پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

بخورنخورهای خارش از نگاه طب سنتی


روزنامه سلامت: بعد از زایمان، رسیدگی به نوزاد با آن همه درد و خستگی کار سختی است. فکرش را بکنید در همین حین، مادر دچار یک بیماری پوستی خارش دار هم بشود!دکتر مهرداد کریمی، دانشجوی دکترای طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این‌باره سخن می گوید: 
 

بخورنخورهای خارش از نگاه طب سنتی
 
علل زیر را باید از شایع ترین علل خارش دانست
 
۱ نوشیدنی و خوراکی ها: مصرف غذایی که تعادل مزاجی را برهم بزند و ماده نامناسب تولید کند، از عوامل بروز خارش است. از این غذاها می توان به ماهی نمک سود، پنیر کهنه، سیر، پیاز، گردو، خربزه و طالبی، خردل، فلفل و زنجبیل اشاره کرد.
 
۲ مشکلات گوارشی: ضعف هضم و اختلال های گوارشی، سهم عمده ای در بروز خارش دارند و یکی از پایه های درمان به شمار می روند. برخی از بیماران مبتلا به خارش، دچار یبوست هستند و فقط با افزایش تعداد دفعات و تخلیه کامل مدفوع، شدت خارش بدنشان کاهش می یابد. مشکلات کبدی، از جمله انسداد های کبدی نیز می توانند باعث بروز خارش شوند.
 
۳ آب وهوا و فصل: اقلیم خشک در افراد گرم و خشک و سرد و خشک، علایم را تشدید می کند. معمولا محل سکونت را نمی توان به راحتی تغییر داد ولی مسافرت را باید کنترل کرد و در هر فصل با رعایت مزاج به نواحی مختلف سفر کرد. فصل پاییز، فصل خشکی پوست و خارش است و افراد مستعد باید قبل از آغاز این فصل، اقدام هایی انجام دهند.
 
۴ دوره های خاص زندگی: در دوران بارداری، به دلیل برخی شرایط که تغییرات هورمونی از آن جمله است، پاکسازی بدن در شرایط ویژه ای قرارمی گیرد؛ از سویی به علت تجمع مواد تعادل بدن به هم می خورد و از سویی دیگر زن باردار فعالیت های خود را کاهش می دهد و الگوی دفع او تغییر می کند. یکی دیگر از تغییرات دوران بارداری، توقف عادت ماهیانه است که از دیدگاه طب سنتی، یکی از راه های پاکسازی و ایجاد تعادل در بدن زن محسوب می شود.
 
به  خانمی که پس از زایمان، دچار خارش پوستی شده است توصیه می کنم این موارد را رعایت کند:
 
از مصرف مواد غذایی ای مانند گوشت گاو و گوساله، غذای مانده مانند کنسروها و ادویه هایی مانند فلفل و خردل و کاری و موادی که به شکل خمیر هستند، خودداری کنند، برنامه ورزشی منظمی داشته باشند، سطح بدن را با روغن بادام شیرین و کمی با روغن بابونه چرب کنند. بعد از زایمان، مصرف صبحگاهی خاکشیر و تخم ریحان کمک کننده است. افراد با مزاج گرم و خشک به جای تخم ریحان می توانند از تخم بارهنگ استفاده کنند و مصرف موضعی موادی مانند گلاب، در بیشتر افراد موثر است. سدر و مورد نیز از دیرباز برای رفع خارش موثر شناخته شده اند ولی اگر پوست خشک باشد، بعد از مدتی شدت خارش با مصرف این مواد بیشتر خواهد شد.