چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

کودک‌آزاری روانی و تبعات فجیع‌ آن


ایسنا: یک روانشناس با اشاره به کودک‌آزاری روانی و لزوم شناخت تبعات آن از سوی والدین، گفت: اگر کودک آزاری روانی ابعادی به مراتب فجیع‌تر و ناگوارتر از کودک آزاری جسمی نداشته باشد، کم‌اهمیت‌تر از آن نیز نیست.

 

اعظم نوری منطقه زنجان، با بیان این مطلب، اظهار کرد: کودکانی که مورد آزار قرار می‌گیرند در بزرگسالی احساس خلأ، ناامنی عاطفی و روانی و نبود اعتماد به نفس خواهند کرد و به افرادی پرخاشگر، عصبی، لجباز و منفی‌نگر و بی‌توجه به ارزش‌های خانواده و جامعه تبدیل می‌شوند.

 

 

وی تصریح کرد: هرزمانی از کودک آزاری سخن به میان می‌آید، همه سریع به فکر کودک آزاری جسمی و انواع و اقسام کتک‌ها و شکنجه‌هایی که بر جسم و بدن کودکان وارد می‌شود، می‌افتند؛ این در حالی است که نوع دیگر کودک آزاری وجود دارد. همان وقتی کودکی کتک می‌خورد، جسم او درگیر شده و شاید پس از گذشت مدت زمانی بهتر شود، ولی وقتی کودک مورد آزار روانی قرار می‌گیرد در تمام عمر این اثر بر روح و روان او باقی خواهد ماند.

 

 

این کارشناس روانشناسی با اشاره به اینکه تحقیر کردن، ناسزا گفتن، سرزنش کردن، بی‌توجهی کردن، تبعیض قائل شدن، دروغ گفتن به کودک، دعواهای مادر و پدر جلوی چشم فرزندان مصادیقی از کودک آزاری روانی است، افزود: اگر کمی به اطراف خود دقت کنیم، در بسیاری از خانواده‌ها مواردی از آن را شاهد خواهیم کرد که متاسفانه این موضوع مورد بی‌توجهی قرار گرفته است.

 

 

نوری به پیامدهای روحی و روانی، کودک‌آزاری اشاره کرد و یادآور شد: کودک‌آزاری پیامدهای اجتماعی خطرناکی نیز به دنبال دارد. فرار از خانه، خودکشی، خشونت‌ورزی، اعتیاد، انحرافات جنسی، روسپیگری و طلاق از پیامدهای این‌گونه رفتارهاست.

 

 

وی در بخش دیگر با اشاره به اینکه متاسفانه در بعضی از موارد آنقدر این رفتارها با کودکان عادی شمرده شده و به عنوان کودک‌آزاری شناخته نمی‌شود، خاطرنشان کرد: این‌گونه رفتارها چنان در برخی خانواده‌ها رخنه کرده است که حتی هنگام گوشزد کردن آن به خانواده‌ها و یادآوری این که رفتارشان مصداقی از خشونت علیه کودکان است، با ناباوری و تعجب آنها روبه‌رو می‌شویم.

 

 

وی با تاکید بر اینکه باید تبعات کودک‌آزاری در ابعاد مختلف در جامعه شناسانده شده و ریشه‌های اصلی این پدیده خطرناک شناسایی شود، خاطرنشان کرد: در مورد آزار روانی قانونی وجود ندارد و در مواجهه با چنین مسائلی نمی‌توان شکایت کرد که در این رابطه باید بازنگری صورت گیرد.

 

 

این کارشناس روانشناسی با بیان اینکه نباید اینطور تصور شود که تنها کتک زدن است که آزار کودکان به حساب می‌آید ، یادآور شد: کودک‌آزاری روانی با این که کمتر به رسمیت شناخته می‌شود اما اهمیت فراوانی دارد و باید به آن توجه شود چراکه آینده کشور در دست کودکانی است که باید به نحو مطلوب تربیت شده و از سلامت روانی برخوردار باشد تا تصدی امور را به دست گیرند.