سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

چگونه بر مشکلات دوران شیردهی غلبه‌ کنیم؟


غلبه‌ی سریع بر مشکلات دوران شیردهی می‌تواند به شما زمان بیشتری دهد تا از اولین روزهای تولد نوزاد خود لذت ببرید.
بی‌قراری نوزاد در حین شیر خوردن
اگر کودک شما بی‌قراری می‌کند و به نظر می‌رسد از خوردن شیر راضی نیست شاید درست به سینه‌ی شما متصل نشده باشد. در این شرایط کمک گرفتن از یک فرد ماهر برای بهبود حالت قرارگیری نوزاد به شما کم خواهد کرد.
زخم شدن یا درد در نوک سینه‌ها
اگر در نوک سینه‌ی خود احساس درد کردید سینه را از دهان کودک خارج کرده و دوباره شروع به شیر دادن کنید. برای این کار انگشت خود را به‌آرامی به گوشه‌ی دهان کودک وارد کنید تا زبان او آزاد شود. تحمل درد ممکن است اوضاع را بدتر کند. اگر درد ادامه داشت و یا نوک سینه‌ی شما زخم شد یا خون آمد نزد پزشک بروید تا به شما در حل این مشکل کمک کند.
نکات زیر ممکن است به شما کمک کند:
در پایان هر بار شیر دادن، یک یا دو قطره از شیر خود را خارج کرده و به‌آرامی روی پوست خود بمالید.
قبل از لباس پوشیدن صبر کنید سینه‌های شما خشک شود.
پس از هر بار شیر دادن پد سینه را عوض کنید ( در صورت امکان از پدهایی استفاده کنید که پشت آن‌ها پلاستیکی نباشد )
از صابون استفاده نکنید زیرا پوست شما را خشک می‌کند.
از لباس‌زیر نخی استفاده کنید تا هوا بتواند از آن جریان داشته باشد.
برای درمان زخم یا خونریزی می‌توانید از چند قطره پارافین نرم سفید و یا لانولین خالص استفاده کنید. پماد را روی زخم خود مالیده ( نه تمام نوک سینه ) تا به درمان آن کمک کرده و مانع پوسته‌پوسته شدن بدن شود.
نیازی نیست شیر دادن را قطع کنید. با کمک گرفتن از یک فرد ماهر شما سریعاً با شیر دادن آشنا شده و دوباره احساس راحتی خواهید کرد.
سینه‌های متورم، مسدود شده و ورم سینه ( ماستیت )
ذخیره‌ی زیاد شیر در سینه‌های شما ممکن است دلایل متعددی داشته باشد. اگر کودک شما درست به بدن متصل نشود ممکن است نتواند راحت شیر بخورد.
برخی از بخش‌های سینه‌ی شما ممکن است در حین شیر دادن خالی نشوند. در این ناحیه از سینه شاید احساس درد یا تورم کنید. اگر یک توده‌ی کوچک و متورم در سینه‌ی خود احساس می‌کنید می‌تواند به علت شیر مسدود شده و تخلیه نشده از سینه‌ها باشد.
اگر سینه‌ی شما دردناک شده و یا شیر در آن مانده و تخلیه نمی‌شود باید در اولین فرصت ممکن نزد پزشک رفته و این مشکل را رفع کنید تا به ورم سینه ( عفونت سینه ) نرسد.
عفونت سینه
درصورتی‌که به ورم سینه مبتلا شده باشید حداقل دو مورد از علائم زیر را دارید:
در یک سینه یا هردو احساس گرما و  حساسیت دارید
یک‌تکه‌ی قرمز روی پوست که در زمان لمس دردناک است
احساس بیماری، مانند زمانی که سرماخورده‌اید
جمع شدن شیر در سینه
احساس خستگی و درد
بالا رفتن دمای بدن
این اتفاق ممکن است ناگهانی رخ‌داده و به‌سرعت بدتر شود. باید به شیر دادن به نوزاد خود ادامه دهید زیرا به روند بهبود شما کمک خواهد کرد. اگر فکر می‌کنید به ورم سینه مبتلا شده و یا شیر در سینه‌ی شما مسدود شده است راهکارهای زیر را امتحان کنید:
به حالت نگه‌داشتن کودک خود در زمان شیر خوردن دقت کنید و سعی کنید او را بهتر بگیرید – از یک فرد ماهر یا پزشک خود بخواهید به شما کمک کند.
سعی کنید به کودکتان بیشتر شیر بدهید.
بگذارید کودک ابتدا از سینه‌ی دردناک شیر بخورد.
اگر پس از شیر دادن باز هم حس کردید سینه‌ی شما پر شیر است و کودکتان نمی‌تواند آن را بخورد با دست سینه‌ی خود را فشار دهید تا مقداری شیر خارج‌شده و این حس پر بودن از بین برود.
گرم کردن سینه‌ها قبل از شیر دادن کمک می‌کند شیر جریان یافته و احساس راحتی بیشتری کنید.  از یک پارچه‌ی گرم یا وان و یا دوش آب گرم کمک بگیرید.
زمانی که کودکتان در حال شیر خوردن است به‌آرامی ناحیه‌ی متورم را به سمت نوک سینه‌ی خود فشار دهید. این کار به جریان یافتن شیر کمک می‌کند.
تا حد ممکن استراحت کنید. هر زمان شرایط مناسب بود به رختخواب بروید.
اگر می‌توانید از یک مسکن مانند ایبوبروفن استفاده کنید.
اگر پس از 12 تا 24 ساعت هیچ‌گونه بهبودی احساس نکردید نزد پزشک بروید. در صورت نیاز پزشک برای شما آنتی‌بیوتیک‌هایی تجویز می‌کند که می‌توان در دوران شیردهی نیز از آن استفاده کرد.
شیردهی و برفک
اگر پس‌ازآنکه مدتی بدون هیچ مشکلی به کودک خود شیر می‌دادید ناگهان متوجه نقاط صورتی‌رنگ و دردناکی روی نوک سینه‌های خود شدید شاید به عفونتی به نام برفک مبتلا شده باشید. شما و کودتان هر دو به درمان نیاز دارید. هریک از شما می‌تواند به‌راحتی برفک را به دیگری منتقل کند بنابراین اگر در دهان کودک شما برفک وجود دارد شما باید از برخی کرم‌ها روی نوک سینه‌ی خود زده و یا از قرص‌های دهانی برفک استفاده کنید تا مانع منتقل شدن بیماری به خودتان شوید.
شیردهی و گره خوردن زبان
برخی نوزادان در زمان تولد یک تکه پوست سفت بین بخش زیری زبان و کف دهان دارند. این مشکل به نام گره خوردن زبان شناخته می‌شود و می‌تواند روی شیر خوردن نوزاد اثر بگذارد زیرا برای کودک شما سخت است تا درست دهان خود را به سینه‌ی شما وصل کند. گرهی زبان به‌راحتی درمان می‌شود. اگر نگران این موضوع هستید با پزشک خود صحبت کنید.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.