سه شنبه, ۷ اسفند, ۱۴۰۳ / 25 February, 2025
مجله ویستا

زایمان درآب، داروهای بی حسی کاربرد ندارند!


پزشک آنلاین: قرار داشتن جنين در كيسه آب رحم مادر در دوران بارداري، عامل آشنايي آن با محيط آبي محيط خارج است. زایمان در آب یک زایمان طبیعی است که ضمن درد کمتر نیازی به استفاده از داروهای بی‌حسی ندارد. در روش زایمان در آب با استفاده از آب با دمای 37- 34 درجه و relaxation عضلات، یک زایمان طبیعی اما بدون درد در آب گرم صورت می‌گیرد.

از مزایای این روش درد کم و عدم استفاده از داروهای بی‌حسی است ولی در این روش خطر بروز مشکلات تنفسی به جهت ورود آب به ریه نوزاد و عفونت و خونریزی برای مادر وجود دارد. راه کاهش خطرات ناشی از زایمان در آب، حضور مامای باتجربه و کنترل لحظه به لحظه شرایط زایمان و وضعیت مادر و نوزاد است. همچنین شرایط لازم جهت انجام این نوع زایمان، سلامت کامل مادر و جنین و اعلام رضایت کامل مادر از طریق پر نمودن رضایت‌نامه است.

در زايمان طبيعى، براى اينكه فرآيند زايمان زودتر به پايان برسد و مادر درد كمترى تحمل كند، به او آمپول فشار تزريق می‌شود، اما در زايمان در آب به تزريق آمپول فشار نيازى نيست، زيرا آب به دليل خاصيتى كه دارد موجب تنظيم انقباضات می‌شود. نياز كمتر به اپيزيوتومى (برش ناحيه پرينه) در این روش است (گاهى براى اينكه نوزاد راحت تر به دنيا بيايد، لازم است برش كوچكى در ناحيه پرينه ايجاد شود.) اما در زايمان در آب به اين برش نيازى نيست. آب حالت ارتجاعى و انقباضى بيشترى به عضلات دهانه رحم می‌دهد و در برخى موارد كه لازم است دهانه رحم حدود چند میلی‌متر ديگر باز شود، نيازى به اپيزيوتومى نيست.

در زايمان طبيعى، بسيار پيش می‌آید كه فرآيند زايمان كند و گاه حتى متوقف می‌شود. در اين مواقع، عامل زايمان مجبور به مداخلات پزشكى و گاهى نيز انجام سزارين می‌شود. ازجمله مداخلات پزشكى می‌توان به تزريق اكسى توسين (آمپول فشار)، داروهاى تسکین‌دهنده و مخدر، ضداسپاسم‌ها، انجام جراحى، استفاده از دستگاه مكنده براى بيرون كشيدن نوزاد، استفاده از فورسپس (چنگك)، يا انجام سزارين نام برد؛ اما حين زايمان در آب، در اكثر موارد، به این‌گونه مداخلات پزشكى نيازى نيست.

كاهش نياز به مسکن‌ها: ازجمله خواص ديگر آب خاصيت آرامش بخشى آن است. آب تا حد قابل‌توجهی موجب آرام شدن عضلات می‌شود و بنابراين به استفاده از مسکن‌ها نيازى نيست. درد زایمان یكی از شدیدترین دردهایی است كه بشر در طول سالیان عمر خود تجربه نموده و زایمان در آب یكی از راه‌های رسیدن به زایمان بی‌درد است.

مزایای زایمان در آب
اين روش،‌ زمان درد ناشي از زايمان و اضطراب مادر را بر اثر احساس آرامش و سبكي كه آب براي مادر ايجاد مي‌كند، به طور مطلوبي كاهش مي‌دهد. به طوري كه پروسه زايمان براي مادر بسيار خوشايند است. آب در وان‌هاي مخصوص اين روش روان است. به اين صورت كه اين وان‌ها به شكلي تعبيه شده است كه قابليت تعويض آب در صورت كثيف شدن در آن به راحتي وجود دارد.

از سوي ديگر، در طي انجام زايمان مي‌توان از موسيقي و نور دل خواه نيز براي تأمین بيشتر آرامش خاطر مادر استفاده كرد. قرار داشتن جنين در كيسه آب رحم مادر در دوران بارداري، عامل آشنايي آن با محيط آبي محيط خارج است. اين امر تأثیر به سزايي در زايمان آسان دارد، از طرف ديگر از آنجا كه نوزاد پس از تولد، به كمك ماما، به سرعت در آغوش مادر قرار مي‌گيرد، از اين طريق ارتباط عاطفي ميان مادر و نوزاد نيز به سرعت برقرار مي‌شود و پس از آن نيز، پس از تكميل زايمان، مادر بدون هيچ مشكلي به اتاق ريكاوري مي‌رود.

نبايدهای زايمان در آب
با اينكه اين تكنيك، روش بسيار مناسبي به نظر مي‌رسد ولي در موارد خاصي استفاده از اين روش توصيه نمي‌شود، براي مثال وقتي نوزاد در شكم مادر جابجا نشده باشد و سرش به طرف پايين نباشد (وضعيت بريچ) يا نوزادان چندقلو باشند يا در شرايطي كه مادر از اكلامپسي (فشارخون و دفع پروتئين در ادرار و تشنج حاملگي، گاهي همراه با اغما) رنج ببرد، اين روش توصيه نمي‌شود.

به علاوه در هنگام وجود نشانه‌هايي از بي‌قراري يا تنش و حركات غيرارادي در جنين، خونريزي، استفاده مادر از مسكن‌هايي نظير پتيدين يا بالا بودن سن مادر انجام زايمان در آب به هيچ‌وجه توصيه نمي‌شود.