چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

هوش کودک و ارتباط آن با طراحی اتاق خواب


معماری نیوز: دلتان می‌خواهد بچه‌هایی درسخوان و باهوش داشته باشید؟ اگر می‌خواهیم انسان‌هایی موفق و فهمیده به جامعه و به دنیا تحویل دهیم اول از همه باید محیطی سالم و امن برای رشد كودكمان فراهم بیاوریم.
 

هوش کودک و ارتباط آن با طراحی اتاق خواب


یكی از مهم‌ترین نكاتی كه در تاریخچه دكوراسیون داخلی به آن اهمیت داده شده نحوه چیدمان اتاق خواب است. طراحی اتاق خواب كودكان بسیار مهم است.
شاید باورتان نشود اما چیدمان اتاق خواب كودك دلبند شما، از محل قرار گرفتن تخت گرفته تا انتخاب بهترین وسایل تزیینی و دیواركوب‌ها و...، تاثیر مستقیم در رفتار خوب و درسخوان شدن او در آینده دارد. متاسفانه معمولا والدین به این نكات اهمیت زیادی نمی‌دهند.

6 نكته مهم در مورد نحوه چیدمان اتاق خواب كودك:


1. قاب عكسی از چهره خندان والدین را در اتاق خواب كودك بگذارید. این كار نه تنها كودك را از بسیاری از مشكلات روحی و عاطفی كه ممكن است او را در بزرگسالی تهدید كند، مصون می‌دارد، بلكه موجب می‌شود تا كودك هر زمان چشم باز می‌كند چهره خندان پدر و مادر خود را كه در واقع اركان اصلی زندگی او را تشكیل می‌دهند، در مقابل خود ببینید.

2. تخت كودك را به عریض‌ترین دیوار اتاق خواب تكیه بدهید. مراقب باشید كه كودك از روی تختش در اتاق را ببیند. بهتر است دیواری كه برای تكیه دادن تخت كودكتان انتخاب می‌كنید، مقابل دستشویی یا حمام نباشد چون می‌تواند سلامت كودكتان را به مخاطره بیندازد.


اگر دو فرزند دارید بهتر است از تخت‌های دو طبقه تا حد ممكن استفاده نكنید، چرا كه كودكان نیاز دارند فضای باز و راحتی بالای سرشان داشته باشند و تخت‌های دو طبقه این امكان را از كودكی كه در طبقه اول می‌خوابد، می‌گیرد و همین موضوع می‌تواند در آینده باعث فشار عصبی در او شود. كودكی كه در طبقه بالا می‌خوابد نیز از آنجا كه یك فضای خالی در زیر محل خوابش وجود دارد احساس ناامنی می‌كند و همین حس می‌تواند در بزرگسالی تاثیرات بدی در روحیه‌اش بگذارد.
3. گوشه مناسبی از اتاق را به مكانی برای مطالعه اختصاص دهید. در گوشه‌ای از اتاق كودك خود میز و صندلی و چراغ مطالعه‌ای بگذارید و به او بفهمانید كه مكان مناسب برای مطالعه و درس خواندن، همان است. به این ترتیب به او نشان می‌دهید كه چقدر درس خواندن و مطالعه برایتان اهمیت دارد.
4. اتاق خواب كودك را به محیطی سالم تبدیل كنید. تصاویر آب و دریا، آكواریوم یا وجود صدای آب می‌تواند محیط ناسالمی ایجاد كند و در آینده موجب بروز بیماری آسم در كودك شود.
5. محیط و فضای اتاق خواب كودك را همواره تمیز و جمع و جور كنید. كمدهای دیواری و كشوهای اتاق خواب كودك را همیشه تمیز و مرتب كنید. هر چه فضای اتاق خواب باز و خالی از به هم ریختگی باشد كودك به همان میزان احساس آرامش بیشتری خواهد داشت و خلاقیت و قدرت تخیل او افزایش می‌یابد. با جمع كردن وسایلی كه ممكن است كودكتان تا یك یا دو ماه دیگر از آنها استفاده‌ای نكند به چشم او استراحت بدهید.
6. با استفاده از نور، رنگ و آثار هنری مثل نقاشی محیطی شاد برای كودك خود فراهم آورید. اتاق خواب كودك باید به او روحیه ای شاداب ببخشد. اطمینان حاصل كنید كه نور اتاق كافی باشد. سعی كنید دیوار اتاق خواب كودك خود را رنگ آبی نزنید چرا كه این رنگ موجب افسردگی در كودك شما می‌شود و انرژی او را تحلیل می‌برد. رنگ‌های روشن همچون زرد، صورتی كمرنگ و سبز روشن می‌تواند انتخاب خوبی برای رنگ دیوار اتاق كودك باشد. یكی از نكات مهم در مورد تزئین اتاق خواب كودك این است كه از قرار دادن تصاویر حیوانات وحشی و درنده كاملا بپرهیزید. در عوض عكس‌هایی را انتخاب كنید كه حس خلاقیت و آرامش را در او تقویت كند.


