پنجشنبه, ۱۴ تیر, ۱۴۰۳ / 4 July, 2024
مجله ویستا

افسردگی کودک،تمام علتهایی که میتواند داشته باشد


 بیتوته: همه تمام بچه‌ها گاه‌گاهي «احساس دلتنگي» مي‌كنند، روز ملالت‌باري دارند و يا اندوه سراپاي وجودشان را مي‌گيرد. اين گونه احساسات باعث ناتواني فعاليت‌هاي كودك در انجام امور روزانه‌اش مي‌شود، بنابراين افسردگي باليني را مي‌توان عامل اين حالت رواني دانست. افسردگي، ناراحتي شديد سلامت رواني است كه افراد سنين مختلف از جمله كودكان را به خود گرفتار مي‌كند. بر پايه‌ آمار منتشر شده از سوي مركز خدمات بهداشت رواني ايالات متحده از هر 33 كودك، يك نفر و از هر هشت نوجوان، يكي از آنها به افسردگي مبتلا مي‌شوند.

افسردگي، يك علت خاص ندارد. پيشينه‌ خانوادگي، رخدادهاي زندگي تنش‌زا همچون از دست دادن والدين، جدايي آنها از يكديگر، بيماري‌هاي جسمي و روحي همگي عواملي هستند كه در بروز اين اختلال نقش دارند. كودكاني كه مورد سوء استفاده‌هاي جنسي و جسمي قرار گرفته‌اند،و يا به بيماري‌ مزمني مبتلا هستند، بيشتر در معرض خطر افسردگي قراردارند. افسردگي در كودكان اغلب با ساير ناراحتي‌هاي بهداشت رواني مانند اضطراب يا اختلالات رفتاري بنيان كن بروز مي‌كند. نوجواناني كه از نظر باليني افسرده هستند نيز بيشتر در معرض خطرات سوء‌مصرف مواد مخدر قرارمي‌گيرند در معرض ناراحتي‌‌هاي مربوط به سوء‌مصرف موادمخدر قرارمي‌گيرند.

ممكن است افسردگي به تحصيلي و انزواي اجتماعي منجر شود و پيوندهاي دوستي و خانوداگي را مختل مي‌سازد. افسردگي در نوجوانان آنها را در معرض خودكشي قرار مي‌دهد. بنابر يك تحقيق در ايالات متحده90درصد كودكان و نوجواناني كه به زندگي خويش پايان داده‌اند، گرفتار نوعي اختلال سلامت رواني همچون افسردگي بوده‌اند. از سال 1960 به بعد، ميزان خودكشي جوانان تقريباً سه برابر افزايش يافته است.

 خردسالاني كه افسرده حال مي‌شوند، در بزرگي احتمال ابتلايشان به افسردگي، پنج برابر فزون‌تر است.


نشانه‌ها و علايم افسردگي

·        اندوهگيني يا گريه مداوم  

·        احساس نااميدي

·        كناره‌گيري از دوستان و دروني از فعاليت‌ها

·        نداشتن اشتياق يا انگيزه

·        كاهش نيرو و توان

·        تغييرات عمده در عادات خواب و خوراك

·        تحريك‌پذيري، بيقراري، خشم يا دشمني فزاينده

·        عوارض پي‌ درپي جسماني، مثل سردرد و دل درد

·        نداشتن تمركز و دودلي

·        احساس بي‌ارزشي يا تقصير و گناه بيش از ‌حد

·        حساسيت بيش از حد، احساس طردشدگي و شكست

·        بازي‌هاي خشن و پرخاشگري

·        انديشيدن به مرگ كودكان و نوجواناني

بسياري از نوجوانان با سوء مصرف مشروبات الكي و موادمخدر در پي دستاويزي هستند تا درونشان را درمان نمايند. كه دچار سوء مصرف مواد مخدر هستند، از لحاظ ابتلا به افسردگي مورد بررسي قرار گيرند.

نقش پدران، مادران ومراقبان بهداشتي

افسردگي، درمان شدني است. شناخت، تشخيص و مداواي به موقع، به كودك كمك مي كند تا استعدادهاي پنهان خود را بروز دهد. چنانچه فرزند شما كه نشانه‌هايي از افسردگي دارد، بايد به متخصص روان‌پزشك كودك مراجعه كني