شنبه, ۲۶ خرداد, ۱۴۰۳ / 15 June, 2024
مجله ویستا

افسردگی زنان، درمان کوتاه مدت


محققان به تازگی در پژوهش های خود به اثربخشی درمان كوتاه مدت راه حل محور (SFBT) بر كاهش نشانگان افسردگی زنان پرداخته و این رویکرد را به عنوان یک روش درمانی موثر دانسته اند.
 
درمان كوتاه مدت راه حل محور یكی از انواع درمان های متداول در كاهش مشكلات روان شناختی از جمله افسردگی در بین درمانگران و مشاوران خانواده است. به همین منظور نیز تحقیقاتی بومی در این زمینه انجام شده است که پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی درمان كوتاه مدت راه حل محور بر كاهش نشانگان افسردگی زنان طراحی شد
یافته ها حاكی از آن بود كه درمان كوتاه مدت راه حل محور باعث كاهش علایم افسردگی زنان گروه مداخله شده و نتایج در دوره پیگیری نیز از ثبات لازم برخوردار بوده است..
پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی و از روش پیش آزمون پس آزمون و پیگیری با گروه كنترل بهره گرفته شده است. جامعه این پژوهش شامل كلیه زنانی بودند كه با مشكل افسردگی به مركز هم یاران سلامت روان شهر بجنورد تحت نظارت سازمان بهزیستی خراسان شمالی در سال 1392 مراجعه کرده اند و بر اساس مصاحبه بالینی و تشخیصی، افسردگی در مورد آنها تشخیص داده شده بود.
با استفاده از نمونه گیری در دسترس، 20 نفر از زنان به عنوان نمونه انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و كنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه افسردگی بك (Beck) بود كه توسط آزمودنی ها در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تكمیل گردید. درمان كوتاه مدت راه حل محور در 6 جلسه 5/ 1 ساعته برای آزمودنی های گروه آزمایش برگزار شد اما برای گروه كنترل مداخله ای ارایه نگردید. داده ها با بهره گیری از نرم افزار SPSS و به روش تحلیل كوواریانس تك متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
نتایج كاهش معنادار نمرات افسردگی زنان گروه آزمایش را در مراحل پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه كنترل نشان داد. یافته ها حاكی از آن بود كه درمان كوتاه مدت راه حل محور باعث كاهش علایم افسردگی زنان گروه مداخله شده و نتایج در دوره پیگیری نیز از ثبات لازم برخوردار بوده است.
بر اساس این یافته ها می توان این گونه نتیجه گیری کرد که درمان كوتاه مدت راه حل محور بر كاهش افسردگی موثر است. مشاوران و روان درمان گران می توانند از این رویكرد درمانی موثر و كارآمد جهت حل مشكلات روان شناختی مراجعان بهره ببرند.