۱۸ آذرماه در تهران به همت انجمن حسابداری ایران با مشارکت فعال اعضای حرفه حسابداری, دانشجویان و علاقمندان به رشته حسابدرای برگزار شد

دومین کنفرانس بین‌المللی حسابداری با موفقیت در روزهای ۱۷ و ۱۸ آذرماه در تهران به همت انجمن حسابداری ایران با مشارکت فعال اعضای حرفه حسابداری، دانشجویان و علاقمندان به رشته حسابدرای برگزار شد.

در واپسین لحظات کنفرانس دکتر علی ثقفی بنیانگذار انجمن حسابداری ایران مطالبی را بعنوان «حرف دل خود» و در واقع انتظارات از حرفه بیان نمودند که عبارتند از:

۱) حرفه باید جوانگرائی نماید.

۲) حرفه باید به تکنولوژی‌های روزآمد حرفه‌‌ای مسلط شود.

واقعیت آن است که دو انتظار فوق لازم و ملزوم یکدیگر هستند زیرا بدون جوانگرائی دستیابی و کاربرد تکنولوژی‌های روزآمد امکانپذیر نیست زیرا با کمال تأسف بسیاری از دوستان و همکاران اطلاعات و دانش سنوات گذشته را هم فراموش کرده‌اند چه رسد به دانش و اطلاعات روزآمد. بسیاری از اعضای حرفه هنوز کارکرد با پست الکترونیکی، اینترنت و نرم‌افزاهای مکمل رشته حسابداری همچون اکسل و ... را نمی‌دانند. لذا لایروبی تفکرات سنتی که مانع اصلی رشد حرفه به شمار می‌رود از اهمیت خاصی برخوردار است. جوانگرائی و کاربرد تکنولوژیهای روزآمد همزاد هستند و بهمین علت ترکیب سنی اعضای جامعه حسابداران رسمی «چشم اسفندیار» توسعه آن تلقی می‌گردد.

راستی ما را چه می‌شود؟! وقتی مدیرعامل بزرگترین موسسه حسابرسی کشور صریحاً اعتراف می‌نماید حرفه در انجام فرآیند حسابرسی در عقب‌ماندگی تاریخی غوطه‌ورست! وقتی با اتکای به دانش سی الی چهل سال پیش که فاقد پشتوانه مطالعات روزآمد و دسترسی به ابزارهای نوین حسابرسی است گزارش حسابرسی صادر می‌کنیم! چگونه انتظار داریم شاهد رشد و اعتلای حرفه باشیم و جایگاه مناسبی در بین کشورهای منطقه داشته باشیم.

در این کنفرانس و سایر همایش‌های مشابه کراراً ضعف بنیادین نظام آموزشی کشور به ویژه در رشته‌های حسابداری و حسابرسی مورد تأکید قرار می‌گیرد و فاصله تعارضات حوزۀ تئوریک و حوزه عملی حسابداری روز به روز بیشتر می‌شود که تجدیدنظر اساسی در متون آموزشی و شیوۀ آموزش جزوه‌ای به ویژه با تأکید بر اخلاق و مسئولیتهای حرفه‌ای از مهمترین وظایف متولیان حرفه است. حضور سه الی چهار میلیون دانشجو در کشور که به احتمال قوی درصد سهم رشته‌های حسابداری و مدیریت در آن بیشترین است این اجازه را به حرفه حسابداری می‌دهد که خواهان تحول اساسی در فرآیند آموزش، تجربه و تخصص باشد.

چرا واقعیت‌های موجود را به یک توانمندی تبدیل نمی‌کنیم و از وضع موجود به توانمندی ضعیف و فرتوت فعلی بسنده می‌کنیم! آیا می‌توان انتظار داشت کسانی که نمایندۀ بخش فرتوت و مشکل‌زای حرفه هستند سخنگوی تحولات آتی آن باشند! وقتی حرفه دچار «کیش شخصیت» و باندبازی‌های عجیب و غریب می‌گردد و تن به مماشات با اقشار غیرحامل توسعه می‌دهد چگونه می‌توانیم سخن از جوانگرائی منطقی و حاملان تجربه و تخصص گوئیم.

تاریخ‌نگاری حرفه حسابداری نشان می‌دهد که نسل اول حرفه در آموزش و تربیت نسل بعدی و جانشینان خود بسیار موفق‌تر از نسل‌ بعدی عمل کرده زیرا آنان به رغم دسترسی به دریای دانش خود را قطره‌ای از دریا پنداشته‌اند و مشابه کسانی که قطره‌ای بیش نبوده و خود را دریا پنداشته‌اند عمل نکرده‌اند!! با کمال تأسف مشاهده می‌شود کسانی که خود را حاملان و بیرق حرفه می‌دانند که اتفاقاً مانع اصلی رشد و توسعه آن به شمار می‌روند. خودمحوری و کج‌مداری محیط فعلی باعث حضور و رشد آنان شده و اجازه حضور به کسانی که اتفاقاً «صدای حرفه» به شمار می‌روند را نمی‌دهند. حضور سه نفر از برجسته‌ترین و جوان‌ترین دانش آموختگان رشته حسابداری در دومین کنفرانس بین‌المللی نشان داد که اینان همان کسانی هستند که باید امید فردای حرفه باشند نه آنانی که با چوب لای چرخ گزاردن و عَلَم کردن این و آن سعی در گذران معیشت شخصی هستند. بخود آئیم و نهراسیم که چرخ روزگار در چرخش خود مهره‌های ناهموزن را از گردونه چرخش به بیرون پرتاب خواهد کرد. اجازه دهیم جوانان و کسانی که می‌توانند وارث نسل سجادی‌نژاد و عرفانی و نبوی باشند رشد نمایند و بسترهای مناسب حضور آنان را فراهم کنیم. خود را به آموزشهای نوین حرفه حسابداری که خوشبختانه در عصر کنونی بسیاری از آن بصورت رایگان قابل استفاده است، مسلح نمائیم.

قبلی‌ها هم نترسند! خستگی و بی‌رمقی از چهره بسیاری می‌بارد. پرچم را همچون ماراتن به نفر بعدی بسپاریم تا حرفه پابرجا بماند. حرفه حسابداری در تقلای هفتادسالگی خود در ایران شاهد فراز و فرودهای بسیار بوده و به حق فرق بین سره و ناسره را دریافته و بهمین علت ضمن تمجید و ستایش از ستاره‌های پرفروغی همچون شادروان حسن سجادی‌نژاد، اسماعیل عرفانی، عزیز نبوی، فضل‌ا... اکبری و یادگاران آنان چون رضا شباهنگ، مصطفی علی‌مدد علاقمند است آنانی که دل در گرو حرفه دارند و آنانی که سودای سوداگری با حرفه ندارند زمینه‌های حضور هر چه بیشتر نسل جوان و بادانش را فراهم نمایند تا نسل بعدی بتواند موجبات قدردانی و ستایش نسل قبلی را برپادارد.

غلامحسین دوانی

حسابدار رسمی