پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

تشخيص ديرهنگام آب مرواريد، موجب تنبلي چشم كودكان مي‌شود


سلامت نیوز: يك فوق تخصص قرنيه با تأكيد بر لزوم انجام معاينات چشمي در نوزادان از بدو تولد گفت: هر بيماري از جمله آب مرواريد كه در كودكان منجر به تاري ديد شود، اگر تا پيش از 6 سالگي درمان نشود منجر به تنبلي چشم و در نهايت نابينايي مي‌شود.

به گزارش فارس، محمد رضا جعفري نسب، دانشيار دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي و فوق تخصص قرنيه افزود: برخلاف آب مرواريد در بزرگسالي كه به دليل كهولت سن ايجاد مي‌شود، اين بيماري در كودكان ممكن است به خاطر يك بيماري زمينه‌اي بروز كند، ولي از آنجا كه كودكان برخلاف بزرگسالان نمي‌توانند به خوبي از تاري ديد خود مطلع شده و اين مسئله را به والدين بگويند، ممكن است تشخيص آب مرواريد به تأخير بيفتد و در نتيجه بيماري وسعت بگيرد.

وي با بيان اينكه اگر تا پيش از 6 سالگي آب مرواريد در كودكان درمان نشود، منجر به تنبلي چشم و عارضه‌اي غير قابل درمان خواهد شد، به تشريح علايم اين بيماري پرداخت و گفت: در دوران نوزادي كه كودك قادر به بيان تاري ديد نيست، اگر آب مرواريد نسبتاً شديد باشد لكه‌اي سفيد يا خاكستري رنگ در مردمك چشم قابل تشخيص است، البته اين علامت فقط در موارد شديد بيماري آب مرواريد وجود دارد و در مرحله ضعيف يا متوسط چنين علامتي ديده نمي‌شود.

جعفري نسب انحراف چشم به داخل يا خارج و به اصلاح لوچي چشم را از علايم آب مرواريد متوسط يا ضعيف عنوان كرد و با بيان اينكه هم ايجاد لكه سفيد و هم انحراف چشم نشانه تشخيص دير هنگام آب مرواريد در كودكان است، ادامه داد: بهترين كار پس از تولد نوزاد و پيش از آنكه از بيمارستان مرخص شود، انجام تست رفلكس قرمز چشم است به طوري كه هر قدر عدد به دست آمده از اين ارزيابي با 10دهم فاصله داشته باشد، گوياي وجود بيماري چشمي در نوزاد است.

دانشيار دانشگاه شهيد بهشتي در ادامه علت‌هاي مختلف بروز آب مرواريد در كودكان را برشمرد و توضيح داد: عفونت‌ها يا بيماري‌هايي مثل سرخجه در مادران باردار به ويژه در سه ماهه نخست حاملگي مي‌تواند دليلي براي ابتلاي نوزاد به بيماري‌هاي چشمي باشد. اين در حالي است كه بيماري‌هاي متابوليك در نوزاد يا مشكلاتي چون كمبود هورمون غده پاراتيروئيد يا قند پيشرفته در مادران نيز مي‌تواند منجر به بروز بيماري‌هاي چشمي از جمله آب مرواريد در دوران كودكي شود.

وي البته اين موارد را از علل نادر بروز اين بيماري دانست و توضيح داد: در بيشتر مواقع آب مرواريد در كودكان جنبه ارثي دارد به طوري كه يا پدر و مادر در دوران كودكي اين مشكل را داشته‌اند يا ناقل اين بيماري بوده‌اند. اين در حالي است كه در برخي موارد نيز آب مرواريد بدون هيچ علت مشخصي رخ مي‌دهد كه البته از خوش خيم ترين انواع آب مرواريد به شمار مي‌رود.

عضو هيئت علمي بيستمين كنگره چشم پزشكي با بيان اينكه درمان دارويي و طبي در مواردي نادر به بهبود آب مرواريد در كودكان و بزرگسالان منجر مي‌شود، جراحي را تنها راه درمان اين بيماري معرفي كرد و افزود: در جراحي آب مرواريد بزرگسالان كه در آن يا هسته مركزي عدسي و يا كورتكس كدر مي‌شود، اگر كپسول داخل عدسي باقي بماند ديگر ديد فرد تار نمي‌شود و اگر هم چنين اتفاقي بيفتد با ليزر قابل درمان است، اما در مورد كودكان به ويژه افراد زير يكسال اگر كورتكس و عدسي را برداريم و كپسول را باقي بگذاريم، كدورت شديدي ايجاد مي‌شود؛ به همين دليل و به منظور جلوگيري از عود بيماري بايد كپسول قدامي، كپسول خلفي و مقداري از مايع زجاجيه مجاور كپسول نيز برداشته شود.

وي در توضيح درصد عود آب مرواريد در كودكان پس از انجام عمل جراحي نيز گفت: بازگشت بينايي كودكان پس از جراحي منوط به انجام دقيق و درست تمام مراحل جراحي و نبود هيچ نوع بيماري ديگر در چشم است، اما از آنجا كه در اين عمل، عدسي چشم برداشته مي‌شود و ديگر تصوير روي شبكيه نمي‌افتد، بايد از عدسي‌هاي جايگزين در قالب عينك با شماره‌هاي بسيار بالا، لنز تماسي و لنز داخل چشمي استفاده شود. البته از آنجايي كه لنزهاي داخل چشمي ايجاد حساسيت مي‌‌كنند و از سوي ديگر شماره چشم كودكان هر چند ماه يكبار تغيير مي‌كند لنزهاي داخل چشمي براي كودكان به ويژه براي كودكان زيريكسال توصيه نمي‌شود.

بيستمين كنگره چشم پزشكي از 8 تا 11 آذر در محل تالار همايش‌هاي بين‌المللي دانشگاه شهيد بهشتي برگزار مي‌شود.