چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

بلوغ زودرس کودکان، مشکل کجاست؟


استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران هشدار داد: مصرف بیش از اندازه نوشابه تاثیر غیرمستقیمی بر بلوغ زودرس دارد.
دکتر محمدرضا وفا اظهار کرد: نوشابه به دلیل داشتن کالری فراوان و قند موجود در آن، منجر به چاقی در کودکان می شود که چاقی خود یکی از عوامل به وجود آورنده بلوغ زودرس است.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه چه دخترها چه پسرهای کم سن وسال ممکن است به بلوغ زودرس برسند، گفت: بلوغ زودرس در دختران، تبعات بیشتری به همراه دارد، زیرا می تواند بر روی فرزندان آینده آنان نیز اثرگذار باشد.
این استاد دانشگاه افزود: تامین کالری بدن اگر صرفا از طریق مواد غذایی غیر مفید، نظیر نوشابه به بدن برسد، تبدیل به چربی شده و به چاقی منجر می شود. حال اگر این چاقی قبل از بلوغ باشد بر روی هورمون های رشد و هورمون های جنسی تأثیر منفی می گذارد که درنهایت بلوغ زودرس و کوتاهی قد را در کودکان و نوجوانان مشاهده خواهیم کرد.

تاثیر مخرب نوشابه بر بلوغ دختران
همچنین بررسی های متخصصان دانشگاه هاروارد، روی ۵۶۰۰ دختر ۹ تا ۱۴ سال در فاصله سال های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ میلادی نیز نشان داده افرادی که در روز بیش از ۱.۵ وعده نوشابه مصرف می‌کنند، نسبت به دیگر همسالان خود که این میزان مصرف نوشابه را ندارند حدود دو ماه زودتر اولین عادت ماهانه خود را تجربه می‌کنند. شروع زود هنگام عادت ماهانه فاکتور خطرزایی برای ابتلا به افسردگی در آینده و خطر ابتلا به سرطان پستان است.
همچنین این تحقیقات نشان داده شده که متوسط سن شروع دوران عادت ماهانه در دخترانی که از این نوع نوشیدنی مصرف می‌کنند، ۱۲ سال و هشت ماهگی است. این در حالی است که عادت ماهیانه در افرادی که مصرف نوشابه کمتری دارند در سن ۱۳ سالگی است. گفته می شود دلیل تأثیر مصرف نوشابه روی شروع زود هنگام دوران قاعدگی مشخص نیست، اما به نقش مواد قندی روی بروز این وضعیت  باید توجه کرد.