شنبه, ۹ تیر, ۱۴۰۳ / 29 June, 2024
مجله ویستا

مراحل و هزینه رحم جایگزین(2)


بارداری به شیوه رحم جایگزین از جمله روش‌های جدید درمان ناباروری است که در برخی مراکز درمان ناباروری ایران نیز انجام می‌شود. در مواردی که خانم فاقد رحم است یا توانایی نگهداری جنین در رحم را ندارد، جنین لقاح یافته در آزمایشگاه به رحم دیگری منتقل می‌شود تا مراحل رشد تا تولد را آنجا طی کند ... در مطلب پیش در خصوص مراحل اولیه رحم جایگزین اورده شد که در ادامه به هزینه و موارد کامل تری پرداخته شده است:

هزينه‌هاي بارداري به روش رحم جايگزين بالا است؟

آخوندي درباره علت بالابودن هزينه بارداري به روش رحم جايگزين نيز مي‌گويد: هزينه يک "IVF" معمولي به طور ميانگين شش تا هشت ميليون تومان است. کسي که مي‌خواهد از رحم جايگزين استفاده کند، حداقل کار اين است که جنين بايد خارج از رحم تشکيل و به بانوي صاحب رحم منتقل شود. در کنار آن هم ارزيابي سلامت آن بانو بايد انجام شود.

مراحل و هزینه رحم جایگزین(2)

ممکن است پنج نفر هم براي اين کار آورده شوند و ما بگوييم خوب نيست و هزينه‌هاي اين کار هم اضافه شود. زني که براي اين کار از جان خودش مايه مي‌گذارد از پدر و مادر چه انتظاراتي دارد؟ در اين بين خطرات زايمان و حاملگي بايد به جان بخرد بعد بچه را به پدر و مادر تحويل دهد؛ به همين دليل کار بسيار مشکل است.
 
وي ادامه مي‌دهد: آن زن يا به خاطر مشکلات مالي و کسب درآمد آمده است يا واقعا به خاطر کمک کردن. در مجموع کار خارج از عرفي دارد انجام مي‌شود و مبلغ هم مي‌تواند خارج از عرف باشد. اين پول‌هايي که در اين جا مطرح مي‌شود فقط به عنوان يک کمک است و ما هم مي‌گوييم حتما بايد باشد. بعضي‌ها سر آنها را کلاه مي‌گذارند و بعضي‌ها هم رقم بالايي مي‌گويند. تنها يک قسمت از آن هزينه‌هايي که مي‌شود، خرج نيروي انساني پزشکي است، بقيه هزينه، توافق بين طرفين است که به گروه پزشکي هيچ ارتباطي ندارد. ‌عمليات "IVF" هم ممکن است براي کسي 500 هزار تومان باشد و براي ديگري 30 ميليون تومان.
 
ميلاني‌فر نيز دراين باره مي‌گويد: درمان ناباروري وابسته به حيات آدم‌ها نيست. بنابراين خيلي از سيستم‌هاي حمايتي به ناباروري به طور ديگري نگاه مي‌کنند. تمام اقسام درمان ناباروري مثل همه کارهاي درماني، نوعي تعهد به وسيله است. ما همه اين ‌کارها را انجام مي‌دهيم، اما ممکن است 30 درصد جواب دهد. ممکن است کسي 30 ميليون تومان هم هزينه کرده‌ باشد و بعد هم جواب نگيرد و در عين حال جبراني هم براي آن وجود ندارد.
 
وي ادامه مي‌دهد: بين پدر و مادر و بانوي صاحب رحم توافقاتي وجود دارد که بهتر است اين توافقات در سيستم جامعه ما کتبي باشد. ما توصيه مي‌کنيم اين افراد توافقات مهم بين خودشان را بنويسيد؛ چراکه مثلا در حالت عادي من و شما با هم قراري مي‌گذاريم و تا زماني که من وشما آن را اجرا کنيم، کسي به نوشته ما کاري ندارد اما اگر مشکلي در اين بين پيش آيد، مثلا يکي از طرفين فوت کند، آن نوشته مي‌تواند به ما کمک کند.
 