مسائلی كه در مورد اتاق كودك باید در نظر گرفته شود


آماده كردن یك اتاق برای كودك نورسیده همیشه بخشی از لذت بچه دار شدن و توسعه یك خانواده است و تولد نوزاد همواره واقعه ای است كه دیگر اعضای خانواده چند ماه در انتظار آن بوده اند. والدین اغلب با عشق و علاقه فراوان اتاق اولین نوزاد خود را آماده می كنند و وسایل لازم برای آسایش و راحتی او را تدارك می بینند. اما در حقیقت نوزادان برای آسایش و زندگی راحت به وسایل و ابزار متعدد و بی شماری نیاز ندارند و اغلب نیازهای واقعی آنها به چند وسیله ابتدایی محدود می شود.
در تهیه و تدارك اتاق نوزاد یكی از مهم ترین نكاتی را كه باید همواره به خاطر داشته باشیم، رشد و تغییر بسیار سریع نوزادان و نیازهایشان است. از این رو هنگام برنامه ریزی برای دكوراسیون اتاق كودك از رنگ آمیزی و پوشش دیوارها و كف اتاق گرفته تا خرید وسایلی مانند تخت و كمد و از این قبیل چیزها ، باید این واقعیت را در نظر داشته باشیم كه اغلب وسایل نوزادان پیش از آنكه فرسوده شوند بی استفاده می شوند و نوزاد به دلیل رشد سریع و تغییرات محسوس در زمانی كمتر از یك سال قادر به استفاده از بسیاری از وسایل اولیه اش نخواهد بود. بنابراین در انتخاب وسایل و رنگ آمیزی اتاق نوزاد این سرعت را به خاطر داشته باشید و از رنگ هایی بهره بگیرید كه برای چند سال اولیه زندگی كودك مناسب باشند.
همچنین وسایلی چون تخت و كمد را به گونه ای انتخاب كنید كه در چند سال آتی نیز قابل استفاده باشند. بسیاری از تختخواب هایی كه برای نوزادان ساخته می شوند قابل تغییر بوده و به راحتی به طول تختخواب اضافه می شود یا نرده های كنار تخت در این تختخواب ها امكان جدا شدن داشته و می توان به راحتی آنها را كنار گذاشت. به این ترتیب تخت جوابگوی نیاز كودك تا سنین ۸-۶ سالگی خواهد بود و والدین مجبور به صرف هزینه مجدد برای تغییر تخت پس از ۳ سال اول زندگی نیستند و یا كشوهایی كه از سطح رویشان می توان به عنوان جای تعویض لباس و پوشك نوزاد استفاده كرد در همه سنین به عنوان كشوهایی كه لوازم گوناگون كودك را در خود جای می دهند قابل استفاده هستند.


هنگام برنامه ریزی برای اتاق نوزاد به سیستم گرمایی و نورپردازی اتاق نیز توجه داشته باشید. دمای اتاق نوزاد باید همواره بین ۱۹ تا ۲۲ درجه سانتیگراد باشد. از این رو با توجه به امكانات منزل باید راهی ایمن برای تامین این دما در اتاق كودك در نظر گرفته شود.
نور مستقیم و درخشان برای نوزادان مناسب نیست. به همین دلیل برای تلطیف نور خورشید در روز از پرده های نازكی كه نور را از خود عبور داده اما از تندی آن می كاهند برای پنجره های اتاق نوزاد استفاده كنید و در شب برای تأمین نور اتاق از چراغ هایی كه نور را به سقف می تابانند برای ایجاد نور غیرمستقیم و كافی بهره بگیرید.

 

نور اتاق كودك در طول شب نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است چرا كه نوزادان اغلب در طول شب نیاز به تغذیه دارند و اتاق نوزاد باید در شب از میزانی از نور بهره مند باشد تا ضمن آنكه مادر را به انجام امور معمولی چون تغذیه كودك و یا تعویض پوشك او قادر می سازد موجب بیداری كامل و هوشیار شدن نوزاد نیز نشود. استفاده از كلیدهای تایمردار كه مقدار نور را تنظیم می كنند یكی از بهترین راه های پاسخگویی بر این نیاز است. در غیر این صورت می توان از چراغ خواب های كوچك نیز برای تأمین این مقدار نور سود برد.
برای پنجره های اتاق نوزاد بهتر است علاوه بر پرده اتاق یك آستری ضخیم نیز در نظر بگیرید تا در مواقع لزوم بتوانید اتاق را در طول روز نیز تاریك كنید.


اگرچه اولین انتخابی كه برای پوشش كف اتاق نوزاد به نظر می رسد یك پوشش نرم و راحت است اما باید این امر را نیز در نظر داشته باشیم كه ظرف چند ماه ، نوزاد ما تبدیل به كودك نوپایی می شود كه انواع مایعات و نوشیدنی ها و مواد غذایی گوناگون را به دست گرفته و بر روی زمین اتاق خواهد ریخت. بنابراین پوشش كف اتاق را از نوعی در نظر بگیرید كه ضمن نرمی و لطافت به راحتی تمیز شود.
نوزاد علاوه بر تختخواب اصلی، اغلب به یك تخت چرخدار متحرك و كوچك و یا یك گهواره نیز نیاز دارد كه در ماه های اولیه تولد، در كنار تخت مادر قرار گرفته و این امكان را به مادر بدهد تا برای رسیدگی و مراقبت از نوزاد در طول شب مجبور به طی مسافت میان اتاق ها نباشد. پس از چند ماه اول ، زمانی كه دفعات بیدار شدن نوزاد در شب كاهش می یابد و مادر نیز توان از دست رفته را باز می یابد می توان نوزاد را به اتاق مخصوص و تختخواب اصلی اش انتقال داد.


چنانچه اتاق كودك جای كافی داشته باشد یك مبل یا صندلی راحت برای مادر در اتاق نوزاد در نظر بگیرید تا مادر جای راحتی برای نشستن هنگام شیردهی و مراقبت از نوزاد داشته باشد.
ضمن طراحی و برنامه ریزی برای دكوراسیون اتاق كودكان علاوه بر اموری كه ذكر شد توجه به ایمنی نیز نباید فراموش شود. همواره باید به وسایلی كه در دسترس نوزاد و یا كودك نوپا قرار دارند از قبیل آنچه از درون تخت برای كودك قابل دسترسی است دقت و توجه داشت. همچنین سطح كف اتاق نباید از مواد لیز و لغزنده باشد و پریزهای برق كه در ارتفاع كم نصب شده اند باید با استفاده از وسایل مخصوص موقتاً مسدود شوند.