یکشنبه, ۲۰ خرداد, ۱۴۰۳ / 9 June, 2024
مجله ویستا

استفتاء درباره رحم اجاره ای و تلقیح مصنوعی


آیت الله عبدالكریم موسوی اردبیلی از مراجع تقلید در پاسخ به استفتایی، نظر فقهی خود را پیرامون فرزند متولد شده از روش تلقیح مصنوعی و رحم اجاره ای ارائه كرد.
استفتا و پاسخ آیت الله موسوی اردبیلی به آن به شرح زیر است.
سوال:

همسرم به جهت مشكلات پزشكی نمی تواند جنین را حفظ كند و تاكنون چندین مرتبه جنین وی سقط شده است. پزشكان برای حل مشكل توصیه كردند كه اسپرم من و تخمك همسرم در آزمایشگاه تلقیح شده و سپس جنین حاصله به رحم اجاره ای منتقل گردد تا در آن رشد كند. همسرِ برادرِ همسرم حاضر شد كه جنین به رحم او منتقل شود و الحمد لله فرزند دختری متولد شد. لطفاً بفرمایید مادر این فرزند كیست و آیا برادر همسرم و همچنین پدر ایشان به این بچه محرم هستند؟ در صورتی كه محرم نباشند، اگر همسرِ برادرِ همسرم از شیری كه پس از زایمان در سینه وی وجود دارد به این كودك با شرایطی كه در رساله آمده شیر بدهد، آیا این دختر به آنها محرم می شود؟
پاسخ آیت الله موسوی اردبیلی:
پدر این فرزند صاحب اسپرم می باشد اما در خصوص مادر وی در نزد فقها اختلاف وجود دارد؛ برخی مادر او را صاحب تخمك می دانند كه در این صورت برادر همسر شما دایی كودك و پدر همسر شما پدربزرگ وی خواهد بود و به وی محرم هستند.
برخی دیگر مادر وی را صاحب رحمی می دانند كه او را به دنیا می آورد كه در این صورت برادر همسر شما به وی محرم خواهد بود، زیرا این دختر ربیبه وی می باشد ولی پدر همسرتان با وی محرم نیست. ولی به نظر اینجانب این كودك دارای دو مادر می باشد و هم زن صاحب تخمك و هم زن صاحب رحم، مادر وی می باشند كه بر این اساس این كودك به برادر همسرتان و همچنین پدر وی محرم می باشد.
در هر صورت شیر دادن همسرِ برادرِ همسرتان به آن دختر از شیری كه در اثر این زایمان در سینه وی ایجاد شده، موجب نشر حرمت از طریق رضاع نمی شود، چون یكی از شرایط نشر حرمت با رضاع این است كه شیر از فحل باشد.
نی‌نی‌بان جدیدترین و بهترین مطالب خود را در تلگرام و از طریق سه کانال «راهنمای بارداری»، «زندگی با کودک» و «سلامت زنان» در اختیار شما قرار می‌دهد.