دوشنبه, ۱۸ تیر, ۱۴۰۳ / 8 July, 2024
مجله ویستا

پسرم سلیاک دارد


پرسش: پسرم سلیاک دارد و اشتهایش خیلی کمه
پاسخ: استفاده از یک رژیم بدون گلوتن میتواند به از بین بردن کامل برخی از علایم و حتی پیشگیری برخی از عوارض کمک کند. در بسیاری از موارد، با رعایت رژیم غذایی بدون گلوتن ، جدار روده که در نتیجه واکنشهای ایمنی آسیب دیده به حالت نرمال بر میگردد . بهبودی علایم و عوارض این بیماری در بچه ها می تواند 2 الی 3 ماه ولی در افراد بزرگسال 2 الی 3 سال به طول بینجامد. برای رعایت یک رژیم غذایی بدون گلوتن باید بسیاری از مواد غذایی که به طور معمول از آن استفاده میشود مانند نان و ماکارونی و شیرینی جات که از گندم تهیه می شوند، از رژیم غذایی حذف شوند .در ابتدا و مهمتر از همه باید غلات حاوی گلوتن را از رژیم غذایی حذف کنیم :در این بین میتوان به گندم و ترکیبات تهیه شده از گندم مانند شیرینی جات و انواع نانها ، ماکارونی ها و بیسکویت ها اشاره کرد. جای تعجب است که گلوتن در بسیاری از مواد غذایی تهیه شده به روش صنعتی نیز یافت میشود. در صنعت از گلوتن به عنوان ماده ای که به مواد غذایی یک بافت نرم و ملایم میدهد استفاده میکنند مثلا در کره بادام زمینی، رب گوجه فرنگی، سوسیس و کالباس، خامه، ماست میوه ای و بستنی چنین کاربردی دارد. در تهیه غذای بدون گلوتن باید از ظروف جداگانه از سایر افراد استفاده کرد که احتمال حضور حتی مقدار کمی گلوتن وجود نداشته باشد. چون در این بیماران مقدار کم گلوتن نیز میتواند واکنشهای آلرژیکی نامطلوب ایجاد کند. در تغذیه افراد مبتلا به سلیاک باید تا حد امکان از مواد غذایی تازه استفاده کرد و از مواد غذایی تهیه شده به روش صنعتی پرهیز کرد . بیماران مبتلا به سلیاک ، میوه جات و سبزیجات را به خوبی میتوانند تحمل کنند ، مصرف مواد غذایی گروه گوشتها برای آنها مانعی ندارد و از بین غلات  حبوبات می توانند بدون هیچ مشکلی از سویا ،نخود، برنج و آردهای برنج، ذرت و سیب زمینی استفاده کنند. ترکیبات لبنی برای آنها مشکلی ندارد ولی اگر نسبت به این دسته از مواد غذایی را حذف کنند. باکتریهای لاکتیکی موجود در ماست به فلور روده کمک میکند تا هرچه بهتر خود را بازسازی کند. این بیماران باید توجه کنند که برای جذب هرچه بهتر مواد مغذی ، مواد غذایی را بخوبی بجوند.در انتها به مادران توصیه شده که تا آنجایی که می توانند به بچه های مبتلا به سلیاک شیر مادر دهند.
نمونه هایی از رژیم فاقد گلوتن که بیمار مبتلا به سلیاک می تواند از آن ها استفاده نماید را برای شما ذکر می کنیم :
– آشامیدنی ها: چای ، آب ، شیر بدون چربی و یا کم چرب و نوشابه های غیر الکلی.
– نان ها، غلات و حبوبات: نان ذرت یا تهیه شده با آرد ذرت، بلال، سیب زمینی، برنج، عدس، لوبیای قرمز، انواع حبوبات به صورت کامل.
– پنیر و تخم مرغ: پنیر کم چرب و پاستوریزه و تخم مرغ به هر شکل.
– دسرها: بستنی، ژلاتین ساده یا با میوه و دسرهای تهیه شده با آرد ذرت.
– میوه و سبزی: میوه به صورت پخته و تازه، سبزی های پخته یا کنسرو شده، آلو و گوجه و عصاره آن ها.
– گوشت: انواع گوشت های بی چربی و یا کم چرب به صورت کباب شده یا بخارپز، ماهی و مرغ.
– سوپ: انواع سوپ های تهیه شده از سیب زمینی، آرد برنج و ذرت.
– آجیل: بادام، پسته، گردو، فندق، آفتابگردان و به طور کلی تمام آن ها.
– روغن: روغن ذرت، زیتون، آفتابگردان، بادام زمینی، روغن مایع.
– سایر موارد: عسل، مربا، مارمالاد، شکر، شربت ها، سس های ساده و مخلوط نشده با آردهای غیرمجاز.
– نکته: در میان انواع تنقلاتی که از غلات تهیه شده اند، برشتوک به دلیل اینکه از ذرت تهیه شده، مجاز است و چیپس در صورتی که عاری از غلات ممنوعه باشد مجاز است.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد.
براي عضويت در خبرنامه ني ني بان و اطلاع از بهترين و پربيننده ترين مطالب، کافي است يک بار فرم عضويت ما را از اينجا پر کنيد.