سه شنبه, ۱۲ تیر, ۱۴۰۳ / 2 July, 2024
مجله ویستا

تربیت دینی کودک، 3 نکته مهم


پرسش: چگونه کودکان شش، هفت ساله را تشویق به نماز خواندن و روزه گرفتم کنیم؟
پاسخ: تربیت دینی کودکان و نوجوانان مساله مهمی است. چند نکته در این ارتباط عرض می شود:
1. کودک به پدر و مادرش علاقه دارد. این علاقه چاشنی خوبی برای این است که آن ها به اعتقادات و اعمال پدر و مادر خود گرایش پیدا کنند. این که در روایات آمده که به کودکان از ابتدای کودکی اعمال دینی را یاد داده و به آن عادت دهید تا اعمال دینی انجام دهند بر همین اساس است.
امام صادق(ع) می‌فرمایند: "ما کودکان خود را از سن پنج سالگی به نماز می خوانیم، ولی شما کودکان خود را از سن هفت سالگی امر به نماز کنید. ما کودکان خود را از سن 7 سالگی به روزه گرفتن می خوانیم؛ و البته وقتی عطش بر آن ها غلبه کرد افطار می‌کنند. ولی شما کودکان خود را از سن 9 سالگی به روزه گرفتن امر کنید به مقداری که طاقت دارند...."(الإستبصار، ج1، ص409)
2. برای این که فرزندان به نماز خواندن علاقه پیدا کنند باید زمینه علاقه را از راه‌های مختلف در انها ایجاد کرد. مثلا رفت و امد خود را با کسانی که اهل نماز و طاعتند و در عین حال خوش اخلاق و صمیمی هستند، بیشتر کنید. قرار گرفتن فرزندان در محیط مذهبی پشتگرمی روانی خوبی برای تربیت دینی است.
محیط خانه را برای نماز و اعمال دینی خوشایند کنید. مثلا در هنگام ماه رمضان شادتر زندگی کنید، صمیمی تر باشید، شیرینی بخرید، غذاهای بهتری تهیه کنید، و یا به انها اجازه بازی بیشتری بدهید. مهمانی برقرار کنید. بگذارید خاطره های خوب از ایام عبادات و اعمال دینی برای انها باقی بماند. هر وقت خودتان به مسجد می روید با دسته گلی یا یک شیرینی و شکلات بازگردید. این گونه انها هم اشتیاق پیدا می کنند با شما به مسجد بیایند.
البته بعضی از این راه ها با بعضی سنین سازگارتر است. طبیعی است که باید به سن و سال و تاثیرگذاری ان در فرزند توجه کرد. گاهی خود کودکان هم از نظر روحی و اخلاقی با هم تفاوتهایی دارند که باید مورد توجه واقع شود.
3. بهترین راه در تربیت دیگران، و به خصوص فرزندان، دعوت عملی به نماز است. کسی که کودک را به نماز خواندن دعوت می‌کند باید خود اهل نماز باشد و به ان اهمیت بدهد. وقتی کودکان می بینند که پدر و مادر نماز را بر همه چیز مقدم می دارند، می فهمند که نماز امر مهمی است.

حتی دعوت کننده به نماز، باید در جهات دیگر هم سعی کند جذاب و الگو باشد. مثلا اگر پدر و مادر خودشان افرادی منظم و موفق باشند، و از متانت رفتار و تسلط بر نفس برخوردار باشند، دعوتشان به نماز بیشتر مقبول می افتد تا وقتی که چنین نباشند. شاید این که امام(ع) فرموده اند ما در سن کمتری فرزندانمان را به نماز و روزه دعوت می کنیم، رجوع به این جذابیت شخصیت حضرات معصومین رجوع داشته باشد.
برای عضویت در خبرنامه نی نی بان و اطلاع از بهترین و پربیننده ترین مطالب، کافی است یک بار فرم عضویت ما را از اینجا پر کنید.