عضو هيئت علمي پژوهشگاه فناوري‌هاي نوين علوم زيستي جهاد دانشگاهي ابن سينا همچنين درباره عدم وجود قانوني ويژه براي ثبت نام مادر اصلي در شناسنامه نوزاد متولد شده به روش رحم جايگزين مي‌گويد: ما در مورد رحم جايگزين هيچ مقررات خاصي نداريم. دولت مي‌تواند استانداردهايي را معين و ابلاغ کند و بعد اجراي آن را تقاضا کند؛ مثلا مي‌تواند دستور‌هاي دارويي، شرايط صاحب رحم، کارها و بررسي‌ها، خدمات بيمه، قراردادهاي فيمابين و مسايل اين چنيني را مشخص کند. وقتي که چنين قوانيني نيست، طبيعتا هرکسي به صلاح‌ديد خودش عمل مي‌کند.
 
ميلاني ادامه مي‌دهد: قانون زماني مي‌آيد که نياز حس شود. نياز بايد در جامعه حس شود بعد مطالبه شود تا دولت به آن پاسخ دهد. اين پاسخ مي‌تواند موافق باشد يا مخالف. در هر حال ما به عنوان پزشک نمي‌توانيم مطالبه‌گر باشيم؛ چون ممکن است بگويند شما به عنوان يکي از طرفين قرارداد از طرف خودتان فقط مي‌توانيد حرف بزنيد.
 
آخوندي نيز با اشاره به نحوه عملکرد اين مرکز در خصوص عقد اين قرارداد بين دو طرف مي‌گويد: ما در مرکز خودمان قراردادي با نظارت مرکز داريم. در اين قرارداد مرکز ما ناظر است و به عنوان شاهد عمل مي‌کند. البته وزارت بهداشت از ما خواست و ما هم پيشنهادات‌مان را به آنها ارايه داديم، اما متاسفانه هنوز اجرايي نشده است.
 
وي همچنين اضافه مي‌کند: جواب ندادن به مطالبات عمومي در اين زمينه يا به اين دليل است که اصلا به عنوان مطالبه فرض نمي‌شود، يا اين که در اولويت قرار ندارد. ما در مجلس هم توضيح داديم که بخش اوراق سجلي و هويت اين امر بسيار مهم است، اما متاسفانه به نظر مي‌رسد جزو اولويت‌ها نيست.
 
عضو هيئت علمي پژوهشگاه فناوري‌هاي نوين علوم زيستي جهاددانشگاهي ابن سينا با بيان اينکه در قانون ايران مثل خيلي از کشورهاي دنيا پدر و مادر، به لحاظ قانوني تعريف نشده است، ادامه مي‌دهد: قبلا فرض بر اين بود که همه مي‌دانند پدر و مادر به چه معني است. درصورتي که الان حتي خريد وفروش هم تعريف دارد.
به نظر مي‌رسد بايد اين کار انجام شود و پدر و مادر در قانون تعريف شوند. مثلا در قانون ثبت احوال داريم که پزشکي که در موقع ولادت حضور دارد، وظيفه دارد مراتب را گواهي کند که اسم مادر هم بايد در آن نوشته شود. به نظر مي‌رسد قانون‌گذار فرض کرده زني که زايمان مي‌کند مادر است؛ چراکه چون مشخص‌ترين وعيني‌ترين امر در بارداري بزرگ شدن شکم و بعد از آن هم زايمان است.
 
ميلاني ادامه مي‌دهد: الان ما با واقعه زايماني مواجه هستيم که زني که مي‌زايد اما مادر نيست. ما در مجلس گفتيم که به قانون تبصره يا ماده‌اي اضافه کنيد که در رحم جايگزين، به طور اختصاصي در اين حالت به گواهي پزشک مبني برانجام رحم جايگزين با يک سري مستندات معين ترتيب اثر داده شود و ثبت احوال اسناد شناسنامه را مطابق با آن صادر کند؛ موضوعي که به نظم عمومي مربوط مي‌شود.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «کودک‌یاری» و «سلامت جنسی» در اختیار شما قرار می‌دهد.