پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

پیشرفت کشور در ناباروری، تا چه حد؟


ناباروري، مشکلي که اين روزها دامنگير بسياري از زوج‌هاي جوان شده است. اختلالات هورموني، عفونت‌ها، آلودگي هوا، پارازيت‌ها، استرس و فشارهاي زندگي روزمره ازجمله علت‌هاي مهم اين مشکل شناخته شده‌اند.امروزه پيشرفت علم ژنتيک و شناسايي بيماري هايي که قبلاً در گروه بيماري هاي ناشناخته طبقه بندي مي شدند، توانسته است کمک بزرگي براي خانواده هاي داراي اين گونه بيماري هاي مادرزادي باشد.
 
استفاده از امکانات آزمايشگاه هاي وسيع و پيشرفته براي شناسايي انواع مختلف بيماري هاي مادرزادي ناشي از نقش ژن ها و نيز اختلالات کروموزومي (برخي موارد آن، ناشي از افزايش سن مادر است) توانسته است امکان داشتن فرزندي سالم را به ارمغان آورد.هم اکنون هيچ بيماري در ايران براي مداوا و ادامه درمان در حوزه باروري و ناباروري به خارج از کشور اعزام نمي شود و تمامي مراحل درمان و روش هاي جديد باروري در کشور توسط متخصصان زنان قابل انجام است.دکتر محسن معيني مسئول فني مرکز درمان ناباروري ابن سينا معتقد است:"تا 15 سال پيش بيشتر بيماران براي درمان هاي ناباروري به کشورهاي غربي مانند انگليس مي رفتند و پس از صرف هزينه هاي هنگفت به کشور باز مي گشتند؛ اما امروزه اوضاع به گونه اي تغيير کرده که نه تنها نياز به اعزام بيمار به خارج از کشور نيست بلکه کيفيت درمان و متدها و روش هاي درماني در کشور چنان گسترش پيدا کرده که حتي بيماران خارجي نيز براي درمان به ايران مي آيند.سرعت استاندارد موفقيت درمان نازايي به روش لقاح آزمايشگاهي 35 تا 40 درصد و مراکزي که در کشور خوب عمل مي کنند به استاندارد بين المللي رسيده اند و با هزينه هاي کمي درمان هاي ناباروري انجام مي دهند.هيچ تکنيکي وجود ندارد که غربي ها در زمينه درمان ناباروري داشته باشند و ايران به آن دست پيدا نکرده باشد و در بسياري از تکنيک ها نيز پيشرفت هاي خوبي داشته ايم.
 
بسياري از محدوديت هاي درماني که ساير کشورها براي متدهاي درمان ناباروري رد کردند در ايران انجام مي دهيم و بسياري از زوج هاي نابارور نيز از کشورهاي ديگر از جمله منطقه براي انجام امور درماني به ايران مي آيند."خوشبختانه کشور ما در سال‌هاي اخير در زمينه درمان ناباروري به پيشرفت‌هاي قابل توجهي دست يافته است. بي‌شک ديدگاه‌هاي مطرح در زمينه سلول‌هاي بنيادي و روش‌هاي نوين استفاده از ظرفيت‌هاي آزمايشگاهي در پيشرو بودن کشور ما در زمينه توليدمثل و زيست فناوري نقش بسيار مهمي داشته است.
 
باروري پديده‌اي فيزيولوژيک است و بر اين اساس درمان ناباروري هم به کمک روش‌هاي فيزيولوژيک امکان‌پذير خواهد بود. بنابراين ضرورت وجود ديدگاه علمي در درمان ناباروري وجود دارد. در بسياري از کشورهاي توسعه‌يافته وجود نگاه‌هاي ويژه‌اي که خاستگاه مذهبي- سنتي دارد، موجب شده است پيشرفت‌هاي نوين در زمينه سلول‌هاي بنيادي با چالش‌هاي جدي مواجه شود، اما خوشبختانه در کشور ما از اين نظر محدوديتي وجود ندارد.دکتر انيس نانکلي  متخصص زنان و زايمان در باره پيشرفت‌هاي رخ داده در حوزه باروري،مي گويد:"پيشرفت‌هاي علم باروري آرزوي فرزنددار شدن را براي خانواده‌هايي که در گذشته نابارور شناخته مي‌شدند،
دست يافتني کرده است.
 
در اکثر موارد با استفاده از تکنيک‌هاي علمي مي توان به نتايج موثري در خصوص باروري دست يافت،تحقيقات نشان مي دهد که بيشترين ميزان پاسخ به درمان در زنان در مورد اختلالات هورموني رخ مي‌دهد که با دارو برطرف مي‌شوند.پيشرفت‌هاي جامعه در حوزه علم باروري تا جايي است که زنان حتي در صورت بسته بودن لوله‌هاي رحم نيز مي توانند با استفاده از روش «آي وي اف» مادر شدن را تجربه کنند.اين پيشرفت‌ها تا جايي است که حتي در صورت فقدان اسپرم در مردان و فقدان تخمک در زنان نيز مي توان با استفاده از اسپرم و تخمک اهدايي نيز آرزوي فرزند دار شدن را براي خانواده ها به آرزوي دست يافتني تبديل کرد."توليد‌مثل افزون بر موضوعي علمي يک موضوع اجتماعي است و نمي‌توان در مواجهه با آن فقط به پژوهش‌هاي علمي بسنده کرد. بي‌شک ابعاد اجتماعي و فرهنگي ناباروري به‌طور مستقيم در انتخاب شيوه برخورد با اين مشکل در سطح کلان و انتخاب مسيرهاي درمان از سوي زوجين نابارور موثر است.
 
با توجه به روند رو به رشد افزايش ناباروري در کشور به نظر مي‌رسد بايد در پژوهش‌ها و تحقيقاتي نظام‌مند، اثر مجموعه‌اي از متغيرها از عوامل محيطي، تغذيه‌اي و آب و هوا تا تاثير امواج راديويي، الکترومغناطيس، استرس‌هاي محيطي و ديگر عوامل مرتبط با اين موضوع را بررسي کرد تا از بحراني شدن اين مسئله جلوگيري شود. به جرات مي توان گفت که ايران جزو چند کشور برتر دنياست که مي‌تواند در جذب بيماران کشورهاي ديگر به ويژه کشورهاي منطقه و همسايه، گام بردارد و از اين طريق ارزي آوري کسب کند.
 
با توجه به امکانات موجود در کشور و پيشرفت هاي صورت گرفته اگر زوجي در طي تلاش يک ساله خود براي فرزندآوري، موفق به اين امر نشوند بايد قدري جدي تر مشکل خود را پيگيري کنند و براي پي بردن به علت نازايي لازم است هر دو فرد( زن و مرد ) از نظر وجود عوامل احتمالي نازايي مورد بررسي قرار گيرند.