شنبه, ۳۰ تیر, ۱۴۰۳ / 20 July, 2024
مجله ویستا

ناخن جويدن، شایع ترین عادت رفتاری در کودکان


شهرزاد: يك روانپزشك با بيان اينكه ناخن جويدن شايع‌ترين عادت رفتاري در كودكان است، گفت: بررسي‌ها نشان مي‌دهد حدود 40 درصد كودكان چهار تا شش ساله به اين عادت مبتلا هستند.

قاسم دستجردي افزود: اگرچه عادت ناخن جويدن با افزايش سن كاهش مي‌يابد اما اين عادت در سنين دبيرستان و حتي جواني نيز ديده مي‌شود.

به گفته وي، ناخن جويدن در بين حدود يك چهارم دانش آموزان دبيرستاني و 20 درصد جوانان شايع است.

اين روانپزشك درباره عوامل مستعد كننده اين عادت در كودكان اظهار داشت: در برخي موارد هيجانات و اضطراب‌هاي كودك باعث ناخن جويدن كودكان مي‌شود و گاهي كودك اين عمل را براي ابراز دلخوري‌ها و دلواپسي‌ها، انجام مي‌دهد.

دستجردي، الگوبرداري و يادگيري از اطرافيان را از ديگر عوامل مستعد كننده اين اختلال در كودكان برشمرد و گفت: برخورد اطرافيان با اين نوع عادت در كودك، سبب كاهش اعتماد به نفس و در نهايت بروز عوارض متعدد در بزرگسالي مي‌شود.

وي خاطرنشان كرد نخستين گام براي بهبود عادت ناخن جويدن در كودك، جستجوي زمان و مكاني است كه اين عمل اتفاق افتاده و برمبناي آن بايد اقدامات درماني صورت پذيرد؛ به عنوان مثال، كودك هنگام تماشاي تلويزيون، ‌رفتن به مدرسه، زمان امتحانات و يا حين تنش والدين به جويدن ناخن مي‌پردازد.

اين روانپزشك، آگاهي دادن به كودك را دومين گام براي كاهش عادت جويدن ناخن ذكر كرد و افزود: والدين كودك بايد تلاش كنند تا كودك را متوجه اين عمل كرده و سپس ناخن‌هاي سالم و زيبا را با ناخن جويده شده، مقايسه و تعريف كنند تا كودك درصدد برطرف كردن اين عادت خود برآيد.

دستجردي گفت: والدين مي‌توانند با قرار دادن آينه مقابل كودك هنگام ناخن جويدن، او را متوجه عادتش كنند.

وي، دادن پاداش به كودك در قبال پيشرفت‌هاي وي، چسب زدن به انگشتان كودك، ‌تشويق كودك به نقاشي و بازي با ديگر كودكان را از ديگر راه هاي برطرف كردن عادت ناخن جويدن در كودكان عنوان كرد.

اين روانپزشك يادآور شد والدين مي‌توانند با مرتب و صاف كردن و همچنين گرفتن ناخن كودك، اين عادت را در وي كاهش دهند چراكه وجود ناهمواري‌ها و برجستگي ناخن سبب تحريك كودك به عمل ناخن جويدن مي‌شود.

دستجردي به والدين توصيه كرد كودكان را براي عادت ناخن جويدن، مورد تنبيه بدني و سرزنش و تحقير قرار ندهند و همچنين از مواد تلخ براي آغشته كردن انگشت كودك، استفاده نكنند.

اين متخصص اعصاب و روان با تاكيد بر رفع عادت ناخن جويدن در كودكان گفت:‌ ناخن جويدن مي‌تواند سبب عوارضي از جمله عفونت در ناخن‌ كودك شود.