چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

غذای مقوی در شیردهی، آموزش طرز پخت


در دوران بارداری، جنین بسیاری از ذخائر بدن مادر را مصرف می‌کند و اگر مادر در دوران شیردهی تغذیه نامناسبی داشته باشد، به مرور زمان، استخوان‌هایش پوک می‌شود، ریزش مو پیدا می‌کند و بسیاری از عوارض را متحمل می‌شود.
پس بسیار اهمیت دارد که مادر دقیقاً بداند چه میزان انرژی و مواد مغذی نیاز دارد. امید است
در ایام نوروز با برنامه ریزی مناسب، موارد ذکر شده تا حد امکان رعایت شود. 
 
خوراک عدس و تخم‌مرغ (ویژه دوران بارداری)
مواد لازم خوراک عدس و تخم‌مرغ (برای 4 نفر)
عدس                                    75 گرم
قرص عصاره سبزیجات              2 عدد
آب گرم                                  750 میلی‌لیتر
تخم‌مرغ                                 3 عدد
روغن آفتابگردان                      2 قاشق سوپخوری
دانه فلفل سیاه                      یک‌چهارم قاشق چایخوری
پیاز خردشده                          1 عدد
فلفل سبز تازه خردشده           2 عدد
رب گوجه‌فرنگی                      2 قاشق سوپخوری
گوجه‌فرنگی خرد شده             400 گرم
روش تهیه خوراک عدس و تخم‌مرغ
عدس را بشویید و آن را همراه مخلوط عصاره و آب در ظرفی بریزید. درِ ظرف را بگذارید و اجازه دهید به جوش بیاید.
سپس حرارت را کم کنید و بگذارید برای 5 دقیقه به آرامی بجوشد تا عدس نرم شود. حالا آب آن را خالی کنید و کنار بگذارید.
تخم‌مرغ‌ها را برای 7 تا 10 دقیقه در آب جوش بپزید. سپس آنها را از آب خارج کنید و بگذارید کمی خنک شوند.
حالا آنها را پوست بکنید و از طول به دو نیم تقسیم نمایید. در ظرفی کمی روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید.
دانه‌های فلفل را 2 دقیقه در آن تفت دهید. آنگاه پیاز، فلفل سبز و رب گوجه‌فرنگی را بیفزایید و 2 دقیقه دیگرتفت دهید.
حالا گوجه‌فرنگی‌ها را همراه با 125 میلی‌لیتر (یک‌دوم پیمانه) آب اضافه کنید و بگذارید برای 5 دقیقه به آرامی بجوشد تا زمانی که سس غلیظ شود.
اکنون تخم‌مرغ‌های دو نیم‌شده و عدس  را اضافه نمایید. در ظرف را بگذارید و اجازه دهید برای 10دقیقه به آرامی بجوشد. اینک خوراک آماده سرو است.
خاگینه با سبزیجات (مناسب دوران شیردهی)
تخم‌مرغ‌های موجود در این خاگینه، منبع خوب ویتامین B12 و اسیدهای چرب ضروری می‌باشند که در دوران شیردهی و حاملگی اهمیت ویژه‌ای دارند.
نکته: تخم‌مرغ‌ها را به صورت کامل بپزید زیرا در غیر این صورت احتمال خطر آلودگی با سالمونلا و در نتیجه بروز مسمومیت غذایی وجود دارد.
مواد لازم خاگینه با سبزیجات (برای 4 نفر)
روغن آفتابگردان                       2 قاشق غذاخوری
جوانه لوبیا                              50 گرم
هویج خلالی خرد شده              50 گرم
کلم خرد شده                         25 گرم
سویاسس                              1 قاشق سوپخوری
تخم‌مرغ                                  4 عدد
پیازچه خرد شده                      1 عدد کوچک
روغن زیتون                             2 قاشق سوپخوری
نان پیتا                                  4 برش
نمک و فلفل سیاه                    به مقدار کم
روش تهیه خاگینه با سبزیجات
روغن آفتابگردان را در تابه‌ای ریخته، جوانه لوبیا، خلال‌های هویج و کلم را کمی در آن تفت دهید. سپس سویاسس را افزوده، خوب مخلوط نمایید. ظرف را از روی حرارت برداشته، کنار بگذارید.
در ظرفی، تخم‌مرغ، پیازچه، نمک و فلفل را ریخته، خوب مخلوط کنید. روغن زیتون را در تابه کوچکی حرارت دهید، مخلوط تخم‌مرغ را به آن بیفزایید و بر روی حرارت ملایم قرار دهید تا ببندد.
نان‌ها را در فر گرم نمایید. آن‌گاه سبزی‌ها و خاگینه را به چهار قسمت مساوی تقسیم کنید. هر قسمت را در وسط هر یک از نان‌های گرم شده قرار داده، به صورت بسته‌ای تا کنید و فوراً سرو نمایید.
یادآوری: نان پیتا که به نام نان لبنانی نیز شناخته می‌شود در فروشگاه‌های معتبر به فروش می‌رسد.