یکشنبه, ۲۱ اردیبهشت, ۱۴۰۴ / 11 May, 2025
مجله ویستا
تیروئید در زنان باردار (2)
میلیونها نفر در جهان به بیماری تیروئید و اختلالات و عوارض ناشی از آن مبتلا هستند اما غالبشان از این بیماری بیخبرند. اگر شما هم به تازگی علائمی مانند اضطراب، تپش قلب و افزایش یا کاهش وزن را تجربه کردهاید یا خشکی پوست و تعریق غیرعادی سراغتان آمده باید هوشیار باشید. در مطلب قبل درباره تیروئید و کم کاری آن در زنان باردار مطالبی مطرح شد، در ادامه به موارد دیگر می پردازیم:
کم کاری تیروئید هم دو نوع دائمی و موقت دارد که نوع موقت آن با دارو درمانی در مدت زمانی خاص به تشخیص پزشک درمان میشود که غالبا سه تا پنج ماه به طول میانجامد اما برای نوع دائم آن بیمار باید تا پایان عمر داروهایی را مصرف کند تا کمکاری تیروئیدش را جبران کند.
چه کسانی مستعد ابتلا هستند
اگر در خانواده شما یک فرد مبتلا به تیروئید وجود داشته باشد، در مواجهه با هر یک از علائم کمکاری یا پرکاری تیروئید باید سریع به پزشک مراجعه کند. برای مثال اگر فرد خشکی پوست، پف اطراف چشم در صبحگاه، تنگی نفس، حرارت زیاد، بینظمی قاعدگی و یبوست را تجربه کرد باید برای چکاب به متخصص مراجعه کند و آزمایش تیروئید بدهد تا کمکاری و پرکاریاش مشخص شود. بر اساس آمار ارائه شده ابتلا به بیماری تیروئید در زنان بیشتر از مردان است و این بیماری اغلب درفاصله سنی 20 تا 40 سال بروز میکند.
هرگز فراموش نکنید
بیمارانی که به تیروئید کمکار یا پرکار مبتلا هستند باید هر شش ماه یکبار به پزشک متخصص خود مراجعه کنند و حداقل سالی یکبار آزمایشهای لازم را انجام دهند تا دوز داروهایشان تنظیم شود.
نقش رژیم درمانی و کنترل بیماری
اغلب به بیماران مبتلا به کمکاری یا پرکاری تیروئید توصیه میشود که مصرف برخی از غذاها و خوراکیها را در برنامه غذاییشان کاهش دهند. برای نمونه به آنها میگویند ماهی، کلم و کاهو را از برنامه غذاییشان حذف کنند در حالی که تحقیقات مختلف نشان میدهد که مصرف این مواد در شرایطی میتواند خطرناک باشد که هر روز در تمامی وعدهها و به مقدار بسیار زیاد مصرف شود. یعنی بیمار روزانه بیش از پنج، شش کیلوگرم کاهو یا کلم مصرف کند که عملا امکانپذیر نیست. بنابراین هیچ اثبات علمی در مورد بعضی از رژیمهای شایع در میان مردم درباره غده تیروئید وجود ندارد. همانطور که گفتیم هیچ رژیم غذایی برای بیماریهای تیروئید وجود ندارد مگر اینکه فرد به سرطان تیروئید دچار شود که بحث آن کاملا متفاوت است و با مشاوره با متخصص باید بر اساس دستورالعمل و رژیم غذایی تجویز شده پیش رفت.
بعد از زایمان بیشتر مراقب باشید
ابتلا به کمکاری یا پرکاری تیروئید موقت از جمله اختلالهایی است که ممکن است بعد از بارداری و زایمان سراغ زنان بیاید و بین سه تا شش ماه ادامه داشته باشد. در این شرایط با تجویز دارو توسط پزشک فرد میتواند در مدت زمانی کوتاه عملکرد غده تیروئیدش را به حالت اولیه و نرمال برگرداند اما گاهی در شرایطی خاص ممکن است کمکاری تیروئید بیشتر از شش ماه ادامه پیدا کند که در این شرایط در صورت موثر نبودن درمان این کمکاری موقت به کمکاری دائمی تبدیل میشود و بیمار باید تا پایان عمر دارو مصرف کند تا عملکرد غده تیروئید را تنظیم کند.
درمان را به تعویق نیندازید
درمان تیروئید چه از نوع کمکار و چه پرکار باید جدی گرفته شود. در صورتی که فردی علائم بروز اختلالات و بیماریهای تیروئید را تجربه کند و برای درمان آن به موقع اقدام نکند، به مرور با تشدید علائم روبهرو میشود که گاهی تاثیرات مخرب و جبران ناشدنی برای فرد به همراه دارد. کاهش سطح هوشیاری و کما از جمله این عوارض است. بنابراین به هیچ وجه از کنار این بیماری و علائم آن سرسری عبور نکنید و به محض مشاهده علائم و نشانهها گوش بهزنگ باشید و با پزشک در این باره مشورت کنید.
مهمترین عارضه مصرف داروی ضدتیروئید
یکی از داروهایی که برای درمان کمکاری تیروئید برای بیماران تجویز میشود، قرص لووتیروکسین است. تحقیقات نشان میدهد که اگر دوز تجویز شده این دارو به اندازه نباشد، میتواند تراکم استخوانی زنان را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین تجویز آن برای زنان به ویژه آنها که در آستانه سن یائسگی به سر میبرند باید با دقت زیاد و با کاهش دوز مصرف صورت گیرد. بهترین روش برای پیشگیری از این موضوع بررسی آزمایشهای دورهای و اندازهگیری دوز مصرفی بیمار توسط پزشک است تا بتواند احتمال ابتلا به پوکی استخوان و میزان کاهش تراکم استخوان وی را شناسایی کند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست