جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
مجله ویستا

نقش ضعف قدرت دفاعی در عفونت شدید کودکان


 به گزارش سرويس بين الملل تابناك،

پژوهشگران آلمانی با کشف علت ضعف دفاعی بدن نوزاد و کودک در برابر بیماری های شدیدی چون عفونت های مننژیتی و مفاصل اعلام کردند، یک آسیب مادرزادی قدرت دفاعی در این امر دخالت و نقش دارد.

  "هورست فون برنوت" پزشک اطفال کلینیک طب اطفال بیمارستان دانشگاهی شاریته در برلین، این نوع ضعف دفاعی را تشریح کرد که برای اولین بار کشف شده است.

نتایج این پژوهش نشان می دهند که نقص ژن و پروتئین "ام.ابسیلون.دی.88" در این ضعف قدرت دفاعی نوزادان و کودکان نقش دارد.

این پروتئین برای انتقال نشانه "گیرنده ها یا رسپتورهای توللایک" در داخل سیستم دفاعی حیاتی است. این رسپتورها جزییات و عناصر ترکیب شده ناقلین میکروب و عفونت را شناسایی و سپس فعالیت سلول های دفاعی را هدایت می کنند.
در صورت جهش و تحول ناگهانی ژن "ام.ابسیلون.دی.88"، انتقال نشانه و علامت کاملا از بین رفته و سلول های سیستم دفاعی نوزاد دیگر قادر نیستند، ماده پیام هشدار دهنده بسازند.
در نتیجه مقابله با باکتری های وارد شده به بدن بیماران احتمالا دیرتر انجام می گیرد بدین خاطر عفونت های میکروبی می توانند در نوزادان و کودکان پیامدهای شدید و حتی مرگ آوری داشته باشند.

این در حالیست که با رشد کودک به سمت نوجوانی، سیستم دفاعی بدن یک مکانیسم دفاعی جایگزین ایجاد می کند بطوریکه ضعف قدرت دفاعی و مقابله با عفونت ها در دوران نوجوانی بشدت کاهش می یابد.
در مرکز و محور این تحقیقات، کودکانی قرار داشتند که اکثر آنها بدون افزایش درجه تب و حرارت بدن، مکرر به عفونت های پوستی، مفاصل و مننژیت و همچنین مسمومیت های خونی مبتلا شده اند.

دکتر فون برنوت می گوید، از آنجا که اغلب این بیماری ها در چند عضو یک خانواده رخ داده و تشدید این موارد در خانواده هایی که ازدواج خویشاوندی دارند نیز مشاهده شد، این سوء ظن وجود داشت که یک ضعف قدرت دفاعی توارثی علت بروز عفونت ها در این افراد است.
این متخصص بیمارستان شاریته افزود، مطالعات ما، این احتمال و سوء ظن را تایید کرد و در تمام کودکان مورد آزمایش و معاینه، جهش های ژنتیکی مغلوب (یک ژن جهش یافته در هر یک از والدین وجود دارد) و غیرجنسی (مربوط به کرموزوم غیرجنسی) پروتئین "ام.ابسیلون.دی.88" شناسایی شد.

این امر بدین معناست که این کودکان دو ژن جهش یافته دارند و والدین به عنوان ناقلین بدون این عفونت ها، تنها یک ژن جهش یافته دارند.

هم اکنون امید است که با این دانستنی های جدید، این نقص سیستم دفاعی نوزاد در آینده زود شناسایی و یک درمان پیشگیرانه درازمدت با آنتی بیوتیک در اسرع وقت انجام شود.
دکتر فون برنوت می گوید، با شناسایی زودهنگام و درمان به موقع و سریع این بیماریها، نوزادان و کودکان شانس به مراتب بیشتری برای زنده ماندن دارند.

این متخصص طب اطفال افزود، نتایج این تحقیقات و پژوهش می توانند زندگی این بیماران کوچک را نجات دهد.